Zamijeniti przilicu na iMac-u ili kupiti vanjsku?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zamijeniti przilicu na iMac-u ili kupiti vanjsku?

17.02.2009 | 15:30
Trebam savjet(e).

Imam problem sa sad vec zloglasnim MATSHITA DVD-R UJ-85J na Intel iMacu 17".

Unatrag 6-7 mjeseci pocela mi je lagano rikavati przilica: ponekad proizvodi cudne zvukove (klepece, zvrnda...), nece citati vecinu DVD-RW (prepoznaje ih kao "read only" medije pa - naravno - nece prziti na njih), treba forever da se ucita CD ili DVD...

Zvala sam servis, kazu mi da zamjenska kosta 1.700,00 kn plus 400,00 kn ugradnja.
Nakon sto sam pala u nesvijest na tu cifru, tip mi kaze da mogu eventualno sama kupiti neku od slot-loading przilica (on ce provjeriti koja bi odgovarala pa ce mi javiti) pa im je samo donijeti na ugradnju.

A meni se cini da bi mi najjeftinija varijanta bila da si kupim vanjsku przilicu:
Moze li mi netko preporuciti neku pouzdanu, a ne preskupu?
Da kupim USB ili FW?

I sad jedno tehnicko pitanje: mogu li dici sistem (s instalacijskih DVD-a) s vanjske przilice?

Znam da Intel iMac-a mogu dici s USB vanjskog diska na kojemu je instaliran sistem (no, nemam vanjski HD), ali zanima me ide li s vanjskog optickog drajva?
17.02.2009 | 15:40
I ja sam cuo da se ljudi zale na njih, ali eto ja imam dvije. Bas identicne kao tvoje. Obje u iMac24 alu. Jedan je kupljen nov, drugi rabljen i nikada problema s njima.

Mojoj susjedi je prestala radit jer je njena kcerka ubacila spajalicu za papir unutra. Kad su to izvadili, sve proradilo.

Ja bi na tvom mjestu kupio drugu (novu ili ebay) slot przilicu (ne u apple store naravno) i odnio da mi ugrade u tom servisu.

Mozes pokusati i ovdje na oglasima. Postoji vjerojatno nekoliko Macova koji vise nisu u funkciji, a przilica im je "ziva i zdrava".

Ne mogu 100% garantirati, ali 99% sam siguran da ne bi trebalo biti problema sa bootanjem sa te vanjske przilice ako se odlucis na to rjesenje.

Evo ti shortcut za to:

Bypass startup drive and boot from external (or CD).... CMD-OPT-SHIFT-DELETE
17.02.2009 | 15:48
Meni je moja interna na 17" progutala CD Beethovena i neda ga van...
Moje rijesenje je kupnja ice-boxa i dvd-ladica. I doslo me otprilike isto kao sto dodje i lijepsa przilica od LaCie-a (otprilike 100kn više je LaCie i neusporedivo lijepse). Moj savjet- ne ugraditi slot (jer se opet moze jam-ati), v ec lijepa vanjska przilica...
17.02.2009 | 16:14
LG ima jedan krasan eksterni model!
17.02.2009 | 17:47
Takovu LG imam u rezervi, svijetle boje, ispržila samo 1 CD i mogu reći da je super.
Prednost vanjske je da možeš staviti i mali CD u nju.U iMaca to neide, nažalost.
17.02.2009 | 18:54
Hvala svima na odgovorima.

Pronjuskala sam malo ponude, pa vidim da su cijene vanjskih slim USB przilica oko 500 kn. (Nasla sam i ovu LG-ovu, ali u bijeloj boji, sto bi mi i vise odgovaralo jer imam bijelog iMaca.)
Mislim da mi je to definitivno najisplativije, jer u servisu mi je samo ugradnja nove przilice 400 kn.

Jos samo da mi netko potvrdi da je bootao s vanjske przilice...
17.02.2009 | 19:46
Jinxie, iamš mac, zar ne? A kupila si ga zato da sve bude jednostavno, elegantno ter funkcionalno. Sori, ali u tu priču se vanjska pržilica ne uklapa. Ja bi lijepo kupio na www.macsales.com naručio pržilicu za 70-80 baksa (koliko košta) i onda još ljepše otišao na www.iservis.hr
Iza te adrese krije se gospodin koji doma dođe po komp, popravi ga za male novce i dostavi ti ga doma. Zapravo, prvo nejga zovi, moža ti on ima neku pržilicu koaj je ispravna na lageru ili novu.
Prije nego se baciš u kablovinje i novu eksternu pržilicu, probaj ovo i zadrži potpun estetski integritet kompa
17.02.2009 | 20:17
Djuro, vec 17 godina radim na Macovima i totalni sam zaljubljenik u njih, to je razlog zasto sam kupila Maca, a ne njegova ljepota, premda se i nakon toliko godina jos uvijek divim svakom modelu.

Meni nije toliko bitan estetski integritet kompa (moj macak se lani pobrinuo za rezbarenje bijele plastike pandzama i zubima ), koliko przilica koja radi kako treba. Svakodnevno przim i brisem najmanje jedan DVD ili DVD-RW, a ovo "natezanje" s mojim superdriveom me vec lagano izludjuje.

Ali tvoj savjet nije los. Doduse, na macsales uopce ne vidim Intel iMace, samo bijeli G5. (Nisu li G5 bili ipak malo deblji od Intela? Cini mi se mogucim da u Intel iMace idu tanje przilice, no ne znam zasigurno pa necu tvrditi.)
Takodjer, ne znam kolika bi bila carina. Ako se k tome doda ugradnja, opet ce izici skuplje nego eksterna przilica.
Ali razmislit cu i o tome.
17.02.2009 | 20:34
Djuro vec sam vidio da netko spominje taj iServis. Kakva su vam iskustva s njim? Jel covjek mozda na forumu? Nesto me kopka u zadnje vrijeme da stavim veci disk u svoj iMac ali se sam ne usudim.
BTW jinxie sorry na OTu!
17.02.2009 | 20:39
No problem.
I mene zanima kakav je taj iServis.
Zvala sam ih, ali se nitko ne javlja na onaj 091 broj. Probat cu sutra na fiksni.
18.02.2009 | 09:20
Dakle, ja ima IZNIMNO dobro iskustvo s iservisom. Dečko je odgovoran, marljiv i trudi se. Kod nas je na poslu udar iz mreže spržil jednu lampu. On je POPRAVIL napajanje, jer ga se više nemre nabaviti, zajebaval se sa zamjenom čipa koji kontrolira gašenje i paljenje kompa, jer je i on zgoril, ali najviše do svega mi se dopal kad je otvorenop priznal da on taj čip nemre mijenjat, jer da bi mogel napraviti više štete nego koristi i dal ga je nekom tko ima mašinu za to. Iznimno cijenim čovjeka koji se razme u posel, ali je dovoljno skroman da prizna kad nekaj nemre umjesto da se upusti u sve i svašta i onda napravi više štete nego koristi (hm, jel to netko spominje vladu?!?!?).
Njegov je mob genijalan, 091iservis što daje 091437847 i ako se ne javlja, onda znači da negdje nekaj šarafi po ministartstvima i kojekakvim ustanovama koje su 'jako važne' pa se ne smije javiti, ali odgovara na SMS-ove i javlja se kasnije kad uzmogne.
NB, kad ovi u powercommu nekaj trebaju, a nemaju dio za prodat i naplatit, onda zovu njega da skrpa stvar, a radi toga je valjda dil da se nejga baš i ne nalazi preko googla...
Jinxie, za tvoj imac je dobra pržilica slim slot loading od 12,5 mm mislim kakvu nalaziš i u powerbooku. Na macsales idi na search product i ukucaj UJ845 i dobila ju buš za $65 plus shipping do RH od $28. Ja sam tak kupil za powerbook i sve je stiglo i nikakvih problema.
Ali, prije nazovi iServis, možda čovjek ima koju rabljenu a ispravnu. BTW, ista je i u macminiju (Intel). Da, sad sam se sjetil da je tip drugi, ATA je stari, a inetl mašine imaju ovaj novi... Ali znam da je apple service part no 661-4025. Kvragu, pa bumo potražili na panasonicu pa bumo znali točno, ne?
18.02.2009 | 09:24
Evo, odeš na panasonic i vidiš da imaju samo jednu slim slot loading pržilicu. To je ta, nema druge.
www.panasonic.com/industrial/computer/st...al/models/UJ875B.asp
Očito najnoviji model
A jesi gledala na eBayu? Tam bi to moglo biti za sitne pare..?
18.02.2009 | 10:53
Thanks, Gjuro.
Znas li mozda koliko lupe carine na robu vrijednu manje od $100? Koliko si ti platio carine za svoju przilicu?

Provjerit cu u servisu pase li mi ova Panasonicova koje ima na macsales.
A nasla sam i na eBayu tocno ovu koja mi treba za $76 + $15 postarina + garancija 1 god.
S postarinom obje dodju isto (jedna je $91, druga $93).

Nazvat cu danas opet iServis pa cu vidjeti sto covjek kaze.
18.02.2009 | 11:09
javi se Marku (Iservis) i on če ti reći sigurno koja ti je najeftinija solucija!
18.02.2009 | 11:28
Ma da, zovi Marka prvo, on ti bu to i tak ugrađival. iMac niej baš komp koji bi preporučil osobama da rastavljaju ako nisu prije toga nikad niš radile po kompovima. Ponavljam, vrlo vjerojatno i on ima nekaj na lageru u tom smjeru...
18.02.2009 | 11:32
Sori carina. Mislim da je bilo manje od 200 kuna. Za laptop mi baš eksterna varijanta ne igra... Samo za usporedbu, radi se o starom kompu koji je imal superdrive minus, 2x. Za takav su me onda u powercommu htjeli orobit (nema drugog izraza) za 3500 kuna, ovak je novi drajv 8x, DL, plus i minus koštal oko 700 kuna sve skupa plus moje ruke gratis:blink:
18.02.2009 | 11:41
I pretpostavljala sam da je carina oko 30%. OK, to nije strashno. Svejedno bi s ugradnjom vjerojatno bilo ispod 1000 kn.
Varijanta s 500 kn i eksternom przilicom jos uvijek mi zvuci dosta primamljivo, jer em je duplo jeftinije, em mi ova jos uvijek kako-tako radi, ali svakako cu - kad zakljucim da je ova zbilja na umoru i pitanje je sata kad ce krepati - uzeti u obzir obje opcije.

Sto se tice ugradnje, nasla sam na netu step-by-step ugradnju, a Bolja Polovica bi silno htio da mu dopustim da rastavi mog iMaca... ali nekako sam sklonija dati stroj u ruke nekome tko je to vec radio. A BP nek' rastavlja svog aluminisjkog.

Svakako cu zvati Marka.
Hvala na preporuci i pomoci.
18.02.2009 | 11:58
Samo da rascistimo, ne naplacuje se carina na informaticke proizvode. Naplacuje se PDV. Carina je i tako oko 5%, PDV je 22.
18.02.2009 | 12:22
Dobro je znati. Hvala na informaciji.
18.02.2009 | 15:34
>Trebate li za svoj prijenosnik računajući i Apple proizvode novi optički uređaj zadnje generacije sa mogućnošću >snimanja +/- i dvoslojnih medija, podrškom za LightScribe (LabelFlash) tehnologiju i jedinstvenog
>Slot-In mehanizma koji bez izbacivanja ladice mehanizma omogućuje puno jednostavnije ubacivanje i izbacivanje >medija a samim time maksimalno smanjuje mogućnost nehotičnog
>loma pokretnog mehanizma uređa

www.pin-computers.hr/article.php?id=609
18.02.2009 | 16:37
Spoofy, hvala za link.
18.02.2009 | 16:45
da, jako dobar tip, nisam znal da se i kod nas mogu nabaviti slot loading pržilice. Pokušaval sam, ali nikad nać. Evo, mislim da je sve riješeno, osim ak Marko nema neku rabljenu u pol cijene s ugradnjom;)
18.02.2009 | 17:07
Ima za kupiti uglavnom ova koja je navedena...medjutim oprezno, jer su se po internetu neki ljudi zalili na taj model u Macu, npr. da u Intel masinama nakon sto medij miruje u njoj pola sata isti se unmounta i ne da se ejectati, te da ponekad ima problema sa citanjem odredjene vrste snimljenih medija. No, za tu cijenu, ja bi isao na taj rizik.
18.02.2009 | 17:38
Uh, malo cu proguglati. Ne bih bas da mi unmounta DVD nakon pola sata, jer zna mi se dogoditi da ga zaboravim izvaditi (u zadnje vrijeme przim s programcicem koji se zove Burn, a on mi nakon sto izbrise DVD-RW ne izbaci disc van automatski). Premda pretpostavljam da se medij da ejectati tako da komp stavis u sleep pa ga probudis pritiskom na eject button. (Dosad sam uspijevala tako izbaciti sve medije koji se nisu dali izbaciti na klasicni nacin).
Ali ne svidja mi se ni ovo da ne cita neke medije.

Ali cijena je fakat povoljna + sad sam skuzila da tu przilicu prodaje firma u kojoj radi frend od bolje polovice. Cak se sjecam da je pricao da ga cesto zovu iz Appleovog servisa u Zagrebu (firma je u Nasicama) i narucuju tu przilicu, jer nitko drugi ne drzi ugradbene slot-loading przilice.
18.02.2009 | 19:25
Update:

Zvala sam iServis, a Marko kaze da i on ugradjuje ove Sonyjeve te da nema povratnih informacija o losim iskustvima s njima.

Uglavnom, przilica (bez obzira kupim li ju kod njega - a javit ce mi sutra ima li koju na lageru - ili od PinComputersa) + ugradnja ispadne oko 650 kn, sto je za sad najpovoljnija opcija, a svakako i najbrza, jer covjek kaze da moze doci pokupiti stroj i vrati mi ga vec sljedeci dan.

Hvala vam svima na savjetima, pomoci i informacijama.
18.02.2009 | 19:53
Jos malo OT

@Mochus:

Vjeruj da ces uspijeti zamijeniti sam HD u iMacu. Ja sam to odradio za nekih 40 minuta laganini.

Stavio sam 1TB, samo sam se malo pokajao sto nisam stavio i 1,5TB. Ali plasio sam se da se nece pregijavati u onako skucenom prostoru, jer malo mu je veca radna tempaeratura od terabajtnog modela.

Imas na webu bezbroj tutoriala na tu temu.
19.02.2009 | 10:48
drlovric je napisao:

Vjeruj da ces uspijeti zamijeniti sam HD u iMacu. Ja sam to odradio za nekih 40 minuta laganini.

Hmm, ajde bas cu pogledati koliko je komplicirano. Ti imas Alu iMaca jel? Moj je bijeli i ne znam koliko su razliciti unutra ali stekao sam dojam da to opce nije jdnostavno za zamijeniti. Iz nepoznatog razloga imam fobiju od otvaranja svog iMaca iako sam do sad raskopao, slozio i preslozio sigurno stotinjak kanti ali ovo je nesto drugo
19.02.2009 | 11:01
Bijelog iMaca je izuzetno lako otvoriti!
19.02.2009 | 11:04
A zatvoriti?
Sad sam malo gledao tutorijale, onaj dio sa skidanjem lcda mi se cini malo nezgodan a ostalo nije problem.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, drpongrac23, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (599)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO