02.06.2008 | 23:54
Uvrijedio se nisam. Žao mi je da si toliko ogorčen jer time zapravo škodiš jedino sebi. Ja sam odavno zaključio da visoka cijena ne jamči baš ništa po pitanju kvalitete te da kvalitete zapravo odavno nema nigdje. Želim ti sreću s Dellom i Vistom. Osobno mislim da će ti trebati puno više nego do sad (s Appleom), ali tko zna, možda je tebi drugačije pao grah. Samo onako letimično, evo izvadak (redom prisjećanja) iz onog što se sve meni pokvarilo, i to na strojevima koji su koštali mala bogatstva i vjerovao sam da im se to neće desiti:
- HP Proliant Server, crče matična
- IBM Thinkpad neznamviše koji, koštao je u svoje vrijeme skoro 2000 €, crče LCD
- Compaq Deskpro (da, da, davno je to bilo) 575 (dakle, Pentium na 75 MHz) koji je tada koštao ko moj auto, crče SCSI kontroler
- IBM Datastar SCSI32 LVD HDD 30 GB 10.000 rpm (s 3 godine jamstva, serverski hdd), crče ničim izazvan jednog proljetnog jutra, nakon 18 mjeseci, trgovac mi se slatko nasmijao i rekao da jamstvo od 3 godine vrijedi samo ako ga kupim u serveru
- Yamaha CDR-104 eksterna SCSI pržilica, druga u gradu Rijeci, 2000 DEM cca, crče, rekoše, od pregrijavanja (ne priznaše garanciju)
- Sony CRT monitor 21" (u vrijeme kad su najveći televizori bili 25") odbio prikazivati sliku veću od veličine osobne iskaznice (stare), 3. dan nakon isteka garancije
- Dell notebook neki zvjerski (12.000 Kn prije 5 godina), nikad nije radio kako treba, od provg dana se resetirao nasumično, gubio sliku, a od 3 USB porta je radio samo jedan
- HP notebook neki zvjerski (12.000 Kn prije 3 godine), nikad nije radio kako treba, baterija nikad nije izdržala dulje od 15 minuta, touchpad je oduvijek "trzao", u jamstvenom roku HDD promijenjen 2x, optički drive crče 3 dana po isteku jamstva. Za ovo sam si sam kriv s obzirom da sam do tada pouzdano znao da je HP smeće.
- da krenem u televizore i ostalu konzumnu elektroniku?
Zapravo, bilo bi jednostavnije da nabrojim što me od računala pouzdano služilo bez ikakvih problema te to čini i danas (ako nije dekomisionirano zbog čiste knjigovodstvene amortizacije):
- moj Commodore 128D (64-ci je crkla desna CIA nakon 3 mjeseca, ali je bio švercan pa sam nadalje živio s pola tipkovnice
)
- moj Atari 1040STFM (ako ne računam to što malo "pumpa" slika u monokromatskom modu)
(kucam u drvo za oba ova veterana)
- Digital Alpha serveri (2 komada u slave-master paru), još uvijek veselo voze termoelektranu od 320 MW iako je Digital već skoro 10 godina blagopokojni.
- Sun Sparc 52 server iz studentskih dana, još uvijek radi, žao im ga bacit...
- moja sadašnja Toshiba Satellite M40X-116 (ali čak ni prema njoj nemam prevelika očekivanja
)
Za MacMini je prerano suditi. Još je pod jamstvom. Naravno da se nadam da će biti OK, ali neću se iznenaditi ni ako bude kao i s tvojim. Ipak je sve to made in China, a u strukturi cijene je 80% čisti marketing.