kupnja mac-a?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kupnja mac-a?

• sly
  • Posjetitelj
07.11.2007 | 00:14
Ej ekipo ja sam switcher i dvojim izmedju dveije opcije!
Nemam bas iskustva sa mac kompjuterima pa ako imate savjet bio bih zahvalan. Odlucujem izmedju :
Powermac g5 ; processor 2,5 ghz dual core, 2,5 gb RAM, 160 gb HDD +20\" cinema star dvije godine ocuvan garancija 1 mjesec, cijena 13 000kn
i novi iMac 24\" 2,4 ghz dual core intel , 1 gb RAM, 320gb HDD, cijena cca 14 000 kn.
Imam oko 15 000 kn i mogu dodat rame u iMac ili dodatni externi hard u power mac!

Zanima me sto mislite o cijeni polovnog powermaca , i cinjenici da je star oko 2 godine? da li je problem sto nema intel processor?
zapravo nisam siguran u kupnju polovnog?
specs su slicni pa neznam sto je sigurnije?

Hvala na pomoci
07.11.2007 | 00:46
Ja bi preporucio iMac. Ali opet ovisi za sto ti treba komp.
07.11.2007 | 01:18
Ja bi uzeo iMaca osim ako nema neki poseban razlog zbog kojeg ti trebaju slotovi ili slicno. PPC je mrtav...
  • sly
  • Posjetitelj
07.11.2007 | 01:34
To se i meni nekako cini!
Odbija me pomisao na ekran (glossy ) jer nisam siguran u mogucnost kalibracije i ili vjernost boja!
da li se u power macu moze zamjeniti processor novim intelovim?
I sto u slucaju zamjene drugih komponenti (HDD, graficka...) novima da li je i u tom slucaju stari processor ogranicenje?
koliko objektivno mislite da je boja na glosiju losa... (ne smeta me sjaj nego boja)!
hvala vam na savjetima...veselim se novoj masini!!!
inace treba mi za editiranje fotki i to...bavim se fotografiijom!
07.11.2007 | 02:56
Prednosti PowerMac-a G5 su njegova proširivost i mogućnost zamjene grafičke kartice, na stroj se mogu spojiti dva 30\" ako treba... sve ovisi za što ti treba. Ovaj stroj koji spominješ će bez problema još neko vrijeme vrtiti Final Cut paket i sve grafičke programe Adobea. Još si spomenuo Cinemu koja je definitivno bolja od monitora ugrađenog u iMaca. PUNO! Probao i uvjerio se. Imao sam na korištenje novi iMac a pored njega svoju Cinemu i mogu ti reći da ako se baviš grafikom ili videom Cinema je zakon!

Nedostatak ove rabljene konfe je procesor, jer polako ali sigurno će nestajati podrška za PPC. Ne kažem da će to doći preko noći ali evo pogledaj EA igre! Samo Intel! Pitanje je da li će CS4 kad izađe biti Universal. Mislim, ima u svijetu još brdo PPC strojeva (evo ja sad radim na PM G4 1.25!) ali boli njih...
07.11.2007 | 03:42
Slavo je napisao:
Još si spomenuo Cinemu koja je definitivno bolja od monitora ugrađenog u iMaca. PUNO! Probao i uvjerio se. Imao sam na korištenje novi iMac a pored njega svoju Cinemu i mogu ti reći da ako se baviš grafikom ili videom Cinema je zakon!

Jesi li imao 24\" iMaca za usporedbu? Nisam siguran da je Cinema 20\" toliko bolja da se isplati zrtvovati ta 4\"...
  • sly
  • Posjetitelj
07.11.2007 | 03:46
Riba je napisao:
Slavo je napisao:
Još si spomenuo Cinemu koja je definitivno bolja od monitora ugrađenog u iMaca. PUNO! Probao i uvjerio se. Imao sam na korištenje novi iMac a pored njega svoju Cinemu i mogu ti reći da ako se baviš grafikom ili videom Cinema je zakon!

Jesi li imao 24\" iMaca za usporedbu? Nisam siguran da je Cinema 20\" toliko bolja da se isplati zrtvovati ta 4\"...

Jesi li ti probao 24\" iMaca, kakvi su ti dojmovi tog ekrana?

hvala sto mi pomazete
07.11.2007 | 03:55
Imao sam Build to order 2.8 Extreme iMaca kod sebe. Stroj je FENOMENALAN ali mi je malo monitor bio čudan. Ili ga ja nisam znao kalibrirati po svom oku ali mi boje nisu bile kao na Cinemy. Ne znam, ovo je samo moj osobni dojam.
Ja ti preporučam da pogledaš svoje neke fotke na novom iMacu a ako hoćeš možeš kod mene doći vidjeti Cinemu!

Inače, rad na 24 inča... Jel treba uopće komentirati?
  • sly
  • Posjetitelj
07.11.2007 | 11:03
Riba je napisao:
Ja bi uzeo iMaca osim ako nema neki poseban razlog zbog kojeg ti trebaju slotovi ili slicno. PPC je mrtav...

sto u praksi znaci to da je PPC mrtav, jel kompatibilnost sa novim programima mala, zamjenskim hardverom(hdd, graficka) ili?

hvala na savjetu
07.11.2007 | 18:20
sly je napisao:

sto u praksi znaci to da je PPC mrtav, jel kompatibilnost sa novim programima mala, zamjenskim hardverom(hdd, graficka) ili?

To znaci da proizvodjaci softvera polaku prestaju sa razvojem programa za PPC arhitekturu. Ja bi ti isto preporucio da uzmes iMaca jer je jednostavno novi stroj, natrpas u njega 4gb Rama jer je trenutno smijesno jeftin i uzmes eksterni hard i miran si. Nemoj misliti da je u Prou tako jednostavno mijenjati komponente jer to nije PC pa da odes u hgspot i kupis novu graficku, OK hardove mozes lako mijenjati ali to je jedina prednost
07.11.2007 | 18:30
sly je napisao:

U PPC G5 bez problema možeš staviti novu grafičku (koja je podržana ofkors), bilo koji SATA HDD (njih dva, ili čak pet ako kupiš add-on), hrpu rama koji sad i nije više toliko skup u odnosu na onaj iz novog Mac Proa. Jedino procesor nećeš moći mijenjati.

Što se tiče kompatibilnosti, 90% programa će još neko vrijeme dolaziti sa PPC verzijama ili kao unibin, tako da se ne moraš toga bojati. iMac je bolji izbor jedino ako ti treba mjesta na stolu a dovoljan ti je jedan njegov interni HDD te ako misliš koristiti neke windows aplikacije, jer u suradnji s Parallelsima ili VMwareom to rula.

Dakle - PPC ako trebaš expandability i ostalo, a iMac ako trebaš windowse.
  • sly
  • Posjetitelj
07.11.2007 | 18:33
Uf steta da su to tom zamjenom processora tako zajebali te kompove...naime svidja mi se i ideja da se po potrebi moze i monitor zamjeniti!
Tip mi nudi za 15 500 kn taj PPC sa dve 20\" cineme pa mi to zvuci privlaco, a ako pozelim (mislio sam ) mogu i prodati te dvije i kupit 24\" dell monitor i takve kombinacije,
A kod iMaca si stuck s tim nesretnim sjajnim. Iako mi ipak zvuci dobro da je komp nov ...osobito ako je i cjela tehnologija presla na taj intel pa ispada ko da je stariji nego sto stvarno je.
Huh...hvala na savjetima svakako
07.11.2007 | 19:34
Kazu da je na 24\" iMacu ekran bolji nego na manjim modelima, ali mislim da bi ti najbolje bilo da odes i pogledas taj iMac uzivo i onda odlucis muci li te to ili ne.
07.11.2007 | 19:39
Tu je cijeli thread, a ja tebi odgovaram privatno... što nisi rekao... ah, nema veze...
  • Option
  • Posjetitelj
07.11.2007 | 19:41
Nije mi jasno zašto je HR takva rupa kada je u pitanju nabavka Apple hardvera.

U Ljubljani imaju 24\" iMac na lageru, u Grazu sam ga vidio na 4 mjesta. U čemu je problem da se kod nas tako dugo (većinom neodređeno) čeka a interesa očito ima?
  • sly
  • Posjetitelj
07.11.2007 | 21:43
predpostavljam da u apple usa nemaju nis protvi hr u odnosu na slo tako da ti zakljuci zbog koga...uzas su!
09.11.2007 | 00:59
Prošeći lijepo do Velesajma, tamo su izloženi i 20 i 24\" iMac, kao i MacBook i MacBook Pro
  • Boom22
  • Posjetitelj
09.11.2007 | 07:56
sly je napisao:
predpostavljam da u apple usa nemaju nis protvi hr u odnosu na slo tako da ti zakljuci zbog koga...uzas su!

danas sam dobio informaciju da mac-ovi dolaze u hr preko mađarske,e sad jel to istina...zato mislim da isporuka nema veze(direktno) sa usa-hr connection
  • Option
  • Posjetitelj
09.11.2007 | 18:10
DeCay je napisao:
Prošeći lijepo do Velesajma, tamo su izloženi i 20 i 24\" iMac, kao i MacBook i MacBook Pro

Ne želim ih gledat nego kupit a lagera nema, izložbeni primjerak po kojem je slinilo X ljudi me ne zanima
10.11.2007 | 19:44
Boom22 je napisao:
danas sam dobio informaciju da mac-ovi dolaze u hr preko mađarske,e sad jel to istina...zato mislim da isporuka nema veze(direktno) sa usa-hr connection

Tako je. Dolaze preko Budimpeste. Moj MBP je kupljen u Splitu, a dosao preko Budimpeste i Zagreba. Tom istom relacijom je isla i garancija kada je otisla baterija, pa sam cekao 20 dana na novu.
10.11.2007 | 20:05
Postoje je još dva kritična elementa slagalice koji možda pojašnjavaju situaciju - upravo se dogodila tranzicija na Leopard, a Appleu odgovara da što više strojeva ima Leopard i da što prije proširi bazu takvih korisnika - uz do sada isporučene je dolazio Tiger, pa je moguće da rade dopune strojeva koji još nisu zapakirani. Druga stvar su problemi koje su neki strojevi imali - u jednoj verziji zbog grafičkih drivera, a u drugoj zbog pregrijavanja grafičkog procesora ili VRAM memorije. Moguće da je Apple malo zadržao isporuke dok ne vidi gdje je problem, pa da spriječi eventualne kasnije reklamacije.

Kuc-kuc, mi za sada još nismo vidjeli taj notorni problem. Očigledno su pogođeni samo neki strojevi.
10.11.2007 | 20:41
Boom22 je napisao:

Da, Madjarska je zaduzena za ovaj dio Evrope!
10.11.2007 | 20:43
ja sam cuo da u hrvatsku ne dolaze isto kvalitetni strojevi kao u recimo austriju... Ima li netko pojma zbog cega?

da li su stvarno prepoznatljivo losiji ili su tu neke sitne stvari u pitanju?
10.11.2007 | 20:46
evo upravo gledam cijenu u aplle storu austrije.

24\" iMac je skuplji za 1000kn ali dolazi u paketu s 2GB rama i 500GB harda
znaci vise se isplati otici tamo, kupiti kvalitetniji i bolji stroj za jeftiniju lovu.
10.11.2007 | 23:46
Leonidas je napisao:
ja sam cuo da u hrvatsku ne dolaze isto kvalitetni strojevi kao u recimo austriju... Ima li netko pojma zbog cega?

da li su stvarno prepoznatljivo losiji ili su tu neke sitne stvari u pitanju?

Ovo je potpuna glupost, svi se Macovi rade na istom mjestu. I da prihvatimo teoriju zavjere, zamisli koliko bi ih kostalo razvrstavanje 50 \"manje kvalitetnih modela
\" za Hrvatsko trziste...
  • Option
  • Posjetitelj
11.11.2007 | 00:04
Leonidas je napisao:
evo upravo gledam cijenu u aplle storu austrije.

24\" iMac je skuplji za 1000kn ali dolazi u paketu s 2GB rama i 500GB harda
znaci vise se isplati otici tamo, kupiti kvalitetniji i bolji stroj za jeftiniju lovu.

Ti to gledaš iMac 24\" 2.8 Ghz Extreme? Standardni 24\" iMac sam gledao pred par dana kod Apple resellera u Grazu i bio je cca 1800 EUR sto je cca 1800 kn jeftinije nego u HR.
12.11.2007 | 21:11
Da radost bude jos veca, razlika izmedju standardnog 24\" iMaca u Austriji i
kod nas je cca 3800 kn......
Kod nas je 15.099,00 kn a u AT je cca 1500-1600 EUR, ovisno o konfiguraciji...
dok je IntelCore2 Extreme cca 1680 EUR.....he..he...
i da, +40 EUR dobis wireless tipkalo i misa.....

Pozdrav,
Tomislav
  • Option
  • Posjetitelj
12.11.2007 | 22:40
Tomika je napisao:
Da radost bude jos veca, razlika izmedju standardnog 24\" iMaca u Austriji i
kod nas je cca 3800 kn......

Istina, ali to samo ako ga prošvercaš i vratiš porez što je fakat zajeban proces Eh, da se bar može samo tako...
13.11.2007 | 19:24
da ja gledam iMac 24\" 2.8 Ghz Extreme...
ma preko onog m stora sam napravio ponudu cijelu. s njihovih 20% MWSa 4GB rama i 500GB harda cijena je 100kn veca nego kod nas 2.4 Ghz, 1GB rama i 320GB harda... jest istina da ti nasi jos napucaju 22% pDV a njihov MWS moze se pokupiti sljedecim dolaskom u njihovu poslovnicu.

znaci otprilike na istom s time da ti tamo jave u roku 7 dana max da mozes doci po svoj stroj.

e sad kad to rulja u hrvatskoj sazna, svi ce kupovati tamo a u hrvatskoj ce propasti apple store
19.11.2007 | 00:23
Bio i vidio u ducanu u Maksimirskoj 24\" iMac i sve sto mogu rec je da sam do tog dana bio Pc-evac, koji ne podnosi Mac-ove, a sad definitivno želim jednog i to brzo.. ekran je divan.. radi predivno.. i samo bi volio kad bi mi netko od vas korisnika mogao možda potvrdit sve hvalospjeve koje sam cuo...
P.S Monitor je heben!

A mislim.. tri do 4 tjedna.. pa to je niš... Bebu cekas 9 mjeseci
Makar i nju vjerojatno možes narucit prek neta pa ti dođe za par dana
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 24 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, iAnte, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (901)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO