Problem s mišem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem s mišem

12.10.2008 | 20:56
Kak u naslovu piše miš mi šteka,na pc radi a meni na macbooku malo hoće malo ne,kak da napravim test da vidim da nije nekaj otišlo
  • Dijete
  • Posjetitelj
12.10.2008 | 21:24
Nećem se pravit pametan, al u mom selu kažu da i ćorava kokoš nađe zrno pa idemo probat..

dakle, pogledaj kak ti stoji u System Prefs pod Keyboard and Mouse - Trackpad i stavi kvačicu na Igoner trackpad when mouse is present tek toliko da te ne zeza trackpad..

Naime, trackpad se zna zeznut sam od sebe i postoji način da se "resetira", a to je da položiš dlan na cijelu površinu trackpada i ostaviš ga tako par sekundi.. pa ga ajde, ne budi lijen, resetiraj..

Dodatno, apple ima drugačiju filozofiju miša naspram windowsa, a to je da kada miš pomičeš sporo, on stvaaaarno sporo ide po ekranu, a ako trznes brzo, kursor može proletit cijeli ekran u par centimetra pomaka miša..

možda te to samo zbunjuje.. a možda ti trackpad zeza.. ti vidi.. probaj ovo, pa javi ak je kaj pomoglo.. ak nije, možda neko drugi ima nekaj pametnije za reč..
12.10.2008 | 21:27
Stvarno si se potrudio opisati problem pa ce ti sigurno i odgovori biti konkretni i korisni
Za pocetak napisi o kojem misu se radi i sto znaci da mis "steka"?
12.10.2008 | 22:22
Ja sam često od korisnika vulgaris znao čuti da miš "šteka" kad se radi o optičkom mišu kojim pokušavaju raditi na staklenoj podlozi ili nekoj drugoj koja ometa normalnu refleksiju.
  • Dijete
  • Posjetitelj
12.10.2008 | 23:08
Staklena povrsina i mis? Nekak mi to ne ide jedno sa drugim..

To je ko da koristis Globus pod mišem.. (mislim na novine, ne na ono okruglo di vidiš kontinente i oceane).. baš sam dobio od starog jedan jebački globus hrvatske za rođendan prošli.. bio sam glavna faca u školi 3 tjedna dok me nisu skužili da sam serator..
13.10.2008 | 15:43
Sharkoon laser mouse,Dijete fala na prijedlozima isprobao sam al i dalje miš ne reagira,evo ovak kad ga prištekam u usb treba mu minuta dve za bilo koju radnju,ponekad uopče nema problema a nekad uopče ne reagira na micanje i klikanje,zbilja neznam koja bi još informacija pomogla vama da pomognete meni,tnx
13.10.2008 | 20:01
A da ti nije problem u lošem kontaktu USB konektora? S obzirom da kažeš da ti miš radi normalno na PC-u, onda to znači da ti je možda problematičan USB port na macbooku. Jesi li probao nešto drugo uštekati u taj port pa vidjeti da li radi? Jesi li probao miša uštekati u drugi USB port?
13.10.2008 | 20:05
Jesam naravno,spajao sam externi hard i radi znaci portovi su ok,budem probao s nekim drugim mišem pa ću vidjet
13.10.2008 | 21:54
Ja sam ponekad preopširan ali ti bogami škrt na riječima. Kad se kaže da treba više informacija da bi se pomoglo onda se to i misli. Dakle kažeš iz prve, čim postavljaš post; o kojem se mišu radi, opišeš 'štekanje' malo bolje, (pokreti kursora su trzavi, nema ih, ne reagira na clickove, kad ga okreneš laser ili optika je ugašena ...), onda kažeš što si sve probao poduzeti da stvar proradi (npr. "probao sam na druge usb utore i ista stvar" ) ...
No offense ali ovako se ljudima neće dati malo po malo izvlačiti iz tebe informacije kako bi se dobila potpuna slika situacije.
Mislim hoće ali ovako će biti brže i efikasnije.
02.12.2008 | 16:43
Možda su mu baterije bile pri kraju.
Nego,prekjučer je bežični rekao da ne radi kuglica u jednom pravcu.Tipke, mislim da na Mighty Mouse-u, nikad ni ne riknu.U tehničkom pogledu skoro je vječno.Eh,ali kuglica je druga priča.Ni ona tehnički gledano nema problema, osim sa prašinomi finim smećem,masnoćom ili tekućinom.Izdržao je godinu dana s povremenim štekanjem kuglice.Proguglao sam i našao uputstvo za rastavljanje žičanog.Kako je u kučištu ista stvar,rastavio i sastavio ga,s tim da sam rastavio i mehanizam kuglice i očistio.Prsten kučišta sam zalijepio jer se otkinuo dok sam rastavljao,ali ljepilo je riješilo problem.
Dakle od tada imam osjećaj kao da je miš nov.Dok skrolam osjetim i zupce na valjčićima oko kuglice.Samo zbog takvog skrolanja ne bih ga mijenjao s drugim.Za sve što meni treba,taj mi je naj.
Eto, imao am potrebu to podijelit sa vama.
02.12.2008 | 19:32
Kako to misliš - osjetiš zupce?

Koliko sam ja čuo/vidio/probao (nisam vidio bežični, nego samo žičani Mighty) kuglica ni pripadajući valjčići nemaju nikakve zupce, a "krr krr" zvuk koji se čuje dok je vrtiš prstom je proizveden (u samom mišu imaš ugrađen sampler i minijaturni zvučnik koji proizvodi zvuk). Možeš to provjeriti - ako vrtiš kuglicu miša dok je ovaj ugašen (ištekan iz Mac-a ili izvađene baterije), zvuk se ne čuje, zar ne?
  • Dijete
  • Posjetitelj
02.12.2008 | 19:50
HAAHAHAHAHA

Nije mi palo na pamet to, ali fakat miš na neki način proizvodi zvrk zvrk zvuk samo kad je uključen..

Di si to čuo? Jako.. mašem glavom u nevjerici..
02.12.2008 | 20:11
Scrool_slike.png
Ovako!
Žao mi je što nisam slikao,kuglica leži na limu-opruzi,koja ga gura gore,okolo su četiri valjčića koji na jednom kraju imaju kotač,au sredini valjčiči imaju sitne zupce koji su nijansu širi od valjka.Kad se vrti kuglica u bilo kom smjeru,pod prstima osjetim kako prelazi te zupce.Možda manje osjetljivi na prstu ne kuže,ali ja osjetim.Inače taj sistem nikad do sada nisam vidio,a bavim se iz hobija i preciznom mehanikom,dakle amaterski.Je da je ta kuglica u kučištu urarski posao i šteta da se ne može (bar za sada) zaštiti od prašine i prljavštine,jer bi bilo trajnije,tj daleko duže bi trajalo bez ikakovih zahvata.
Nadam se da ste me razumijeli, a ako ne rastavite kojeg pa bute vidjeli.Na googlu ima slike kako se rastavlja,ali ne i skrol kutijica.Na vljčiće se namota prasina i fine dlačice te se ne vrti više nego proklizava te kuglica ne prenosi komandu.U suštini je jednostavno .Još nešto?
Eto našao i za pogledat!
02.12.2008 | 22:41
Fakat, imaš pravo, to su stvarno zupci. Ja sam siguran da ih ja ne osjetim pod prstom, ali naravno da ne mogu biti siguran da ih ti ne osjetiš, pogotovo ako se iz hobija baviš finomehanikom.

Međutoa, da ne ostavim Dijete u nevjerici, ako pogledate na youtubeu, na 2:43 se vidi lijepo donji dio miša, a na njemu minijaturni piezo zvučnik (zaokružih crveno):

http://www.jabucnjak.hr/media/kunena/attachments/legacy/images/Picture_1.jpeg

Pa eto možda netko ima i bolje objašnjenje što radi piezo zvučnik u mišu. I zašto se "zupci" čuju samo kad je miš uključen.
Prilozi:
02.12.2008 | 22:59
DA ,ali ipak ne radi se o istom mišu.
Moj je bežični,istina nije bilo potrebe za skidanjem štampane ploče,jer je kuglica iznad i to sam trebao očistiti,a nisam bio radoznao da odvijem ta dva,tri vijka.Svejedno mislim da nema zvučnika.Ako ti se da pogledati u google upišeš "apple mighty mouse scrool system".Nađeš gdje piše o čiščenju.
Mislim da ima barem dvije varijante miševa,zato ima i razlika.Inače žičani ima manje štampane ploče,tj manje elektronike.Važno mi je da mi sada radi kao NOV!
02.12.2008 | 23:24
WTF??
Sad sam stavio misa na uho, vrtim kuglicu i normalno se cuju ovi "zupcanici". Ugasim misa (bezicni) i vise se ne cuju! Upalim ga i opet se cuju. Da nisam ovo procitao pomislio bi da sam lud!
Nisam imao pojma za ovo! Samo jos jedan dokaza koliko je Apple poseban.
BTW Draga me gleda kao zadnjeg ludjaka jer drzim misa pored uha i tipkam sa drugom rukom
02.12.2008 | 23:32
Eto, drago mi je da ni ja ne ispadam lud. Inače, prvi put sam info čuo od Davora (Davore, pomozi...), ali naravno da nisam ni ja vjerovao zdravo za gotovo. Povjerovao sam nakon što sam napravio provjeru ištekavanjem, a potvrda činjenice i konačni dokaz mi je to što vidim piezo zvučnik među komponentama miša. QED
02.12.2008 | 23:40
Jbg dečki meni dela samo jedno uho i to na pola,tak da zvučnik ne čujem.Kad vrtim kuglicu jednako osjetim zupčanike i kad je ugašen i kad ga uključim.zvukve nikakve.
Za pretpostaviti je da možda ima i neka izmjena u zadnjim serijama,tko zna.
  • Dijete
  • Posjetitelj
02.12.2008 | 23:44
Ma vjerujem, ti, zato sam i bio odusevljen..

Čim sam pročitao sam ga ištekao i vrtio kuglicu i nije bit krckanja..
03.12.2008 | 03:24
Da, čudi me da nitko nije čuo cijeli priču oko toga... ukratko - da, unutra je zvučnik koji ispušta sample "krr-krr".

Priča počinje tako da su uložili xyz tisuća dolara u ergonomsko istraživanje koja je veličina kotačića, tj. kuglice idealna za prosječni ljudski prst. Ne znam koje su metode koristili, ali su na kraju došli do toga da su ove dimenzije savršene. Ostale proizvođače miševa su usputno prozvali površnim šarlatanima koji pojma nemaju o ergonomiji.

Neki su komentirali da je takva veličina kuglice zapravo vrlo slična veličini bradavice, ali možda to nije bitno. Sada kada su imali savršene dimenzije, konstruirali su mehanizam, izuzetno malen i osjetljiv (to mu je minus, lako se prlja, teško čisti) i radio je točno kako su i zamislili. Izuzev jedne sitnice - valjčići su bili toliko sitni da sami od sebe nisu mogli proizvoditi nikakav zvuk. Što sada? To, naravno, nije prihvatljivo s ergonomskog stajališta i morali su nešto izmisliti...

Kada je Apple u pitanju - ništa lakše, samo uključe svoj "Think different" engine, udvostruče cijenu miša i srede problem sa samplerom i malim zvučnikom! Voila!

I onda se ljudi tuže da je Apple hardver skup... je skup, ali...
03.12.2008 | 09:52
Znači da sam juče umro...
Probao i stvarno!

Koliko truda. I onda neko kaže da su njihovi proizvodi precenjeni.
03.12.2008 | 12:23
Ovaj imam i ista stvar- samo 770kn....
Kuglica je teska (mozda metalna) pa kad je zavrtis ne staje...kao kuglager. Uglavnom puno je veca od MM kuglice, pa pretpostavljam da ga necu morat rastavljat kao sto sam morao MM
Zvuk ima samo kad je upaljen, ali mislim da je nekakav napon oko kuglice u pitanju...?
20080623_1230111.jpg

E, da baterija traje 6mjeseci...
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.12.2008 | 13:38
dpasaric je napisao:

Neki su komentirali da je takva veličina kuglice zapravo vrlo slična veličini bradavice, ali možda to nije bitno.

Ti ljudi se očigledno nisu igrali sa pravim sisama..
03.12.2008 | 18:58
Možda jesu, ali ne ljudskim.
09.01.2009 | 17:57
Koliko sam vidio novi miš više nema kuglicu nego "tač"skrolanje.Konačno se sjetili to primjeniti na mišu.Samo sad će faliti ono krckanje.
10.01.2009 | 14:07
smayoo je napisao:
Možda jesu, ali ne ljudskim.

Ili barem ne ženskim

@jzelko: mislis na ovo? To je samo mockup nekog korisnika, nema veze s Appleom i ne mora znacit da ce novi Mighty ako uopce ikad dode tako izgledati, ali da, bilo bi lijepo
10.01.2009 | 14:42
Imaš pravo ,na brzake sam preletio preko toga.
Baš šteta,to bi bilo OK.Mislim da je tehnički to izvedivo,pa me čudi da nije to napravljeno:huh:
10.01.2009 | 15:40
Napravio je Saitek, jos davno:
www.saitek.com/uk/prod/obsidian.htm
10.01.2009 | 17:26
Čini mi se da ne skrola lijevo i desno,nego samo gore dole a uz to njije niti blutut.
Apple je tako nešto patentirao,ako sam dobro razumio ,samo je ostalo na patentu ili?
10.01.2009 | 18:01
Ima cijela serija takvih miševa od Genusa. Ja na poslu imaam jedan žičani, ali ima i bežičnih. Pisao sam post o tome svojedobno, sad mi se ne da tražiti. Umjesto kuglice ima prozirna pločica i plava LED pa se po tome trlja prstom gore-dolje ili lijevo-desno.

Radi ok, zadovoljan sam, čak ni ne košta puno (100 i neku kunu ako se dobro sjećam). Ali osjećaj i kontrola su mi ipak bolji na Mighty mouseu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, m@xym, Riba, robee, rusty, VanjusOS, Anonimci (453)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO