01.04.2008 | 15:39
dpasaric je napisao:
Link ne otvara vijest, ali mislim da znam na što se odnosi - vjerojatno na tužbu koju je netko podnio protiv Applea jer su 20" ekrani u novim alu-iMacima lošiji od onih prethodne generacije.
Da, slažem se da je Apple tu napravio korak nazad u kvaliteti ekrana na low-end modelu, ali svi koji ga napadaju prešućuju da je 17" ekran sada postao 20" i to ne za istu, nego za još nižu cijenu. Netko tko kupuje low-end Mac, takva finesa u ekranu inako nije bitna jer se takav jeftini stroj sigurno neće koristiti za posao, profi obradu fotografija i slično, a svakako je bolje imati 20" umjesto 17".
S druge strane i svaki korektni Apple trgovac će na to upozoriti potencijalnog kupca 20" iMaca i nitko ne može reći da je "obmanut". Osobno, mislim da je sve to nebitno jer ionako malo tko kupuje 20" model jer je razlika do 24" premalena da bi se isplatilo uzeti lošiji model. Mi do sada nismo prodali niti jedan(!) 20" model, a gomilu 24". To sve govori.
Nope nego zato jer je Apple specificirao da 20" Alu iMac prikazuje citiram "milijune boja" pritom aludriajuci na 16,77 milijuna boja, kako je i bilo prije kod bijelog 20" iMaca (8-bitna matrica 8*3boje=24-bita, 2na24-tu= 16,77 milijuna boja) iako novi Alu 20" iMac ima 6-bitnu matricu koja ustvari prikazuje samo 262144 boje ili ti otprilike samo 1,5% od onoga za sto se predstavlja da je. Mislim da razlika od 98%!!! ili 64-puta manje nije nimalo zanemariva ili da je "finesa". Razlike kod prijelaznih boja su evidentnte za svakog tko nije daltonist.
To je kao da ti netko prodaje cetvorocilindarski motor s 3 cilindra! Ili jos bolje 160Gb disk kao 400Gb jer upotrebom kompresije ti na 160Gb disk stane cak do 400Gb podataka!!!
Tehnički i pravno to sto je Apple napravio je cista prevara i zato je tuzen i da nije kriv vjerujem da se nikad ne bi nagodio. Ovako je izbjegao da odlukom suda dodje u situaciju da se svim kupcima 20" Alu iMaca mora napraviti neka vrsta nadoknade stete tj. kompenzacije zbog prevare.
A o trgovcima otom potom, ja cuo od drugih Macovaca kako su ih donedavno prilikom kupnje uvjeravali da je rijec o po kvaliteti istom monitoru samo manjem 4".
P.S. Kaj je to s loginom? Dok sam ovo pisao prvi put pokao mi login i sve izgubih!
Edit: i drugi put opet!!!