Idealno računalo?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Idealno računalo?

19.09.2008 | 21:09
Zadnje vrijeme je hrpa glasina o novim macbookovima koji bi trebali brzo doči, e sad mnogi ih sa nestrpljenjem očekuju, uključujuči i mene jer bi mjenjao svoj macbook za macbook pro a trenutni mi je malo velik i skup...
E sad mene ne zanima šta vi mislite o tim glasinama niti nagađanja što če apple napraviti več me zanima kakvo računalo bi zadovoljilo sve vaše potrebe...
(ja ču pričati o laptopu jer me jedino to i zanima, ali nemojte se ograničiti samo na to i stolna su dobrodošla)
Znači zaboraviti glasine i probat stavit mašti na volju kakvo računalo želite da apple napravi u sljedečih godinu dana...

Mogu ja prvi?

trenutno imam macbooka koji me služi savršeno, ali ima par nedostataka i s obzirom na napredak tehnologije ima mjesta za poboljšanja...

Vanjski izgled:
13 je skoro pa idealna veličina, iako bi 12ka sa sadašnjim rezolucijom možda bila bolje rješenje za mene, ili barem smanjiti ovaj rub oko ekrana na macbooku- znači smanjiti footprint
debljina mi ne smeta, ali kako je tehnologija napredovala očekujem tanji laptop, ili iste debljine sa dosta večom baterijom
definitivno malo lakši macbook jer je ovaj malo težak za svoju veličinu...
Kučište: aluminij je vjerojatno pravo rješenje jer im svi proizvodi idu prema aluminiju(osim iphonea..crna ovca obitelji) ali karbonska vlakna su moja tiha patnja, iako se vjerojatno neče nikada dogodit...

unutrašnjost:
Intel naravno (normalni, a ne onaj iz aira) na bilo kojoj frekvenciji večoj od 2GHz,
2GB rama kao default (sa 8 maximumom)
250-500 GB hdd-a, jos kad bi bio ssd (recimo za godinu dana 256GB bi bilo možda i dostupno smrtnicima)
grafika ne mora biti top-end, ali barem da nije ova glupa intelova koja me nervira... iako bi kombinacija integrirane i odvojene bila idealna...(ono kao ušteda energije i druge priče), te da kao vanjski monitor može povuči 30''cinemu
blue-ray bi bio fin ali samo kao pržilica, za backup, ali samo čitač mi ne treba
TRI(brojkom:3) usb porta minimalno
3G data modem bi veoma dobro došao...
a multitouch naravno, osvjetljena pipkovnica,

cijena: oko 1000€ bi me izmamila u trgovinu i ulazak u još dublji minus na računu...

Ajmo onda mašti na volju molio bi vas, samo da znam jeli previše očekujem ili možda i ne...
19.09.2008 | 22:04
Ja bi macbook s bilo kojim procesorom, 4 GB RAM, 200 GB HDD, preje*enom grafikom i 17", DVI out, 2 USB-a, memory card readerom ugrađenim (SD/MS/XD/CF), bluetoothom ugrađenim, WLANom ugrađenim naravno, PCMCIA slotom ili 3G-om ugrađenim, osvijetljenom tipkovnicom, DVD-RW ili DVD-RAM po mogućnosti (mogao bi i bez njega ako baš moram).

Za ne više od 2000 €.

Tražim li puno?
20.09.2008 | 10:41
Ja bih MacBook sa pocessorom iznad 2 GHz, 2Gb RAM prosirivo na 4, 250GB hard. Aluminijsko kuciste, 12" monitor ali wide (za razliku od powerbook verzije). I tanji laptop od powerbook verzije.
DVD przilica, wireless, bluetooth, 4USB, FW400, FW800, LAN... ovo sa karticama imam na HP laptopu i nakon nekog vremena primjecujem da to uopce ne koristim tak da to neb trebao.
Osvjetljena tipkovnica.
Zapravo meni je spomenuti powerbook 12" vrlo blizu optimalnog racunala jedino bih radije da je intel i s ovih nekoliko izmjena.
Ali cak i da izadje neka verzija 12" booka koja ima vise-manje ono sto je imao i zadnji powerbook 12" samo na intelu ... vjerojatno bih ga kupio za nekih 1000€
Bitno: aluminij, manji wide ekran, laksi laptop, i ostalo je vise manji i bilo na onom modelu. I da dizajn mi je sasvim ok onakav kakav je tako da bih to ostavio. eto
20.09.2008 | 12:35
Ja bi isto macbook. Ekran neka ostane 13.3 al može se i smanjiti na 12, s tim da obavezno zadrže ovu tipkovnicu (po obliku tipki) jer mi je najbolja ikad ali jedino fali još da je i osvijetljena. kućište bi bilo aluminijsko naravno sa bijelom jabučicom! touchpad može i ne mora biti multitouch budući da ga koristim 0.001% vremena, nikada se nisam previše navikao na nj, miš je meni zakon. od portova bi dobro došao još jedan usb, te FW 800. DVD pržilica je must have, a ako je nema kao što je nema ni Air onda barem da možemo kupiti onu Airovu prijenosnu koja je po meni još i bolje rješenje, s tim da se obavezno spaja preko FW tako da oslobodi jedan USB port.

nutrina? meni je ovaj moj od 2.16GHz C2D sasvim dovoljan. brži mi ne treba. treba mi doduše mogućnost za 4GB RAMa te HDD od barenko 200GB sa 7200rpm. grafička neka bude najlošija moguća ali da nije integrirana. mislim da kako je AMD otiša daleko naprid sa razvojen kartica da bi jedna slabašna ATI Radeon 2400 HD bila IDEALNA. manja masa može, ali i ne mora. nije mi pretežak.

e da, cijena. ja san ovog mog trenutnog u DE platio 1200€ a za ovaj bi dao 1100€ sa pržilicom ili do 1000€ bez pržilice. naravno RAM bi ugradio sam hehe
20.09.2008 | 18:31
Uff ja sam mislio da sam jedini luđak što želi 12 pb nazad...:-D
lakše mi je, puno lakše...
20.09.2008 | 18:50
boki je napisao:

Nisi nikako ... bas sam sa "ficho" -m sa mackorisnika pred nekih 2-3 jedna "tulio" za tim modelom. On ga je imao i nikad prezalio.
Maticna mu je otisla ... inace ga kaze nebi mjenjao .... heh
20.09.2008 | 18:53
@smayoo: Hey ... zanima me rijec u tvojem potpisu "recursion" .... sta znaci? ... bas sam naisao u nekom videu .. da je neki tip koristi i nisam nasao prevod koji mi je jasan ... hrvatska rijec je "suvrat" .... a to mi pak pomaze mnogo ... uglavnom ako moze prijevod ... zulja me rijec. TNX
20.09.2008 | 19:07
ecvis17 je napisao:
boki je napisao:

Nisi nikako ... bas sam sa "ficho" -m sa mackorisnika pred nekih 2-3 jedna "tulio" za tim modelom. On ga je imao i nikad prezalio.
Maticna mu je otisla ... inace ga kaze nebi mjenjao .... heh

Upravo tako Sta bi dao da naprave vise taj 12" MBP...mislim da bi prodo ovo smece od MacBooka prvom ponudacu i odletio u US po njega. Il nek bar Air naprave u 12" izdanju, ovaj trenutni mi nema nikakovg smisla.

A od stolnih mi je Mac Pro dovoljan
20.09.2008 | 19:53
ecvis17 je napisao:
@smayoo: Hey ... zanima me rijec u tvojem potpisu "recursion" .... sta znaci? ... bas sam naisao u nekom videu .. da je neki tip koristi i nisam nasao prevod koji mi je jasan ... hrvatska rijec je "suvrat" .... a to mi pak pomaze mnogo ... uglavnom ako moze prijevod ... zulja me rijec. TNX

Suvrat?? Heto, čovjek se uči dok je živ.

Kad sam ja išao u školu (matematičko-informatičku), na satovima Pascala smo koristili riječ "rekurzija", no vjerojatno ti ni to ne pomaže.

U kontekstu strukturiranog programiranja, rekurzija je postupak u kojem neka definirana funkcija (ili procedura) poziva pod određenim okolnostima samu sebe. Školski primjer funkcije s rekurzijom je računanje faktorijela (faktorijel od na primjer 7 se označava sa 7! i računa se kao 7!=7*6*5*4*3*2*1=5040):

function faktorijel (n:integer):real;
var r:real;
begin
   if n>1 then
      r:=n*faktorijel(n-1)
   else
      r:=1;
   faktorijel:=r
end;

a najčešći praktičan primjer je pronalaženje optimalnog puta između dvije točke, po teoriji grafova (primijenjeno u raznoraznim softwareima za navigaciju).

Kako rekurziju nije baš jednostavno izvesti u onoj najnižoj razini programiranja, to ne podržavaju ni danas svi programski jezici tu metodu, već samo oni napredniji kao što je C (+, ++, #) i sl. Primjerice - u gornjem slučaju, ako pozoveš funkciju da ti izračuna faktorijel(69) ona će samu sebe pozvati još 67 puta (pri čemu sve parametre stanja prije ponovnog poziva treba negdje zapamtiti i kasnije vratiti).

Osim što je nije jednostavno izvesti, nije je baš najjednostavnije ni shvatiti pa otud ta pošalica iz mog potpisa: Prije nego shvatimo rekurziju, najprije moramo shvatiti rekurziju. Po nekim izvorima, to je rekao Niklaus Wirth, čovjek koji je zamislio programski jezik Pascal, a i samu koncepciju rekurzije, ali to nije provjereno.
  • Dijete
  • Posjetitelj
21.09.2008 | 12:18
Meni je želja 12" iTouche po uzoru na mbp, ali bez tastature.. daj mi malo jaci komp sa virtualnom tastaturom, otporan na udarce i padove.. ne mora cak ni usb port imat.. eventualno neki bezicni usb hub uz njega kad teta oće da joj skinem fotke sa fotića..

neću LCARS, Leo mi je intuitivniji..
21.09.2008 | 15:52
Moje idealno računalo? Sjajna filozofsko-praktična tema!

Ne znam, valjda sam ili preskroman - ili prebahat. Vrijeme će pokazati...

Dakle, moja filozofija je da na svakom mjestu na kojem se duže zadržavam imam lijepo veliko komotno računalo s brzim fiksnim internetom. Ne nosim računalo sa sobom 98% vremena, a za tih 2% uzeo bih "salonski" MacBook Air iz Kreativnog koji mi se pokazao kao The Notebook za moje potrebe - baš zato jer sve što nema, meni i ne treba, pa je totalno pogođen moj ukus i potrebe.

Što se tiče kućnog i radnog računala, tu sam prilično zadovoljan postojećim, ne smeta me ništa, ništa mi ne nedostaje, ima brzine, ima prostora, ima radne površine, ne pravi probleme... s trenutno raspoloživom tehnologijom mislim da i ne može puno bolje. Možda ne bi bilo loše da još povećaju Cinemu - s 30" na 42", pa da se TV može kompletno izbaciti iz kuće - ionako 95% video sadržaja konzumiram samo s računala.

Da baš fantaziram, volio bih vidjeti neki novi Cube - nešto između starog Appleovog i legendarnog NeXT Cubea. Srednje velika aluminijska kocka, beskrajno čista i sofisticirana... nekako mislim da će se Jobs tome vratiti prije ili kasnije (samo neka ga zdravlje posluži!) jer ima fetiš na kocke... pogledajmo samo crkvu na Manhattanu...

Inače, mislim da nešto dalje budućnost nosi nešto prilično neočekivano - tj. nestanak(!) osobnih računala u današnjem smislu. Sve će biti prepuno terminala, mnogi od njih kao javno dobro, u koje samo utakneš svoj "stick" ili neki iPhone budućnosti - na kojem ti je baš sve. Aplikacije će raditi on-line, biti će jako malo osobnog softvera fizički smještenog kod samog korisnika. Kasnijom evolucijom nestaje i taj super-all-in-one-iPhone i dolazimo do cyber-implantata direktno vezanih na mozak... možda nešto od toga čak doživimo do penzije - samo da se ne nađe kakav Palpatine koji bi nam onda prenio " Code 66" u kritičnom trenutku!
21.09.2008 | 17:46
Osim što je nije jednostavno izvesti, nije je baš najjednostavnije ni shvatiti pa otud ta pošalica iz mog potpisa: Prije nego shvatimo rekurziju, najprije moramo shvatiti rekurziju. Po nekim izvorima, to je rekao Niklaus Wirth, čovjek koji je zamislio programski jezik Pascal, a i samu koncepciju rekurzije, ali to nije provjereno.

Za nekoga tko nije programer ovo je krasan zavrsetak opsirnog prijevoda ... iako jest puno jasnije. Hvala ... sala je pak 100% jasna
24.09.2008 | 17:01
Moje idealno je novi Mac PRO sa 16GB rama al da kosta nekih 7000kn
24.09.2008 | 17:18
The Brick - 8,9" ciglica teška cca 0.5 kg, s C2D, 8 GB, slide-on konektorom za 8,9" touchscreen, bus konektorom za Powerbook Duo-like riješenje koje mu daje pristup DDR3 i PCIe slotovima na slave kutiji. E to bi bilo do jaja.
25.09.2008 | 19:37
dpasaric je napisao:
Inače, mislim da nešto dalje budućnost nosi nešto prilično neočekivano - tj. nestanak(!) osobnih računala u današnjem smislu. Sve će biti prepuno terminala, mnogi od njih kao javno dobro, u koje samo utakneš svoj "stick" ili neki iPhone budućnosti - na kojem ti je baš sve. Aplikacije će raditi on-line, biti će jako malo osobnog softvera fizički smještenog kod samog korisnika. Kasnijom evolucijom nestaje i taj super-all-in-one-iPhone i dolazimo do cyber-implantata direktno vezanih na mozak... možda nešto od toga čak doživimo do penzije - samo da se ne nađe kakav Palpatine koji bi nam onda prenio " Code 66" u kritičnom trenutku!

I ja sam uvjeren kako budućnost tako nekako izgleda, ali sam potpuno siguran da je ne želim doživjeti. U svom kratkom životu sam imao dovoljno prilike upoznati političke strukture ove i nekih drugih država da budem siguran da nema šanse na svijetu da ne dođe do teške zlouporabe takve tehnologije.

Ako me netko želi nazvati paranoikom i opet citirati Heydricha , samo naprijed...
25.09.2008 | 19:46
Smayoo !
Istomišljenici smo.
28.09.2008 | 09:05
Ja imam svoje idealno racunalo! MacBook Pro!

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, Riba, rusty, songoku, stefanjos, Anonimci (668)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO