17.01.2008 | 19:11
Ako nije do bandwidth limita, a na žici je, možda je do kabela ili konektora (ženskog RJ45, bilo na iMacu, bilo na routeru). Desilo mi se to preko nekoliko puta.
Stvar je u tome što zbog lošeg kontakta na jednoj od linija (zbog napuknute žice ili deformiranog konektora) možeš imati iznimno velik drop rate (postotak neispravno prenesenih paketa) radi čega ti efektivni bandwidth sa nominalnih 100 Mbps može pasti i na manje od 0,1.
Ako prije ovog nisi nikad ni koristio Ethernet interface na iMacu, možda se napunio prašine (i prljavštine duhanskog dima ako pušiš). U Chipoteci ili Tehnomaxu ili sličnom mjestu kupi instrumentalni zrak u spreju i kontakt sprej, svaki sa svojom slamčicom. Pusti u konektor malo zraka, pa malo kontakt spreja, pa malo očisti štapićem za uši. Ponavljaj po potrebi (za prašinu je 1x dovoljno, za duhanski dim nije ni 10x....).
Ako nije do toga, drugi UTP (mrežni, ethernet) patch kabel košta 10-20 kn i imaš ga u bilo kojem PC dućanu pa ti je najjednostavnije probati ga zamijeniti.
Ako to ne pomogne, ištekaj UTP kabel pa na oba kraja zirni malo u ženski konektor (posvijetli si nekom lampicom po potrebi) - unutra bi trebalo biti 8 malih tankih žičica koje stoje koso prema gore, tako da ih muški konektor pritisne prema dolje kad ga utičeš pa se one svaka o svoj par elastično upire. Ako je neka od žičica niža (manje isturena) od ostalih, ovo je vrlo vjerojatno tvoj problem.
E. sad, ako je to tako na routeru, jednostavno se uštekaj u drugi port, ali ako je na iMac-u, onda imaš problem.
Trebaš ultrasupernajtanju pincetu na svijetu (upitaj u Chipoteci, ali nisam siguran), mirnu ruku i vrlo, vrlo odmjerenu (malu) silu. Ako ideš prekrupnim alatom, znječit ćeš okolne pinove. Ako potegneš prejako, pući će taj kojeg \"popravljaš\". Ovo sam radio samo jednom, dosta davno, na jednoj DEC Alphi (dok je Digital još bio živ, pokoj mu u duši
) i uspio sam, ali jedva.
S obzirom na kompaktno pakiranje iMac-a, mislim da nema realne šanse da ti čak ni u servisu zamijene samo UTP konektor tako da bolje da ne slijedimo dalje ovaj smjer razmišljanja...