21.02.2008 | 02:58
OK, idemo iskustva iz prve ruke...
Žena mi ima Lampu 17\" 1 GHz/1 GB/Aiport Extreme već jako dugo, a isto tako imamo prvi model Lampe 15\" 700 MHz/1 GB/Airport u Kreativnom (nekada je bila najbrži(!) stroj na televiziji gdje smo radili) i sada veselo dočekuje goste u našoj čekaonici.
Usko grlo stroja jest procesor, ali možda čak i više spori disk. Također, ekran, iako sve ove godine bez bad pixela, danas nije usporediv s novim ekranima - prije svega u kutu gledanja, ali dobra vijest je da ima istu kvalitetu kao u trenu kada je kupljen - što nije slučaj baš sa svim Apple ekranima. Zanimljva stvar s Lampama je koliko su kvalitetne - nisam u svojoj praksi održavanja Macova sreo niti jednu(!) da se pokvarila.
Na 700 MHz modelu vrtimo Panther, a nekada je to bila prava mala radna stanica s Final Cutom 1.0 i kasnije dvojkom. Nakon toga je postala prespora.
Doma na 1 GHz veselo radi Leopard. Ne leti, ali može se raditi ako nisi razmažen. Stroj je OK za iLife, Office, surfanje i slično. Igre do 2004-5. godine su OK, a nove su ipak previše. World Of Warcraft se npr. može igrati ako se smanje detalji i ako nisi FPS ovisnik.
Dizajn je klasik. Moj kolega je svoju 17\" 1 GHz zamijenio s talijanskim arhitektom za novi novcati iMac 20\". Prije par dana sam za Lampu uzeo alu-tastaturu jer sam se ugodno iznenadio koliko joj dobro stoji - sada izgleda kao stroj izašao prošli mjesec!
To govori o tome koliko je dizajn bio dobar.
Kupiti ili ne? Za taj novac se manje-više može dobiti novi Mini koji je daleeeko brži stroj, također vrhunskog dizajna. Opet, nema monitor i woooow faktor kao Lampa. Ako je upotrebljivost prva na listi - onda se ipak suzdržati od kupovine. Ako je dizajn prostora u koji ide pogođen i korisnik nije razmažen, onda taj novac neće biti uludo potrošen.
Ja sam ženinu mogao već x puta zamijeniti za npr. iMac 20\", ali ona mi ne da. Kaže da joj je ovo predivno na stolu i da poslušno radi sve što njoj treba (inače profesorica informatike), pa do daljnjeg ostaje kod nas.
E kada bih mogao negdje doći do 20\" modela...