Ako vam treba 3D - izbjegnite 7300 GT
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ako vam treba 3D - izbjegnite 7300 GT

09.02.2008 | 20:57
Evo jedno upozorenje iz prve ruke. Ako kupujete novu MacPro radnu stanicu i uzmete standardnu konfiguraciju s nVidiom 7300GT, računajte s time da će stroj biti neupotrebljiv za ozbiljan 3D, a čak i za starije igre.

Zna se da je to kartica za DTP, web, audio i video - i kao takva odlično radi svoj posao za malo para (ipak ima 256 VRAM-a i podržava veću Cinemu), ali nemojte se nadati da ćete u trenutku odmora moći nešto zaigrati. Ja sam vidio testove prije kupovine i znao sam da je to prije svega 2D kartica, ali nisam očekivao da će biti baš toliko loša!

Tko je ljubitelj Warcrafta zna da je za pristojnu igru potrebno barem 20 FPS-a, a idealno je od 30 naviše. Moja stara PowerPC G5 konfiguracija (već vidim da ću je teško prežaliti) je konstantno davala oko 25 do 30 FPS-a s gotovo svim postavkama na maksimumu. Stroj star 4 godine! Što mislite koliko FPS-a na istim postavkama daje novi MacPro s ovom karticom? 7 (sedam)!!!

Samo su dvije pametne alternative - negdje pronaći Radeon X 1900XT (ako nema Mac verzije, može se flashati PC-ijev) - ili čekati nVidiu 8800 kao upgrade kit koja \"samo što nije\".
09.02.2008 | 21:05
Nije da mislim kupoovat ali 7 FPS-a,nemogu vjerovat. Meni na iMacu sa X1600 pro npr. Call of Duty 2 multiplayer radi na 90-ak fpsa.
09.02.2008 | 21:14
Pa ovo je prilično sočno i za naslovnicu.
09.02.2008 | 22:20
Evo, malo sam se informirao o alternativama. Radeon X 1900XT jest moćan i još je dobavljiv, ali on pak ima svoje probleme - izgleda da se pregrijava i gomila ljudi je s njim imala probleme. Također, kolega kaže da ATI-ijevi driveri ne podržavaju sve što i nVidia kada je ozbiljan 3D u pitanju - dakle, za igre je ok, ali za ostalo tek prolazno.

Noviji Radeon HD 2600 XT je znatno brži od 7600 GT (preko dva puta) i nije skup, ali to je pak solucija na pola puta. Dakle, priča završava na 8800 koji je u dolasku... pa baš i nije neki izbor (onu mrcinu od 1.5 GB VRAM-a neću računati kao razuman izbor).
  • Dijete
  • Posjetitelj
09.02.2008 | 23:47
Ja sam jadan uvijek \"nove igrice\" igrao par godina kasnije tako da sam se navikao ne imati sve efekte na max..

Tako da meni ne baca 7fps vec pristojnih 30tak, 20tak ovisno o podrucju..
Makar, u Wowu mi nije sve na low..

Kaj se tiče Crysisa, igrica se sasvim fino vrti i mislim da cu je jos malo odigrat da je vidim u punom sjaju kad uleti neka bolja graficka u stroj..
u Crysisu je sve na low i na 800x600

I da.. video radi ko zmaj..
10.02.2008 | 01:34
Dijete je napisao:
Ja sam jadan uvijek \"nove igrice\" igrao par godina kasnije tako da sam se navikao ne imati sve efekte na max..

Tako da meni ne baca 7fps vec pristojnih 30tak, 20tak ovisno o podrucju..
Makar, u Wowu mi nije sve na low..

Da, ali sigurno u nekoj niskoj rezoluciji? Probao sam ga spustiti u 1280x800, ali to grozno izgleda, sve je mutno i jadno. Da, onda radi ok, ali vjerujem da nikome ne bi bilo fora ići \"s konja na magarca\" - i to još na takvom stroju. Ako su prije četiri godine mogli složiti stvar da lijepo brzo radi u native rezoluciji monitora, očekivao sam da će nakon 4 godine i neka osnovna kartica raditi makar pola dobro kao neka stara.

Nestrpljivo čekam 8800.
10.02.2008 | 02:12
dpasaric je napisao:
Tko je ljubitelj Warcrafta zna da je za pristojnu igru potrebno barem 20 FPS-a, a idealno je od 30 naviše.

Warcraft nisam nikad vidio, zadnje što sam igrao bila je Ultima III na Atariju ST.

Ali bavim se videom dosta intenzivno (na jedan drugi način) pa znam da je stadardna slika 25 fps (zapravo se u digitalnom videu radije koristi ips - images per second umjesto frames per second da bi bilo jasno da govorimo o slikama u sekundi, a ne o poluslikama kao na klasičnoj analognoj televiziji) u PAL-u, odnosno 30 u NTSC-u, i to zbog frekvencije mrežnog napona od 50, odnosno 60 Hz pa je ovakav višekratnik bilo jednostavnije izvesti u staro doba analogne TV.

A zapravo je dovoljno postići 24 slike u sekundi, kao na celuloidnom filmu. Jer je tromost ljudskog oka takva da više od toga ne razlikuje.

E sad, ako može objašnjenje - zašto u Warcraftu idealno treba 30 ili više fps?
  • Dijete
  • Posjetitelj
10.02.2008 | 03:00
A da.. zaboravio sam na predivan ekran koji je pred tvojim ocima..

Ja sam ulozio vecinu novaca u zvuk tako da cu morat jos pricekat da imam neku cinemu pred sobom..

za sad vrtim rezolucije koje mi moj acer pruža..
10.02.2008 | 03:01
Ha! I sam sam se prije dosta godina pitao zašto profesionalni Quakeri gledaju na te stvari i što im uopće znači 100 FPS-a kada ljudsko oko iznad 25 teško da vidi razliku. Na kraju sam iz odgovora s raznih strana zaključio da su dva razloga u igri. Prvi je taj što svaka igra ima nekakav \"natrpani nivo\" ili sličnu grafički kompleksnu lokaciju. Kada stroj može vrtiti iznad 30 time se dobiva potrebna rezerva da ništa neće zapeti kada uletiš na takvo mjesto koje je \"usko grlo\". Drugi razlog je što su me uvjeravali da igrač osjeti razliku u pokretljivosti/preciznosti što je igra brža i mekša. Ovako teoretski to mi zvuči labavo, možda je čisti placebo, ali možda ima nešto u tome. Npr. moguće da programeri vežu skeniranje ulaznih uređaja s ispisom na ekranu, a onda u toj priči nastane nekakva finesa koji najluđi mogu osjetiti.

Inače, pohvalit ću se da sam imao priliku odigrati jednu partiju s curom, inače Riječankom, koja je bila treća na svijetu u Quakeu 3. Nemalo sam se iznenadio kada sam vidio da ga je igrala s apsolutno svim opcijama isključenim - teksture na nuli, poligoni minimalni, svi shaderi isključeni... da, bio sam živ jedno 10-ak sekundi.
10.02.2008 | 12:49
ČAK

Nego, WoW i framerate. Ako padne framerate u instanci, još nije toliki bed, ali ako padne na battlegroundu.. We who r abouth to die salute u... doslovce. Možeš samo bespomoćno čekati na groblju da se respawnaš tj oživiš i onda trčanje i čekanje da oped završiš na grobllju...
Btw. Malo sam na jubito-u gledo kako izgledaju stvar na 3 8800 GTX u triple SLI modu. Prestrašno nešto. Sad sam u nedoumici. Trebo bi uzeti novi stroj, a ne da mi se uzimati MAc Pro dok se negdje ne usidrim na par godina, a znam da je predamnom sad seljenje skoro svake godine... ah vidjet ćemo.. sve mislim da ću neku konzolu ubosti osim Wii-ja koji skuplja prašinu...
07.04.2008 | 20:53
Par zanimljivih benchmarka grafulja koje idu u Macove. Po ovome ispada da je 8800 puno bolja samo za igre dok je x1900 pojede u Motionu sto me bas i ne veseli jer smo narucili strojeve sa 8800gt
Gaming
Motion3
Edit: Sad se sjetih da 1900 vise ni nema tako da nesto pametnije nismo ni mogli naruciti
08.04.2008 | 02:20
1900 ima i rade u novom stroju. Trenutno su dvije na skladištu. No, objektivno, baš nikome ne mogu preporučiti tu karticu. Iako su performanse i danas odlične, toliko je problematična i skupa da može dobiti tek ocjenu 2 (dovoljan). Problematična je prije svega u hardverskom smislu - jako je glasna, a uz to je sustav hlađenja loš, a pogotovo kada se nakon par mjeseci napuni prašinom. Ako se pregrije, može doći i do nepovratnih oštećenja. Pogledaj malo po netu što pišu ljudi koji je imaju. Nekima je to čak treća 1900 - jer su sve krepale još pod garancijom. Oni kojima radi ok morali su investirati u skupi third-party hladnjak.

Što se tiče 8800 nemoj brinuti, stvar je samo u lošim driverima. To će doći na svoje. 8800 je trenutačno najbolji izbor za Mac Pro. Ekipa s Mac Pro 2007 se mora još malo strpiti za PCI-X 1.0 verziju jer je nVidia zafrknula. Mogli bi lako doći na Jobsovu crnu listu kao IBM svojevremeno - naime, čovjek iz nVidie je obećao stvar "u idućih par tjedana", a onda je prošlo tri mjeseca i ništa se nije dogodilo. Jobs je na kraju rekao - "Moramo to sami napraviti!". Ne sumnjam da će to i napraviti, ali ovaj zbog kojega je on ispao "lažac" će se loše provesti...
08.04.2008 | 11:01
Nisam znao za probleme sa x1900
Sto se tice 8800gt to je trenutno stvarno best buy jer je nadoplata samo 200usda a kartica je puno jaca od standardne i siguran sam da ce rijesiti ove probleme sa brzinom jer je potpuno nelogicno po benchmarcima da su obadvije ATi kartice toliko brze od Nvidie. Da li je problem samo u driverima ili mozda cak i u Motionu koji nije optimiziran za Nvidiu neznam ali vjerujem da ce se to brzo ispraviti. Kad nam dodju strojevi javim iz prve ruke kako to sve radi (3.0hgz 8 core, 14gb ram, 8800gt)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 20 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, m@xym, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (631)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO