laptop stands
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

laptop stands

19.05.2008 | 23:09
Iz ove tvoje izjave zaključujem da nisi trgovac.

Trgovci će uvijek napucati cijenu kad nečeg prodaju malo, premalo . Jer ako proda i jedan jedini komad nečeg, po zakonu je dužan odraditi cijelu predprodajnu i postprodajnu podršku za to, isto kao da je toga prodao i 1000000 komada. Naravno da je nekad ta podrška samo deklarativna, ali (vjerovao ili ne) i to nešto košta.

Osim toga, sklon si zaboraviti da svaki trgovac ima i općenito neki režijski trošak (plaće i doprinose zaposlenih, najamninu prostora u kojem radi, struju, telefon, itd.) koji nije baš mali i koji isto treba pokriti. Malo je trgovaca koji bi s tako malom maržom s kojom bi ti bio zadovoljan opstali. A takvi ti to što ti želiš opet ne bi prodali jer njih ne zanima prodavati ništa čega ide manje od tisuće komada tjedno.

Jednostavno - tržište takvih stvari nije kod nas razvijeno i ulazna cijena tom trgovcu je vjerojatno ista kao i tebi (možda je čak i on sam kupuje preko E-baya) jer on toga proda po svoj prilici par komada godišnje. Kako on ima i režiju za pokriti koju ti nemaš, cijena po kojoj on to prodaje je sasvim logična. I sigurno bi bila niža da ne proda baš ni jedan komad.

A da se radi o nečem čega idu stotine ili tisuće komada mjesečno, onda je njegov količinski rabat 20, 30, možda i 70% pa je lako moguće da je to što prodaje JEFTINIJE kod nas nego na zapadu (zato što je kod nas ona spomenuta režija jeftinija). Najbolji primjer za to su komponente za PC kante. Nisam već dugo vidio prosječni komad prosječnog PC hardwarea kojeg bi se isplatilo kupiti ikako drugačije osim kod nas u trgovini (pogotovo uzmeš li u obzir da ga tamo dobiješ npr. na 3 mjeseca Amexom bez kamata).
20.05.2008 | 12:18
2 smayoo: Razumijem ja da nas trgovac ima xy troskova ali ako taj stalak u ovom slucaju negdje kosta 280kn nema te logike koja ce mi objasniti kako to kod nase moze kostati 770kn! To je skoro 300% ljudi dragi! Sumnjam da ce ga doticni trgovac narucivati istim kanalima kao i ja jer mu sigurno dolazi malo vise robe iz vana i onda postarina ne moze biti tolika a cak i da ga naruci apsolutno isto kao i ja ispadne ga 470kn i on mi na to opet nabije 65% marze? Oprosti ali gdje je tu logika? Pa sta kod nas na svakom artiklu mora biti barem 50% zarade inace se "ne isplati"? Nije li logicno da negdje zaradis vise a negdje manje pa se to na kraju svede na neku normalnu vrijednost? Ako si trgovac ozbiljno bi te molio da mi objasnis jer stvarno ne razumijem kako je bolje ne zaraditi nista nego malo?
20.05.2008 | 12:47
Bio sam trgovac (školovani),a sada sam u mirovini.U moje vrijeme su vrijedila druga pravila bliže Moschusovim,a danas nema pravila ( i to je pravilo),nego -Peri -Deri.Nažalost !
20.05.2008 | 19:49
2 MoschuS:

Nisam trgovac, inženjer sam, projektant i konzultant, ali drugi dio posla u firmi u kojoj radim je trgovački (veletrgovački) pa sam s tematikom dosta blisko u kontaktu svaki dan. Nisam slobodan raspredati o našim maržama, ali mogu ti reći sasvim načelno kako si samo fikus firma od 2 zaposlenih može priuštiti da radi s 10-20% marže koliko ti smatraš da bi bilo prikladno. Što veća firma, to veća režija. Čak vrlo skroman "hladni pogon" firme od 50-ak zaposlenih se vrti oko 3 milijuna kuna mjesečno (plaće, doprinosi, režije, operativni leasing...).

Mislim da sam isto ovdje već pisao - u nekim trgovačkim sektorma (npr. tekstil) ni marže od 2000% nisu neobične kod sposobnih trgovaca (npr. na donjem vešu, ako ga kupuju na tonu direkt iz Kine i kupe cijeli kontejner), i još svi hrle tamo bezglavo i čude se kako je jeftino. Pri tom to nije trgovački "ripoff" jer:

1. treba imati kapitala za kupiti toliko robe i skladište za to smjestiti (i roba na skladištu isto ima svoj mjesečni trošak ležarine koji odgovara tržišnoj cijeni prostora koji zauzima + vrijednosti kapitala koji zauzima + trošku tog kapitala)
2. treba platiti radnu snagu da tu robu razvrsta, označi, itd.
3. treba imati prodajnu mrežu kroz koju se ta roba distribuira do kupca

a sve to košta.

Ne znam da li si zaposlen. Ako nisi, kad se zaposliš, svaki mjesec kad ti sjedne plaća zastani na trenutak pa se zapitaj "odakle dolazi moja plaća i što je sve trebalo učiniti da ona dođe do mene na vrijeme?".

No, da se vratim na konkretan primjer - moguće je da trgovac kod kojeg si gledao čak i skuplje plaća proizvod koji tebe zanima od najbolje cijene koju si ti našao na webu. Moguće je čak i da zna da ga plaća skuplje, ali ga nije briga, jer:

1. mu je jednostavnije taj komad-dva godišnje kupiti skuplje od svog redovnog dobavljača, nego otvarati poslovni odnos s novim dobavljačem samo radi tog jednog proizvoda.

2. cijena koju je trenutno stavio prolazi - dakle već je po toj cijeni prodao komad ili dva pa je očito da ima kupaca koji su spremni platiti toliko (OK, ti nisi pa ti naruči to preko www)

3a. kad vidi da interes za proizvodom jenjava, spustit će mu cijenu, odnosno spuštat će je sve dok ne proda što mu je ostalo (taj 1 kom što ima u dućanu) i više to neće ni naručivati

3b. ako interes počne rasti pa on vidi da se počinje raditi o ozbiljnijim količinama, tražit će i on povoljniju cijenu kod svog dobavljača (ili naći drugog koji ima povoljniju cijenu), pratiti kako pada cijena kod konkurencije i prilagođavati se tome ne bi li uhvatio što veći dio novonastalog interesa.

U svakom slučaju, poanta je: prisile nema. To ti je proizvod, to je njegova cijena. Skupo ti je? Nemoj kupiti. Znaš gdje ima jeftinije? Ako smatraš da razlika u cijeni nema za tebe nikakvu vrijednost (smanjeni rizik, postprodajnu podršku, trošak dobave, nešto četvrto...), bio bi blesav da platiš tu veću cijenu. Ali također nemaš pravo gunđati na trgovačku politiku, kao što ni oni nemaju pravo gunđati na to što ti ne želiš kupiti kod njih.

2 Jzelko:

Ako dobro shvaćam, to tvoje vrijeme je vrijeme samoupravnog socijalizma? Ja bih rekao da je to bilo vrlo selektivno vrijeme, u kojem se na nekim stvarima za koje se državno odredilo da je to potrebno zaista držala fair, niska cijena, ali se isto tako za neke stvari naplaćivalo nesuvislo visoke cijene jer je istovremeno bilo zabranjeno uvoziti konkurentne proizvode. Sad se ovdje svi pjene kako su Macovi ovdje drama skuplji nego u Americi. Osamdesetih, kad se u Trstu Commodore 64 mogao dobiti za 1000 maraka (ali si ga morao švercati jer nije bilo načina da ga legalno uvezeš, ni za koju carinu), u Ljubljani se na konsignaciji prodavao za 800 USD (tada je USD bio oko 2,5 puta jači od marke) + još 50% davanja u dinarima.

I da je onda bilo interneta pa da je netko pisao po njemu kako je 3x jeftinije prešvercati preko grane, a cariniku prodavati šprehu da je to rezervna tastatura za Olympia pisaću mašinu sutradan bi mu zakucali milicajci na vrata.

A o prekrasnim čarima vezane trgovine na našim otocima da i ne pričam - svaki strani turist koji je želio u dućanu kupiti svježe mlijeko, morao je uz litru mlijeka kupiti i superkvalitetnu pepeljaru "jugovinil" koja se topi u dodiru sa žarom cigarete.

Naravno, najjači primjer je svakako taj da su WV Golf iz Wolfsburga Nijemci plaćali 2,5 x manje nego mi ovdje Sarajevski.

Tako da ne bih baš pao pod utjecaj tih nostalgičnih reminiscencija.
20.05.2008 | 21:11
Donekle!
Radio sam u vanjskoj trgovini na konsignaciji.Ipak nismo bili kao Mađarska i Rumunjska itd.Generalno se ne može reći jer je ovisilo od firme do firme i rukovodstva.Možda je i bilo tako 50-ih godina,kako si rekao ali poslije je bilo dosta liberalnije.Nikada nismo imali posla sa milicijom osim kao mušterijom (SUP),ali zato sa carinom i zakonskim regulama dosta.I onda je sve ovisilo o ljudima.Trebao si znati svoj posao a i biti dobar psiholog (političar) pa se dalo obaviti posao.O tehnici trgovačkog posla ne bih govorio,jer su zakonitosti kao što si opisao.Opet, stvar je u ljudima koji obavljaju posao.Danas svatko može imati trgovinu,a prije se trebalo školovati i biti stručan u poslu koji obavljaš.Sada to nije kriterij barem na tom nivou.Tema je takova da bi se o njoj mogli pisati traktati.Možda i ima nostalgije ali ne u tom smislu.
20.05.2008 | 22:01
To apsolutno potpisujem. Uvijek sve ovisi o ljudima. Sustav je, međutim, taj koji će načelom pozitivne selekcije dovesti prave ljude na prava mjesta. U onom prošlom nisam radio, ali dovoljno mi je godina bilo da uvidim tragediju uravnilovke i političke podobnosti.

Da se razumijemo - ne mogu reći da je to i sad iskorijenjeno.

Odosmo off topic...

Ja sam zapravo cijelom svojom lamentacijom samo htio MoschuS-u ukazati da ne mora biti da je netko lopov zato što na jednom nekom konkretnom proizvodu ima cijenu trostruko veću od one koja je dostupna preko interneta. Da se ne mora raditi o "nemanju granica" (odnosno o nekoj bezgraničnoj pohlepi). Da nije fair od njega da se ljuti na nekog trgovca (a ljuti se na njega zato što bi zapravo radije kupio kod njega nego preko neta, jer to ima određenu dodanu vrijednost, ali ne bi dao toliko novca) ako mu ne odgovaraju komercijalni uvjeti. Što kažu Amerikanci - it's a free country!
20.05.2008 | 23:05
2 smayo: Ako nisi dobro shvatio tj. procitao gore moj post doticnog trgovca sam trazio ponudu za tri stvari. Namjerno necu pisati o kome se radi jer osobno nemam nista protiv njih i decko koji mi je vadio cijene je vec par puta bio fer prema meni tako da im necu raditi anti reklamu a zapravo dosta firmi funkcionira na taj nacin pa mozemo govoriti generalno. Uglavnom, kao sto sam gore napisao trazio sam tri stvari, cijena 2500kn, iste tri stvari vani SA postarinom 1250kn? Znaci ne radi se o jednom proizvodu nego je svaka stvar otprilike duplo skuplja! Kazes da to nije pohlepa? Po meni je to cista pohlepa jer nisam jednom narucivao stvari kojih nema trenutno na lageru nego ih se mora naruciti iz vana i normalno da je cijena visa nego vani ali visa 50tak posto. Kopajuci za tim stalcima nasao sam Belkinov Cushtop koji vani kosta 35usd tj. 160kn, kod nas ih naravno nigdje nema ali mi ga mogu naruciti u VeMilu i guess what kostat ce me 219kn! Kako sad to? Po tvojoj logici "sto veca firma to veca rezija" ovi bi mi trebali to naplatiti 5x vise. Siguran sam da nece naruciti vagon toga pa da im se isplati nego ce imati jako malo zaradu na tom artiklu ali ce mi ga prodati a vise ce zaraditi na stvarima koje narucuju na kontejnere jer kao sto i sam kazes na njima imaju ogromnu marzu jer zbog kolicine imaju nisku nabavnu cijenu. Draga mi cita jako puno fantasy knjiga i uredno ih narucuje posebno u Algoritmu i sve imaju normalne cijene otprilike kao i one u ducanu. Dakle sve je stvar trgovca a kao sto i sam kazes "its a free country" i normalno da necu kupovati po takvim uvjetima jer nije vise '80 i neka kad je bilo ili kupi sto ima tu ili vozi u Trst ili u Leibnitz nego fino tri puta kliknem i dodje mi sve za dva tjedna a normalno da bi radje kupio kod nas, malo prosetao po ducanu i pogledao sto ima jer me to sve zanima, pogledao uzivo to sto zelim kupiti ali hebiga
21.05.2008 | 00:47
Eto. Da ne duljimo više, sve stoji što si napisao, osim što moram dodati da uz "stvar je trgovca" ide i "njegovog dobavljača".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 1 minute
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, grgaa, m@xym, Riba, Anonimci (603)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO