08.08.2019 | 16:15
energyman kaže:
Jeli itko imao iskustva sa "hackintosh" verzijom synologija. Pošto mi trenutni hrdver nekada podbacuje, mislio sam možda probati nešto ovako:
xpenology.org/
Prije mjesec i pol sam vidio ovaj tvoj post nakon kojeg sam posjetio spomenutu stranicu. Od tada vrtim jedan XPE, a danas sam upogonio, drugi i treći (posao mi je takav da imam brdo hardwarea koji mogu kombinirati kako mi padne na pamet).
Prvi radi besprijekorno, a najveće pitanje mi je bilo što ako rikne neka od komponenti. Odgovor je - ništa strašno. Složiš novu konfiguraciju, a jedino je važno da imaš barem jedan ispravan disk s podacima iz starog (pod uvjetom da zadovoljava redundanciju i parity), koji ćeš priključiti na nju. Startaš komp i kao da se ništa nije dogodilo. XPE ti se prijavi na istu IP adresu i nastavlja raditi s istim postavkama budući da se DSM nalazi na svakom disku koji je priključen i aktiviran. Isprobao sam na dvije različite konfiguracije.
Mene su mogućnosti i stabilnost oduševile pa sam ga počeo koristiti punim potencijalom.
Na poslu imamo DS918+ koji je lani nabavljen na moju inicijativu i koji sada radi Backup svih uredskih računala te služi kao međuspremnik na koji poslovnice šalju dnevne izvještaje na obradu. Također testno, koristimo i Chat aplikaciju koja je ipak malo presirova za obične korisnike. Jedan DS218+ sam stavio u ured koji imamo u Srbiji (puno manji ured), ali mislim da će ga i oni ubrzo prerasti.
Sve u svemu, od scrapanih dijelova kojih imam u firmi na bacanje, složio sam jedan testni XPE za ured, jedan za kolegu i jedan za sebe. Oduševljenje ne jenjava već mjesec i pol