08.11.2021 | 10:44
smayoo kaže:
Kad kažeš "pokvarilo ih se točno 3", što ti to točno znači? Da su potpuno krepali i prestali raditi? Da su došli na ono da se nasumično smrzavaju ili resetiraju, ili ne nasumično nego kad ih jače opteretiš? Govnarije s prašinom u ekranu, pretpostavljam, ne računaš?
Ne, prašinu ne računam jer svaki monitor ima tih problema, a to se relativno lako riješi. Pod pokvarili - 1 je krepala grafička skroz, kupili smo zamjensku matičnu na ebayu i zamijenili, za 10 godina star stroj ispalo je dobro. Dvama je krepala grafička u smislu da tu i tamo baca artefakte, odnosno ide prema svom kraju. Ti strojevi su otišli ljudima koji ih ne koriste 24/7 kao prvi vlasnici i oni doslovno ne vide probleme, koji se očito pojavljuju kod pregrijavanja.
Kad bi išli ovdje na Jabučnjaku analizirati s kojim Macom je najviše problema (dakle zbrajati postove korisnika koji su se javili radi nekih hardverskih problema, a da to nisu krepani HDDovi), na prvom mjestu je, hands down - iMac. NIŠTA od Macova se ne kvari ni približno kao iMac. Na drugom mjestu je MacBookPro - točno određeni modeli i točno određeni problemi - GPU i tipkovnica, puno manje baterija, pa onda sve ostalo. I onda na trećem mjestu, Airovi, ali neusporedivo manje, a za Mini nisam siguran da je itko ikad "prijavio" ovdje neki kvar (osim spomenutog krepanog HDD), no tu već ne znamo koliko je kojih od tih modela ukupno prodano.
HDDove ne računam, oni su svugdje konstantna i nemaju toliko veze sa strojevima. Siguran sam ja da je iMac stroj koji se statistički najviše kvari, no brijem da je to više do količine koja ih se prodala u odnosu na druge strojeve. Dodam tome i da te strojeve mahom kupuju ljudi koji intenzivno rade na njima, ne čudim se da rikavaju. Velim iz moje perspektive, jako malo ih se pokvarilo a u ukupnom udjelu Macova koje održavam i koje sam pripremao ljudima oni su 90% strojeva...