Vizija skore budućnosti
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vizija skore budućnosti

06.01.2009 | 17:12
Raspravljali smo nešto mailom pa sam ja napisao kako vidim konvergenciju svih uređaja konzumne elektronike u kući, a Davor je konstatirao da bi bilo lijepo to staviti ovdje na forum i čuti još mišljenja... Evo, prenosim svoj tekst iz maila:

Meni je fakat obična wireless tipkovnica prilično beskorisna stvar koja može služiti jedino tome da u nekom high-end uredu ostavi dobar vizualan dojam (nema žica, samo elegantna tipkovnica na staklenom stolu itd.). Ali u svakom slučaju, to je nešto što samo direktor smije imati jer čim su dvije u istom prostoru, odmah rusvaj...

Ali ovako nešto je upravo to što ti treba ako ti je kompjuter multimedijalni centar kuće (stana), kao što će to za koju godinu definitivno biti normalna stvar. I sad već, kad pogledaš, ekipa u dnevnu sobu naslaže LCD TV od 32, 35, 40, 42" za 700-1000 EUR, pa DVD recorder s HDDom za 300-500 EUR, pa (ako su kupili jeftiniji TV) dodatno DVB-T receiver za 50 EUR, pa neki cable TV ili sat TV receiver, pa neko kućno kino, pa...

Za istu količinu novca bi trebali imati all-in-one box koji je k tome i kompjuter prikladan za kućnu uporabu (surfanje, mailovi, videotelefoniranje) koji kao periferiju prima SIP telefone u WLAN ili žičanoj verziji (i, naravno, bluetooth slušalice). I to je to. I onda ti uz to treba (makar za surfanje i mailanje) kompaktna, ali QWERTY bluetooth tipkovnica s touchpadom, da sjedneš u fotelju i imaš ono što ti treba u krilu, a ostalo na "televizoru" (tj. 42" ili kolikom već monitoru).

A za jednostavnije zadaće (slušanje muzike, gledanje filmova) je i nešto kao sadašnji Apple remote čisto OK.
06.01.2009 | 18:17
Sve je to super i siguran sam da ce za par godina svi to imati u dnevnom boravku.

Ali glavni problem danas je cijena. Ne visina iste, vec psiholoski moment.

Kada kupujes jedno po jedno (ma koliko to glupo zvucalo) ukupna cifra je nekako mentalnom sklopu prihvatljivija, nego da moram dati 3500€ za neki media centar za dnevni boravak.

Ja sada imam Sony Bravia 42" (750€), dvd player (50€), max tv (50€), surround zvucnike (100€), iMac24" (1500€), wlan, suprugin laptop (600€) koji je negdje po kutovima sobe, sve to nakrcano u dnevnom boravku od 25m2.

Puno stvari kupljenih neovisno jedna o drugoj, i sigurno kostaju vise (svi skupa) od nekog all-in-box rjesenja koje bi radilo sve to.

Medjutim meni je puno lakse (i draze) bilo kupovati jednu po jednu stvar, nego lupiti par tisuca eura za tu jednu jedinu, bez obzira sto bi mi zivot nakon toga bio puno ljepsi i ugodniji

I sada da netko (Apple recimo) ponudi na trziste taj neki media centar na steroidima, sumnjam da bi ga kupio, jer se postavlja pitanje sta sa vec kupljenim uredjajima.

Mislim da bi velika vecina nas imala slican problem i cekali bi da ovo sto vec imamo bar malo tehnoloski zastari
06.01.2009 | 19:21
Ne moraš dugo čekati. Sva je konzumna elektronika danas jako precizno baždarena da se pokvari točno onda kad su dizajneri zamislili.

Što se mene osobno tiče, ne moram čekati da mi to što imam zastari. Već je zastarjelo. Moja je taktika da uvijek kupujem tehnologiju koja nije najnovija i koliko je moguće preskačem svaku drugu stepenicu.
06.01.2009 | 20:45
Nece od svega toga biti nista dok ne postoji standard koji ce to sve povezati...to sve je cista utopija.
06.01.2009 | 22:50
Hehe, zamislite samo sto se dogodi kad vam taj uredjaj krepa
Ako cemo jos crniji scenario uredjaj je napravio Apple pa treba prvo naruciti dio preko PowerComma i to kosta cca 1500eura i ceka se 2 mjeseca )
07.01.2009 | 00:12
@ Moschus: A što sad radiš ako ti krepa TV? Imaš drugi rezervni ili živiš bez njega. U čemu je razlika? Ljudska civilizacija je povijest otuđivanja ljudi od prirode i uvođenja stalno novih stvari o kojima su ljudi ovisni iako nema stvarnog razloga za to. Najprije su postali ovisni o vatri, pa o kotaču, pa.... 10.000 godina kasnije o mobitelu itd.

@ Riba: što si ti zabrijao? Koji standard? Pa to ti sad sve radi. S V E. Jedini minus je što ne 24" premalo po današnjim mjerilima za gledanje filmova u išta većoj dnevnoj sobi (mi još uvijek imamo stari Trinitron CRT 25" ali primjećujem da nas ljudi sve više smatraju čudacima ). Ali sve ostalo što sam opisao radi, sada odmah. U čemu je problem?
07.01.2009 | 00:17
Ne radi sve. Evo stvar puca odmah na MaxTV prijemniku. Njega ne mogu zamijeniti nikakvim uredjajem.
Inace, jesi li razmisljao o tome da ti taj Trinitron zauzima oko 3000 eura stambenog prostora?
07.01.2009 | 09:53
smayoo je napisao:
(mi još uvijek imamo stari Trinitron CRT 25" ali primjećujem da nas ljudi sve više smatraju čudacima ).

znam kako ti je. oooooo, znam!
  • lex
  • Korisnik
  • 5
07.01.2009 | 10:57
Nedavno sam razmišljao da će se upravo nešto takvo i dogoditi, mislim da će računalo postati sastvni dio televizora, mislim da će svaki dnevni boravak imati tipkovnicu, to je jednostavmo logitechično!!
07.01.2009 | 11:45
Riba je napisao:
Ne radi sve. Evo stvar puca odmah na MaxTV prijemniku. Njega ne mogu zamijeniti nikakvim uredjajem.

Hej...

Think different.

Zašto misliš da je MaxTV jedina opcija? Meni se više sviđa koristiti internetske pay per view servise. I klasičnu DVB-S televiziju donekle. MaxTV je kuruzno polurješenje za međurazdoblje u kojem telekom operateri još uvijek mogu naplaćivati (čitaj: pljačkati) stvari koje se podrazumijevaju.

Inace, jesi li razmisljao o tome da ti taj Trinitron zauzima oko 3000 eura stambenog prostora?

Moj stambeni prostor nije toliko skup, a i imamo ga više nego nam je potrebno. Mi smo selaki. Tko je kriv vama gradskim šminkerima što se volite gužvati u neboderiziranim kokošinjcima. Uostalom, što se meni žališ. Tebi WC školjka zauzima oko 6000 EUR stambenog prostora.
07.01.2009 | 17:44
Mislim da Apple neće brzo skočiti u proizvodnju nekakvog "mega televizora/kućnog info centra". I dalje će raditi na AppleTV-u, ali ja se nekako nadam da će ga spojiti u jedno s Minijem, pa da uređaj može poslužiti i kao igrača konzola i ostalo što kućno računalo inače može raditi. AppleTV je ionako 80% Mac mini, a Mac mini je 95% Apple TV - samo mu nedostaju neki konektori iza. Tehnološki je gotovo neopravdano da su to razdvojeni proizvodi.

Apple bi napravio mega-kućni sustav samo onda kada bi imao super-asa u rukavu, nešto tipa 80" hologramski televizor, ono da budu prvi i revolucionarni... onda da.. ovako bi to bilo guranje s ostalima bez neke stvarne jake i ključne prednosti. AppleTV im je još uvijek preslab u mnogo toga da bi Apple njime bio ispred ostalih. Kada se s iPhoneom išao gurati među proizvođače mobitela imao je ključnu prednost, a ovdje je nema.

Isto tako, margina zarade na samom ekranu je malena. Apple svoj kolač traži u malome, u pameti, u koncetriranoj tehnologiji, a ne u "brodogradnji".

Zanimljivo da jedan Sony nikada nije spojio PS3 i velike TV-e? A surfati se može i na PS3, ima i tipkovnicu...

Evo moje 2 lipe na temu!
07.01.2009 | 18:32
Koliko su para zaradili na inim iPod-ima i sada na iPhone, ne bi me cudilo da se Apple sve vise okrene konzumnoj elektronici, pa da jednom i naprave taj TV na steroidima
07.01.2009 | 20:43
smayoo je napisao:
Moj stambeni prostor nije toliko skup, a i imamo ga više nego nam je potrebno. Mi smo selaki. Tko je kriv vama gradskim šminkerima što se volite gužvati u neboderiziranim kokošinjcima. Uostalom, što se meni žališ. Tebi WC školjka zauzima oko 6000 EUR stambenog prostora.

Ja zivim u rusevnom potkrovlju s golubovima.
07.01.2009 | 20:55
Nema veze to. Ako je u centru grada, više košta tvoje potkrovlje nego moja kuća.

Davore, to je možda istina što si napisao, no ja niti nisam mislio da je Apple jedini mogući proizvođač takvog uređaja. Ja bih, naravno, puno više volio kupiti takvo što od Applea, ali ako netko drugi bude bolji...

No, posve sam siguran da ćemo vidjeti prve ovakve proizvode već za nekoliko godina. Sada je to sve tehnički moguće, ali nitko ne želi potkopavati već razvijene i plasirane vlastite proizvode. Kako Apple, tako ni Sony, niti ostali. Čekaju da se trenutni proizvodi razvojno amortiziraju...
07.01.2009 | 21:49
smayoo je napisao:
@ Moschus: A što sad radiš ako ti krepa TV? Imaš drugi rezervni ili živiš bez njega. U čemu je razlika? ...

@smayoo: Pa razlika je upravo u onome što bi bila prednost kod spajanja svih tih funkcija u jedan uređaj.
Kad krepa TV, čekaš da se popravi ili da stigne novi TV! A ovako ostaješ istovremeno i bez TV-a, racunala (aka interneta ), telefona ... glazbe ... još ti samo fali da ti Rusi oduzmu plin za grijenje i da nestane struje i eo te nstrag u savršenu skladu sa majčicom prirodom ... fino u tom slučaju polako u ostavu po djedovo koplje valja poći i fino u lov po "ručak".
07.01.2009 | 23:14
Hm... osim što nas većina danas živi u okolišu u kojem bi kopljem mogli uloviti samo kojeg štakora ili mačku.

Naravno da sam svjestan nedostatka all-in-one rješenja, no poanta je u tome da je to samo stvar standarda koji si postaviš. Zato sam i rekao TV (a ne komp ili glazbena linija ili...) jer danas velika većina populacije ne može zamisliti dan bez TV. Dakle ili ima rezervni ili živi bez njega. Kako danas TV, tako sutra (nazovimo to tako) all-in-one mediabox. I, naravno da neće on koštati koliko danas koštaju svi uređaji koje će on zamijeniti, nego manje. Isto kao što smo prije 10 godina imali sat, organizer i pager, a danas imamo jednu stvar koja košta manje nego tada te tri, a radi više (puno više!) i zove se mobitel.

Tako su mi isto prije 10 godina govorili kolege kako je to glupa zamisao (kad sam pričao kako sanjam o danu kad ću imati samo jedno sokoćalo u džepu u kojem će mi biti i sat, i podsjetnik, i rokovnik, i adresar, i pager, i telefon - a ispalo je da je još i mail, i surfalica, i igralica, i daljinac za TV, i...) jer ako mi crkne ta jedna stvar crklo mi je sve i šta ću onda.

I? Što onda? Crko mobitel? Kupiš drugi. Ili čak imaš dva u džepu ionako. Heto...

Zašto misliš da će za par godina biti drugačije s all-in-one media boxom?
08.01.2009 | 21:21
Meni se onda cini vjerojatnijom ona prica sa podatcima i OS-om "in the cloud" i onda raznim malim uredjajima koji su zapravo periferije ... monitori (mali i veliki) tipkovnice ... ili monitori i tipkovnice u jednom (citaj iPhone) ali opet veliki za staticnu funkciju i mali kao moblini ... tak da se nemre pogubit sve neg samo krepa neki uredjaj - pomocu kojeg pristupas tome "svemu". Dakle nestanak lokalnog OS-a i fileova.
:?
09.01.2009 | 02:51
Brrrr.

Svjestan sam realnosti takvog scenarija i baš me to još više užasava. Nadam se da će ljudi ipak na vrijeme shvatiti da je nemoguće da netko dođe u poziciju imati takvu moć (upravljati tim "oblakom") a da je ne zloupotrijebi. Prije ili kasnije.

Puno sam puta u zadnjih 10 godina ustvrdio kako je Internet najlješi i najvažniji izum čovječanstva koji će doprinijeti njegovu razvoju više i od vatre, i od kotača, i od tranzistora - upravo zato što ga nitko ne može cijelog kontrolirati. Ljepota Interneta je u njegovoj raspršenosti i sveopćoj globalnoj prožetosti. Po mom mišljenju upravo treba ići prema tome da Internet bude mnoštvo malih raspršenih "privatnih" servera, da za 10 godina svako naše kućno računalo bude server na netu ako mi to poželimo. A ne obratno - da prepustimo svoje živote Matrici.
10.01.2009 | 18:22
Ja si zamišljam jednog iMaca 30" ili 32" s touch screenom ( i bežićnom tipkovnicom, naravno) kao više nego dovoljnog all in one uređaja jer meni je i sad ovaj ovaj od 24" više nego ugodno iznenađenje
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO