Macbook ram, dajte svoj input
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook ram, dajte svoj input

19.11.2007 | 21:09
oi!

konkretno me zanima - kolika je promjena sa 1gb ram na 2 na C2D macbooku? koji ram kupiti?

primarno me zanima promjena u performansama za logic8 i protoolse LE 7.3-7.4

inace, na macsales sam vidio da nude i 4gb za c2d macbooke.

imate li iskustva ili barem misljenje o tome? btw je li to leopard only?
za sad trcim Tigera 10.4.10 do daljnjeg....

pozdrav,

.k
19.11.2007 | 21:32
inace vidio sam da se u zg (to mi je u biti doma a ne bi isao ko zna kud po ram) nude kingmax i crucial dosta jeftino.... iskustva??
19.11.2007 | 23:58
4GB mogu bit iskorištena samo u naaajnovijim macbookovima na santa rosa platformi, dok u ostale moš ugurat 2x2GB sticka al zbog chipseta moš iskoristit samo oko 3.25GB
20.11.2007 | 02:37
john_st je napisao:
4GB mogu bit iskorištena samo u naaajnovijim macbookovima na santa rosa platformi, dok u ostale moš ugurat 2x2GB sticka al zbog chipseta moš iskoristit samo oko 3.25GB

Totalne neistine širiš. To nije zbog čipseta, nego zbog OSa. Moraš imati 64-bitni OS (na bilo kojem stroju) da bi iskoristio više od 4gb rama.

p.s. memorijske lokacije od ~3-4gb OS koristi za adresiranje ostalih komponenti, kao što su grafička, zvučna i sl.
20.11.2007 | 02:52
Ja sam bio dojma da je do chipseta a ne do OSa. ako sam u krivu onda se ispričavam, ako nisam očekujem ispriku.

Da li možda netko zna da li je netko nagurao 2x2GB u \"starije\" macbookove i na njih stavio Leopard? To bi bio ultimativni dokaz
20.11.2007 | 03:05
2 Nicko: Ajde ti malo provjeri cinjenice prije nego sto baljezgas i poklapas druge
20.11.2007 | 03:46
Ma nema problema MoschuS, ako sam u krivu onda to treba reći, al mislim da sam u pravu jer kako drukčije objasniti činjenicu da su Mac Proevi mogli sa Tigrom koji je 32 bitni OS pogonit do 16GB RAMa a Macbookovi sa istim tim Tigrom samo 3.25 GB RAMa???
20.11.2007 | 04:48
32-bitna platforma i 32-bitni OS mogu adresirati max. 4GB RAM-a, uz IZNIMKU - Physical Address Extension, dio novije x86 arhitekture moze adresirati i vise od te kolicine, s tim da pojedina aplikacija ne moze koristiti vise od 4GB.

Tiger je DJELOMICNO 64-bitni, cudi me da to neki ovdje ne znaju jer se Apple time podosta hvalio, i moze adresirati na 64-bitnom stroju (PPC G5, Intel C2D, Xeon) preko 4GB memorije - osobno sam koristio G5 sa 4.5GB RAM-a. Imao sam tada viska DDR2 keksa, pa sam natrpao sve slotove

Sa Macbookom je stvar u CHIPSETU. Prvi Macbookovi (Napa - Intel 945 Mobile) mogu adresirati maksimalno 3GB memorije, neovisno o tome da li je unutra 32-bitni Yonah (Core Duo) ili 64-bitni Merom (Core 2 Duo) - to je jednostavno ogranicenje unutar chipseta! Santa Rosa (noviji Macbookovi - Intel 965 Mobile) vise nema to ogranicenje i sa 64-bitnim C2D procesorom moze adresirati vise od 4GB memorije, ali ta 4GB su prakticni limit zbog toga sto nisam vidio 4GB SODIMMove:) Tiger na SantaRosa stroju uredno vidi svu memoriju i koristi ju.

Jedna bitna napomenica - nemojte u Macbookove utrpavati kekse razlicitih velicina, jer tada memorija vise nece raditi u Dual Channel nacinu rada, dakle, bitno sporije, sto ce se negativno odraziti na performanse integrirane graficke kartice (koja koristi sistemsku memoriju i treba sto brzi pristup njoj!). To se odnosi na sve strojeve sa integriranom grafikom.
20.11.2007 | 06:35
stakor je napisao:
....

Sa Macbookom je stvar u CHIPSETU. Prvi Macbookovi (Napa - Intel 945 Mobile) mogu adresirati maksimalno 3GB memorije, neovisno o tome da li je unutra 32-bitni Yonah (Core Duo) ili 64-bitni Merom (Core 2 Duo) - to je jednostavno ogranicenje unutar chipseta!

Da se ne prepiremo više: www.intel.com/design/mobile/datashts/309219.htm

Ako pogledaš datasheet, vidio bi da chipset može adresirati 4gb rama. Sada smo to riješili

Santa Rosa (noviji Macbookovi - Intel 965 Mobile) vise nema to ogranicenje i sa 64-bitnim C2D procesorom moze adresirati vise od 4GB memorije, ali ta 4GB su prakticni limit zbog toga sto nisam vidio 4GB SODIMMove:) Tiger na SantaRosa stroju uredno vidi svu memoriju i koristi ju.
....

Dalje, također i 965 chipset podržava max 4gb memorije.

www.intel.com/design/mobile/datashts/316273.htm

Ja sam bio dojma da je do chipseta a ne do OSa. ako sam u krivu onda se ispričavam, ako nisam očekujem ispriku.

Da li možda netko zna da li je netko nagurao 2x2GB u \"starije\" macbookove i na njih stavio Leopard? To bi bio ultimativni dokaz

Nemaš se zašto ispričavati, samo izvuci pouku sljedeći put Prije provjeri nešto, pa napiši
20.11.2007 | 08:43
nicko je napisao:

Da se ne prepiremo više: www.intel.com/design/mobile/datashts/309219.htm

Ako pogledaš datasheet, vidio bi da chipset može adresirati 4gb rama. Sada smo to riješili

Preostali 1GB se koristi za PCI-express resurse na maticnoj ploci. To se moze iskljuciti, ali pretpostavljam da pritom gubis integrirani GPU Ukratko - Apple tvrdi da ne moze i da vise od 3GB nije podrzano zbog chipseta.

\"Intel 945 series chipsets all support up to 4GB of DDR2(667) memory (source).

In general the limitation is the x86 (32-bit) architecture, which limits the supported address space to 4GB total, and some of the peripherals occupy memory range from 3GB to 4GB, which is why you may see varying available memory size to any OS (Windows, Linux, etc), under 4GB total.\"
20.11.2007 | 18:22
2 Nicko: Ti hoces reci da ce recimo moj bijeli iMac instalacijom Leoparda skuziti 4gb umjesto 3gb? Bilo bi lijepo da si u pravu i puno Macovaca bi bilo sretno zbog toga (ja prvi) ali hebiga nije tako
20.11.2007 | 19:12
MoschuS je napisao:
2 Nicko: Ti hoces reci da ce recimo moj bijeli iMac instalacijom Leoparda skuziti 4gb umjesto 3gb? Bilo bi lijepo da si u pravu i puno Macovaca bi bilo sretno zbog toga (ja prvi) ali hebiga nije tako

Nope, ja samo ispravljam netočni navod

stakor je napisao:
Preostali 1GB se koristi za PCI-express resurse na maticnoj ploci. To se moze iskljuciti, ali pretpostavljam da pritom gubis integrirani GPU Ukratko - Apple tvrdi da ne moze i da vise od 3GB nije podrzano zbog chipseta.

stakor je napisao:
Prvi Macbookovi (Napa - Intel 945 Mobile) mogu adresirati maksimalno 3GB memorije

Dakle, ja još uvijek tvrdim da chipset može adresirati 4gb memorije, a kao što sam napisao u prvom postu, resursi se koriste i u druge svrhe...
20.11.2007 | 19:37
Znaci da smo se zakacili oko sitnice - chipset doista moze adresirati 4GB, ali ne dozvoljava OS-u da to iskoristi. Znaci, chipset. Mene je zasmetalo kad si poceo pricati bajke o 32-bitnom Tigeru i slicno...

Moschus: meni je u iMacu (C2D) dovoljno 2GB, ne zelim zrtvovati dual-channel, makar to za iMaca nije bitno u tolikoj mjeri kao za Macbookove i slicne strojeve sa GMA grafikom.
20.11.2007 | 20:12
eh fala vam na ovoj inspirativnoj raspravi

no, meni jos uvijek nije jasno. moj macbook je core2duo napravljen u veljaci i kupljen u travnju (ako sam dobro shvatio cak ni s leopardom nece moci poradi jelte chipseta nego max. 3.25 ako stavim dvije plocice od 2gb?)

prvo i bitno pitanje je razlika u performansama izmedju 1gb i 2gb rama.

drugo i manje bitno je koliko mogu rama imati u tigeru/leopardu i koliko ima smisla stavljati 4gb rama u macbooka za logic8/pro toolse.

tenkjuveriverimac!

.k

post scriptum - koji ram onda - crucial, kingmax, apple ram iz ducana, other...?
20.11.2007 | 21:04
stakor je napisao:
Znaci da smo se zakacili oko sitnice - chipset doista moze adresirati 4GB, ali ne dozvoljava OS-u da to iskoristi. Znaci, chipset. Mene je zasmetalo kad si poceo pricati bajke o 32-bitnom Tigeru i slicno...

He he čini se. Glavno da smo se našli

@Kay:
no, meni jos uvijek nije jasno. moj macbook je core2duo napravljen u veljaci i kupljen u travnju (ako sam dobro shvatio cak ni s leopardom nece moci poradi jelte chipseta nego max. 3.25 ako stavim dvije plocice od 2gb?)

Tako nekako...

prvo i bitno pitanje je razlika u performansama izmedju 1gb i 2gb rama.

IMHO, isplati se preći na 2gb bez obzira što radio, a sad dalje...ovisi
21.11.2007 | 02:42
koji ram ????? i kolike su razlike u performansama medju ramima? primjetne ili bitne?
22.11.2007 | 19:44
Kay je napisao:
koji ram ????? i kolike su razlike u performansama medju ramima? primjetne ili bitne?
naletio sam na neke rasprave o tome kako neki brandovi rama rade bolje (brze i pouzdanije od drugih, i noname rama)....hm
22.11.2007 | 23:18
Da ne filozofiramo previse ram radi kao zarulja tj. ili radi ili ne radi, takodjer razlike u brzini izmedju modula istih karakteristika razlicitih proizvodjaca nema! Dakle, kupi bilo koji modul nekog normalnog proizvodjaca (trenscend, crucial, kingston, kingmax....) i ako radi vozi misko
25.11.2007 | 20:36
uistinu! kupih crucial i sve 5... jedino shto sam umro od smijeha kad su izvadili ''Certified Apple RAM'' - neki kineski sa tragovima termicke pjene kod pinova... daj molim te. i onda to kosta xtra??? i da, dvije gige su me kostale manje od 500 kn. toliko o apple ramu....
26.11.2007 | 18:38
Kay pretpostavljam da ne kuzis PM, ajde napisi gdje si nasao te \"certified\" ramove posto neki ljudi inzistiraju na njima a tesko se nalaze
26.11.2007 | 22:47
nazalost, nasao sam ga u svom macbooku...
26.11.2007 | 22:58
Nisam te onda dobro skuzio u prvom postu
28.11.2007 | 10:07
hah. svejedno. ak nekom treba nek baci pm il me trzne na 098 9631 895 . dam ga jeftino.
29.11.2007 | 19:40
Maloprije mi je stiglo 4gb rama (ovog) - ugurao sam to u c2d 2.16 macbook, upalio ga i kliknuo na about this mac - i lijepo pise 4gb 667 mhz ddr2 sdram.

To NIJE santa rosa macbook, vrti se tiger 10.4.11 i upgradean je firmware od macbooka...
29.11.2007 | 19:43
delb je napisao:
Maloprije mi je stiglo 4gb rama (ovog) - ugurao sam to u c2d 2.16 macbook, upalio ga i kliknuo na about this mac - i lijepo pise 4gb 667 mhz ddr2 sdram.

Pa sta je to 4gb nesto preko 500kn?? Fakat su pale cijene
29.11.2007 | 19:53
[/quote]
Pa sta je to 4gb nesto preko 500kn?? Fakat su pale cijene[/quote]

Samo tamo koliko ja vidim... btw jos je i pala cijena (za nekih 50ak kn po modulu) od kada sam ja uplatio - prije dva dana
29.11.2007 | 20:01
A jesi ti za svaki slucaj izvrtio i hardware test ili rember ili tako nesto?
29.11.2007 | 20:10
MoschuS je napisao:
A jesi ti za svaki slucaj izvrtio i hardware test ili rember ili tako nesto?

Upravi se vrti apple hardware test - vidio je 4gb i sada testira... btw-kaze mi da je video ram 256mb... wtf?! OS X kaze 64mb?!
29.11.2007 | 22:09
ipak nije sve tako sjajno - jedan modul je izgleda neispravan - AHT javlja gresku za njega u bilo kojoj kombinaciji... nista, za sada sam na 2gb
29.11.2007 | 22:22
ja jos uvijek nudim 2x512 ak nekom treba.. drito izvadjeni iz macbooka
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 40 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, hal9000, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (791)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO