M1 - Air VS Pro 13"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M1 - Air VS Pro 13"

27.05.2021 | 19:50
Bok jabukoljubci. Trebam nekoliko savjeta

Dakle, dvojba je generalno između Air M1 modela sa 512GB SSD i sve po 8 jezgri (znači ne onaj najosnovniji model) i Pro M1 13" s istom memorijom. Zguglao sam glavne razlike, prednosti jednoga i drugoga, čak sam i dalje iznenađen sa jednom recenzijom nad Air M1 osnovnim modelom (onaj sa 7 graf jezgri) koliko toga može progutati i raditi bez trzaja.

Ali da budem konkretan, meni treba ponajviše za Photoshop (ugl simple dizajniranje i editiranje, pravljenje plakata i sl.) te najviše za edit fotki na Lightroomu (only RAW jer ostalo ne postoji ), ponešto igranja i editiranja videa u DaVinci Resolveu ili napokon i u Final cut-u kada pređem na Mac.
Ima netko da je probao oba i zna realne performanse i razlike? Je li potrebno 16GB RAM-a ili je stvarno 8GB dovoljno? Kod kuće bi Macbook pretežno koristio na eksternom monitoru Benq pd2700u (4k), za teren i sve ostalo mi je super što je manjih dimenzija.

Druga problematika za koju bi od vas volio čuti nekoliko savjeta - prodati PC i kupiti jači model Mac-a ili kupiti osnovni model pa za kućne potrebe ostati na Windowsima?
PC je: MSI B450 Mortar MAX, Ryzen 7 3700X, Artic Freezer 34 esports duo, Corsair 32GB (2x 16) DDR4 3200, MSI GTX1660 Super 6GB GDDR6, M2 SSD Samsung evo970 500GB, Intel SSD 500GB

U jednu ruku mi nebi bilo žao odvojiti se od njega, a s druge strane poprilično je dobra radna stanica
28.05.2021 | 00:53
WWDC je pred vratima, a s njim i 16" Pro MacBook... Razmisli o tome
28.05.2021 | 01:09
Trenutni M1 Air i Pro se razlikuju zapravo samo u ventilatoru. Znači ako nemaš neki dugotrajno opterećujuć posao za CPU dođe ti isto imaš li Air ili Pro. BTW po ovome što si nabrojao da radiš ne kužim što će ti prijenosnik?

Ja bih čekao WWDC 2021 koji je uskoro i onda odlučio što uzeti.
  • Dijete
  • Posjetitelj
28.05.2021 | 02:47
dpasaric kaže:
BTW po ovome što si nabrojao da radiš ne kužim što će ti prijenosnik?

Ja kuzim, ne zelim vise ikad kupit desktop (vjerojatno cu morat, al bilo bi super da ne moram)… sve maltene stane u kutiju sibica, M1 mini bi mogao komotno bit velicine AppleTVa - tak da imat prenosnu mocnu radnu stanicu sa ekranom je meni postala najdraza opcija za glavni komp.
Sve doma postekano u hub, dodjes doma, ustekas Tb4 i ganjas 42” 4k ekran…

Kaj se tice Air Vs MBP, preporucio bih na ventilator verziju - osjetit ces razliku kod exporta i ostalih rendanja i to ce biti jedini trenuci di ces cut ventilator..

Definitivno 16gb…

I pricekaj WWDC i onda ako zelis nesto kupit naruci cim si u mogucnosti jer je za ocekivati da ce sve biti manje vise tesko dobavljivo jos neko skorije vrijeme.
28.05.2021 | 09:32
Ja mislim da će ti novi s WWDC-a biti dostupni tek u kasnu jesen isto kao i prošle godine kad su izašli M1 ako ih uopće i predstave sad na sljedećem eventu.
Ako ti treba komp sad kupi odmah, BTO mašine sa 16GB se čekaju cca. 3 do 4 tjedna. M1 Air sa 8GB radi začuđujuće dobro ali za video po meni bolje uzet model sa 16GB. I ne vjerujem da će biti neki ogromni skok u performansama između M1 i M1X ili M2 kako god da će se zvati, isto ne vjerujem da će uvestii support za npr. 64GB rama (ili više) jer im onda cijela priča sa unified memory pada u vodu već na drugoj generaciji. Bit će brži sigurno u nekom postotku ali ne vjerujem da će biti ogroman skok od 90+% ili kolko već pišu jutuberi i ostali prognostičari.
28.05.2021 | 11:58
Pa prijenosnik mi treba za ono sto i sluzi najvise - rad na terenu i kad nisam kod kuce
Pokusao ja komp nosit na ledima i ispred na malo bolji stalak zakacit ekran tipkovnicu i misa ali nije prakticno i tesko je

Salu na stranu, nije mi nista hitno sto se kupovine tice, razmisljam se o tome pa mislim da cu kroz par mjeseci nesto uzeti.

Znaci doslovna razlika Air i Pro je stvarno minimalna i skoro za zanemariti.
Sto se eksporta tice i videa to su ugl malo projekti 5-10min max, ugl fHD al biti ce i 4K polagano.

Cekam WWDC bas pa da vidimo sto ce novo biti

Razmisljao sam se ja i o novom iPad pro 11” sa M1 kao soluciji za moje usputne, tj. putne poslove. Neka specijalnija misljenja ili kritike oko toga?
28.05.2021 | 12:11
ipad je praktican i mocan, ali trebas vidjeti ima li odgovarajucih aplikacija koje koristis na njemu...
28.05.2021 | 15:04
To da, a Lightroom mi je bitan da nije “mobile” nego “ classic. Koliko sam vidio photoshop je full verzija (ili nesto najslicnije full verziji) na iPadOS-u
28.05.2021 | 19:52
MacBook Pro 13" M1 ima jaču bateriju (dužu autonomiju, do 20 sati), aktivno hlađenje, Touch Bar (kojeg navodno noviji modeli više neće imati), 500 nits ekran, mrvu bolje zvučnike

MacBook Air 13" M1 ima nešto slabiju bateriju (kraću autonomiju, do 18 sati), pasivno hlađenje (nečujan ali može throttlati), 400 nits ekran

Air je no brainer kupovina ako se pogleda razlika u cijeni (8.500 Kn Vs 12.200 Kn) za base modele.
Cijena nije tipfeler, ima akcija na Air ovaj vikend u iStyle. Inače je cijena 9.500 Kn.

I Lightroom Classic i Photoshop u verzijama za M1 štucaju. Nije to još fluidno. Pričam o verzijama koje sam imao na Mini M1 16GB/1TB.
Pretpostavljam da će to ispeglati vremenom. Očigledno im se ne žuri.

Financijski se doplate na Mac-u ne isplate osim onima kojima je to sredstvo za rad i koji te cifre mogu relativno brzo amortizirati.
Za normalne (hoby ili "kućni") korisnici rekao bi da su base modeli najisplativija kupovina.

Strah me novih cijena. iPad Pro je otišao u nebo. Mislim da će i novi MacBook Pro.
28.05.2021 | 20:12
Borisone kaže:
MacBook Pro 13" M1 ima jaču bateriju (dužu autonomiju, do 20 sati), aktivno hlađenje, Touch Bar (kojeg navodno noviji modeli više neće imati), 500 nits ekran, mrvu bolje zvučnike

MacBook Air 13" M1 ima nešto slabiju bateriju (kraću autonomiju, do 18 sati), pasivno hlađenje (nečujan ali može throttlati), 400 nits ekran

Air je no brainer kupovina ako se pogleda razlika u cijeni (8.500 Kn Vs 12.200 Kn) za base modele.
Cijena nije tipfeler, ima akcija na Air ovaj vikend u iStyle. Inače je cijena 9.500 Kn.

I Lightroom Classic i Photoshop u verzijama za M1 štucaju. Nije to još fluidno. Pričam o verzijama koje sam imao na Mini M1 16GB/1TB.
Pretpostavljam da će to ispeglati vremenom. Očigledno im se ne žuri.

Financijski se doplate na Mac-u ne isplate osim onima kojima je to sredstvo za rad i koji te cifre mogu relativno brzo amortizirati.
Za normalne (hoby ili "kućni") korisnici rekao bi da su base modeli najisplativija kupovina.

Strah me novih cijena. iPad Pro je otišao u nebo. Mislim da će i novi MacBook Pro.

Meni će pretežno i trebati za rad. Fotkam vjenčanja i ostale evente od koncerata, krštenja... itd., pa se zna nakupiti fotki pun k. E sad, to mi i je najviše upit dal da prodam PC i da se prepustim skroz u Mac ili si uzmem nešto za terenski rad i leđero u prirodi itd da mogu raditi, pa ići na neki kao što si i sam rekao no brainer ?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 26 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO