iMac mrlje!!!??
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac mrlje!!!??

02.03.2011 | 21:19
Pozdrav

radi se o imacu 27". Pojavile su se mrlje gore desno. Nisu na staklu, pokusao sam obrisati staklu izana i iznutra. Probao sam lagano obrisati lcd, ali mrlje su jos tu, izgleda kao da su s unutarnje strane LCDa.
Ima li neko rjesenje ili da nosim na servis.

Ne kuzi se bas na slici

Hvala
IMG_9235.jpg
02.03.2011 | 21:21
na servis..i ja isto moram...ima već jedna tema
02.03.2011 | 22:07
u pm, da li se zna kolko traje uklanjanje tog sra........
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
03.03.2011 | 20:28
Problem je prašina koja se zavukla u sami panel. Između backlighta i display-a. Ja sam svojeg rastavio i počistio. Sad je ko novi. Evo kako forums.macrumors.com/showthread.php?t=11...highlight=there+hope

Pozdrav
03.03.2011 | 20:41
Zar ima smisla bacat novce na servis kad će se prašina opet svejedno uvući? Ja sam se naprosto naviknuo, međutim i odlučio da je to prvi i posljednji iMac za mene (osim ako u budućim modelima isprave ovaj propust u dizajnu).
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
05.03.2011 | 12:37
Isprva sam mislio da će, kad ga jednom otvorim, još brže ulaziti prašina. No, kad sam došao do backlighta vidio sam na njemu nekakve brtve sa strane. Nakon što sam očistio prašinu i vratio display na backlight činilo mi se to nekako jako dobro zabrtvljeno. Pa sam malo razmišljo o svim silnim ljepljivim trakama kojima su appleovci pokušali sakriti mjesta za otvaranje panela (ili možda upravo zaštititi od ulaska prašine) i pretpostavio da je možda baš u tim trakama problem. Jer panel je toliko sljepljen (gotovo uglavljen) da sami display nije sjedao na mjesto na backlightu i klackao se po njemu.

Nakon što sam sve te trake maknuo display se više nije klackao. I gle čuda! prašini još ni traga...

No ima još nešto,

Primjetio sam da postoje na vrhu još dva prazna mjesta za šrafe. Ispod gornje metalne trake. Otprilike na sredini gornje strane. Možda i to ima veze s "ulazećom" prašinom.

Volio bi da se još neko okuraži i otvori ga da potvrdi moje pretpostavke.
10.03.2011 | 18:57
To me izludjuje kod moga imac-a. Ne mogu ga prodati zbog istoga
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
10.03.2011 | 21:51
Pa ako ti je istekla garancija počistiti sam!
11.03.2011 | 14:44
Danas ću ga pokušati rastavaiti pa ćemo vidjeti rezultat
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
11.03.2011 | 23:17
Držim fige! Samo budi oprezan kod odvajanja nosača od panela na gornjoj strani. Gurni šrafciger samo u mjesta gdje su rupe. Na gornjem dijelu je display spojen na (mislim) 5 mjesta sa tankim, finim, plosnatim konektorima(nemam bolju riječ za to). Tu moraš bit oprezan.

I ne odvajaj display skroz od backlighta nego ga samo "odškrini" s donje strane, pridrži, počisti i vrati natrag.

Good luck!

O
12.03.2011 | 00:09
@ Ogi: jel bi se dalo napisati jedno detaljno objasnjenje na "domacem" jeziku. pogotovo na sitnice na koje treba paziti prilikom rastavljanja. mozda koju fotku stavit ... i meni su se pojavile mrlje, na poslu imamo dvije "zamrljane" 27ice, vidim da se i tu javljaju ljudi pa ono ... placam pivo i cevape ili ako imas volje i vremena mogu ja volontirati sa svojim imacom, ti rastavljas, ja cu pomoc kolko mogu, napravit brdo dobrih fotki i slozimo jedan dobar tutorial za cisecnje eksluzivno za jabucnjak
12.03.2011 | 00:18
E to bi već bio posao! Tnx!
12.03.2011 | 02:50
Mislim da nema gore stvari platit 2000€ i onda sam popravljat da bi radilo kak spada.. Ovo je takva glupost ko ono sa 8600gt grafama, na iMac bi isto trebali primjenit pravilo da se može zamjenit u bilo kojem roku ako se dogodi ovak nešto... Stvarno šteta,iMac 27 je nešto odlično i nevjerovatno sklopljeno ali ovakav fail te bas odbije.. Ja cu svog poslat na servis posto imam garanciju ali zbog posla nikako da odvojim 10 dana kojih cu izgubit.. I onda se opet može dogodit isto sranje.. Sto je najgore nemogu shvatit kak se netko može naviknut na to, bas se te mrlje vide.. Npr final cut kad pregledavam vidio, upada u oko.. Netreba bit pasivan i navikavat se na to,nego tražit od Apple čak iako je prošla garancija da to zamjeni jer je njihova greska a ne korisnika.. Po tome bi se trebali izolirat u neki laboratorij di nema prašine da bi iMac radio kak spada..
12.03.2011 | 02:52
Evo ekipa da se javim nakon izgubljenih par sati.

Uspio sam riješiti mrlje na iMAC 24"

Evo priča kroz slike

Slika 1 > Imac 24" kupljen sa flekama i godinu dana nisam se ni trudio iste riješiti

Uploaded with ImageShack.us

Slika 2 > Fleke na ekranu - tri strafte preko ekrana plus sto sam primjetio tek na pomnijem geldanju dosta malih vodoravnih crta

Slika 3 > Rastavljanje

Tu ništa nije specifično teško do dijela kada odvojite display od kućišta. Budite oprezni da ne stgnete koji konektor.
Kada odvojite display onda kreću probelemi i bol u prstima

Slika 5 > Uspješno odvajanje LCD-a od back panela

Najgori dio je nakon što ste odvojili ekran odvojiti back panel od lcd-a (nadam se da govorim dobre nazive, ovo nisam nikad radio)
Naime na dosta mjesta je uhvaćen sa stopicama i kako je netko naveo post iznad moga, morate sa ravnim odvijacem precizno razmicati kak obi ste ih razdvojili. Tu sam izgubio najviše vremena.

Nakon što sam uspješno razdvojio koristio sam zaiss sredstvo za čišćenje sa mekim krpicama te lagano prebrisao pozadinsko. Ako bolje pogledate sliku vidjeti će te točno te štrafte koje su mi smetale na bijeloj pozadini...

Kasnije objavim sliku čistog displaya ako netko kojim slučajem ne vjeruje

Jedino sam se bosanac napatio kada sam sve vraćao nazad i one šarkice koje spajaju ekran sa kućištem nisam dobro okrenio, što sam primjetio tek kada nisam mogao šarafe staviti tako da probajte pripaziti i na to

Eto ako će nekome pomoći biti će mi drago
Pozdrav ekipi i hvala na savjetima
12.03.2011 | 02:59
Slike displaya poslje čišćenja

Evo ekipa i ajmo sada prijedlozi, koliko da dignem cijenu
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
12.03.2011 | 07:37
Bravo MarkoIL! Svaka čast! No, rastavljanje 27" je zericu kompliciranije jer ima više mjesta di se može zahebat i otvara se s druge strane. Šteta što nisi pofotkao stražnju stranu prije nego si odlijepio sve trake.

@Big Papi, bit će mi zadovoljstvo! Pošaljem broj na PM.
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
12.03.2011 | 07:40
Lihto kaže:
Mislim da nema gore stvari platit 2000€ i onda sam popravljat da bi radilo kak spada.. Ovo je takva glupost ko ono sa 8600gt grafama, na iMac bi isto trebali primjenit pravilo da se može zamjenit u bilo kojem roku ako se dogodi ovak nešto... Stvarno šteta,iMac 27 je nešto odlično i nevjerovatno sklopljeno ali ovakav fail te bas odbije.. Ja cu svog poslat na servis posto imam garanciju ali zbog posla nikako da odvojim 10 dana kojih cu izgubit.. I onda se opet može dogodit isto sranje.. Sto je najgore nemogu shvatit kak se netko može naviknut na to, bas se te mrlje vide.. Npr final cut kad pregledavam vidio, upada u oko.. Netreba bit pasivan i navikavat se na to,nego tražit od Apple čak iako je prošla garancija da to zamjeni jer je njihova greska a ne korisnika.. Po tome bi se trebali izolirat u neki laboratorij di nema prašine da bi iMac radio kak spada..

Mislim da nije to toliki bed da čovjek sa malo tehničkog znanja to ne može sam napraviti. Istina je da su oni krivi no baš da će mijenjati panele i nakon isteka garancije - sumnjam!
12.03.2011 | 10:54
Lihto kaže:
Netreba bit pasivan i navikavat se na to,nego tražit od Apple čak iako je prošla garancija da to zamjeni jer je njihova greska a ne korisnika.. Po tome bi se trebali izolirat u neki laboratorij di nema prašine da bi iMac radio kak spada..

Slazem se potpuno i iako sam stvarno machead beskrajno me zivciraju stavovi velike vecine macovaca jer ispada da ako je fleka na ekranu onda tu i mora biti jer je Steve to tako i zamislio. Ne! Platili smo im masne novce i to mora biti tip-top i nikakvo prilagodjavanje neispravnim proizvodima ne dolazi u obzir, barem ne kod mene. A sad tko se voli naguzit samo neka izvoli...
12.03.2011 | 15:45
slažem se sa navedenim i mislim da je malo nezgodno što u cjeloj hrvatskoj ima servis samo u Zagrebu koliko ja znam. U slavoniji ne postoji ni jedan.

Nadam se da ću sada lakše prodati mog ljubimca
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.03.2011 | 16:59
@MoschuS

Miliću Kokiću, lako je stalno drugog po glavi kljucat, ali koliko je sigurno da je problem samo u Appleu, a ne i u našim ljudima? Ne bih stavio u ruku vatru da je samo Apple kriv što kod nas nema dovoljno servisa, što nema iTuensa, iBooksa i ostalih điđa miđa koje inače njihove proizvode čine još boljima.

S druge strane, iskreno, meni se više sviđa ideja da ja sam potrošim jedno popodne na čišćenje mrlja s mog iMaca, na kraju krajeva to je MOJA prašina , nego da ga nosim u Zagreb i budem bez mog mezimca dva tri tjedna
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
01.06.2011 | 22:40
Pozdrav,

evo link na foto vodič za čiščenje mrlja između backlight i LED-a.

forums.macrumors.com/showthread.php?p=12665836#post12665836

Sretno svima koji probaju.

Ogi
01.06.2011 | 23:16
Da, isto se i meni dogadja na pola godine starom 27" iMacu. No nisam dovoljno hrabar sam otvarati hm hm
  • Ogi
  • Korisnik
  • 2
02.06.2011 | 16:11
Čini se da problem ne zaobilazi ni novu generaciju. Nemrem vjerovat da kroz 3 generacije nisu rješili problem. Strašno.

forums.macrumors.com/showthread.php?p=12...osted=1#post12669893

forums.macrumors.com/showthread.php?t=1162361
02.06.2011 | 18:18
Ja sam uspio rješit svoje,poslao na servis..mada govore da će se rješit kroz tjedan dana,možete lagano bit spremni na 2 ili više.. Došao je novi ekran nakon što je tjedan dana stajao na carini i namontiraju ga i ima mrlje po ekranu..Onda su novi morali naručit ali ovaj je prije došao..I ajd dobro sve super da bi na kraju došao imac kući i od iza ima koda je netko pikao po aluminiju na stalku..Al dobro pregrmio sam i to da bi me dočekalo kad sam okrenio ekran prema sebi a ono sa lijeve strane pol ekrana u prašini mada bi ja to prije nazvao piljevinom..Naravno mrak na oči s obzirom da sam iz OS a u ZG sam slao iMac.. Ništa vakum pumpica na ekran digao i rješio to za 2min sva sreća pa nisam morao radi toga slat.. Uglavnom ima tih nekih "uradi sam" preventiva s kojom se to može rješit ali to je Apple greška koju su trebali priznat i zamjenit sami o svom trošku pa čak i nakon isteka garancije. iMac nemogu preporučit više nikome... Neznam po kojoj logici je to njima ispravan ekran ako ima mrlje po njemu.. Dat 2000E za sranje kad se ovak nešto dogodi..Ali bez toga iMac je savršen..Šteta što nisu to rješili već odavno..Napomenit ću da sam alergičan na prašinu tak da svakih 2-3 dana usisvam cijelu sobu. iMac ugasim(sleep) naravno..Nije u nekoj stolarnoj radnji pa da se praši..Šteta što se srozava kvaliteta,baš ostaje gorak okus u ustima.. Koliko god oni PC all in one bili ružni nisam čuo da su imali sličan problem sa mrljama... Nadam se jedino da će u nekoj skoroj budućnosti izaći neki mac mini sa quad core procesorom i onda uzet neki pošten EIZO ili Dell monitor i bit miran nemam 20-30k kn za mac pro
03.06.2011 | 00:35
Trebala bi postojat nekakva praona za iMac. Sudeći po razmjeru ovog problema, moglo bi se dosta zaradit. Baš bih ga volio uredit prije ljeta. Možda ovdje ima netko sa znanjem tko bi mogao profesionalno očisti mojih 24 inča za neku pristojnu cifru (ili ćevape)?
03.06.2011 | 00:57
Ogi kaže:
Čini se da problem ne zaobilazi ni novu generaciju. Nemrem vjerovat da kroz 3 generacije nisu rješili problem. Strašno.

Pa šta i najnovija generacija?!
Ne kužim kako mogu praviti tako dobre i lijepe strojeve, a probleme s prašinom vuku toliko dugo bez da nađu pravo rješenje.
U čemu je u biti problem? Zbilja pitam. Može li mi netko reći kako prašina ulazi u vidljive slojeve monitora? Kuda? Pa zar nije zabrtvljeno? Da li postoji neki valjan razlog pa da ne smije biti zabrtvljeno (sumnjam ali eto...možda)?
03.06.2011 | 01:07
Mislim da je problem u ventilaciji. Ventilatori su slozeni tako da usisavaju zrak od dolje prema gore kroz kuciste i onda usput navuku prasine unutra. Prilicno ozbiljan problem na koji se ocito nije mislilo prilikom konstrukcije. Mozda amerikanci jednostavno nemaju prasine po kucama i stanovima
03.06.2011 | 02:31
Trebalo bi neki filter stavit ispod di prolazi zrak..Baš nešto osmišljavam a da ga nemoram rastavljat...ne bi trebalo bit nešto komplicirano,nešto kao ljepljiva mreža za komarce samo dimenzija da prođe preko rupa... Čovjek bi pomislio da nakon što pređe sa PC-a na MAC ovakve gluposti prestaju
03.06.2011 | 10:33
ma dobro za mrlje, ali sto im se i HD cuje. evo novi imac sam uzeo i njemu se cuje HD.jest da se manje cuje ali ipak se cuje. izgleda da cu i ovom morati 2TB naknadno ugraditi.
03.06.2011 | 12:32
scarface32 kaže:
ma dobro za mrlje, ali sto im se i HD cuje. evo novi imac sam uzeo i njemu se cuje HD.jest da se manje cuje ali ipak se cuje. izgleda da cu i ovom morati 2TB naknadno ugraditi.

pa svaki disk se čuje...to zujanje kak radi..Treba stavit SSD unutra i onda se neće ništ čuti..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 2 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO