24.12.2008 | 18:15
Po meni je isto malo preskup, ali cijenu nekog softvera obicno definira broj radnih sati (dana, godina) za njegovu izradu, kao i broj ljudi koji su radili na tom projektu, plus neki dodatni troskovi.
S obzirom da smo mi prilicno jadno trziste, autori moraju ici sa nesto vecim cijenama nego sto bi realno trebale biti, kako bi na taj nacin pokrili troskove izrade i eventualno generirali neki profit, kako bi mogli nastaviti raditi na projektu.
Jer da izdavac ocekuje da ce prodati na stotine licenci, nudili bi ga po 100€ i opet jako dobro zaradili.
Osnovni problem kod softvera tog tipa je da se mora non stop unaprijedjivati i imati implementirane najnovije zakonske odredbe, porezne ili kamatne stope i slicne stvari.
Najgora stvar za kupca takvog programa je da njegov software bude abandoned od strane autora jer im nije financijski isplativo to raditi, a desavalo se takvih slucajeva.
Osobno sam za scenarij da se kupuju licence te na taj nacin autoru plati za njegov rad, ali ipak smatram da je 1000€ prilicno napumpana i nerealna cijena.
S druge strane, autori tog programa smatraju da vrijedi toliko, a trziste ce najbolje pokazati da li je ta cijena pogodjena ili ne.
Tko smo mi da sudimo?
Osobno pozdravljam varijantu da je program modularan, te se ne mora kupovati cijeli paket ako ti ne treba.