01.08.2008 | 02:56
Evo, naručeni PCI vented slot coveri su stigli preko Atlantika i sada priča može dalje!
Dao sam tom čudovištu još jednu šansu. Čudovište zato jer kartica s takvim hladnjakom oduzme svih 5(!) expansion slotova. Srećom, Mac Pro već ima u sebi sve što mi može zatrebati, pa mislim da mi slotovi za proširenje nikada neće zatrebati.
Napisati ću ukratko, a malo širi tekst kada stignem za XLR8...
4 PCI slot poklopca s ventilacijom (kažu 70% protočnosti) čine veliku razliku - od 2 do 4 stupnja nižu temperaturu u expansion bayu kada je unutra "nuklearni reaktor" od HR-03. To je taman možda dovoljna razlika da diskovi ne odu više od 2-3 stupnja gore s temperaturom, a to bi me zadovoljilo.
Ponovljenu instalaciju sam napravio inteligentnije - prvo sam se dao u tokare i obradio vide zatezače za hladnjak na takav način da normalno stanu na dno kartice - prije su bili 5-6 mm previsoki i time izvijali karticu u slotu. Onda sam morao nekako "finjaka" srediti napajanje ventilatora, a ne kao zadnji put za probu "partizanski". To je značilo lemljenje delikatnog mini PWM konektora.
Inzistirao sam na PWM konekciji radi toga što firmware grafičke onda brine o varijabilnoj brzini ventilatora. U 90% slučajeva drži se na minimumu, a tek kada temperatura pređe 70 stupnjeva, poveća broj okretaja. Da je tiho - tiho je. U odnosu na stock cooler drastična razlika.
Prva mjerenja pokazuju da promjene u "eko sustavu" više nisu drastične i mislim da su prihvatljive:
Nvidia stock cooler
Hard drive bays 39, 37, 38, 38
Hard disks 48, 48. 48, 49
Expansion slots 44
Thermalright HR-03 Plus
Hard drive bays 40, 38, 39, 40
Hard disks 46, 48. 49, 46
Expansion slots 46
Što se tiče temperature samog GPU-a, ona nije bila problem - u stock varijanti je oko 70 pri idle radu, a dođe do 85 kada ga se malo nagazi. S HR-03 Plus u kombinaciji s Arctic Cooling 92 mm PWM ventilatorom temperatura mirovanja je 60, a uz maksimalni mogući stres ne može preći 75 stupnjeva. Naravno, sva mjerenja su rađena pri punoj 2560x1600 rezoluciji i u neklimatiziranoj sobi u kojoj je bio 31 stupanj.
Ako sve izdrži par tjedana sada po ljeti, valjda će to značiti da je sve ok. Ipak, nikome ne bih preporučio ovu modifikaciju. Skupa je i pravi "pain in the ass".