Apple "preveslao" kupce iMaca?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple "preveslao" kupce iMaca?

01.04.2008 | 13:21
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=380764
01.04.2008 | 14:01
Link ne otvara vijest, ali mislim da znam na što se odnosi - vjerojatno na tužbu koju je netko podnio protiv Applea jer su 20" ekrani u novim alu-iMacima lošiji od onih prethodne generacije.

Da, slažem se da je Apple tu napravio korak nazad u kvaliteti ekrana na low-end modelu, ali svi koji ga napadaju prešućuju da je 17" ekran sada postao 20" i to ne za istu, nego za još nižu cijenu. Netko tko kupuje low-end Mac, takva finesa u ekranu inako nije bitna jer se takav jeftini stroj sigurno neće koristiti za posao, profi obradu fotografija i slično, a svakako je bolje imati 20" umjesto 17".

S druge strane i svaki korektni Apple trgovac će na to upozoriti potencijalnog kupca 20" iMaca i nitko ne može reći da je "obmanut". Osobno, mislim da je sve to nebitno jer ionako malo tko kupuje 20" model jer je razlika do 24" premalena da bi se isplatilo uzeti lošiji model. Mi do sada nismo prodali niti jedan(!) 20" model, a gomilu 24". To sve govori.
01.04.2008 | 15:32
Je, to je ta vijest.Dosta je kritički napisana.

No, što se tiče 24", da li ste imali koju reklamaciju zbog tzv. backlight bleeding-a i da li je to "dovoljan" razlog za reklamaciju
01.04.2008 | 15:39
dpasaric je napisao:
Link ne otvara vijest, ali mislim da znam na što se odnosi - vjerojatno na tužbu koju je netko podnio protiv Applea jer su 20" ekrani u novim alu-iMacima lošiji od onih prethodne generacije.

Da, slažem se da je Apple tu napravio korak nazad u kvaliteti ekrana na low-end modelu, ali svi koji ga napadaju prešućuju da je 17" ekran sada postao 20" i to ne za istu, nego za još nižu cijenu. Netko tko kupuje low-end Mac, takva finesa u ekranu inako nije bitna jer se takav jeftini stroj sigurno neće koristiti za posao, profi obradu fotografija i slično, a svakako je bolje imati 20" umjesto 17".

S druge strane i svaki korektni Apple trgovac će na to upozoriti potencijalnog kupca 20" iMaca i nitko ne može reći da je "obmanut". Osobno, mislim da je sve to nebitno jer ionako malo tko kupuje 20" model jer je razlika do 24" premalena da bi se isplatilo uzeti lošiji model. Mi do sada nismo prodali niti jedan(!) 20" model, a gomilu 24". To sve govori.

Nope nego zato jer je Apple specificirao da 20" Alu iMac prikazuje citiram "milijune boja" pritom aludriajuci na 16,77 milijuna boja, kako je i bilo prije kod bijelog 20" iMaca (8-bitna matrica 8*3boje=24-bita, 2na24-tu= 16,77 milijuna boja) iako novi Alu 20" iMac ima 6-bitnu matricu koja ustvari prikazuje samo 262144 boje ili ti otprilike samo 1,5% od onoga za sto se predstavlja da je. Mislim da razlika od 98%!!! ili 64-puta manje nije nimalo zanemariva ili da je "finesa". Razlike kod prijelaznih boja su evidentnte za svakog tko nije daltonist.

To je kao da ti netko prodaje cetvorocilindarski motor s 3 cilindra! Ili jos bolje 160Gb disk kao 400Gb jer upotrebom kompresije ti na 160Gb disk stane cak do 400Gb podataka!!!

Tehnički i pravno to sto je Apple napravio je cista prevara i zato je tuzen i da nije kriv vjerujem da se nikad ne bi nagodio. Ovako je izbjegao da odlukom suda dodje u situaciju da se svim kupcima 20" Alu iMaca mora napraviti neka vrsta nadoknade stete tj. kompenzacije zbog prevare.

A o trgovcima otom potom, ja cuo od drugih Macovaca kako su ih donedavno prilikom kupnje uvjeravali da je rijec o po kvaliteti istom monitoru samo manjem 4".

P.S. Kaj je to s loginom? Dok sam ovo pisao prvi put pokao mi login i sve izgubih!
Edit: i drugi put opet!!!
01.04.2008 | 16:00
Oni su rekli da se te boje dobiju "diteringom" i da je iluzija za ljudsko oko jednako dobra za neprofesionalnu upotrebu - i izgleda da su na sudu to sada sredili nagodbom.

Ako postoje trgovci koji skrivaju činjenice i dezinformiraju kupce - treba na njih upozoriti.
01.04.2008 | 16:17
dpasaric je napisao:
Oni su rekli da se te boje dobiju "diteringom" i da je iluzija za ljudsko oko jednako dobra za neprofesionalnu upotrebu - i izgleda da su na sudu to sada sredili nagodbom.

Ako postoje trgovci koji skrivaju činjenice i dezinformiraju kupce - treba na njih upozoriti.

Iluzija je to sto oni pricaju! Ajde ako mozes uzmi 20" i 24" Alu iMac jedan pored drugog i pusti na oba istovremeno film The day after tomorrow imas na pocetku scenu kad nesto buse na antarktiku dok je sunce onako narancasto na obzoru. Pa ces vidjet razliku u bojama i lica i metala na kojem imas narancasti odsjaj... Nebo i zemlja!! Taj test sam slucajno otkrio kad sam sebi trazio LCD, najbanalniji a nevjerovatno dobar. Svi kojima sam to pokazao su rekli da je ta razlika ogromna.
01.04.2008 | 16:40
Ja to vrlo jednostavno rješavam - nikada ne preporučujem 20" upravo iz tih razloga i svih upozorim na ograničenje koje imaju. Smatram da je takva korektnost jedini pravi put ako netko želi dugoročno biti kvalitetan. Generalno, pokazalo se da svi koji imaju novca za 20" model imaju i za 24". Još se malo "nategnu" i kupe pravu stvar - ne samo radi ekrana, već i radi ostalih prednosti.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
01.04.2008 | 22:06
Naravno da ne preporučuješ - ideš linijom manjeg otpora i rješavaš se unaprijed mogućih primjedbi, a uz to veća je zarada na skupljem modelu
Apple je napravio pogrešan korak sa šparanjem na ekranu, a marketinški su ga dizali u nebesa - definitivno njihova greška i ima da plate (ionako im je to sića)

Pametnije je bilo podići kvalitetu LCD-a i svega ostalog u iMacu ( grafulja npr..) i napraviti Best Buy proizvod, a s vremenom sa količinom proizvodnje smanjivati troškove po jedinici artikla.
01.04.2008 | 23:19
Čuj, da su si napravili negativnu reklamu - itekako jesu. Valjda će nešto naučiti iz toga. Opet, da je unutra kvalitetniji ekran - razlika u cijeni do 24" modela bi bila još manja, pa bi 20" model potpuno izgubio smisao. Ja bih uvijek preporučio 24" čak i da su ekrani ostali iste kvalitete kao na bijeloj seriji. Čini mi se vrlo kratkoročnim razmišljanjem u 21. stoljeću kupiti relativno skupo all-in-one kućno računalo s malim ekranom. Kasnije se ne možeš predomisliti, a s 24" znaš da si miran tih 4-5 godina koliko bi takav Mac trebao služiti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 10 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, grgaa, m@xym, Riba, Anonimci (727)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO