NAS rješenje za Apple okolinu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NAS rješenje za Apple okolinu

25.05.2020 | 13:28
Moonlike kaže:
Pozdrav,

Evo i kod mene je dosao NAS na red... dakle, kupio sam Synology DS 218+

Isti dolazi s 2 GB RAM DDR3L, sto je vjerojatno OK za mene, posto ga mislim koristiti kao "spremiste" za fotografije. No, sogor je izletio sa nekakvim keksom koji mu bespotrebno sjedi doma, HyperX Impact 8GB DDR3L na 1866 MHz. Pa pitanje, da li je to kompatibilno sa DS 218+?

Ako je, eto meni 8GB RAM-a...

Ovo je sluzbeni popis www.synology.com/en-global/compatibility...ategory=rams&p=1
25.05.2020 | 16:02
Moonlike kaže:
Pozdrav,

Evo i kod mene je dosao NAS na red... dakle, kupio sam Synology DS 218+

Isti dolazi s 2 GB RAM DDR3L, sto je vjerojatno OK za mene, posto ga mislim koristiti kao "spremiste" za fotografije. No, sogor je izletio sa nekakvim keksom koji mu bespotrebno sjedi doma, HyperX Impact 8GB DDR3L na 1866 MHz. Pa pitanje, da li je to kompatibilno sa DS 218+?

Ako je, eto meni 8GB RAM-a...

ovo sma ja stavio u 918 kao sekundarni ram. www.amazon.de/gp/product/B00VMCUAIM/ref=...le?ie=UTF8&psc=1

Radi uredno, ali ne i kao standalone modul. Tako da u kombinaciji sa nekim "službenim" modulom će bootat, ali sam ne kao ni u paru (barem ne na ovim Apollo Lake) procesorima.
25.05.2020 | 16:20
Odlicno.... Hvala puno. Znaci samo ga ubacim u drugi utor i ovaj s kojim NAS dolazi ostavim unutra? To bi onda trebalo biti 10 GB RAM-a i radilo bi uredno?
25.05.2020 | 16:34
Tako je. Iako CPU službeno podržava 8 GB, ista stva je sa CPU u 718/918+ modelima. U njima imam 2x8 GB Cruacial memorije i sve radi uredno.

www.blackvoid.club/ds718-ram-upgrade/

Problem je jedino sa ovom HyperX memorijom jer očito nije baš 100% compatibilna da bi radila sa 2 modula kako spada, ali generalno radi urendo u paru sa službenom memorijom.
18.06.2020 | 22:40
Pozdrav raja...
Evo vidim da ljudi spominju Synology DS218 plus.... pa obzirom da sam ga danas kupio sa dva diska po 4 TB svaki, upalio, konfigurirao onako kako sam znao, za sada mi sve super radi, osim sto mi nije jasno ovo RAID polje.
Naime ovako... Pokazuje mi samo 4TB slobodnog prostora na disku 1, a ostalo ne vidim. MOgu li sada kad je sve vec postavljeno nekako razdvojiti te diskove ili na bilo koji nacin dobiti svih 8 TB koje sam, ne bas malo platio. Svaki savjet i uputstvo mi je dobrodoslo.
Ne usudim se dirati nista, jer o RAID-u ne znam apsolutno nista, a ono sto citam, ne mo reci da razumijem.
Hvala i pozdrav iz Njemacke
Prilozi:
18.06.2020 | 23:02
Ovo što sada imaš je mirror polje. Dakle 2 diska u redundaciji. Ako jedan disk crkne ne gubiš podatke. Zato inimaš samo pola ukupnog kapaciteta.

Ako želiš ukupan kapacitet to možeš dobiti na 2 načina.

Razbiti ovaj postojeći volume/storage pool i napraviti:

a) 2x basic volume - dakle svaki disk da bude volume za sebe
b) RAID0 polje - spojiti 2 diska u jedno polje za ukupan kapacitet od 8TB (cca)

a) solucija znači da ako ti jedan disk crkne sve što je na drugom ostaje.
b) solucija znači da ako bilo koji od dva diska crkne, gubiš podatke na cijelom polju, dakle svih 8TB (ukoliko nemaš backup).

Sada sve ovisi o tvojoj potrebi. Obrisati volume sada dok je prazan je najbolje jer kasnije će to biti komplicirano i nemoguće bez da se podaci prije toga backupiraju i nakon ponovne rekonstrukcije polja, vrate nazad.
18.06.2020 | 23:14
OK. Odlucio sam se na soluciju 2. ( RAID0 )
Ako sam dobro shvatio, moram ici na Volume i onda Remove....
Ne na Storage Pool ili na HDD?
Ne zelim nesto pogresno napraviti...
I nakon toga kreirati novi Volume, je li tako ?
I hvala ti puno i mogu reci da ne zalim novac koji sam danas dao. Stvarcica je odlicna, a ja se do sada mucio sa raznim ext diskovima.
18.06.2020 | 23:28
Tako je volume remove i napravi novo polje.
19.06.2020 | 00:40
Rusty, hvala brate po hardware-u.
Sve sam uradio kako si mi rekao. Kratko i precizno. Pitanje je dobilo, kao i uvijek konkretan odgovor.
Lijepi pozdravi svima... Ustedio si mi puno zivaca.
Sve radi kako treba, zivio sto godina....
19.06.2020 | 08:04
Rusty je nas Syno guru Da su pametni da mu posalju koju dionicu ili barem neki fancy uredjaj za lojalnost i posvecenost brendu
19.06.2020 | 08:56
forcemac kaže:
mogu reci da ne zalim novac koji sam danas dao. Stvarcica je odlicna, a ja se do sada mucio sa raznim ext diskovima.

Istina, NAS je poprilično zgodna stvar. Doduše samo je šteta što si možda išao na 218+ model jer su upravo jučer/danas krenuli sa prodajom x20+ linije. Dakle stigli su 220, 720, 420 i 920 modeli kao zamjena za ove x18+ modele.

Razlika u snazi nije nešto strašno možda 10-15% i to na "papiru". Realno nećeš osjetiti razliku, ali možda zbog garancije i dulje podrške za DSM sustav ne bi bilo loše ići na nove modele. Ako imaš mogućnost zamjene ili povrata, možda bi ti se isplatilo ići na taj korak.

drlovric kaže:

Da su pametni da mu posalju koju dionicu ili barem neki fancy uredjaj za lojalnost i posvecenost brendu

E da je rusty pametan bi imao više novaca za kupiti koju dionicu, ovako samo gleda i slini, ali dobro, ne žalim se. Samo da se ne prodaju nekom mastodonu i bit će sve ok.
19.08.2020 | 00:47
Izgleda da je interni preview za novi DSM7 konačno krenuo. Public preview za nekih 6500 ljudi bi trebao ići sada u 9. mj ako je vjerovati nekim internim vijestima. Valjda ćemo nakon sada skoro 3 godine uskoro i dobiti novu verziju. Jasno, 2021., ali dobro
07.09.2020 | 15:07
Navodno sutra kreće DSM7 closed preview, ako sve bude po planu biti ću u "bubnju" . fingers xx
01.02.2021 | 19:18
Pitanje za iskusne a.k,a @rusty

imam DS211j sa 4.3 verzoijom... radio je odlicno do prije 3mjeseca ... onda sam selio pa je bio ugasen sve do jucer... sad se dogadja slijedece... kad palim, dobijem beep u nekim nepravilnim razmacima, kako kad... nekad mi onaj assistant prepozna NAS, nekad ne.. a i kad ga prepozna, kaze da nije instaliran i da zeli krenuti u novu instalaciju...

diskove sam izvadio i testirao sa programima za njih i kazu da je ok... pokrenio sam NAS bez diskova i power mi gori konstanto, sto je po manualu znak da je sa NASom sve ok....

ako ga palim sa samo jednim diskom, baca mi blinkajucu plavu lampicu i nepravilne beepove...

onda sam vratio oba diska unutra i proradio je iz prve.... iskoristio sam priliku i spasio dio podataka pa onda iz znatizelje vratio poklopac i stavio ga na mjesto... i evo sad opet nece.... trenutno samo imam konstantnu plavu power i status... lampice diskova su pogasene...

malo je konfuzno opisano ... ima li netko ideju sto se dogadja.... i sto bi jos mogao istestirati?
01.02.2021 | 19:35
Dobro da si backup napravio. Status sada je da ti je vjerojanto dsm instalacija u problemima. Tako da ti syno ne želi napraviti/ne može napraviti boot.

Data volume je vjerojatno ok sam po sebi, ali opet dobro da su napravio backup.

Probaj ga bootat sa oba diska i naći preko synology assistntata. Kakv status ti kaže? Da li imaš 4.3 verziju DSMa pri ruci? Vjerojatno će reinstall pomoći.

Javi se na PM ako hoćeš pa se mogu malo remotely spojiti i poglesati kako se ponaša.
01.02.2021 | 23:34
Evo rjesenja uz pomoc druga rustyja...

Otisao je ispravljac... zbog slabog napajanja, maticna ne moze komunicirati sa diskovima i odlazi u gresku....
02.02.2021 | 16:11
Synology je ko Lada Niva. Nece se to pokvariti

Ja evo 5 godina cekam da moj crkne da opravdam sebi trosak novog uredjaja, al radi li radi...
02.02.2021 | 16:24
Istina ja znam neke modele koji su prije 2010. i trenutno su i dalje u pogonu. Teško poderivo
26.07.2021 | 13:56
Pitanje:
Da li se gube podaci ako se diskovi iz jednog NAS-a presele u drugi ako su uredjaji istog proizvodjaca?
Hvala
26.07.2021 | 14:01
Kod Synologya, ne. Ali ovisiti će da li možeš napraviti takvu migraciju ili ne. To će ovisiti najviše o tome koja je serija NASa u pitanju. Dakle za primjer ne možeš napraviti takvu migraciju između Syno "J" i "+" serije, ali možeš između istih serija NAS-eva.

Data volume se neće dirati, no opet, ovisno o tome koji je CPU i arhitektura može se dogoditi da moraš napraviti popravak ili reinstall nekih aplikacija kako bi se prilagodile eventuno drugoj arhitekturi CPU-a u "novom" nasu. U protivnom, sve radi ok.
26.07.2021 | 17:00
Čekaj, ali to jesu diskovi nekog običnog ext3 ili ext4 formata, ili tako nekog, čitkog na bilo kojem linuxu? Ili..?
  • Daddo
  • Posjetitelj
26.07.2021 | 17:24
smayoo kaže:
Čekaj, ali to jesu diskovi nekog običnog ext3 ili ext4 formata, ili tako nekog, čitkog na bilo kojem linuxu? Ili..?

Sa LINKA:

General

File system types:
ext4 and Btrfs (See limitation 2)
For external devices: ext4, ext3, FAT32, NTFS, Btrfs, exFAT, and HFS+

Limitation 2 samo kaže koji su Synology modeli "kompatibilni" (čitaj podržavaju) sa BTRFS.

BTRFS radi samo od DSM 6.0 naviše i hardverski je zahtjevniji.
26.07.2021 | 17:57
OK, znači, ako ti krepa NAS (hipotetski), izvadiš disk, ubaciš ga u neku vanjsku ladicu, HDD dock ili HDD bay, digneš u virtual boxu Linux, mountaš vanjski disk na virtualku i pročitaš što god želiš od podataka?
26.07.2021 | 18:00
Načelno da, ovisno o raid configuraciji
26.07.2021 | 19:02
Nema mogucnosti kupiti novi NAS od Synology-a i ubaciti diskove sa starog krepanog unutra i da se podatci vide?
26.07.2021 | 19:08
To je upravo ono što sam prije odgovorio. Ovisi od vendora, ali ako govoriš o Synologyu, onda nema problema. Napisao sam prije da podatke nećeš izgubiti, ali je pitanje da li će ti source i destination NAS biti kompatibilini da izvedeš taj in-place korak.

Pogledaj malo tu: kb.synology.com/en-au/DSM/tutorial/How_t...AS_DSM_6_0_and_later

Niže u članku ti je tablica "kompatibilnosti" prilikom migracije. Dakle, moguće je, ali moraš zadovoljiti neka pravila.
27.07.2021 | 08:24
Puno hvala
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 32 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO