Upgrade hladnjaka na Nvidia 8800GT kartici
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade hladnjaka na Nvidia 8800GT kartici

19.06.2008 | 19:51
Zadnjih par dana izgubio sam hrpu vremena i dosta novca da bih ponovio staru lekciju kako je često najbolje ne pokušavati usavršiti nešto što je gotovo savršeno...

Smatrao sam da je ovo iskustvo od šire koristi, pa sam tekst složio za legendardni XLR8YourMac i Mike ga je odmah objavio. Da ne pišem sve još jednom, a vjerujem da engleski nije problem, evo linka:

www.xlr8yourmac.com/Graphics/8800GT_Thermalright_HR-03.html

Ukratko - ne dirajte originalni Macov 8800GT, ne isplati se! Apple je znao što radi i obavili su dobar posao.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.06.2008 | 22:41
ja nekak mislim da bum čekal atija.. nažalost još uvijek me nisu ljudi uspjeli uvjerit da je nvidija bolja.. a nekak sam emotivno vezan uz ati.. kak je taj sentiment ponekad u qrcu..

a warning ti je super i lijepo od tebe da si ga stavio..
19.06.2008 | 22:42
Suck
Znas onu staru "don't fix it if it ain't broken"
Zasto si opce krenuo u to? To je origigi 8800 ili si nesto sam flashao i stavljao u stroj?
19.06.2008 | 22:57
MoschuS je napisao:
Znas onu staru "don't fix it if it ain't broken"

To su rekli i Tesli svojevremeno. Vjerojatno i mnogim drugima.

Ja se s tim ne slažem. Tko ne teži savršenstvu, završava na kraju kao mediokritet. Ponekad poneka greška pri toj težnji je samo normalna.
19.06.2008 | 23:40
Koliko god da je Davor ili netko od nas tehnicki potkovan apsolutno sam siguran da je hladnjak koji XY firma stavi na XZ proizvod dovoljno dobar i siguran sam da su za to upotrijebili puno vise i mozga i novaca nego sto smo mi u stanju tako da...
Druga stvar je ako overclockas karticu ili tako nesto pa moras staviti jace hladjenje.
20.06.2008 | 12:46
Evo da malo opravdam moje motive...

Moj generalni stav po pitanju Mac hardvera je "ne diraj". Ako ti nije dobar, prodaj i kupi novi koji te zadovoljava. Kada mozak staviš u taj mod zaista si bezbrižan i rijetki su slučajevi da stvari pođu krivim putem.

U ovom slučaju razmišljanje je išlo drugačije jer:

- Nvidia originalni cooler je dobar 90% vremena, ali kada sam na silu isprovocirao stvari - podigao grafičke demoe u 2560x1600, postao je zbilja glasan, a ja kod računala jako volim tišinu,

- kartica koju Nvidia radi za Apple je napravljena za daleko veće tržište i ipak ima u sebi kompromise - što radi cijene, što radi nepoznate varijable u koji stroj ide,

- vjerojatno najjači razlog ZA bilo je moje odlično iskustvo za zadnjim third-party coolerom za Nvidiu 6800 Ultra. Radilo se o NV Silenceru 5 koji je vrhunski radio svoje posao, istina, bio je inženjerski drugačije koncipiran (bolje), ali čovjek očekuje da su stvari u 5 godina išle naprijed, a ne nazad...

- moj dobar prijatelj ima taj Thermalright cooler u svojom Domaćem Složencu(tm) i on mi ga je zapravo preporučio, iskreno i svim srcem, a zaboravio sam ga pitati u kakvom kućištu i gdje su mu pozicionirane ostale komponente u odnosu na taj gigantski hladnjak,

- svi prikazi na netu su cooleru dali vrhunske ocjene, no zapravo su svi prikazi manjkavi - nitko nije gledao nus-pojave koje cooler radi ako ne odeš korak dalje i napraviš značajne modifikacije i samog kućišta - što je na Macu ipak korak previše,

- Mac Pro ima zaista gigantski ventilator za expansion bay i očekivao sam da će to biti dovoljno za pasivno hlađenje ovog čuda - no, NIJE!

- smatram se dovoljno iskusnim po pitanju hardverskih modifikacija da me nije bilo strah to probati - overclockao sam svoj prvi Centris, i gotovo sve stojeve koje sam imao, a i mali Mac mini mi je overclockan već godinama, u tom duhu sam se nadao da ću moći malo "kloknuti" i 8800 ako hlađenje bude vrhunsko...

Eto, nije strašno, glavno da nisam ništa uništio ili pogubio podatke. Ovako sam 500 kuna kraći i trunčicu pametniji.
  • Dijete
  • Posjetitelj
20.06.2008 | 16:02
ajooooooj..

sto meni trenutno znači 500kn..
13.07.2008 | 04:08
Mislim da bi u Mac Pro pasivno najbolje pasao cooler Accelero S1 Rev. 2 od Arctic Coolinga. Narvno ako stane u Mac Pro. Cooler je jeftin i ima ga u linksu (kad nije rasprodan, a uglavnom je).

www.arctic-cooling.com/vga2.php?idx=147&data=4&disc=#

Finovi na cooleru su mu bas rasporedjeni da Mac Pro ventilatori pusu preko njih. Vidi slike s linka.

Naravno to je sve teorija. Nemam Mac Pro pa ne mogu isprobati. Ako treba staviti ventilaotr na njega ja bih preporuci Scythia SlipStream od 12 cm.
13.07.2008 | 12:47
www.hardveraj.hr/shop/product_info.php/c..._152/products_id/395

meni sad dolazi za moju 8800gts u normalnom kompu i mislim da ti zauzima 2pci utora max valjda bi trebao stati unutra

www.hardveraj.hr/shop/product_info.php/c...5_160/products_id/92

a ovo je po pričanju najbolji vent jer je posebno dizajniran da ne proizvodi vibracije
13.07.2008 | 15:52
Hvala na dobrim namjerama, ali sve te opcije sam već razmotrio. Accelero S1 je konceptom isto što i HR-03 - samo što je manji! Logika je ista, odlično hladi grafičku, ali toplinu rasipa o okolinu. To prolazi dok imaš jedan ili dva diska i to u prednjem dijelu kućišta, ali ne kada imaš 4 velika vruća diska točno iznad.

S1 bi možda bio bolji u smislu što je daleko niži, pa bi vjerojatno manje grijao diskove jer bi bio dobrih 5-7 cm dalje od njih. Možda zbilja krenem S1 putem u kombinaciji s ona dva turbo ventilatora, ali nedostaju mi slot coveri s ventilacijskim otvorom - inače će opet sve ostati u kućištu, a to nije solucija. Vani sam ih našao za kupiti za desetak dolara, ali ne i kod nas. Ima netko ideju gdje to naći? Toliko trivijalna stvar, a nigdje za kupiti!
13.07.2008 | 17:16
hehe evo zato imaš mene i moj hardveraj......

www.hardveraj.hr/shop/product_info.php/c..._178/products_id/399

nema boljeg dućana kod nas...još kad se pročuje....jhooj
13.07.2008 | 17:29
He-he, i to sam vidio, ALI... koliko sam shvatio ta vent kartica se ne napaja iz slota nego se kači na Molex?

MacPro je finjaka stroj, ponekad čak i prefin - nema tu Molexa koji vise okolo da bi kakav DIY majstor nešto petljao...
13.07.2008 | 17:38
neznam nisam još imal posla s tom finom kompinom,al cvikni neki od flopya npr i spoji serijski
  • Dijete
  • Posjetitelj
13.07.2008 | 19:10
kae to flopy?
13.07.2008 | 20:11
Bojim se da su floppy izbacili iz mac-ova 98.
13.07.2008 | 23:39
aj jankec baš ja znam.....ima žicu od nečeg kaj ne koristi puno nek precvika nebude niš
14.07.2008 | 00:08
Nema cvikanja - jer se nema što cvikati, a i da ima, ne bih!

To je kao da nešto cvikam na Aston Martinu. To se jednostavno ne radi na konfiguraciji koja košta kao novi auto niže klase. Želim da sve ostane finjaka.

Da, da, znam, mi Mac korisnici nismo normalni itd... ali takvi smo kakvi smo. Ja volim da mi sve bude super uredno i pristajem samo na takvo rješenje.

Nego, da li možda znaš trgovinu kod nas u kojoj je ostao koji zaostali Arctic Cooling Silencer NV5? To bi mi bilo najdraže rješenje.
14.07.2008 | 00:22
pošalji beštiji mail-tata od hardveraja,mislim da bi mogao nabaviti,a nisam ni siguran da je bil u prodaji u hrv barem se ja ne sječam.....
i čemu na aston martinu mijenjati hladnjak grrrr hehe

mislim da sam svatil zašto ja nisam osoba za takve konfe plati-gledaj-ne diraj
14.07.2008 | 00:28
Bio je u prodaji, kupio sam ga prije 4 godine u Linksu za 6800 Ultra DDL.

Zašto mijenjati ventilator... dobro pitanje! Valjda je odgovor sličan onome kada netko pošalje Mečku u AMG-u da je sredi do kraja...
Šalu nastranu, ventilator je čisto ok u nekim normalnim uvjetima, ali kako se ja volim igrati na velikom monitoru sa svime na max - zapuše se, a ja volim da je stroj tih i kada radi punom parom. Ako je mogao G5, valjda može i ovaj Mac Pro...
14.07.2008 | 00:37
jednostavno riješenje kupi 5.1 slušalice i to je to,a kad si spomenul tuniranje auta nebum počel da janku kosa ne skoči na glavi al se i na amgU nađe par stvari za srediti hehe
14.07.2008 | 00:42
inače ja i iman sutra u 7 krečemo put VŽ na prijamni......al se baš ne učimo sad hehe

si došao na ideju da gore samo staviš na hladnjak 120mm vent i spojiš ga umjesto stock venta na hladnjaku od grafulje?
14.07.2008 | 18:21
Dobro, zar je moguće da nitko u Hrvatskoj ne prodaje ovo:

www.sundialmicro.com/silverstone_aero-sl...oslot_2053_1265.html

???

Svaki manji obrtnik bi to mogao raditi... 4 komada za po 40-ak kuna, čini mi se kao ok posao...
14.07.2008 | 18:27
Gore je bio 92 mm vent i napisao sam da fantastično hladi karticu. Nije u tome poanta, problem je u tome što se ta toplina rasipa unutar kućišta umjesto da ode van. Tako dodatno grije vruće terabajtne diskove iznad i to nije prihvatljivo. Cijeli PCI bay ima svoj dedicated 120 mm vent i nije dovoljan. Dakle, želim toplinu izbaciti van, a ne samo tiho hladiti karticu.
14.07.2008 | 22:33
Naručio sam ih i dolaze preko Atlantika. Kakav planet!
15.07.2008 | 15:33
Ajde, baš mi je drago. Susjed mi ima fićeka u dvorištu i baš sam ga htel pitat za ventilator od kühlera; fićekov je najbolji jer mu je kiler otraga kraj motora pa bi ti taj ziher bil ko grom a za pokretanje ti ne bi trebal motor jači od 2 kW, jamačno. Takve možeš naći već i u monofaznoj izvedbi pa nije problem; zamisli da ti treba trofazno čudovište od 10 kW, pa onda petljanje sa spajanjem (trokut ili zvijezda) pa prebacivanje kod uključivanja s jednog na drugo... Drama totalna

Ozbač, hvala na opisu sage i svih problema koji su se ispriječili na putu do željene modifikacije i en zamjeri na maloj pošalici, nije bilo zle namjere

PS: Možda Smayoo ima kaj za dodati?
01.08.2008 | 02:56
Evo, naručeni PCI vented slot coveri su stigli preko Atlantika i sada priča može dalje!

Dao sam tom čudovištu još jednu šansu. Čudovište zato jer kartica s takvim hladnjakom oduzme svih 5(!) expansion slotova. Srećom, Mac Pro već ima u sebi sve što mi može zatrebati, pa mislim da mi slotovi za proširenje nikada neće zatrebati.

Napisati ću ukratko, a malo širi tekst kada stignem za XLR8...

4 PCI slot poklopca s ventilacijom (kažu 70% protočnosti) čine veliku razliku - od 2 do 4 stupnja nižu temperaturu u expansion bayu kada je unutra "nuklearni reaktor" od HR-03. To je taman možda dovoljna razlika da diskovi ne odu više od 2-3 stupnja gore s temperaturom, a to bi me zadovoljilo.

Ponovljenu instalaciju sam napravio inteligentnije - prvo sam se dao u tokare i obradio vide zatezače za hladnjak na takav način da normalno stanu na dno kartice - prije su bili 5-6 mm previsoki i time izvijali karticu u slotu. Onda sam morao nekako "finjaka" srediti napajanje ventilatora, a ne kao zadnji put za probu "partizanski". To je značilo lemljenje delikatnog mini PWM konektora.

Inzistirao sam na PWM konekciji radi toga što firmware grafičke onda brine o varijabilnoj brzini ventilatora. U 90% slučajeva drži se na minimumu, a tek kada temperatura pređe 70 stupnjeva, poveća broj okretaja. Da je tiho - tiho je. U odnosu na stock cooler drastična razlika.

Prva mjerenja pokazuju da promjene u "eko sustavu" više nisu drastične i mislim da su prihvatljive:

Nvidia stock cooler

Hard drive bays 39, 37, 38, 38
Hard disks 48, 48. 48, 49
Expansion slots 44

Thermalright HR-03 Plus

Hard drive bays 40, 38, 39, 40
Hard disks 46, 48. 49, 46
Expansion slots 46

Što se tiče temperature samog GPU-a, ona nije bila problem - u stock varijanti je oko 70 pri idle radu, a dođe do 85 kada ga se malo nagazi. S HR-03 Plus u kombinaciji s Arctic Cooling 92 mm PWM ventilatorom temperatura mirovanja je 60, a uz maksimalni mogući stres ne može preći 75 stupnjeva. Naravno, sva mjerenja su rađena pri punoj 2560x1600 rezoluciji i u neklimatiziranoj sobi u kojoj je bio 31 stupanj.

Ako sve izdrži par tjedana sada po ljeti, valjda će to značiti da je sve ok. Ipak, nikome ne bih preporučio ovu modifikaciju. Skupa je i pravi "pain in the ass".

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drpongrac23, Ender, Riba, ZeljkoB, Anonimci (489)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO