25.02.2008 | 02:37
Tek oko 30-ak posto Mac korisničke baze koristi stolne pro strojeve - što i nije iznenađenje jer su danas i high-end consumer strojevi poput iMaca dovoljni za najveći dio profesionalnih poslova u domeni grafičkog dizajna, glazbe, pa i obrade videa.
Ipak, tko ima mogućnosti uvijek će za ozbiljan posao odabrati ozbiljan profesionalan stroj. Koje su zapravo prednosti takve \"radne stanice\"?
- mogućnost korištenja zaista profesionalnog monitora - ili više njih,
- više internih hard diskova,
- bolje grafičke mogućnosti,
- veća količina radne memorije,
- dvije nezavisne sabirnice,
- veći broj konektora za periferne uređaje i
- mogućnost dogradnje specijaliziranim karticama.
Kako sam nedavno imao sreću zamijeniti \"stari\" PowerMac G5 s novim MacPro, mogu dati par dojmova iz prve ruke u direktnoj usporedbi starih i novih workstationa.
Počnimo od najmanje bitnog, ali onoga što prvo upada u oči - dizajn. PowerMac G5 i novi MacPro izgledaju jednako uz mali dodatak opcije za drugi optički pogon na novim strojevima. To dokazuje koliko je originalni dizajn bio funkcionalan, čist i kvalitetan. Ipak, kada se stroj otvori razlike postaju očitije. PowerMac G5 je unutra izgledao daleko-daleko ljepše, ali nije niti blizu toliko funkcionalan kao novi MacPro. Sustav hlađenja G5 strojeva je bio zanimljiv - 4 nezavisne termalne zone i to s tekućim hlađenjem kod jačih modela. Sve to se skrivalo pod prozirnim plastičnim difuzorom, pa je stroj mogao raditi i s otvorenom bočnom stranicom. Čisto, uredno, pregledno i lako dostupno. Bez kablova - čak i za ventilatore. Zapravo, mislim da mirna srca mogu reći da je G5 najljepše izgledajući tower izunutra uopće.
MacPro izunutra više nije baš takva šminka. Da ne bude zabune, spram PC-ija izgleda kao švicarska trgovina satova, ali više ga se ne može držati otvorenim uz prozirnu zaštitu na boku. No, zato je daleko mudrije složen u smislu funkcionalnosti: umjesto 2 diska, postoji smještaj za 4, a našlo se mjesta i za sekundarni optički pogon. Kako su procesori nove generacije u pitanju, hlađenje je moglo biti jednostavnije i sve se rješava s dva ogromna \"cooling towera\" i veeelikim ventilatorom koji radi na niskim okretajima. U praksi to znači da je novi MacPro tiši čak i od G5-ica s tekućim hlađenjem - koje su bile veliki napredak na tom polju nakon notornih G4 \"wind tunnel\" modela.
Brzina? To je vjerojatno najbitnija stvar na takvom stroju, ali mogao bih reći da sam tu zapravo razočaran. Čovjek kada prelazi s 2 na 8 procesora može pomisliti da će sada sve biti znatno brže, ali to nije tako. Razlika u brzini se vidi tek kod poslova koji su zaista non-stop procesorski intenzivni - dakle 3D rendering i enkodiranje videa. U svemu ostalom razlika je većinom tek marginalna. Četiri godine star G5 dual 2.5 GHz u običnom radu (znači razni oblici komunikacije, office aplikacije i grafički dizajn) ne doima se ništa sporije od 8-procesorskog 3.0 GHz Xeon MacPro-a. To je zapravo dobar znak - računala su konačno postala dovoljno jaka da imaju debelog viška snage bez obzira koliko ih novotarije i \"šarene perlice\" novih OS-ova pokušale usporiti.
Zanimljivo je i vidjeti da se u 4 godine takt povećao tek za 500 MHz, a takt sabirnice još i manje - G5 je imao 1.25 GHz, a MacPro ima 1.33. Novi strojevi morali su ići putem više jezgri, a to znači i da je i softver to morao pratiti, tj. trebao bi biti multithredan. Dobra vijest je da je tu Leopard sjajan i zaista odlično obavlja disperčerske dužnosti - čak i onda kada same aplikacije nisu pisane s time u vidu. Kolika je razlika u sirovim izračunima na ta dva stroja? Otprilike 5 do 6 puta. Kolika je razlika u normalnoj uporabi? Zanemariva.
Grafika. Ajajajaj. G5 koji sam koristio imao je tadašnju high-end karticu, papreno skupu nVidiu 6800 Ultra DDL koja može istovremeno pogoniti dvije Cineme 30\" i vrtiti igre u 2560x1600 potpuno mekano! MacPro u osnovnoj konfiguraciji dolazi s ulaznim nVidia ili ATI karticama koje ja zovem \"DTP grafičke\". To znači da su većini pro-korisnika sasvim ok, ali da oni kojima treba profesionalni 3D (ili imaju tu sreću da se igraju na takvom stroju), moraju kupiti BTO (built-to-order) stroj s nekom jačom opcijom. Prije je to bio solidan Radeon 1900XT, a sada je to nVidia 8800. Upravo kod ove zadnje kartice Apple je napravio gaf koji je digao na noge cijeli Apple pro-community - greškom (ili u nedostatku vremena) su firmware na kartici osposobili samo za najnoviju MacPro seriju (Harpertown) koja podržava PCI-X 2.0. Čak je i sam Jobs umirivao neke od razjarenih MacPro (Clovertown) vlasnika koji na mjesec dana starom stroju ne mogu koristiti novu 8800 karticu. Na soluciji se radi i uskoro se očekuje 8800 kit koji će raditi na svakom MacPro stroju, ali ovo im nije trebalo jer su upravo Apple pro korisnici jezgra i tradicionalni \"backbone\" Mac korisničke baze - oni koji sve znaju i sve pamte.
Problemi? Za MacPro je rano išta reći, on se tek treba dokazati, ali G5 se pokazao kao jedan od najboljih Appleovih pro strojeva uopće. Ja ga volim usporediti s legendarnim 8500 modelom koji je bio poznati \"radni konj\". Nikada nikakav problem s G5-icama. Samo rade, rade i rade. Najveći problem koji sam susreo je bio da se veći lanci FireWire hard diskova ponekad znaju čudno ponašati (npr. 4 u nizu), ali nisam siguran da je to bilo do stroja - jer neki su uvijek radili ok, a neki ne. No, prvi testovi s MacPro pokazuju isti problem! Ipak, kod njega je taj problem izgubio na važnosti jer sada možemo vrlo elegantno imati 4 TB interno, a to je dovoljno i većini profesionalaca.
Windowsi? Na G5-ici sam koristio VirtualPC i imao instalirano XP i Win 98. Koristio sam ih za pregledavanje nekih CD kataloga u čudnim formatima koji su bili samo za Windowse. MacPro sada omogućava native korištenje Windowsa, ali mislim da me to neće uskoro vidjeti. Već su me momci u jednom PC-shopu pitali: \"Ja bih želio vidjeti kako radi Vista na 8 Xeona, mora da je ludo!\", ali ne mogu im pomoći
- čisto sumnjam da ću Windowse instalirati pod BootCamp, a ako mi baš nešto jaaaaako bude trebalo pod Windowsima onda ću napraviti instalaciju XP-a pod Parallelsima.
Za kraj par savjeta onima koji možda razmatraju novi stroj - AirPort Express kartica iz G5 ne radi u MacPro! Radi se o drugom formatu kartice iako su karakteristike iste. Čemu ta promjena - nemam pojma. Interni BlueTooth modul iz G5 radi u novom stroju, ali to nije nova EDR verzija kakva se kao kit može naručiti kod Applea. RAM je, naravno, potpuno druga priča. G5 koristi jeftini i lako dostupni DDR1 SDRAM i s lakoćom složiš 8 GB stroj (ili 16 GB na Quad G5 stroju). MacPro traži jako skupi \"serverski\" ECC RAM i generalno ga nitko u Hrvatskoj nema na lageru i čeka se po 10-ak dana. Savjet - naručite direktno iz Amerike i uz sva davanja i skupu poštarinu doći će jeftinije nego da se kupi kod nas.