06.01.2009 | 17:12
Raspravljali smo nešto mailom pa sam ja napisao kako vidim konvergenciju svih uređaja konzumne elektronike u kući, a Davor je konstatirao da bi bilo lijepo to staviti ovdje na forum i čuti još mišljenja... Evo, prenosim svoj tekst iz maila:
Meni je fakat obična wireless tipkovnica prilično beskorisna stvar koja može služiti jedino tome da u nekom high-end uredu ostavi dobar vizualan dojam (nema žica, samo elegantna tipkovnica na staklenom stolu itd.). Ali u svakom slučaju, to je nešto što samo direktor smije imati jer čim su dvije u istom prostoru, odmah rusvaj...
Ali ovako nešto je upravo to što ti treba ako ti je kompjuter multimedijalni centar kuće (stana), kao što će to za koju godinu definitivno biti normalna stvar. I sad već, kad pogledaš, ekipa u dnevnu sobu naslaže LCD TV od 32, 35, 40, 42" za 700-1000 EUR, pa DVD recorder s HDDom za 300-500 EUR, pa (ako su kupili jeftiniji TV) dodatno DVB-T receiver za 50 EUR, pa neki cable TV ili sat TV receiver, pa neko kućno kino, pa...
Za istu količinu novca bi trebali imati all-in-one box koji je k tome i kompjuter prikladan za kućnu uporabu (surfanje, mailovi, videotelefoniranje) koji kao periferiju prima SIP telefone u WLAN ili žičanoj verziji (i, naravno, bluetooth slušalice). I to je to. I onda ti uz to treba (makar za surfanje i mailanje) kompaktna, ali QWERTY bluetooth tipkovnica s touchpadom, da sjedneš u fotelju i imaš ono što ti treba u krilu, a ostalo na "televizoru" (tj. 42" ili kolikom već monitoru).
A za jednostavnije zadaće (slušanje muzike, gledanje filmova) je i nešto kao sadašnji Apple remote čisto OK.