16.08.2009 | 18:50
Djuro genijalac je napisao:
Da, za kraj još samo jedno pitanje; ima li netko iskustva s Mellel-om? Vrijedi li to išta?
Slučajno sam naletio na ovu temu i vidio pitanje o Mellelu. Ne znam jel' ti još aktualno, no kako koristim Mellel mogu reći par riječi.
Isprobao sam razne tekst procesore (uređivače teksta?) da bi se na kraju odlučio upravo za Mellel. Nekoliko je razloga. Program je za današnje pojmove prilično jednostavan, a opet mu ne nedostaju (meni) važne opcije.
Kako pišem znanstvene radove važno mi je da može dobro baratati tablicama, slikama, grafikonima, fusnotama, endnotama te da mi pri pisanju ništa ne odvlači pažnju (npr. šarolikost sučelja ili ogroman broj meni uglavnom nepotrebnih opcija).
Stilovi u Mellelu mogu se definirati lako i brzo, sučelje je logično, navigacija isto tako.
Ono što je meni bilo od velikog značaja jest suradnja sa nekim od reference managera. Mellel čini odličan kombo sa Bookendom
http://www.sonnysoftware.com/ tako da je citiranje konfigurabilno, a opet vrlo jednostavno. BTW kupio sam ih u paru za 109$ jer je trenutačno akcija za taj paket .
Provjera pravopisa o kojoj je u ovom threadu bilo govora uredno radi i u Mellelu.
Sve u svemu - vrlo sam zadovoljan.
BTW pišući magisterij u wordu (tražen je izričito "word" format dokumenta) imao sam velikih muka jer su tablice, slike i grafikoni stalno bježali sa stranice na stranicu, liste su se raspadale i sl. Ništa bolje nije bilo ni u OpenOffice-u. Svjestan sam da to nisu programi koji mogu dobro kontrolirati 150 i više stranica teksta te ogroman broj tabela, slika, grafikona, referenci i sl., no nisam imao ništa bolje pa sam se snalazio kako sam znao i umio.
Na samom početku korištenja Mellela nisam još naišao ni na jedan sličan problem. Nadam se da će se tako i nastaviti.
Kako se potpuno funkcionalni Mellel može skinuti i isprobati savjetujem ti da učiniš upravo to te ćeš sam uvidjeti odgovara li tvojim potrebama ili ne.