Metalni iMac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Metalni iMac

• MAK
  • Korisnik
  • 13
17.09.2007 | 03:45
Jeste li pročitali prve reakcije na novi stroj?

Zamjerke su na LOŠIJEM LCD-u od prethodnog, da 20\" ima samo 16 bitnu grafiku (1), te da ugrađeni ATI nije ni sluga nVidiji iz posljednje plastične generacije.

Malo mi se okrenuo želudac u današnjem Večernjaku u kojem se tvrdi da je novi iMac \"best-ever\"...

Ima li kakvih domaćih iskustava?
17.09.2007 | 05:18
Ma nije baš tako strašno. Taj loši 20\" je ionako \"besplatna\" zamjena za 17\", pa se ne treba buniti. 24\" je navodno jednako dobar kao i prošli model, a ionako se najviše prodaje 24\" model. Grafička u boljem modelu je u rangu sa starom u boljem modelu (negdje malo brža, negdje malo sporija), ali ništa bitno. Ono gdje je razlika velika je između novog modela i starog BTO modela s 7600 karticom, e tamo je razlika velika, ali malo ljudi je kupilo taj BTO, ja znam samo dvoje.

Također, novi model je 2000 kn jeftiniji od starog. Bez obzira na sve, mislim da je novi iMac bolja vrijednost od prošlog modela.
17.09.2007 | 05:41
Slazem se s Davorom i mislim da puno ljudi po obicaju trazi dlaku u jajetu ali s druge strane i ja sam ocekivao veci skok izmedju alu i bijelog modela.
17.09.2007 | 19:41
MoschuS je napisao:
Slazem se s Davorom i mislim da puno ljudi po obicaju trazi dlaku u jajetu.

Tocno je da ekipa zna pretjerati i vjerojatno u \"obicnoj\" svakodnevnoj upotrebi ne predstavlja problem, ali ja recimo planiram nabaviti jedan iMac (po cjeni sam blizi 20\") za studio (vizualne komunikacije) za novo radno mjesto junior dizajnera i stvarno bi morao znati da li to kod upotrebe (duze ili krace) i sto se tice vjernosti reprodukcije boja predstavlja problem ili NE.
Ponavljam da komp ne bi bio na nekom DTP/reprofoto radnom mjestu vec dizajnerskom, ali i za to je potrebna prilicna preciznost prikaza boja i ugodnost koristenja.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
17.09.2007 | 22:24
Ja sam radio i na BW Macanima, pa mi je veliki skok bio na 8 bita grey (u vrijeme kad je postojala i boja od 8 bita), a 24 bita bili su veeeliki luksuz.
U Photoshopu za mene to je praktično značilo da sam se 100% jedino mogao osloniti na brojke i histogram.

U međuvremenu je 24 bita prestalo biti Sci-Fi. Imao sam 1990. stoj koji je s ugrađenim videom mogao prikazati 24 bita u rezoluciji 800, a 1024 u 16 bita. Na fotkama sam se morao spustiti da bih imao 24 bita. Kod videa me to nije smetalo.

Možda je za prosječnog potrošača kojemu je dovoljan iPhoto, iMovie i iDVD, Safari i Mail... dovoljno i 16 bita. Ali DANAS?!? Ne mogu vjerovati!
17.09.2007 | 22:53
MAK od kud ti taj podatak o 16bitnoj grafici??? Mislim da je to apsolutno nemoguce
26.09.2007 | 05:37
Evo samo da nabacim komentar buduci da sam prije par dana pokupio svoj 20\" alu iMac kojeg cu koristiti na poslu.
Meni stroj izgleda odlicno. Izrada je vrhunska do svakog detalja (napomena: imam iskustva samo s apple laptopima). Djeluje izrazito solidno, pa cak i jako lijepo iako sam do sada mislio da su bijeli iMacovi mnogo ljepsi.
U svakom slucaju, trudio sam se jako naci zamjerke, ali osim nekih cjepidlacenja (daljinski se ne lijepi magnetski na kuciste i ostao je bijeli, bijeli je i kabel napajanja) cini mi se da nema \"pogreski\".
Jako sam se trudio pronaci defekte na monitoru o kojem svi pricaju. Meni izgleda kao i svaki drugi lcd, osim sto je stvarno jaaako svijetao. Gloss povrsina mi nije ni najmanje smetala. Pojave koji neki opisuju (gore tamnija, dolje svjetlija boja pozadine) meni izgledaju kao da ovise o kutu gledanja. Nemam iskustva s proslim monitorima, moguce da takva pojava prije nije bila prisutna. Ponavljam, monitor izgleda 10 puta bolje od bilo kojih drugih prosjecnih lcd-a koje vidim na drugim kompjuterima. Pored njega i moj iBook izgleda isprano i 5x tamnije.
20\" je sasvim dovoljno za rad za standardnim stolom, velik je i za svakodnevnu upotrebu je odlican. Usudio bi se reci da bi 24\" bio prevelik za moje potrebe.
Eto, rasprave o 16 bitnoj grafici i ostalo ostavljam upucenijima, a moja ocjena je da je za tu cijenu ovo jako dobar stroj i mislimo nabaviti jednog i za doma.
26.09.2007 | 08:15
dpasaric je napisao:
Ma nije baš tako strašno. Taj loši 20\" je ionako \"besplatna\" zamjena za 17\", pa se ne treba buniti. 24\" je navodno jednako dobar kao i prošli model, a ionako se najviše prodaje 24\" model. Grafička u boljem modelu je u rangu sa starom u boljem modelu (negdje malo brža, negdje malo sporija), ali ništa bitno. Ono gdje je razlika velika je između novog modela i starog BTO modela s 7600 karticom, e tamo je razlika velika, ali malo ljudi je kupilo taj BTO, ja znam samo dvoje.

Također, novi model je 2000 kn jeftiniji od starog. Bez obzira na sve, mislim da je novi iMac bolja vrijednost od prošlog modela.

Radi se o tisućama kuna koje se daju za ove strojeve i mislim da se 20\" iMacovi nebi trebali prodavati s defektnim monitorima na kojima je potrebno izvršiti kalibraciju.
06.10.2007 | 20:17
zanima me dali je cijena starih iMackova pala u odnosu na nove koji sada imaju cijenu starih, ili su stare potpuno uklonili s trzista?
06.10.2007 | 23:19
Cijena starih (bijelih) je bila pala (na nešto iznad 13,000 za 24\" model) i rasprodali su se svi u roku 10 dana. Više ih na tržištu nema.
15.10.2007 | 04:12
Imam novi iMac 20' i daleko mi je ljepši od starijih bijelih. Puno je elegantniji. Na poslu imamo bijele G5ice a radio sam i na bijelom intelovom ali ništa se neda usporediti s elegancijom i lakoćom (brzinom) kojom radi ovo. I ja sam neko vrijeme razmišljao o 24' ali bi taj bio definitivno prevelik za doma (ne stane ispod police iznad stola) ali za posao možda uzmem takav. Žao mi je što kod nas još nema novih bežićnih tipkovinca iako sam malo u dilemi budući da te nisu full size. Miša na žalost nisu usavršili ali je zato tu uletio Logitech MX Revolution koji je stvarno supermiš a i po stilu bolje paše uz novi iMac nego mighty mouse. E sad kad sam ram digo na 4 GB mislio sam da sam konačno ispuno svoje snove (barem jedan dio i bar na neko vrijeme).

I onda sam počeo raditi.

I onda sam skužio sranje s monitorom koji je gore tamniji nego dolje toliko da sam u Photoshopu na slici s kojom sam radio išao tri puta provjeravati jesam li za podlogu stavio ferlauf umjesto solidnog tona.

Pregledao sam malo po netu i vidim da to spada u manje probleme budući da ljudi s 24' monitorima (mislim tu naravno na iMacove s takvim monitorima) imaju i gorje probleme.

Bilo me je malo razočaralo što se slika jako mijenja s obzirom na kut gledanja (dok je kod mog starog Philipsa puno bolja situacija) ali mislio sam si jebi ga neću se ionako puno mrdati oko kompjutera pa dok sjedim ispred njega to je ok.

Ali ovo s ferlaufom od solidnog tona je totalno nespojivo s Appleom i Macom.

Ima li tko kakvih iskustava po tom pitanju ili kakvu ideju šta da čovjek s tim radi.

Na poslu imam 23' Appleov monitor (spojen na MacMinija) i nisam primjetio takve slične probleme?!?

Šteta za tako lijep stroj.
15.10.2007 | 20:51
Problem je do samog monitora, ne stroja...
ACD monitori su odlični..

Nažalost, nisam očekivao da će si Apple nešto ovakvo dopustiti...
Nadam se da će uskoro ispraviti to...
16.10.2007 | 06:12
Ja san odusta od kupovine 24-vorke za sada.
Pricekat cu da dođe nova maca u njega i da se to sve zajedno stabilizira
16.10.2007 | 06:49
Potrebno je izvršiti kalibraciju monitora.
18.10.2007 | 06:58
sto se s kalibracijom moze rijesiti?
19.10.2007 | 03:01
Kalibracijom se, kako sam ja skonto, uravnoteži kontrast na svim dijelovima monitora. Na ovoj adresi je objašnjemo korak po korak kako odraditi kalibraciju. Ovo sa monitorima i novim iMacovima nije appleu na čast. www.macnews.de/tagesthemen/Bugs_und_Beschwerden/78597.html
19.10.2007 | 04:32
nazalost 99 % sam siguran da se ne moze kalibracijom rijesiti.
24.10.2007 | 07:47
Kad će apple početi stavljati kvalitetne monitore u iMacove??
24.10.2007 | 08:05
Znat ces pa tome kad uzzy uzme novog maca.

Nekako sam misljenja da su najbolje prosli ovi sta su pograbili zadnje 24orke bijelog iMaca.
24.10.2007 | 15:29
Tesko jerbo san u međuvremenu odusta skroz od iMaca i ako sve bude po planu doslepat cu MacPro u iz SAD-a
24.10.2007 | 15:36
ja sam vratio 20\" i uzeo 24\". Ekran nema svijetlo-tamno kontrasta , odlican je. zasad nema anomalija.
kompjuter je up i po 8h i vise
28.10.2007 | 06:35
Ja taman odlučio kupit novog iMaca i problemi s monitorima me odagnaše od zagriza u sočnu jabuku. Strah me kupovat polovno, a najradije bi kakvu bijelu 24-tvorku. Zasad još gonjam viruse po svom PC. Štaš, So ist das Leben.
28.10.2007 | 07:10
cavarovobrdopictures je napisao:
Zasad još gonjam viruse po svom PC. Štaš, So ist das Leben.

po tom pitanju mozes instalirati linux na kantu ... dok cekas mac
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 49 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, temeljnik, Anonimci (1111)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO