Apple Silicon Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Silicon Mac

18.10.2020 | 21:45
Sljedeći mjesec izlazi po svim predviđanjima novi Silicon Mac, navodno 17.11-tog.

Kakva su vaša očekivanja? I kakva je prednost Silicona nad ovim postojećim Macovima?
18.10.2020 | 22:25
duljina baterije, performanse, lakse hladenje, debljina uredaja. za sad poznato
18.10.2020 | 22:26
Kako misliš "kakva je prednost Silicona"? Misliš na Apple procesor umjesto Intela? Ne bih rekao da ima prednosti, pogotovo u toj prvoj generaciji.
18.10.2020 | 22:31
smayoo kaže:
Kako misliš "kakva je prednost Silicona"? Misliš na Apple procesor umjesto Intela? Ne bih rekao da ima prednosti, pogotovo u toj prvoj generaciji.

imao je kljucnu rijec "predvidanja"

ja sad sjedim i razmisljam DELL XPS 15 ili Pro 16 ??!?!
18.10.2020 | 22:43
Samo Apple zna.

Mislim da će se ekipa više pomamiti za osvježenim Macovima (novija generacija Radeona i procesora) nego za novim modelima temeljenim na AS (Apple Silicon).

Osobno se potiho nadam AS verziji Mac Mini-ja (s naglaskom da bolje GPU performanse), te da će njihov marketing smisliti bolje ime od Apple Silicon.

Žuta štampa:
19.10.2020 | 09:41
Virtualizacija me najviše interesira kako će riješiti. Ako u kratkom vremenu uspiju riješiti da se može koristiti onaj jeb** Win na tom "Apple SOCu" onda mislim da neće biti nekih prevelikih plakanja za Intel based modelima. Slažem se doduđe sa Smayom, prva generacija će pokazati kako će to sve skupa piti vodu, ali također mislim da će to puno bržom dinamikom ići (i hw i sw) nego što je bilo kada su prelazili na Intela.

Rekao bi 2 možda i 3 modela mac računala budu do kraja godine. Barem jedan macbook, možda i Air linija te mini. Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP, pa me mami ovaj trenutni Air, ali čekam da vidim što će i kako će izgledati ovaj novi SOC model. Možda i budem early adopter . Njoj ne treba nego bazično korištenje računala i appova, tako da kakav god konfiguracija bila, njoj će biti više nego dovljno po pitanju featurea i supporta za appove koje koristi.
19.10.2020 | 22:01
rusty kaže:
Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP

Pa ne to pobogu minjati, to je po meni jos uvik najbolji model sto se igdi moze naci.

Zasto minjati, nije valjda razbila ekran ili nesto slicno?
To je model koji se drzi dok kompletno ne izdahne.
19.10.2020 | 23:53
+1
20.10.2020 | 09:31
songoku kaže:
rusty kaže:
Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP

Pa ne to pobogu minjati, to je po meni jos uvik najbolji model sto se igdi moze naci.

Zasto minjati, nije valjda razbila ekran ili nesto slicno?
To je model koji se drzi dok kompletno ne izdahne.

Tko kaže da će ići dalje iz kućanstva? Pa valjda si ja mogu priuštiti jedan mbp tu i tamo , iako će biti od žene
16.11.2020 | 18:58
Znam da ne volimo ove genericke benchmarke, ali ....

www.iclarified.com/78557/apple-m1-emulat...nglecore-performance
16.11.2020 | 19:50
rusty kaže:
Virtualizacija me najviše interesira kako će riješiti. Ako u kratkom vremenu uspiju riješiti da se može koristiti onaj jeb** Win na tom "Apple SOCu" onda mislim da neće biti nekih prevelikih plakanja za Intel based modelima. Slažem se doduđe sa Smayom, prva generacija će pokazati kako će to sve skupa piti vodu, ali također mislim da će to puno bržom dinamikom ići (i hw i sw) nego što je bilo kada su prelazili na Intela.

Rekao bi 2 možda i 3 modela mac računala budu do kraja godine. Barem jedan macbook, možda i Air linija te mini. Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP, pa me mami ovaj trenutni Air, ali čekam da vidim što će i kako će izgledati ovaj novi SOC model. Možda i budem early adopter . Njoj ne treba nego bazično korištenje računala i appova, tako da kakav god konfiguracija bila, njoj će biti više nego dovljno po pitanju featurea i supporta za appove koje koristi.

Nije problem koristiti WIN na SoC-u ali to mora odraditi Microsoft u suradnji s Apple-om.
Ako je WIn (a vjerojatno nije) dobro napisan samo se treba isprogramirati HAL (Hardware Abstraction Layer) i radilo bude (nadam se zadovoljavajuće).
Naravno, to nije virtualizacija, to je native podrška za OS.
Zato Linux lagano prelazi s arhitekture na arhitekturu jer ne treba sve programirati ispočetka.
17.11.2020 | 10:52
Objavljene su cijene za HR danas i napokon su ih snizili na normalnije razine iako su i dalje najskuplji u EU, čak i od Mađarske u kojoj je PDV 27%, a kod nas je 25%, iako je isti distributer pa mi nije jasno.
Dolje su cijene i konverzije u kune po prodajnom tečaju od danas. Svi su sa 8GB RAM-a.
Još samo da se odlučim da li ću Air ili Pro nakon prvih review-ova. Bit će dobar upgrade sa MBP 13" late 2013

Hrvatska
Macbook Air M1 256GB 9.469 HRK
Macbook Air M1 512GB 11.779 HRK
Macbook Pro M1 256GB 12.179 HRK
Macbook Pro M1 512GB 14.069 HRK

Mađarska -> najskuplji u EU iza HR
Macbook Air M1 256GB 429.900 HUF -> 9.119 HRK
Macbook Air M1 512GB 529.900 HUF -> 11.240 HRK
Macbook Pro M1 256GB 549.900 HUF -> 11.664 HRK
Macbook Pro M1 512GB 629.900 HUF -> 13.361 HRK

Austrija -> primjer najjeftinijih u EU
Macbook Air M1 256GB 1.129 EUR -> 8.570 HRK
Macbook Air M1 512GB 1.399 EUR -> 10.619 HRK
Macbook Pro M1 256GB 1.449 EUR -> 10.999 HRK
Macbook Pro M1 512GB 1.679 EUR -> 12.745 HRK
17.11.2020 | 11:40
Dakle, ako skineš PDV u svim zemljama, pa onda uspoređuješ cijene, vidiš da je razlika između Austrije i Mađarske zanemariva (20 kn), a Hrvatska je od njih skuplja 5,5%. Zašto? Vjerojatno zato što (a) mogu staviti takvu cijenu bez da utječe na volumen prodaje i (b) zato što imaju bitno manji volumen prodaje da im fiksni troškovi imaju veći utjecaj na poslovanje i moraju to kompenzirati većom cijenom proizvoda.
17.11.2020 | 13:06
Čini mi se da su razlike u cijeni na M1 sada manje nego na Intelovim modelima, možda je samo osjećaj.
Bez obzira na to, MBA M1 512GB je 1000 kn jeftiniji nego Intelov model i to je najbitnije
17.11.2020 | 14:46
Sada samo da se Davor javi s informacijom ima li gdje na lageru koji sa 16GB RAM-a.
17.11.2020 | 15:23
Meni i dalje nije jasno kako u današnje vrijeme 256 GB kapaciteta SSD-a može koštati oko 2k kn
  • Air
  • Korisnik
  • 70
17.11.2020 | 16:02
Bertone kaže:
Meni i dalje nije jasno kako u današnje vrijeme 256 GB kapaciteta SSD-a može koštati oko 2k kn

MI njima platimo više, a oni za uzvrat nama brinu o ekologiji...

...tako što nam za iste novce ne isporučuju ni punjač, ni kabl, ni tastaturu...
17.11.2020 | 16:09
Ako nekoga slučajno zanima: MAC SUPPORT UPDATE – NOVEMBER 16

With this week’s patch 9.0.2, we’re adding native Apple Silicon support to World of Warcraft. This means that the WoW 9.0.2 client will run natively on ARM64 architecture, rather than under emulation via Rosetta.
We’re pleased to have native day one support for Apple Silicon. ...
17.11.2020 | 16:19
A Mac mini? Znaju li se njegove cijene?
17.11.2020 | 16:28
drpongra kaže:
A Mac mini? Znaju li se njegove cijene?

Da, pogledaj na store.com.hr
  • Air
  • Korisnik
  • 70
17.11.2020 | 21:36
evo i prvih praktičnih zapažanja o ...
19.11.2020 | 23:28
Ja sam danas odgledao jedan review i moram priznati ostao ugodno iznenađen rezultatima. Kako stvari stoje, uopće nisu pretjerivali kada su spominjali poboljšanja u brzini i trajanju baterije.

19.11.2020 | 23:38
Borisone kaže:
Sada samo da se Davor javi s informacijom ima li gdje na lageru koji sa 16GB RAM-a.

Nema i neće biti nikada na lageru, to je BTO i čeka se 40 dana.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.11.2020 | 23:50
Sta cemo sad sa testovima brzine? Powerfractal pod Rosettom 2? - vidim nece fercerat jer je 32 bitni app....

(jos max 23 dana kaze timer za dostavu 16gb verzije... al nekako imam osjecaj da ce bit tu za 7 dana)...
21.11.2020 | 09:43
Izgleda da novi Apple procesori stvarno obecavaju puno...

www.macrumors.com/guide/m1-macbook-pro-vs-intel-macbook-pro/
21.11.2020 | 19:48
čekam da updejtaju Corona Render za Cinema4d R23 za M1 macove pa će bit real testova sirove snage M1 procesora
24.11.2020 | 12:56
Mac Mini M1 8 GB memorije i 256 GB SSD - 6699 kn

Mac Mini M1 16 GB memorije i 256 GB SSD - 9190 kn

• Air
  • Korisnik
  • 70
24.11.2020 | 13:30
Ha?
Suho zlato.
Skuplje od DDR2
24.11.2020 | 14:22
Evo, malo za proučavanje....

arstechnica.com/gadgets/2020/11/we-are-g...-silicon-revolution/
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 28 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO