20.11.2007 | 04:48
32-bitna platforma i 32-bitni OS mogu adresirati max. 4GB RAM-a, uz IZNIMKU - Physical Address Extension, dio novije x86 arhitekture moze adresirati i vise od te kolicine, s tim da pojedina aplikacija ne moze koristiti vise od 4GB.
Tiger je DJELOMICNO 64-bitni, cudi me da to neki ovdje ne znaju jer se Apple time podosta hvalio, i moze adresirati na 64-bitnom stroju (PPC G5, Intel C2D, Xeon) preko 4GB memorije - osobno sam koristio G5 sa 4.5GB RAM-a. Imao sam tada viska DDR2 keksa, pa sam natrpao sve slotove
Sa Macbookom je stvar u CHIPSETU. Prvi Macbookovi (Napa - Intel 945 Mobile) mogu adresirati maksimalno 3GB memorije, neovisno o tome da li je unutra 32-bitni Yonah (Core Duo) ili 64-bitni Merom (Core 2 Duo) - to je jednostavno ogranicenje unutar chipseta! Santa Rosa (noviji Macbookovi - Intel 965 Mobile) vise nema to ogranicenje i sa 64-bitnim C2D procesorom moze adresirati vise od 4GB memorije, ali ta 4GB su prakticni limit zbog toga sto nisam vidio 4GB SODIMMove:) Tiger na SantaRosa stroju uredno vidi svu memoriju i koristi ju.
Jedna bitna napomenica - nemojte u Macbookove utrpavati kekse razlicitih velicina, jer tada memorija vise nece raditi u Dual Channel nacinu rada, dakle, bitno sporije, sto ce se negativno odraziti na performanse integrirane graficke kartice (koja koristi sistemsku memoriju i treba sto brzi pristup njoj!). To se odnosi na sve strojeve sa integriranom grafikom.