RAM za Mac Pro (Clovertown)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

RAM za Mac Pro (Clovertown)

21.03.2008 | 10:45
Priča je malo duža, pa se unaprijed ispričavam, ali... no dobro.

Ovako...

naručio sam Mac Pro u vrijeme kad je cijena prošlogodišnjih modela jako pala (siječanj na veljaču ove godine). Rok isporuke je bio 7 dana i sve je išlo \"kao podmazano\". Trebao sam se samo javit \"idući tjedan\" da bi mi se sve skroz potvrdilo, što sam i napravio.
Taj idući tjedan mi je rečeno da strojevi koji su trenutno u Hrvatskoj već imaju kupce s liste čekanja, tako da moj dolazi u idućoj turi, koja je veća i u kojoj se taj već vodi na moje ime.
Kako sam ovdje na forumu naletio i na OWC kao respektabilnu firmu, a kako nisam znao kako Mac tržište zapravo posluje u Hrvata, pomislio sam da bi mogao i za prihvatljive novce nabaviti RAM, pa kad stroj stigne (idući tjedan), samo upiknut memoriju u njega. I tako sam naručio 4GB RAM ( 2x2GB ).

I tu je počeo fijasko zbog kojeg ozbiljno sumnjam u poslovni odnos koji Apple u Hrvatskoj ima prema krajnjim kupcima.

Idući tjedan (utorak) nazvao sam u vezi stroja i rečeno mi je da je stigao (\"trenutno je na carini\"). a dan kasnije mi je rečeno da su svi Clovertown strojevi prodani i da nema ni jednog za mene!

Mislim da ne treba reći da nisam bio nimalo sretan, posebno jer je sve bilo uplaćeno avansno.

I tako, da ne duljim, tjedan dana NAKON toga dobijem Harpertown.. u koji ide 800MHz RAM, a ne 667. I tu se poteglo pitanje nadoplate za taj stroj (koji ja zapravo nisam naručio - moja narudžba je bila 8-core 3GHz Clovertown i to sam platio!)

Kako mi sad ta memorija (očito) ne paše - voljan sam je se riješiti za iste novce za koje sam je i sam nabavio (cijena memorije + dostava FedExom + PDV koji su mi zaračunali + \"nešto\" (valjda špedicija ili što već) što FedEx u Hrvatskoj (Rhea d.o.o.) cijeni 300 kn).

Memorija je isprobana u Zagrebu i radi, pa ako netko ima bilo kakav Clovertown stroj u koji bi stavio dodatnih 4GB RAM za nisku cijenu... tu sam.
21.03.2008 | 12:41
Kao prvo, ne bi bilo loše da radi ostalih korisnika daš mig tko je bio toliko neozbiljan pri tvojoj narudžbi?

Kao drugo, paničariš bez veze jer nisi informiran . Zato postoji Jabučnjak, pa se prvo ovdje pita. RAM koji si kupio BEZ PROBLEMA radi u Harpertownu. Da, radit će na 667, a ne na 800 MHz, ali radni takt memorije uopće i nije bio usko grlo na stroju s 8 procesora. Mjerena razlika u brzini između 667 i 800 MHz RAM-a na Harperu je tek 2%.

Mi imamo jednog Harpera i u njemu koristimo malo RAM-a iz jednog Clovera i sve radi savršeno.
21.03.2008 | 13:45
Znači.. 667 MHz memoriju ste normalno stavili u novi stroj i to je funkcioniralo? hmm.. pa fino. Kako sam već naručio i 800MHz memoriju, onda će ispasti da ću imati... pristojnu količinu memorije!

Napokon neke dobre vijesti i u vezi te memorije!

Do sad sam mislio da jedino brža može u sporiji, a ne i obratno.

Po onome što znam - neozbiljan je bio uvoznik. U srijedu je rekao da je roba na carini, a u četvrtak (kad je u papirima postalo vidljivo da robe nema) \"pa što vi hoćete - ti strojevi su prodani još prošli tjedan!\"

Ime firme kod koje sam kupio ne bi imenovao jer su se prema meni odnosili pristojno i izlazili u susret kad god bi ih nazvao i pitao bilo što u vezi Mac strojeva. (Vjerojatno bi mi rekli i ovo za memoriju, ali ih nisam pitao ) Uz moju narudžbu taj su put \"popušili\" još nekoliko sličnih.

U glavnom - hvala na IZUZETNO VRIJEDNOJ informaciji da 667MHz memorija može raditi zajedno s 800MHz memorijom na Harperu!
21.03.2008 | 19:43
Drugim riječima, ti misliš kako je sam trgovac super, divan i krasan (samo) zato što su svaki put bili ljubazni prema tebi, a da je pravi krivac neki tamo virtualno-fraktalni uvoznik koji je jamačno za sve kriv, iako ti s tim uvoznikom nisi imao nikakav kontakt već si ovu informaciju dobio od istog ljubaznog trgovca koji nije ništa kriv? Nije li to dražesno?

Prihvaćam da je moguća i takva mogućnost ali mislim da je prava istina u najmanju ruku na sredini. Radim u jednoj firmi koja je isto tako uvoznik i naši nas kupci često svojim kupcima ispljuju jer smo kao mi sve nešto za**bali, a prava je istina da su upravo oni poslali narudžbu prekasno, nepotpuno, netočno ili im je, još bolje, isporuka uskraćena jer nisu platili svoje stare dugove (iako su možda za ovaj posao od svog kupca naplatili avans).
21.03.2008 | 19:57
Zapravo - nit' me zanima tko je kriv nit' mi je stalo Obzirom da sam krajnji kupac zanima me isključivo hoću li i jesam li dobio naručenu robu - a nisam.
Trgovac mi je isto tako ponudio i da ne platim ni kune razlike u cijeni (nekakvih 1050 kn), što je valjda pokazatelj da se nešto ozbiljno zeznulo.

U svakom slučaju - to je prošla stvar. Sad mi je važnije da se uvjerim kako sva ta memorija (800 i 667) radi ispravno u \"early 2008\" 2 x 2.8 GHz Harpertownu.
21.03.2008 | 20:26
Axe, dobio sam tvoju PVT poruku u mailbox, ali u pravilu ne odgovaram tamo na nikakva pitanja baš zato jer je ovo forum i poanta je da vrijeme koje utrošimo na raspravu o nekom problemu bude korisno i svima drugima. Mnogi će ovaj problem susresti kasnije i bilo bi dobro da mogu javno pročitati zaključak.

Dakle, kratki odgovor na tvoje pitanje jest:

SVI moduli, bez obzira da li su 800 ili 667, će raditi na 667 jer, naravno, sistemska sabirnica ne moze raditi na dva različita takta, pa se prilagodila sporijem.

To nije baš nikakav problem i u praksi nećeš vidjeti nikakvu razliku u brzini - čak i kod programa kao što su Motion kojima je specijalnost guranje gomile podatka gore-dolje po sabirnici.

Inače, što se supporta tiče, situacija je u Hrvatskoj generalno loša i malo trgovaca zaista zna finese iz jednostavnog razloga što strojeve ne koriste ozbiljno.
21.03.2008 | 21:52
Hvala na odgovoru! Već danas ću znati na čemu sam s tom memorijom jer mi upravo dolazi natrag iz Zagreba. Bit će super ako mi se Afteri i Motion napokon \"propušu\"

U pravilu se trudim postavljati pitanja na forumu, iako na neka ne dobijem odgovor pa mi se čini da izvaljujem gluposti svemirskih razmjera.
22.03.2008 | 02:43
Generalno, pro strojevi rade sasvim OK već s 4 giga za 90% poslova. Mi na većini imamo 6 giga, a ja sam sebi doma, gušta radi, priuštio 12. Dobro dođe kada otvoriš cijeli set RAW fotki istovremeno.
22.03.2008 | 03:28
Memoriju utaknuo i stroj sve uredno vidi kao 6 GB RAM 667.

Osim... Afteri tvrde da je u igri samo 3 GB i samo renderiranje (sa uključenim MP) se ne razlikuje u brzini. E sad... čitao jesam o tome da Afteri uzimaju po 1.6 - 1.8 GB po jezgri, pa bi shodno tome trebalo biti brže.
Nakon dodatnog \"šnjofanja\" skinuo sam Nucleo Pro 2 trial verziju i nakon što sam je podesio - rendanje se RAPIDNO ubrzalo (imam nekakav složeniji projekt koji mi se rendao preko 2 sata u DV PAL 16:9 sa 2 GB RAM, a isto tako je procjenio i sa 6 GB. Nucleo trial (koji ostavlja watermark) je sve napravio za 32 minute).

Ima li tko ideju što se treba, gdje i kako, napraviti s Afterima da profunkcioniraju brže s više RAM-a?

Nucleo radi super, ali mi se ne da 400$ za nabavku istog, a Afteri bi trebali funkcionirati bolje s više RAM-a, samo što ih očito ne znam podesiti.
22.03.2008 | 04:07
Još uvijek softveri nisu u potpunosti naviknuti na više procesora i gomile memorije. Nove Aftere još nismo stigli probati u akciji iako smo baš na Harpera instalirali cijeli Adobe Master Collection. No, imam par hintova iz iskustva sa sličnim stvarima.

Photoshop npr. isto ima limit na 3 giga, ali kvaka je u tome da njemu više i ne treba, a za sav \"višak\" brine sam Mac OS X - tj. sve što preostane koristi se kao veliki disk cache i to se jako osjeti u Photoshopu. Naravno, Afteri su druga priča - njima je važnija procesorska snaga nego RAM (kada ga imaš više od 4 giga).

Eh sada, gdje je kvaka? Appleovi pro alati su podešeni na nekakav manje-više ulazni stroj i na 8-ci uopće ne koriste resurse do kraja bez intervencije. Kod Applea se to radi pomoću Q-Mastera kojemu se onda može definirati neka naprednija konfiguracija. Zašto to nije izvedeno putem nekakve auto-detekcije resursa - ne znam, valjda su imali dobar razlog. Uglavnom, kolega je nakon podešavanja Q-Mastera dobio dvostruko bolje rezultate i konačno Activity Monitor pokazuje svih 8 procesora kako veselo predu na 100%.

Kada nam Afteri dođu na red, javim ti iskustva, a to će vjerojatno brzo jer radimo jedan crtić za koji tjedan...

Nego, što ti pokazuje Activity Monitor sada u Afterima? S kojim opterećenjem rade?
22.03.2008 | 13:35
U QMasteru sam podesio Compressor (jer tamo i vidim jedino Compressor i Rendering). Stavio sam točkicu na \"QuickCluster with services\", kvačice i na Share i na Managed, a nakon toga (dok je Compressor označen) u \"Options for selected service\" postavio 4 instances.
Compressor mi je tad potvrdio da za 1:39:14 QTime .mov ne trebam sat i četrdeset, već samo 40ak minuta.

Ne znam može li se tu (i kako) podesiti i ubrzani rad u Motion, FCP itd.
Bilo bi super kad bi dobio pokoji precizni \"tip\" za bolje podešavanje

Afteri mi pokazuju da imam samo 3GB RAM, a razlike između rada s 2 i 6 GB RAM ne vidim, osim što Activity monitor pokazuje da se koristi 2.86 GB virtualne, a 1.8 GB Real memorije. CPU Monitor polako \"tinja\" po svim jezgrama i djeluje mi uuuuuužasno \"pospano\" (CPU 95 - 205). Od toga može i MORA bolje.
02.04.2008 | 16:09
Ja sam cuo od nekih ljudi koji se bave programiranjem da do sada niti jedna aplikacija iz cs3 paketa ne uzima vise od 3 gb rama jer adobe jos nije uspjesno rijesio prelazak s 32 na 64 bita iako je to najavljivano s cs3
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
03.04.2008 | 19:40
A i ne žuri im se...

www.macworld.com/article/132810/2008/04/photoshop64.html
05.04.2008 | 18:43
Zapravo ne troši više od 3GB RAM, ali...
stvar je u tome što pokreće render onoliko puta koliko ima memorije i jezgri/procesora, i tako dijeli posao. U pravilu, oko 1.6 GB po jezgri.
To se lako ustanovi kad u 8-core stavite 14 GB RAM i onda vam Afteri u multiprocessingu kažu da će pri trenutnoj količini resursa iskoristiti 7 jezgri. Odnosno, koristi svih 8, ali samo 7 "punih".

64bitna verzija će imati i to bolje riješeno, odnosno bar bi trebala zbog "prave" mogućnosti rada s više memorije.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 17 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, m@xym, Riba, rusty, Anonimci (707)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO