05.09.2021 | 09:22
Kloba kaže:
Nije da ti sada mudrujem jer ti je ovo struka - zašto misliš da mi je baterija za zamjenu ako piše 85+ posto na svim pokazateljima?
Ne cimam - pitam jer me iskreno zanima?
www.macworld.co.uk/how-to/iphone-battery-health-3669402/
Bez obzira na postotak i stanje baterije koje ti piše na slici, najvažniji je tvoj dojam i ponašanje uređaja.
Tri su glavne stvari koje direktno utječu na “trajanje baterije”:
1. Starost baterije - kako baterija stari kemija u njoj slabi i “maksimalni kapacitet baterije pada”, odnosno baterija se brže prazni što je starija.
Tu si ne možeš baš puno pomoći jer vrijeme se zaustavit ne može.
2. Izlaganje baterije prekomjernoj temperaturi - struja kroz vodič nailazi na otpor, nuspojava je stvaranje topline, vodič se grije. Ista stvar je i s baterijom. “Jači ili neoriginalan punjač” ili izlaganje kućišta uređaja prekomjernoj toplini mogu oštetiti baterijske članke i na taj način smanjiti ukupni kapacitet baterije. Hladnoća radi “sličnu stvar”, baterije zimi traju kraće nego u normalnim uvjetima.
Što se punjača tiče, tu napraviš koliko možeš i pripaziš da ne puniš uređaj na svačemu plus izbjegavaš koliko je moguće brza i kratka česta punjenja.
3. Mehaničko oštećenje baterija - ovo je kod mobitela posebno izraženo, baterije su zbog načina na koji su napravljeni uređaji (tanki s malo mjesta u kućištu) uz ekran i digitizer najosjetljiviji dio u slučaju pada uređaja. I dok ćeš za vidljive dijelove oštećenja vidjeti odmah bilo puknućem / čudnim reagiranjem toucha ili titranjem ekrana, oštećenje baterije nećeš jer su baterijski članci u samom uređaju pa još “u plastici” koja teško mijenja oblik (osim kad se baterija napuhne, a to znači da su članci već odradili svoje). Oštećena baterija može uzrokovati mehaničko oštećenje ekrana ili otežan rad touch panela pa čak i u ekstremnom slučaju deformaciju kućišta jer je konstrukcijski mobitel takav da je baterija iza ekrana, a kućište i ekran su lijepljeni čvrstim ljepilom.
Nije baš da tu možeš puno osim paziti kod rukovanja i nabaviti pristojnu zaštitnu masku.
U konačnici, ne treba zaboraviti da baterija ima nekakav “maksimalni broj punjenja” koji će u svom životnom vijeku dosegnuti. Koji i kakav?
www.grepow.com/blog/charging-cycles-of-l...n-polymer-batteries/
I sad kad gledam tvoju fotku kroz sve gore napisano, imaš 4 godine staru bateriju sa 500+ ciklusa u mobilnom uređaju koji je padao.
Baterije gube svojstva stajanjem (isto kao i auto gume), zato na njima piše godina i mjesec nekad i tjedan proizvodnje. Ako je ideš mijenjati za 2 godine sva je zgoda da nećeš baš dobiti sasvim frišku jer su vjerojatno u proizvodnji blizu end of life.
Dodatno, imam i vlastito iskustvo s XR-om kojem je i sad coconut battery sličica na 83 ili 85% a baterija je u banani plus je smrdala nešto sa zvučnikom slušalice. A i u servisu sam se nagledao kineskih deformiranih i njihovih posljedica.