20.11.2007 | 07:42
Pogledajte stranicu:
www.amazon.com/dp/B000FI73MA/
Više:
www.engadget.com/tag/kindle
Amazon je danas - meni dan još traje, a bogme je još i u Americi - u ponedjeljak napokon objavio da prodaje wireless napravu za čitanje pod imenom Kindle. Prvi je dojam da je gadget ružan ko pas. Ekran je od e-inka, a sve što se čita osim Wikipedije koja je jedina besplatna - naplaćuje se. Malo, ali taksimetar kucka. Koliko, nema iskustva. Vidio sam neke demo slikice koje knjigu od 19.99 za kindle oglašavaju po 9.99 ili slično.
Ako sam dobro shvatio, to nije naprava za slobodan pristup internetu, dakle barem web i mail, nego je terminal za kupovinu i čitanje. Knjiga i novina. Fino za ljude koji žive u Parizu, a rade u Londonu i svaki dan Eurostarom putuju 2.20 u pravcu po 40 eura po sjedalu za ekonomsku klasu. Za to vrijeme možeš doktorirati, a svu lektiru nosiš u jednom svesku. Veličina i težina je paperbacka. Dovoljno za čitanje, a da ne izgubiš čitačko samopoštovanje - kao npr. na iPhoneu, on je i onako za superbrzo browsanje ciljanih stranica ili čak samo podataka s weba.
S uključenim wirelessom baterija traje dva dana. Bez njega tjedan dana. Puni se dva sata. ima 256 MB memorije, a na komp se, ako baš mora, priključuje kao USB disk (tko još razmišlja o prijenosu podataka a nosio bi manji kapacitet od gigabajta?).
Uređaj stoji 399 dolara.
Ja mislim ovo: budući da e-ink može biti savitljiv, a i baterije se daju napraviti u formi žice, da je multitouch sada nešto što se očekuje, ovaj će ružan i kabast komad plastike brzo zamijeniti nešto elegantnije ili će propasti. Koliko je masovna pojava kupac koji silno želi čitati velike količine jedne iste stvari? Ako ta publika postoji, onda će ova plastika vrlo brzo biti gotovo besplatna. ne znam da li će se format e-booka održati, ali ako hoće, tu će biti mnogo posla za Jonathana Ivea. Do tada će ličiti na paleozoik iz vremena prvih Performi.
Što vi mislite?