03.03.2009 | 11:02
dpasaric je napisao:
NetBook malog formata?
Ukratko, tko hoće jeftin Apple prijenosnik neka uzme white MacBook i vozi. Što mu fali?
Bijeli MacBook koristim već gotovo dvije godine i mijenjao bih ga samo za bolji Appleov proizvod (Pro ili Air, ovisno o specijalizaciji unutar poslovnih obveza).
Na njemu radim sve: od pisanja jednostavnih dopisa u Wordu, prezentacija, obrada audio zapisa i priprema radio-emisija, obrada fotografija, grafičkih priprema do obrada video zapisa i izrade dokumentaraca od kojih sat i pol vremena. Na njemu imam DVD- pržilicu, po vani se spaja na mreže k'o Spajdermen, a s vremenom sam osjetio potrebu jedino za vanjskim diskom za pohranu fotografija (USB) i video-zapisa (fire-wire).
Ponekad bih volio imati nešto novije, ali ne iz neke velike potrebe, nego samo radi promjene. Budući da to nije racionalan zahtjev brzo me prođe. To vidim kad ga nekoliko dana ne koristim (npr. vikendom) - kad tad prionem poslu učini mi se kao nov i kao najbolji na svijetu.
Sad, dvije godine nakon kupnje njegova tržišna vrijednost je upola manja, ali on meni vrijedi kao prvog dana. Jedino što mi je žao jest da mu nisam mogao osigurati odgovarajuću torbu/ruksak za transport, zbog čega su se stvorile male napukline na plastici na na oštim rubovima.
Da živimo u ekonomski i politički sređenijoj zemlji imati Mac-a ne bi bilo stvar prestiža već stvar izbora između nekoliko podjednako dobrih proizvoda na tržištu. Meni su i prijenosnici nekih drugih proizvođača su vrlo poželjni, barem gledano hardverski, jer već sam zaboravio kako je raditi na "špičastim" Windowsima. No, s druge strane, ne možemo beskrajno pratiti informatičke trendove ukoliko imamo imalo socijalne osjetljivosti jer nema smisla da imam najbolju informatičku opremu, a u isto vrijeme razlikom u cijeni između novog i rabljenoj mogu pomoći nekome tko jedva preživljava zbog socijalnih nepravdi, prijevare, izrabljivanja, obiteljskih problema... Moramo gledati malo šire, iznad svoje strasti, ma koliko nam ona izgledala bezazlena, jer živimo samo jedan život i smatram da je ravnodušnost u njemu nedopustiva i neoprostiva, a sankcionira se na kraju života.