Moj iMac voli spavati a ne raditi. Help
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moj iMac voli spavati a ne raditi. Help

03.04.2009 | 01:04
Posljednjih tjedana moj iMac usred rada jednostavno starta sa Sleep opcijom.
I ne popusta u svojim nakanama. Cim je malo tezi posao (npr. przenje cd, printanje, pretvaranje filea u pdf....) on se jednostavno uspava.
Jedan mi dobar frend kaze iskljuci sve kablove, iskljucio ja al ovaj ne slusa.

Bas me ljuti iMac pa pomozite ljudi:(
03.04.2009 | 01:31
Za početak napravi Apple Hardware Test s originalnog DVD-a.

Inače, ovo može biti hardverski problem s pregrijavanjem kada nešto nije ok. Za novije serije nisam siguran, ali za neke starije znam da imaju termalni osigurač - kada procesor pređe određenu temperaturu jednostavno stroj na silu stavi u sleep ili ga ugasi. Naravno, to je nemoguće ako je sve ispravno, pa bi to možda moglo značiti da se odlijepio hladnjak, da je ventilator neispravan ili nešto slično. Da li je pod garancijom?
03.04.2009 | 01:32
Vjerojatno su ti se posusili i rascvjetali elektrolitski kondenzatori u napajanju. Ako su moje sumnje tocne, ovaj problem ce s vremenom postajati sve ucestaliji. U stvari, ako to mozes svaki put isprovocirati kada ga opteretis (da povuce vise struje) to je vjerojatno to. Ode li bas u sleep ili se ugasi? U svakom slucaju ne bi bilo loose to provjeriti, nekome koem se da s tim zajebavati (poput mene pre koji mjesec sa jednim G5 iMacom) to je popravak od cca 20-30 kuna (ili bacvicu Heinekena od 5 litara u mojem sucaju).
Je li Intel ili G5 iMac? Imas li koga da ti provjeri napajanje i gdje se nalazis?
03.04.2009 | 01:34
Da bi isključili jednu banalnost, reci da li slučajno odeš s mišom u "hot corners". Ako da, isključi ih u System Preferences, pa vidi jel' iMac još ide na spavanje.
03.04.2009 | 01:40
iskljucio sam sve opcije brzog slanja u spavajucu poziciju. al se problem ponavlja cesto
03.04.2009 | 01:43
dpasaric je napisao:
Za početak napravi Apple Hardware Test s originalnog DVD-a.

Inače, ovo može biti hardverski problem s pregrijavanjem kada nešto nije ok. Za novije serije nisam siguran, ali za neke starije znam da imaju termalni osigurač - kada procesor pređe određenu temperaturu jednostavno stroj na silu stavi u sleep ili ga ugasi. Naravno, to je nemoguće ako je sve ispravno, pa bi to možda moglo značiti da se odlijepio hladnjak, da je ventilator neispravan ili nešto slično. Da li je pod garancijom?

komp sam kupio prije 3 godine, garancija je off.
inace, komp je u prvog godini rada zdrmao grom pa mu je otisla maticna ploca i tipkovnica.
onda je stavljena nova maticna, tipkovnica, jos se kasnije dodalo memorije i radio je ki sat do nedavno kad se ulijenio. ne pomazu ni prijetnje ni molbe. tvrdoglav
03.04.2009 | 01:45
Riba je napisao:
Vjerojatno su ti se posusili i rascvjetali elektrolitski kondenzatori u napajanju. Ako su moje sumnje tocne, ovaj problem ce s vremenom postajati sve ucestaliji. U stvari, ako to mozes svaki put isprovocirati kada ga opteretis (da povuce vise struje) to je vjerojatno to. Ode li bas u sleep ili se ugasi? U svakom slucaju ne bi bilo loose to provjeriti, nekome koem se da s tim zajebavati (poput mene pre koji mjesec sa jednim G5 iMacom) to je popravak od cca 20-30 kuna (ili bacvicu Heinekena od 5 litara u mojem sucaju).
Je li Intel ili G5 iMac? Imas li koga da ti provjeri napajanje i gdje se nalazis?

cim pocmem nesto jace raditi on se jako buni i protestira svojim spavanjem.
kao da sam mu smanjio placu u svrhu recesije i rebalansa proracuna.
inace radim u zadnje vrijeme cesto u indesignu kada najcesce bude problema.

stroj je star 3 godine, prvi imac 20'' sa kamericom i bez modema

zivim u njemackoj sto mi je bed u ovom smislu inace bi pocastio cilu ekipu malo vecom bacvicom Heinekena
03.04.2009 | 01:57
Dakle Intel ce biti...?
Napravi ovako, nadji neki od utilityja koji monitorira temperaturu procesora i ventilator i provjeri da ne dolazi do pregrijavanja. Cujes li ventilator da radi? Ako se ne pregrijava onda je 90% napajanje. U tom slucaju imas dvije opcije - naci drugo na ebayu (da te ne oderu u servisu) sto je opet rizik jer ne znas kakvo napajnje dobijas ili na www.ifixit.com, nadji manual za svoj iMac, izvadi napajanje i otvori ga. Pregledaj kondenzatore unutra, ako im je vrh napuhut poput ovih na slici to ce biti to. Treba ih zamijeniti novima i problem je rijesen.
03.04.2009 | 10:39
problem bi mogao biti bilo što (kao i kod auta), ali bih se zadržao na ribinom komentaru jer je on guru za lemilicu 'n' stuff...

žao mi je što nemam fotku stanja mog cube-a prije nego ga je riba pofixao... postao bih sada "prije/poslije" fotke.

nedavno sam s ribom otvarao jedan iMac (bijeli) i mogu ti reći da ga je vrlo jednostavno rastaviti. pregledaj kondenzatore, provjeri ventilator (ako ima, a vjerujem da ima) da li se nakupilo prašine na i/ili ispod. to su sve stvari koje ulaze u prvu pomoć. napravi i ovo što je davor rekao (hardware test) iako davor uvijek prvo to predloži što donekle ima smisla

kacavidu u ruke i izvjesti nas (s fotkama)
03.04.2009 | 14:40
Riba, kad ces pofixat moje kondice na maderbordu?
03.04.2009 | 15:05
hal9000 je napisao:
problem bi mogao biti bilo što (kao i kod auta), ali bih se zadržao na ribinom komentaru jer je on guru za lemilicu 'n' stuff...

žao mi je što nemam fotku stanja mog cube-a prije nego ga je riba pofixao... postao bih sada "prije/poslije" fotke.

nedavno sam s ribom otvarao jedan iMac (bijeli) i mogu ti reći da ga je vrlo jednostavno rastaviti. pregledaj kondenzatore, provjeri ventilator (ako ima, a vjerujem da ima) da li se nakupilo prašine na i/ili ispod. to su sve stvari koje ulaze u prvu pomoć. napravi i ovo što je davor rekao (hardware test) iako davor uvijek prvo to predloži što donekle ima smisla

kacavidu u ruke i izvjesti nas (s fotkama)

Ekipa, problem sam rjesio i lakse nego sam mislio.
jos jedan dokaz da Mac nije toliko slab koliko tko pomislja.

jedino sam ja bio lijen pa nisam gledao koliko se prasine iza skupilo
i ventilator zacepio.
kad sam to ocistio iMac je opet zivnuo, zaboravio na recesiju i oprostio sve moje propuste.
sad je opet vrijedan.

hvala svima koji su na bilo koji nacin pomogli

ako se ikad vidimo, castim pivom
03.04.2009 | 15:51
baš mi je drago da si to bezbolno riješio.
03.04.2009 | 15:59
Mogu raditi kao Dr. House za dijagnosticiranje Mac hardvera!
03.04.2009 | 18:35
Heh !
Pa to i radiš volonterski dr House !
04.04.2009 | 13:06
GANDALf je napisao:
Riba, kad ces pofixat moje kondice na maderbordu?

U Zagrebu sam do ponedjeljka pa se mozemo naci da bacim oko na to.
06.04.2009 | 16:24
U Zagrebu sam do ponedjeljka pa se mozemo naci da bacim oko na to.

Super sto ja ovo procitam u ponedjeljak.

Nemas kaj bacat oko. kondice treba promijenit i to je to.
06.04.2009 | 20:46
Ma moram vidjeti koliko je zahtjevno...da nije 16slojna tiskoana plocica ili slicno Ili potpisi da nisam odgovoran ako pacijent premine, u tom slucaju zabadam lemilicu bez beda.
U stvari posalji mi kakvu fotografiju od problematicnog podrucja.
06.04.2009 | 22:54
Fotka:

Meni su problematicni onih par komada izmedju slova F(ans) i P(ower supply).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, IgorD, m@xym, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (529)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO