08.08.2008 | 11:40
Isplati se i kupovina je sigurna. Do sada smo nebrojeno puta kupovali u OWC-u i nikada problem s njima. U zadnjoj turi kupili smo 30-ak giga ECC RAM DIMM-ova i svi su ispravni. Niti na jednom stroju nismo imali nikakve greške, a kamo li rušenja.
Inače, ECC greška (koja se može vidjeti u System Profileru) ne znači pokvaren RAM, već samo da je ECC (Error Correcting Code) uspio korigirati problem kada (sada malo idemo u Star Trek terminologiju) alfa-čestica udari u čip i okrene koji bit. Na običnom RAM-u za to nikada i ne saznaš. U svemiru je to problem, na Zemlji manje jer nas štiti atmosfera. Uglavnom, Mac napiše da li je greška ispravljena ili ne. Apple kaže da je dozvoljeno čak više desetaka grešaka top tipa unutar 24 sata. Ja sam u pola godine samo jednom vidio ECC grešku i Mac je uredno rekao da je sve OK i da je problem ispravljen.
Više o ECC logici rada pročitaj ovdje:
en.wikipedia.org/wiki/ECC_memory#Error-correcting_memory
Jedini mogući povremeni problem na nekim Mac Pro strojevima ako ih se napuni gomilom RAM-a, koji je izmješan s originalnim Appleovim, jest da u nekim rasporedima DIMM-ova to zna zbuniti stroj prilikom restarta, pa restart moramo ponoviti ili držati tipku OPT/ALT. Stvar je benigna i ako se dogodi, prvo treba pokušati drugačije rasporediti DIMM-ove. Kako većina Mac korisnika ne restarta strojeve tjednima i tjednima, mnogi to vjerojatno nisu niti primjetili. Ja sam to prvi put sreo nakon 4 mjeseca i onda sam našao thread o tome na službenom Apple forumu. Ne bih se time zabrinjavao.