Muke po MacBook Pro i pomoć
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Muke po MacBook Pro i pomoć

14.12.2008 | 22:37
Pozdrav svima za početak, ja sam novi ovdje i eto u nadi za dobrim savjetom šaljem svoj prvi post.
Pa da krenem.
Vlasnik sam 17inčnog MacBook Pro laptopa i lagano sam očajan da budem iskren. Kompjuter je kštao više od 20 tisuća kuna i non stop imam nekih pproblema s njim. Pošto trenutačno živim i radim u Kini nije mi baš ni najjednostavnije ovdje objašnjavati šta sa kompjuterom ne valja. Na godinu sam doma oko dva mjeseca i zadnji put kada sam naručio desni kuler desilo mi se da sam ja otišao nazad a kuler još nije stigao.

Pa da počnem...kompjuter je star oko godinu i pol dana,
najprije mi je samo nakon dva mjeseca počeo zvrndati desni kuler strahovito iritantno, na youtube sam vidio da masa ljudi dijeli isti problem sa mnom. Bio sam sav na čudu dok nisam otkrio o čemu se radi.

Problem broj dva, vidim da još neki ovdje imaju isti, crkla mi je pržilica, naravno čim je istekla garancija i sada si ne znam da li da kupim eksternu ovdje ili da tražim pržilicu od laptopa.

Problem broj tri je onaj koji me najviše brine.
Kada kompjuter nije u struji, ruši se. Ovaj tjedan mi se par puta srušio u stotinki, nemilosrdno. Baterija mi je bila na 13% kada se srušio ali radi to i na 3 i na 25 prije i tako to...
Zna li itko što bi to moglo biti, ako imate ideju javite molim vas jer sam već lagano lud i brinem se da ne ode sada i hard disk jer ga izbija iz struje...
Zahvaljujem unaprijed na odgovorima.
Pozdrav!
14.12.2008 | 23:13
Ovo posljednje sam vidio već puno puta na raznim notebookovima. Uvijek je problem bio u bateriji. Češće u lošem kontaktu baterije s kompjuterom (baterija se "klima" u ležištu), a rjeđe u samoj bateriji (tj. u jednom od članaka).

Dakle, može se pokušati podmetnuti malo staniola na kontakte baterije (ako nisu izvedeni tako da su preblizu jedan drugom u kojem bi slučaju staniol lako mogao izazvati kratak spoj pa to NE PREPORUČAM). Ako si vičan s lemilicom možeš nanijeti malo deblji sloj (do milimetra) tinola na kontakte NA BATERIJI.

Ako to ne pomogne, promijeni bateriju.

Ne znam gdje to u Kini trenutačno živiš i radiš, no ako nije neka vuko***ina, nego nešto kao Shanghai, Beijing ili Shenzhen, siguran sam da će ti bolje i pouzdanije tamo servisirati Apple, nego tu kod nas, jezičnoj barijeri usprkos. Pogotovo za tako jednostavnu stvar kao što je crknuta pržilica.

EDIT

Također, molim te (evo upravo smo neki dan OPET o tome diskutirali) da poštuješ politiku Jabučnjaka i u profilu navedeš svoje pravo ime i prezime. Hvala.
14.12.2008 | 23:44
Hvala.
Ok mijenjam ime ako je to politika stranice.
15.12.2008 | 00:01
iiwill, javi mi se mailom ili privatnom porukom sa svojim podacima pa cu ja ispraviti jer ti ne mozes sam - hvala na razumijevanju.

Sto se tice tvog problema, mozes li pojasniti sto to znaci da se MacBook "srusi"? Dobijes li kernel panic ili se jednostavno zablokira, ili se mozda pak ugasi?
15.12.2008 | 00:19
Nikakva poruka ništa, samo se ugasi i to se uvijek događa kada nije u struji.
15.12.2008 | 00:25
To je dobro jer je u tom sucaju vrlo vjerojatno da je problem u batriji koja ne jalja na vrijeme da je kapacitet na kraju. Znam da nova baterija nije jeftina, ali to je bolja opcija nego da je crklo nesto s druge strane. Ako imas mogucnost probaj posuditi drugu bateriju d apotvrdimo ovu teoriju.
15.12.2008 | 07:25
I ja se nadam da je baterija, ako već nešto mora biti.
15.12.2008 | 10:38
Da li je moguće napraviti nekakav Refresh baterije?
Čitam po forumima da bi zadnji update mogao biti problem.

Battery Information:

Battery Installed: Yes
First low level warning: No
Full Charge Capacity (mAh): 5623
Remaining Capacity (mAh): 5203
Amperage (mA): -1593
Voltage (mV): 12158
Cycle Count: 368
15.12.2008 | 15:33
iiwill je napisao:
Da li je moguće napraviti nekakav Refresh baterije?
Čitam po forumima da bi zadnji update mogao biti problem.

Battery Information:

Battery Installed: Yes
First low level warning: No
Full Charge Capacity (mAh): 5623
Remaining Capacity (mAh): 5203
Amperage (mA): -1593
Voltage (mV): 12158
Cycle Count: 368

Evo, taman sam otvorio forum da opišem ISTI problem, a kad tamo...
I koji sam pegula, baš mi je neki dan stigla narudžba iz USA zajedno sa baterijom. Da mi se barem to prije desilo pa da sam znao.

Evo ovdije se nešto naklapa o tome...
16.12.2008 | 09:07
Moram priznati da nisam baš 100% siguran da je problem sa bateriom.
Naime nakon jučerašnjeg čarobiranja, pomislio sam da je stvar riješena.
No danas... više nisam siguran. Baterija je bila na 43% kada je crko:

Picture_1-fc1527ad751eea720a45cce1a7d0c2bd.png
16.12.2008 | 12:05
Ne znam, ja za sada vidim da masa ljudi ima isti problem i najviše sumnjaju na zadnji update. Nisam pametan šta da radim, za sada sam odlučio čekati novi update i to je to pa ćemo vidjeti. Resetirati bateriju...opet ima ljudi koji govore da su nakon toga kupovali novu.
Naravno sve obo stoji ako je baterija problem. Meni tu jedan Japanac na broken inglišu objašnjava da bi problem mogao biti u nekom kondenzatoru ili tako nečem nemam pojma, uglavnom to radi konekciju između nečega...Ha čuj ja laik a on priča Jingliš pa sad ti vidi.
16.12.2008 | 22:32
Tomek, upravo to je simptomatično za neispravnu bateriju. Ako je neki komad elektronike u bateriji, ili sama baterijska ćelija djelomično neispravna pa povremeno "probija", može ti se u bilo kojem času desiti da napon padne toliko da se računalo resetira.
17.12.2008 | 06:50
Meni se danas srušio na 22% i resetirao sve postavke u System Preferences kao što su bile na početku i sve torrente mi je izbrisao iz Transmissiona. Kažu mi Japanci da je u Apple trgovinama u Japanu akcija, mijenjaju baterije besplatno jer masa ljudi ima taj problem. Treba provjeriti tu informaciju pa put pod noge.
Nema druge nego kupiti novu bateriju, samo se brinem da neće i ona raditi iste probleme.Probat ću je najprije resetirati kao što rekoše na Mac krisniku.
Koliko ja problema imam s ovim kompjuterom od početka to je tužno a košta ko suho zlato. Ne vrijedi tog novca. Eto morao sam se izjadati malo. Eh da zaboravio sam nisam ga mogao ni zatvarati nakon nekog vremena jer su kvačice popustile pa sam i to morao servisirati.
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.12.2008 | 13:14
Pa pokaži mu www.apple.com/support/macbook_macbookpro/batteryupdate/ i nek ti da drugu bateriju.. istina da nema niti jedan od simptoma po ovome sto si opisao, ali mozda je ipak vidljivo deformirana ovo izvire balkanština iz mene koja bi tako rješavala stvari..

ZA PB G4 su imali/imaju čak i izlistane raspone serijskih brojeva - na temelju toga sam ja došao u dućan (i to se dogodilo 2 puta) predao bateriju i uzeo novu.. nema tu neke filozofije (e da, a garancija je odavno istekla, ali u exchange programu je tak da prc, eto baterije)..

ak se pokaze da nije update kriv, nego kompletna serija baterija ondaces najvjerojatnije na gornjem linku naci tablicu sa rasponom serijalaca..
21.12.2008 | 20:03
imam pizanje u vezi baterije za MacBook i MacBook pro.
cuo sam ako se duze vremena radi na njima da je bolje bateriju (nakon sto se napuni) izvaditi i raditi bez nje.
ne grije se toliko i produzava joj zivot...

koliko je sad istina u tome i treba li to raditi?
21.12.2008 | 20:50
Mislim da je utjecaj na vijek baterije na taj nacin zanemariv, ali je citav savjet stravicno rizican. I sto ako ti se iscupa magsafe konektor pritom, za sto je i napravljen? Ako ti se cini da se previse grije, investiraj u jednu od onih podloskica sto pomazu hladjenju. Ja sam otkrio da je grijanja izravno vezano za opterecenje (ma nije valjda! )...neku vecer me poceo prziti po nogama, pogledao sam Activity Monitor i jedna poludjela aplikacija mi ej zabila CPU na 100%. Kad sam je ubio sve je otislo u normalu.
Naravno ovo nije ujteha ljudika koji na njemu rade CPU zahtjevne poslove. Apple nudi par sajeta ovdje:
www.apple.com/batteries/notebooks.html
No nazalost i temperatura ne djeluje bas blagotvorno na bateriju, pogledaj tabelu pri vrhu stranice ovdje:
www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm

Sa sitra stranice:
"The worst condition is keeping a fully charged battery at elevated temperatures, which is the case with running laptop batteries. If used on main power, the battery inside a laptop will only last for 12-18 months. I must hasten to explain that the pack does not die suddenly but begins with reduced run-times."

Dakle ipak si dobro cuo, no nekako mi je rizicno taj savjet provoditi u praksi, najbolje kao sto sam vec spomenuo uzeti neki od stalaka za aktivnim hladjenjem, to je najrazumnije sto mozes napraviti.
22.12.2008 | 14:10
Od kada mi se počeo javlajti problem da crkavanjem stroja (kada nije na struji), naručio sam novu bateriju.
I sad ovako da podjelim sa svima.
Jučer mi se počelo dešavati da me zeza trackpad. Nisam puno obračao pažnju na to jer sam misli kad ga restartam da bu bolje.
No, kako je to postalo jakooo zamorno (bježanje miša po ekranu, zacrnjivanje teksta protiv moje volje, a i sama tipka na trackpadu ne radi kako teba...) odlučih ja malo zaviriti pod haubu.
Jutros sam ga malo rastavio, i dok sam ga rastavljao, pogledam bateriju a kad tamo....

Slike vam pošaljem kad završim nekaj.

Svi koji imaju gore opisane simptome, neka pripaze na bateriju. Meni se je napuhnula, tako da mi se cijel MBP ljulja kao da je orah ispod njega.

Jel netko zna, da li se te baterije mogu zamjeniti kao nespravne bez naknade?
Naime stroj je stariji nešto više od godine dana, ali to nema veze sa potrošnjom baterije.
  • Dijete
  • Posjetitelj
22.12.2008 | 14:50
Bateriju ti mijenjaju bez obzira na garanciju, ako zadovoljava uvjete koje je porpisao Apple.. na onom linku gore koji sam provajdao lijepo piše da ako se deformira, dobiješ novu.. Orag u bateriji definitivno znači deformacija.. dakle, pogled gore i vidjet ćeš..
22.12.2008 | 22:05
kao što sam i obečao, evo par fotki:
photo.jpg
22.12.2008 | 22:06
još jedna:

photo_1.jpg
22.12.2008 | 22:08
još jedna sa odgovorom iz apple.hr
photo_2.jpg

Postovani,

Ovo su serijski brojevi koji spadaju u program zamjene.

Na zalost vas serijski broj ne odgovara.

Zao mi je ali mi samo provodimo Apple-ova uputstva,

Hrvoje Kablar
Service Manager

PowerCom sistemi, Ltd.
Apple VAD Croatia, Slovenia, Bosnia & Herzegovina, Serbia & Montenegro

dr. Franje Tudjmana 8
HR —10434 STRMEC SAMOBORSKI
Croatia

Phone: +385 1 3322 654 • Fax: +385 1 3322 667
22.12.2008 | 22:12
a evo i serijski brojeva koje sam dobio od H. Kablara (ako nekom zatreba):
Picture_2-f037b6eeeef9874952540d89268ba62e.png
22.12.2008 | 22:30
Jbg... mora se priznati da baš nisi sretne ruke.
Ali mi smo poznati po tome,što je teže mi smo bolji.Drž se !
23.12.2008 | 00:42
Moja iskustva su da se treba pozvati na neki dokument na apple.com.
Ovaj jasno govori o problemu na slici:
www.apple.com/support/macbook_macbookpro/batteryupdate/

citiram:
"Identifying an affected battery

Affected batteries will have one or more of the following symptoms:
...
Battery pack is visibly deformed."
Trebalo bi kontaktirati gosp. Kablara te ga pokusati uvjeriti da zamjeni ovakvu bateriju.
Moja iskustva su opisana u temi "besplatna zamjena ispravljaca na laptopu". Trajalo je dugo, ali je na kraju uspjesno okoncano .
Budi uporan (ne znam da li si gosp. Kablaru slao ove slike).
Pozdrav
Tomislav Burgund
23.12.2008 | 12:51
t_burgund je napisao:
Moja iskustva su da se treba pozvati na neki dokument na apple.com.
Ovaj jasno govori o problemu na slici:
www.apple.com/support/macbook_macbookpro/batteryupdate/

citiram:
"Identifying an affected battery

Affected batteries will have one or more of the following symptoms:
...
Battery pack is visibly deformed."
Trebalo bi kontaktirati gosp. Kablara te ga pokusati uvjeriti da zamjeni ovakvu bateriju.
Moja iskustva su opisana u temi "besplatna zamjena ispravljaca na laptopu". Trajalo je dugo, ali je na kraju uspjesno okoncano .
Budi uporan (ne znam da li si gosp. Kablaru slao ove slike).
Pozdrav
Tomislav Burgund

Ovaj tvoj link će mi doboro doći za "svađu" s Kablarom. Danas sam malo prebukiran no uvečer ili poslije Božića, šaljem pismo i email sa slikama pa da vidim kaj bu rekao.
Obavijestim vas o svemu.

Usput koristim ovu priliku i svima želim čestit i blagoslovljen Božić i svako dobro u Novoj 2009.

Pozdrav.
26.12.2008 | 00:48
ja sam imao isti problem, rastavio sam dvd przilicu i propuhao ju s kompresiranim zrakom
nakon toga radi kao nova
prasina je ocito bila problem
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO