27.06.2008 | 00:25
Ja pak ne bih trena razmišljao između običnog MacBooka i Aira - svakako Air. Koji vrag će mi CD/DVD na terenu?
Tebi očito ne trebaju, ali nekome je nužno na terenu imati u što ubaciti CD/DVD, a ne jednostavan pregled dokumenata snimljenih na dotičnom mediju pretvoriti u avanturu instalacije Remote Disc softvera na obližnjim Windowsima i umrežavanja takvog stroja s Airom da bi se mediju moglo i pristupiti. Brzo bi te prošla volja.
"Loše" strane Aira su što je "skup", što se prilično grije u radu (pritom mislim na scenarij držanja na koljenima ili na trbuhu :->) i što baterija s uključenim Airportom dovoljno brzo iscuri da nikome ne padne na pamet NE nositi punjač sa sobom. Ako ću biti picajzla, među "loše" stvari mogu dodati i činjenicu da Air ima vrlo oštar rub na mjestu gdje se podiže ekran (dno trackpada) koji može biti vrlo bolan u scenariju tipkanja u ležećem položaju. No, riječ "loše" je pod navodnicima jer je bitno ugodniji za sve to raditi od bilo kojeg MacBooka.
U ostalo minuse spada i premali disk da bi se na njega instalirao i Windowse uz Mac OS, a definitivno nije najsretniji stroj ni za bilo kakav prijenosni 3D (u mom slučaju Maya i Unity) jer ima bitno presporu grafiku. No, to me ne sprječava za ga koristiti kao najkorisniji device za čitanje dokumentacije i usputno programiranje (Xcode).
S druge strane, odličan je za prezentacije (Keynote), pod uvjetom da se publika može koncentrirati na izlagača, a ne na pohotno gledanje Aira.
Sve u svemu, možda ga je najbolje opisati kao odličan rokovnik. Ni rokovnik ne prima CD/DVD (barem ne oni koje sam do sada koristio :->), ali zato može odraditi sve ostale "tipkajuće" poslove. E, da... kao što mu ime sugerira, pretpostavlja postojanje bežične mreže (i Interneta putem nje) pa ako je u pitanju korištenje u takvoj okolini, dobar je izbor, a ako se nudi samo "konektor", nije dobar izbor.
Gotovo da bih zaključio mišlju da će se Air pokazati najkorisnijim ako vam zapravo ne treba.