Novi NVidia Mac mini? :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi NVidia Mac mini? :)

20.12.2008 | 18:02
Procurilo je... Apple ipak neće ubiti Mac mini i novi model dolazi s NVidia chipsetom sličnim kao novi MacBook! Rekao bih da je to sjajna vijest za mnoge kućne korisnike i one koji žele Mac, a nisu profesionalci, pa da mogu investirati više para...

Ostaje pitanje - da li će imati FireWire? Da li će imati DVI ili novi MiniDisplay port? Da li će Apple možda ipak preći preko "problema licenciranja" i ponuditi ga s BlueRay pogonom?

A možda će ga napraviti još tanjim i posve od aluminija?
20.12.2008 | 18:43
ja se kladim na ovo:

Blue-Ray = NE
DVI = DA
MiniDisplayPort = DA
Firewire = NE

ajmo ostali prognozeri, pa da vidimo tko će na kraju biti u pravu
20.12.2008 | 18:55
Ja mislim da nece ici sa BlueRay optikom u tom cjenovnom rangu, i da ce ga raditi sa unibody kucistem i bice velicine nekog externog diska.

Znaci znatno manji nego sadasnji model.

I pretpostavljam da ce biti crno/sivo metalnog oblika. Krizanac iMaca i iPhone-a

Sa DVI naravno, jer ce to racunalo biti ciljano radjeno za potencijalne switchere koji vec imaju monitore ,)
20.12.2008 | 22:07
Nema šanse da unutra bude FW, koliko god ja to želio. Blue ray isto teško, posebno u svjetlu činjenice da će se gtoov sigurno nuditi i opcija bez optike...
Pogledajte macbook i to je to, rekao bih...
Uglavnom i mene veseli, onaj projekt lampe s minijem unutra postaje sve zanimljivijiB)
20.12.2008 | 22:42
mucho interesanteeeeee
20.12.2008 | 23:29
Odlicno, ako ovo bude istina odmah si kupujem jednog van. Neki dan sam skoro kupio Acer eee box, ali rekoh, da pocekam jos mjesec dana. Odakle ti ta informacija? Meni bi nazalost dobro dosao firewire jer imam nekih FW periferija...
Volio bih da naprave i alu tipkovnicu ali sa crnim kapicama tipki kao sto su i na MacBooku to bi bilo elegantnije.
21.12.2008 | 02:24
Ja bih ovakvu aluminijsku, ali s pozadinskim osvjetljenjem. Više da bude cool, nego radi potrebe - ne volim raditi u mraku radi očiju, ali ponekad bi za vrijeme kakve mračne noćne WoW seanse baš dobro došlo.

Moja prognoza:

- BlueRay - ne za sada,

- DVI - ako ga stanje u Mac nano formu, onda ništa od toga, ali dolaziti će uz njega adapter (kao što sada dolazi adapter za VGA),

- FireWire - hmm... kod MacBooka to je bila politička odluka da se zaštiti MacBook Pro, ovdje ta logika ne prolazi jer idući stroj koji ima FW je totalno druga klasa. Nisam siguran, ako ga maknu, onda će to biti više zato da MacBook vlasnici ne dobiju nervni slom, nego što je to potrebno učiniti .

Riba, informacija je pouzdana jer su u kodu otkrili ID za novi Mac mini stroj (Macmini3,1), a to se do sada uvijek pokazalo kao 100% pogodak. Baš mi je drago, Mini je zaslužio da živi, baš je predivan mali stroj...
21.12.2008 | 02:29
john_st je napisao:
ja se kladim na ovo:

Blue-Ray = NE
DVI = DA
MiniDisplayPort = DA
Firewire = NE

ajmo ostali prognozeri, pa da vidimo tko će na kraju biti u pravu

POTPISUJEM!
28.12.2008 | 01:04
Obzirom da sam switcher koji je uz pomoć Minija proširio Mac vidike pratim sve što se novoga događa oko Minija. Fakat se radi o stroju koji je u prvom redu namjenjen početnicima i switcherima i bilo bi šteta da ga prestanu proizvoditi i razvijati.

Mislim da novi Mini bude postao Nano, bez Blue-Ray-a, sa DVI i MiniDisplayPort-om, te ipak i sa Firewire-om.
Osobno bih volio da ima dva display porta radi mogućnosti spajanja još jednog monitora, te Firewire. Bilo bi zgodno da ga naprave u Nano obliku bez optičke jedinice, a da se optička jedinica može opciono dodati u istom alu kućištu kao Mini. Imam eksterni LaCie disk u istom kućištu kao i Mini što ispada funkcionalno i estetski OK, slaže se na kat. Također se nadam da će biti nadogradiv do 4GB ram-a i da će imati bolju grafičku koja neće zapinjati kod jačih aplikacija.

Zapravo... nadam se da ću nabaviti novog iMac-a.
28.12.2008 | 01:36
Mislim da nije fer govoriti da je Mini namijenjen isključivo početnicima... Mislim da je Mini savršen stroj za kućnu upotrebu - evo npr. ja Mac imam godinama, dosta govori da trenutno koristim Cube na 450 MHz (!) i on obavlje sve što mi treba. Istina, trenutno je postao malo spor za zahtjevnije web stranice (što uključuje i Jabučnjak), ali to znači da će Mini biti savršen za to. Dakle za Web/mail, office i povremenu igru, nema zaista nikakve potrebe kupovati ništa jače od Minija, a zaista postoje ljudi koji ništa jače od toga neće ni raditi, evo ja npr. Mini je i savršeno sposoban za obradu web grafike i kodiranje, tako da je i tu sve super.
iMac...iMac mi nikad nije "sjeo". Nisam nikad bio ljubitelj all-in-one rješenja, rađe ću uzeti mini i monitor po izboru. Kad i ako se pojavi novi Mini, odmah ga kupujem i piše kratki review, s obzirom da sam početkom godine u inozemstvu, vjerojatno je da ću ga uspjeti dobaviti prije nego li stigne u Hrvatsku.

U slučaju da ubiju mini, ja zaista ne nemam modela koji bi mi zamjenio desktop stroj za doma. Vjerojatno bi uzeo 24" iMac, ali to bi značilo da sam potrošio puno više novca nego sam htio/trebao za svoje potrebe.
28.12.2008 | 02:44
Slazem se s Ribom da Mini nije iskljucivo pocetnicki stroj, a jos cu se vise slagat kad dode novi Mini koji ce imat nVidia grafiku i do 4 GB rama. To ce bit prava mala zvijer
28.12.2008 | 10:57
He, baš čitam ranije postove, i onda Riba i Ficho rekoše što sam imao potrebu. "MacMini je stroj za početnike tipa smajoo
Riba ... itd"
Mislim da mini nije isključivo za video, 3D, i heavy print grafiku, sve ostalo obavlja bez problema.
Recimo ja kad sam u Rijeci kod mame koja ima MacMalog G4, i moram nabrzinu završit nešto u InDesignu, PH ili Ilustratoru ... on savsvim solidno to odradi. Cak i vece fileove ... samo treba biti malo strpljiviji
Hoću reći; MacMini je po meni najbolja opcija za prosječnog korisnika, kućno računalo, uredski komp, web ...
I iako imam iMac ... slažem se sa ribom da mi je nekako draža opcija da ekran biraš. Recimo da postoji neka Mini konfiguracija kao u iMaca ... ja bih kupiio minija i vanjski ekran, čak i da je na kraju cijena ista. Jednostavno je ovak fleksibilnije.
Ja sam za jaču grafičku i brži hard, i svakako fw 800
I volio bih unibodi rješenje sa crnom jabukom na vrhu ko u iMaca.
Lakši pristup memoriji, koja u defaultnoj konfiguraciji doe sa 2GB a može se dodat još 2GB.
I ja sam onda garantiram nekih 10 kupaca.
28.12.2008 | 11:23
Pa mislim da je to manje-više javna tajna da novi macmini bude imal puno lakši pristup memoriji. A kaj se tiče onog vanjskog optičkog drajva, mislim da to ne bu držalo vodu. Naime, ostal sam paf kad sam saznal da se macmini najviše koristi u velikim hotelskim lancima kao video-on-demand server pa se priča da bude dolazil u dvije opcije: sa dva harda ili s jednim hardom i optikom. Uostalom, da ne prepričavam, evo linka sa sjajnom slikom

www.appleinsider.com/articles/08/10/24/i...ni_still_kickin.html
28.12.2008 | 13:36
He he, izgleda da sam dužan jedan ispravak više dolje navedenih navoda. Naime, u svom postu sam rekao: "Fakat se radi o stroju koji je u prvom redu namjenjen početnicima i switcherima i bilo bi šteta da ga prestanu proizvoditi i razvijati."
Dakle, nigdje nisam rekao "isključivo", ali se svakako slažem sa Ribom i ostalima da Mini nije samo za početnike već i one sa velikim iskustvom, ali manjim prohtjevima kada se radi o računalu za po doma. Upravo s tom namjerom sam ga i ja za početak kupio, ali sam ujedno i switcher. Mislim da je Mini po cijeni pristupačniji i praktičniji tom profilu korisnika.
Inaće ga nije bilo problem nadograditi sa memorijom, špahtla za torte, mali križni šrafciger, čisti stol i dobro svjetlo. Nije bilo viška dijelova . Istina, to su mogli napraviti i tako da se na dnu Minija otvori neki manji poklopac kako bi se došlo do memorije, kao što je to slučaj na većini laptopova.
Znate li kako moj kum okorjeli PC-jaš zove Minija? Kutija za kekse.
28.12.2008 | 14:27
Povremeno šaljem bugove, primjedbe i želje Appleu... evo što sam im napisao 2. svibnja ove godine...

"Why don't you kill Mac mini and Apple TV and instead make one single killer-product called "Mac nano"?

Mac nano should be like this:

- the most affordable Blue-Ray player on the market (people now buy PS3 just for that!),
- using latest MacBook Air technology - thinner than Apple TV,
- it should have some decent gaming graphic card (NV 8800 or Radeon 3870 class),
- an option to expand RAM to 4 GB,
- all of Mac mini and Apple TV connectors.

That's it - simple!"

Evo, zanima me što će od ovih želja ispuniti...
28.12.2008 | 15:11
fantonstein je napisao:
Znate li kako moj kum okorjeli PC-jaš zove Minija? Kutija za kekse.

Meni su ljudi znali vući gornju rešetku na Cubeu da dođu do bombona unutra.
  • Dijete
  • Posjetitelj
28.12.2008 | 15:57
Ko ti kriv kad skrivaš drogu unutra..
28.12.2008 | 20:35
Ex-i sa znakom jabuke, takve jos nisam vidio

Mozda neka "special for Mini" edition
29.12.2008 | 17:11
treba minija pretvoriti u prijenosni mini. baš sam gledao neke jubito filmiće. lik je nakeljio 8" lcd s touch opcijom. pregenijalno.
30.12.2008 | 00:15
Davor Pasarić je napisao:

- using latest MacBook Air technology - thinner than Apple TV,

Moram skruseno priznati da ne kuzim tu fascinaciju malim i tankim stvarima? Treba ostaviti ipak nesto zraka izmedju komponenti, da se kutija moze otvoriti, zamijeniti procesor, nadodati memorija...
30.12.2008 | 00:17
hal9000 je napisao:
treba minija pretvoriti u prijenosni mini.

Pa uzmes ga sa stola, stavis u dzep komandosice i to je to. Di god odes postoji neki monitor ili televizor...
30.12.2008 | 03:53
Gdje je to tocno i sigurno potvrdjeno?
30.12.2008 | 09:10
Slažem se NenadomX. Postoji granica minijaturizacije. Nju su mobiteli dosegli prije nekih 8-9 godina kad je izašla ona mala nokija 7 ili 8 somova i nešto. Bilo je to vrijeme i onog ericssona s preklopom koji su bili izuzetno mali, ali se onda pokazalo da je sve što je malo nije baš praktično i uvijek upotrebljivo (ženski dio jabučnjaka jamačno će se složiti s ovom tvrdnjom:blink: )
Kaj se mene tiče, mac mini u postojćeim dimenzijama je sasvim dovoljno velik/mali. I nisam za to da poskupi 100 baksa jer ga proizvode istim proizvodnim tehnologijama i procesima kao i macbookair kako bi bio ultra tanak. Kvragu, pa ljudi još imaju po uredima i kućama piceke veličine omanjih vešmašina!
Kaj se mene tiče, mini je dovoljno malen i samo nek u njega poštekaju NVidiju, procesori su sasvim dovoljno jaki, i to je to....
I ovak ga sad čovjek može strpati u džep o odnijeti kud god zatreba pa je zaista riječ o prenosivom računalu
30.12.2008 | 21:47
Evo, baš gledam kod sebe na stolu. Imam vrč za olovke s digitalnim satom i termometrom koji je tu negdje sumjerljive veličine Miniju. A cake-box od 50 CD-ova je jedva 15-ak% manjeg volumena od Minija. Pa kocka-blok za bilješke...

Da ne kažem da je 128 MB (da, MEGAbajtni) SCSI vanjski hard disk od mog Atarija ST veći od Minija cca duplo...

Fakat, ne vidim potrebe da stolni kompjuter bude išta manji.
16.01.2009 | 02:03
Evo da malo oživim raspravu - procurili su tračevi da novi Mini (Nano?) neće koristiti Core 2 Duo već novi Atom procesor, koji je još manj i štedljiviji. Navodno će i sam Mini postati još manji... priča se o ožujku kao datumu za moguću objavu.
16.01.2009 | 12:02
Ja bi prije rekao da ce to zavrsiti u Apple TV-u, za njega bi to bilo ubrzanje. dok bi za mini to bilo nazadovanje tak da cisto sumnjam. Jedino ako ne misle sloziti nesto izmedju minij i Apple TV-a sto bi zamijenilo i jednog i drugog
16.01.2009 | 13:05
Atom je sporiji od trenutnog procesora u Miniju, a k tome nije ni desktop procesor tako da cisto sumnjam, iako bi u ovom trenutku bio sretan da unutra bude bilo sto, samo neka vise bude, propit cu budzet za Minija dok se to dogodi...
17.01.2009 | 18:13
mislim po meni osobno nije ga potrebno još smanjivati, nego samo napraviti mali update komponenti da ne "zaostaje" za drugim Macovima, protiv atom-a sam, neka stave rađe brži core duo nego što je sad i dobro...
19.01.2009 | 08:51
Čuj, Riba, onda si ti ili dosta jaki cuger, ili očekuješ da bu macmini tak jako jeftin?
19.01.2009 | 12:45
Oh, mogao bi ja i iMaca propiti. I to 24"!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BoroZvijer, m@xym, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (542)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO