30.10.2021 | 15:39
NuDg3 kaže:
Gdje kupiti MacBook M1 Pro 14"?
Cijenja u Njemačkoj je jeftinija ~2k kn, ali nije da mi se da slati gore laptop u slučaju nekih poteškoća kojih vjerojatno ne bi trebalo biti, ali tko zna
Kod nas košta malo manje od 19k kn, a vidim da Links nudi produljeno jamstvo od 36 mjeseci koje košta 700kn, ali nisam to nikad koristio pa ne znam šta točno uključuje to jamstvo, zna li netko možda?
Takva "jamstva" ti uključuju popravak van proizvođačkog / trgovačkog jamstva (1 godina Apple / 2 godine EU direktiva za fizičke osobe) o trošku osiguravajuće kuće.
U principu nije riječ o jamstvu (ne spada u lažno oglašavanje, zapravo je više "loša poslovna praksa"), već o osiguranju od štetnog događaja. Ti kod trgovca sklapaš policu osiguranja za uređaj gdje imaš ugovorenu osiguranu svotu za štetni događaj. Ako se on ne realizira - ti si izgubio 700 kn. Ako se realizira, trošak popravka snosi osiguravajuća kuća.
U praksi ti to izgleda nekako ovako:
Tebi se laptop pokvari nakon 2 i pol godine, odneseš ga u
ovlašteni servis*. Servis pregleda uređaj, napravi ponudu i istu pošalje osiguravatelju. Na osiguravatelju je da tu ponudu prihvati ili ne. Ako si ti kao korisnik sudjelovao u nastalom štetnom događaju (kvar je prouzročen tvojim nekim ponašanjem) postoji mogućnost da te osiguravatelj traži da participiraš u trošku popravka. Ako je trošak manji od osigurane svote - osiguravatelj plati popravak, ti kao korisnik dobiješ popravljen uređaj. Koliko brzo se stvar odvija, ovisi o tome koliko u nekom trenutku osiguravatelj ima odštetnih zahtjeva i/ili premija za isplatu (odnosno koliko ima love za pokriće onog što osigurava).
Iz iskustva u rada s lancem prodavatelj -> servis -> osiguranje, ne bih preporučio tu opciju. Radije plati Apple Care.
* - ovlašteni servis ne mora nužno biti isti onaj koji je ovlašten od proizvođača za jamstvene popravke, obzirom da se radi o popravku van redovnog jamstvenog roka. Osiguravatelj može imati sklopljen ugovor sa PeroŽdero&sin j.d.o.o. koji popravlja tvoj uređaj. Kod Apple uređaja je to malo vjerojatno da će se dogoditi s obzirom na Apple poslovnu politiku, ali na HR tržištu me ni to ne bi čudilo.