11.09.2022 | 07:16
dgorten kaže:
@m@xym - ti se šališ? Jel to tako na svakom modelu Eaton UPS-a, da se mora otvarati i baterija spajati na uređaj? Mislim nekako mi je logičnije da bude odmah sve spojeno, da nemam nikakvog petljanja, upali i vozi..
@smayoo - koliko sam proučila ventilator imaju samo Eaton PRO modeli ili i ovi obični NON-PRO modeli? Iskreno malo sam se pogubila od tih svih specifikacija, modela i naziva..
, možda uzmem i ovaj 650, ako kažeš da je dovoljan samo za taj jedan monitor?
@m@xym se ne šali. Zaista UPS uređaji imaju zaštitu na sebi koja sprečava da baterija bude spojena već "u dolasku", jer bi se inače u potpunosti ispraznila kod stajanja uređaja na polici nakon proizvodnje a prije prve upotrebe. Malo je "nespretno" iako točno opisao način na koji se baterija u UPS-u aktivira (princip je isti bez obzira radi li se o "kućnom" ili "profi" modelu, samo što je to kod kućnih ko skidanje/izvlačenje folije sa baterije na daljinskom da bi radio).
Kod Eatona nije kao kod APC-a da moraš otvarati uređaj i ubacivati/spajati išta, na pojedinim modelima imaš komad zaštitne plastike na stražnjem dijelu uređaja koji skineš/izvučeš i na taj način spojiš bateriju u samom uređaju.
Eaton kao brand je zaista dobar. Na poslu imam (između ostalih) i nekoliko njihovih uređaja (900VA) koji drže prilično velike mrežne ormare s aktivnom opremom i nikad s njima problema.
Doma imam
Eaton Ellipse Eco 1200 VA i na njega spojeno:
Mac Mini 2014 - max potrošnja 85W
Dell U2518D monitor - prosječna potrošnja 30W
Synology RT2600AC ruter - potrošnja 11W
Synology DS211j NAS - potrošnja 22W
Synology DS120j NAS - potrošnja 10W
periferija - cca 30W
Znači, ukupno 180-200W trošila.
Moj Eaton (spojen USB kabelom na NAS koji je u stanju očitati podatke o autonomiji iz njega) kaže da ima "3000 sekundi" rada na bateriji sa svim tim trošilima. Dva-tri puta mi se dogodilo da je duže nestalo struje i izdržao je 45 minuta rada prije no su uređaji ostali bez napajanja. Što se tiče buke, stoji kraj nogu ispod stola i ne čujem ga dok radi.
Iako sam mogao kupiti i slabiji model za to što meni treba (autonomija bi mi i upola kraća bila dovoljna) uzeo sam veći i jači, ne toliko zbog činjenice da je veći i jači nego zbog ukupnog broja utičnica (moj ima 4 koje su pod naponom UPS-a u slučaju nestanka struje + 4 koje su prenaponski zaštićene, slabiji modeli imaju 3+1 varijantu).
Meni osobno bitna stvar kod UPS-a koja me i "natjerala" da gledam baš taj model (važi za cijelu Ellipse seriju) je mogućnost da kao korisnik sam promijenim bateriju u njemu. Životni vijek baterija je 4-6 godina a onda im je vrijeme zamjene. Važno mi je bilo znati da baterija ima (a ima, jer su standardizirane, samo kupiš dovoljan broj, ovisi o modelu UPS-a) i da mogu sam otvoriti uređaj i promijeniti ih (nisu specijalno skupe u odnosu na sam uređaj i kod ovih manjih modela kupuješ jednu ili dvije, no ako ih moraš nekom dati na zamjenu onda imaš ekstra trošak servisa i može ti se dogoditi da cijela priča bude neisplativa jer za 20-30% više kupiš cijeli novi i moderniji uređaj).