Mac Mini nedoumice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini nedoumice

18.03.2008 | 00:35
ukratko, razmatram kupovinu minija jer želim maknuti kantu iz svoje sobe.
(iako mi po zimi moze ugrijati cijelu sobu ako radi dovoljno dugo)

moj rad na racunalu se svodi na:
1. internet
2. msn i mp3 player uvijek ukljuceni u pozadini
3. photoshop (ma korekcija: levels, saturacija i takve stvari, nista komplicirano)
4. obrada zvuka i igranje sa zvukovima (na windowsima koristim adobe audition, reason, sibelius...)
5. eventualna obrada video materijala (bez efekata, sve se svodi na montazu)

pitanja:
1. koliko je Mini tih u punom opterecenju?
2. na koji model ciljati? (prema navedeim aktivnostima, jel prolazi G4 1.25 ili bi se takvu nesto ipak gusilo?) ram bi sigurno isao barem 2Gb
3. vi, koji radite cesto na Miniju, koje su njegove najvece mane?
18.03.2008 | 02:00
1. Minija ne cujes uopce tako da odgovor ne postoji, ne da je tih nego se uopce ne cuje ni pod koji opterecenjem:)
2. Uzmi si Intela svakako, nemoj uzimati stare G4-orke iako ni oni nisu bili losi, ali nisu to bas suvremeni kompovi, a brdo rama ti nece tu nista pomoci
3. Ja sve radim na Miniju, a bavim se DTP-om, Minija imam u firmi i prezadovoljan sam s njime, gasi se samo kad nestane struje, pouzdan i tih, nije brz kao iMac kojeg imam doma, ali ako nisi prezahtjevan uzitak za raditi s njim:) Mini legenda!!!
18.03.2008 | 03:39
Uzmi nešto s dvije jezgre novijeg datuma, daleko je brži od stare G4 serije (čija je jedina prednost danas što je imao Radeon umjesto built-in grafike). 2 GB RAM-a će biti ok, a najveće mane su spori 5400 disk i slaba 3D grafika. Tebi to nije presudno koliko vidim, pa mislim da će biti ok.
18.03.2008 | 10:27
hvala!

da, definitivno mi nije za igrice, nisam nista zaigrao vec godinu dana.

jos samo moram smisliti kako da ga donesem preko bare bez davanja drzavi...
jer ipak.. 3700kn USA : 6700kn HR
nije bas mala razlika
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
18.03.2008 | 16:26
I čekaj novoga sa Santa Rosom
18.03.2008 | 18:30
Morat ce nac neki jakooo jeftin hotel, da bi mu se isplatilo cekati...
19.03.2008 | 00:01
Slažem se, Mini je apsolutno tih. 0 dB. Nakon kante su me boljele uši od tišine neko vrijeme

Jedina mana koju sam ja doživio je ta što USB daje premalo struje tipkovnici pa se USB memorija ne može uštekati u tipkovnicu (ni bijelu, ni Alu) - požali se Mini da \"USB uređaj requires too much power\" i da ga ubodem direktno u njega. Što je donekle gnjavaža, s obzirom da su USB portovi zgurani otraga.

Drugih mana nema. BTW, i ja se njime koristim za prilično slične svrhe + što pod Parallelsima vrtim i AutoCAD 2000 koji mi nikad ni na čemu nije radio bolje i brže.

Kad sin poželi igrati Urban Jungle ipak ga bootam u Windowse, ali i to radi super, sa svim grafičikim opcijama podebljanim do kraja.
19.03.2008 | 00:55
smayoo je napisao:

Jedina mana koju sam ja doživio je ta što USB daje premalo struje tipkovnici pa se USB memorija ne može uštekati u tipkovnicu (ni bijelu, ni Alu) - požali se Mini da \"USB uređaj requires too much power\" i da ga ubodem direktno u njega. Što je donekle gnjavaža, s obzirom da su USB portovi zgurani otraga.

Ja štekam USB memoriju bez problema u tipkovnicu i sve funkcionira u najboljem redu!
19.03.2008 | 01:40
smayoo je napisao:
+ što pod Parallelsima vrtim i AutoCAD 2000 koji mi nikad ni na čemu nije radio bolje i brže.

još i to?
ma sjajno! za AutoCAD sam ipak mislio kantu,
ali ocito ce onda ovako biti rijeseno.

jel ima problema mozda u autocadu sa plotanjem / bilo cim drugim?
19.03.2008 | 02:27
Nemoj zezati da nam Urban Jungle radi na Miniju? To nismo htjeli niti probati u strahu od skromnog GMA čipa...
20.03.2008 | 22:07
Nisam imao problema s plotanjem u Acadu, s tim što nisam ništa zahtjevno ni plotao (ništa s više od 5-6 thawed layera, ništa 3D, ništa preogromno).

Urban Jungle radi jako fino, ali ne pod Parallelsima, nego BootCamp (dakle kad ga bootaš u Win), i to sa svim grafičkim opcijama na max.

Glede USB sticka - iogamodus - da li ti je i miš uštekan u tipkovnicu? Da li je miš MightyMouse? Da li je stick neki normalni (2, 4, 8 GB) ili neki dječiji (128 MB i sl.)? Meni OK radi stick od 128 MB, ali onaj od 2 GB - njet. Isto tako, 2 GB radi ako ištekam miša. Odnosno, ako miša uštekam na lijevi port, a stick na desni, onda radi sve, ali s mišem u lijevom portu se windowsi ne bootaju (!!?) . 8 GB stick ne radi nikako (mislim - radi ako se ušteka direkt u Mac, ali ne i u tipkovnicu).
21.03.2008 | 00:00
smayoo je napisao:

Glede USB sticka - iogamodus - da li ti je i miš uštekan u tipkovnicu? Da li je miš MightyMouse? Da li je stick neki normalni (2, 4, 8 GB) ili neki dječiji (128 MB i sl.)? Meni OK radi stick od 128 MB, ali onaj od 2 GB - njet. Isto tako, 2 GB radi ako ištekam miša. Odnosno, ako miša uštekam na lijevi port, a stick na desni, onda radi sve, ali s mišem u lijevom portu se windowsi ne bootaju (!!?) . 8 GB stick ne radi nikako (mislim - radi ako se ušteka direkt u Mac, ali ne i u tipkovnicu).

U tipkovnicu mi je uštekan samo stick od 2 gb...A mighty je direktno u miniju...Zato izgleda to i funkcionira...
  • Dijete
  • Posjetitelj
21.03.2008 | 04:05
smayoo je napisao:

Kad sin poželi igrati Urban Jungle

Drago mi je čuti za okolinu unutar koje mladunčad žele igrati igre tipa Urban Jungle..

ima nade za ovaj svijet..

u vezi \"nedostupnosti\" usba koji su sa straznje strane, nije to apsoštrumfno nikakav problem.. riješi se \"produžnim\" usb kabelom..
21.03.2008 | 19:46
Njaaaa... Nehoće mi se razvlačit po stolu kojekakve špagete. Dovoljan mi je onaj od mobitela. I taj me živcira.
03.04.2008 | 16:55
Kupio sam minija prije 8mjeseci.

Tih je, ne šteka i u načelu vrti sve što treba.

Pripazi na hardver, pogotovo na cd/dvd čitač, i ne nadaj se previše brzini. Meni primjerice office 2004 otvara 20ak sekundi dok ne postane upotrebljiv, a adobe pdf, toast po 15.
I to NAKON što sam mu poisključivao sve moguće usluge koje su po defaultu uključene i posmicao bar stotinjak fontova koji su ga nevjerojatno usporavali.

U nekim stvarima jako pametan, u nekim jako glup, a u svim prilično spor.
03.04.2008 | 17:09
FSDance je napisao:
Kupio sam minija prije 8mjeseci.

Tih je, ne šteka i u načelu vrti sve što treba.

Pripazi na hardver, pogotovo na cd/dvd čitač, i ne nadaj se previše brzini. Meni primjerice office 2004 otvara 20ak sekundi dok ne postane upotrebljiv, a adobe pdf, toast po 15.
I to NAKON što sam mu poisključivao sve moguće usluge koje su po defaultu uključene i posmicao bar stotinjak fontova koji su ga nevjerojatno usporavali.

U nekim stvarima jako pametan, u nekim jako glup, a u svim prilično spor.

Imao sam minija godinu i pol, ma nije cak on spor, proc je fakat brz, problem je u sporom HDD-u. Ak stavis unutra HDD od recimo 160Gb na 7200 i ne nafilas ga vise od pola malisa ubrza za nekih 30%
06.04.2008 | 11:39
Ja sam sasvim zadovoljan brzinom. Vjerojatno je stvar u tome što od njega očekuješ...
20.04.2008 | 12:17
evo prilike da pohvalim moj primjerak Mac mini-ja CD1.6Ghz/1GB RAM

koristim ga tjedan dana i ne primjetih nista sto mi ne odgovara na strojchichu... koristim ga za internetiranje, slusanje glazbe, gledanje filmova i obradu fotografije u Photoshopu (CS3)...

disk mozda je malo sporiji nego sto bih htjeo, ali to mi je ionako ne bitno...
razmisljam jedino o stavljanju jos 1GB memorije...

uglavnom, strojchich je za svaku preporuku!
20.04.2008 | 14:24
2 Sendjo: Stavi jos rama razlika je stvarno velika a cijene su jos uvijek vrlo niske
20.04.2008 | 14:35
naruchena su vec 2X1 GB RAMa..
steta sto ova vec dva postojeca RAMa od 512MB ne mogu iskoristiti u mini-ju..
20.04.2008 | 14:37
Mogao si naručiti jedan od 2 GB, pa iskoristiti jedan od 512 i imati 2.5 GB.
20.04.2008 | 14:39
dpasaric je napisao:

kasnije (nakon naruđbe) sam skontao da mogu nagurati 1GB + 2GB RAM u mini-ja... ali kasno je za odustajanje od naruđbe..

u biti nisam siguran.. koliko max. RAMa se može ugurati u C2D 1.6GHz mini-ja a da ga OSX koristi?
20.04.2008 | 16:24
Govorilo se o tome ovdje i to naširoko. Ukratko - 3 GB.
20.04.2008 | 16:59
dpasaric je napisao:

Navodno je jedino kod Minija osjetna razlika kada su keksi u dualu tako da je proporucljivo 1+1. Ne sjecam se od kud mi to ali gledao sam neke testove i Mini je iznimka zbog integrirane grafulje i dosta gubi na brzini ako memorija nije u paru.
20.04.2008 | 17:04
aj super onda da sam odbrao 2X 1GB RAM..
20.04.2008 | 21:59
valjda i macbook onda isto?
20.04.2008 | 22:32
isto.
21.04.2008 | 14:01
Nije velika razlika u brzini.
Provjerite ovaj test eshop.macsales.com/shop/apple/memory/iMa...performance_testing/
zaključak je da je bolje imati više neuparene, nego manje uparene memorije. Dobitak na upraenu memoriju je do 6% u brzini.
21.04.2008 | 15:28
sumnjivo je to meni. osim toga, to su samo neke aplikacije, zivo me zanima razlika u logicu i final cutu, pogotovo nakon nekih 8 ili 10 sati rada.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 24 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, m@xym, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (541)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO