MacPro VS PowerMac G5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacPro VS PowerMac G5

25.02.2008 | 02:37
Tek oko 30-ak posto Mac korisničke baze koristi stolne pro strojeve - što i nije iznenađenje jer su danas i high-end consumer strojevi poput iMaca dovoljni za najveći dio profesionalnih poslova u domeni grafičkog dizajna, glazbe, pa i obrade videa.

Ipak, tko ima mogućnosti uvijek će za ozbiljan posao odabrati ozbiljan profesionalan stroj. Koje su zapravo prednosti takve \"radne stanice\"?

- mogućnost korištenja zaista profesionalnog monitora - ili više njih,
- više internih hard diskova,
- bolje grafičke mogućnosti,
- veća količina radne memorije,
- dvije nezavisne sabirnice,
- veći broj konektora za periferne uređaje i
- mogućnost dogradnje specijaliziranim karticama.

Kako sam nedavno imao sreću zamijeniti \"stari\" PowerMac G5 s novim MacPro, mogu dati par dojmova iz prve ruke u direktnoj usporedbi starih i novih workstationa.

Počnimo od najmanje bitnog, ali onoga što prvo upada u oči - dizajn. PowerMac G5 i novi MacPro izgledaju jednako uz mali dodatak opcije za drugi optički pogon na novim strojevima. To dokazuje koliko je originalni dizajn bio funkcionalan, čist i kvalitetan. Ipak, kada se stroj otvori razlike postaju očitije. PowerMac G5 je unutra izgledao daleko-daleko ljepše, ali nije niti blizu toliko funkcionalan kao novi MacPro. Sustav hlađenja G5 strojeva je bio zanimljiv - 4 nezavisne termalne zone i to s tekućim hlađenjem kod jačih modela. Sve to se skrivalo pod prozirnim plastičnim difuzorom, pa je stroj mogao raditi i s otvorenom bočnom stranicom. Čisto, uredno, pregledno i lako dostupno. Bez kablova - čak i za ventilatore. Zapravo, mislim da mirna srca mogu reći da je G5 najljepše izgledajući tower izunutra uopće.

MacPro izunutra više nije baš takva šminka. Da ne bude zabune, spram PC-ija izgleda kao švicarska trgovina satova, ali više ga se ne može držati otvorenim uz prozirnu zaštitu na boku. No, zato je daleko mudrije složen u smislu funkcionalnosti: umjesto 2 diska, postoji smještaj za 4, a našlo se mjesta i za sekundarni optički pogon. Kako su procesori nove generacije u pitanju, hlađenje je moglo biti jednostavnije i sve se rješava s dva ogromna \"cooling towera\" i veeelikim ventilatorom koji radi na niskim okretajima. U praksi to znači da je novi MacPro tiši čak i od G5-ica s tekućim hlađenjem - koje su bile veliki napredak na tom polju nakon notornih G4 \"wind tunnel\" modela.

Brzina? To je vjerojatno najbitnija stvar na takvom stroju, ali mogao bih reći da sam tu zapravo razočaran. Čovjek kada prelazi s 2 na 8 procesora može pomisliti da će sada sve biti znatno brže, ali to nije tako. Razlika u brzini se vidi tek kod poslova koji su zaista non-stop procesorski intenzivni - dakle 3D rendering i enkodiranje videa. U svemu ostalom razlika je većinom tek marginalna. Četiri godine star G5 dual 2.5 GHz u običnom radu (znači razni oblici komunikacije, office aplikacije i grafički dizajn) ne doima se ništa sporije od 8-procesorskog 3.0 GHz Xeon MacPro-a. To je zapravo dobar znak - računala su konačno postala dovoljno jaka da imaju debelog viška snage bez obzira koliko ih novotarije i \"šarene perlice\" novih OS-ova pokušale usporiti.

Zanimljivo je i vidjeti da se u 4 godine takt povećao tek za 500 MHz, a takt sabirnice još i manje - G5 je imao 1.25 GHz, a MacPro ima 1.33. Novi strojevi morali su ići putem više jezgri, a to znači i da je i softver to morao pratiti, tj. trebao bi biti multithredan. Dobra vijest je da je tu Leopard sjajan i zaista odlično obavlja disperčerske dužnosti - čak i onda kada same aplikacije nisu pisane s time u vidu. Kolika je razlika u sirovim izračunima na ta dva stroja? Otprilike 5 do 6 puta. Kolika je razlika u normalnoj uporabi? Zanemariva.

Grafika. Ajajajaj. G5 koji sam koristio imao je tadašnju high-end karticu, papreno skupu nVidiu 6800 Ultra DDL koja može istovremeno pogoniti dvije Cineme 30\" i vrtiti igre u 2560x1600 potpuno mekano! MacPro u osnovnoj konfiguraciji dolazi s ulaznim nVidia ili ATI karticama koje ja zovem \"DTP grafičke\". To znači da su većini pro-korisnika sasvim ok, ali da oni kojima treba profesionalni 3D (ili imaju tu sreću da se igraju na takvom stroju), moraju kupiti BTO (built-to-order) stroj s nekom jačom opcijom. Prije je to bio solidan Radeon 1900XT, a sada je to nVidia 8800. Upravo kod ove zadnje kartice Apple je napravio gaf koji je digao na noge cijeli Apple pro-community - greškom (ili u nedostatku vremena) su firmware na kartici osposobili samo za najnoviju MacPro seriju (Harpertown) koja podržava PCI-X 2.0. Čak je i sam Jobs umirivao neke od razjarenih MacPro (Clovertown) vlasnika koji na mjesec dana starom stroju ne mogu koristiti novu 8800 karticu. Na soluciji se radi i uskoro se očekuje 8800 kit koji će raditi na svakom MacPro stroju, ali ovo im nije trebalo jer su upravo Apple pro korisnici jezgra i tradicionalni \"backbone\" Mac korisničke baze - oni koji sve znaju i sve pamte.

Problemi? Za MacPro je rano išta reći, on se tek treba dokazati, ali G5 se pokazao kao jedan od najboljih Appleovih pro strojeva uopće. Ja ga volim usporediti s legendarnim 8500 modelom koji je bio poznati \"radni konj\". Nikada nikakav problem s G5-icama. Samo rade, rade i rade. Najveći problem koji sam susreo je bio da se veći lanci FireWire hard diskova ponekad znaju čudno ponašati (npr. 4 u nizu), ali nisam siguran da je to bilo do stroja - jer neki su uvijek radili ok, a neki ne. No, prvi testovi s MacPro pokazuju isti problem! Ipak, kod njega je taj problem izgubio na važnosti jer sada možemo vrlo elegantno imati 4 TB interno, a to je dovoljno i većini profesionalaca.

Windowsi? Na G5-ici sam koristio VirtualPC i imao instalirano XP i Win 98. Koristio sam ih za pregledavanje nekih CD kataloga u čudnim formatima koji su bili samo za Windowse. MacPro sada omogućava native korištenje Windowsa, ali mislim da me to neće uskoro vidjeti. Već su me momci u jednom PC-shopu pitali: \"Ja bih želio vidjeti kako radi Vista na 8 Xeona, mora da je ludo!\", ali ne mogu im pomoći - čisto sumnjam da ću Windowse instalirati pod BootCamp, a ako mi baš nešto jaaaaako bude trebalo pod Windowsima onda ću napraviti instalaciju XP-a pod Parallelsima.

Za kraj par savjeta onima koji možda razmatraju novi stroj - AirPort Express kartica iz G5 ne radi u MacPro! Radi se o drugom formatu kartice iako su karakteristike iste. Čemu ta promjena - nemam pojma. Interni BlueTooth modul iz G5 radi u novom stroju, ali to nije nova EDR verzija kakva se kao kit može naručiti kod Applea. RAM je, naravno, potpuno druga priča. G5 koristi jeftini i lako dostupni DDR1 SDRAM i s lakoćom složiš 8 GB stroj (ili 16 GB na Quad G5 stroju). MacPro traži jako skupi \"serverski\" ECC RAM i generalno ga nitko u Hrvatskoj nema na lageru i čeka se po 10-ak dana. Savjet - naručite direktno iz Amerike i uz sva davanja i skupu poštarinu doći će jeftinije nego da se kupi kod nas.
25.02.2008 | 10:45
Trenutno trošim najslabiji intel (2X2.0GHz) iz prošle geberacije XEONA. Ta je mašina BETON armirani!!! Druga je stvar što software kasni za hardware-om već godinama...

Problem:
RAM: nabavih (from USA - OWC) apple certified 4X1GB. Stroj se neće dići niti u jednoj kombinaciji sa oroginalnim RAM-om. Rješenje je bilo ostaviti originalni RAM van...Šteta. Sa ovim novim RAM-om sve testove prolazi bez problema, ventilatori se i dalje ne čuju.... Taj RAM sam naručio preko interneta srijeda, jutro, stigao petak poslije podne u Sarajevo. (DHL što ga je poskupilo za oko 50 USD, moje iskustvo sa tim OWC shop je izvanredno)
Dodao sam jedan disk od 500 GB 7200.11 odlično radi, znatno je brži od prvog diska na kom je system.

Leopard radi izvanredno dobro i za sad nisam naišao na problem.

BootCamp vrti WinXP upravo kao lud, medjutim prešao sam na parallels pošto windoze veoma rijetko koristim, tu se malčice pričeka podizanje VM-a, ali poslije radi odlično (probao na veeelikim Excell VBA skriptama).

Nedostatak ugradjenog BlueTooth-a je stvarno šteta, rješio sam sa nekim Belkin BlueTooth stick...ne dozvoljava wake from sleep!!! pa sam morao ostavit USB spojenog miša...

Za ovakvu mašinu teško je naći ozbiljne zamjerke. Sljedeće što ću testirati je Informix Dynamic Server (IBM izdao beta verziju - za manje upućene to je jedna vrhunska baza podataka gotovo kao ORACLE) predviđeno je da radi samo na 64-bit XEON platformi i vjerujem da je potpuno multitreaded - tu bi se moralo osjetit proceorska sila...
25.02.2008 | 11:46
Moj je takoder Quad 2 Giga i sto se tice opcenito masine prezadovoljan sam.

Memorija je isto stigla iz OWC-a, 2x2 Giga i savrseno radi sa originalnom memorijom.

Opcenito usporedujuci stroj sa HP-ovo radnom stanicom na poslu koja je 2x3 giga Xeon koji zajedno sa Adrenalinom vrti Avid NewsCutter, Mac je daleko bolji, brze otvara aplikacije, a samu montazu necu niti usporedivat.

Jedina veca zamjerka je vec puno puta spominjana Nvidia 7300 GT, koja je dobra za normalnu montazu, ali s njom dalje od recimo Motiona. Ajde jos kad radite na dva monitora kao desktop, ali ako je na drugom monitoru upaljen video preview, zaboravite.

Masina inace vrti Tigera, jer je dosla s njim, a Leopard je opcija kao up to date. Nisam jos ni razmisljao o prelasku na Leoparda jer ovako sve radi odlicno, a dok radi...

Sve u svemu i sljedeci ce biti Mac Pro. Nadam se.
25.02.2008 | 22:11
Skoro godinu koristim svoj stroj MacPro Quad 2x2 giga u obradi videa i to bez grča na licu i za njega sve pohvale (ne urek'o se).
26.02.2008 | 11:39
100Sale je napisao:

Opcenito usporedujuci stroj sa HP-ovo radnom stanicom na poslu koja je 2x3 giga Xeon koji zajedno sa Adrenalinom vrti Avid NewsCutter, Mac je daleko bolji, brze otvara aplikacije, a samu montazu necu niti usporedivat.

Ne cudim se ni malo jer moj 20\" c2d iMac kojeg imam kuci doslovno pozdere Fujitsu workstation sa 2x3.4ghz Xeonima koji mi je u firmi. Samu brzinu rada pod win necu ni komentirati jer je to puno sporije ali mjerio sam i vremena rendanja u afterima i cinemi i imac je brzi 30tak posto sto je IMO odlicno za jedno kucno racunalo
26.02.2008 | 13:31
MoschuS je napisao:
100Sale je napisao:

Ne cudim se ni malo jer moj 20\" c2d iMac kojeg imam kuci doslovno pozdere Fujitsu workstation sa 2x3.4ghz Xeonima koji mi je u firmi. Samu brzinu rada pod win necu ni komentirati jer je to puno sporije ali mjerio sam i vremena rendanja u afterima i cinemi i imac je brzi 30tak posto sto je IMO odlicno za jedno kucno racunalo

Ovo nije problem stroja nego softa na njemu tj. ne popapa tvoj iMac njega, jer je hardware-ski nije brzi nego loš i spor soft/OS na tom Fujitsu tj. brzi je na iMacu.
Inace imam najslabiji 2x2.0 Mac Pro i to samo zato jer me ispao isto kao i 24\" iMaca u racunici (20\" bi mi bio isto Ok al imam bolji LCD kojeg nisam htio odbaciti a 2 nisam htio tak da mi je na kraju igrao samo 24\") i fakat sam zadovoljan, za moje skromne potrebe i prejak stroj. Al opet imam rjesenje za dulje vrijeme.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 32 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BoroZvijer, drlovric, m@xym, Riba, rusty, Anonimci (1058)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO