Vrijednost Mac mini G4 1.1 GHz
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vrijednost Mac mini G4 1.1 GHz

19.05.2009 | 20:30
Razmisljam da svoj stari mini zamijenim sa iMacom.

Sta mislite koliko bih mogao traziti za slijedecu konfiguraciju:

Mac Mini (prva serija, komp kupljen u SAD 2006)
G4 procesor 1.1 GHz
2 Gb RAM
80 Gb disk

20" Apple Cinema monitor kupljen kod nas prije 1 i 1/2 godinu

Aluminijska puna tastatura i mighty mouse takodjer stari godinu i pol

Harman Kardon Soundsticks zvucnici sa subwooferom

Apple OS X leopard + iLife 08 + iWork 08 + Microsoft Office 2004 + Adobe Bento

To je bio moj prvi mac i izrazito sam pazio na njega te nema nikakvih ostecenja niti je kad bio pokvaren.

Zahvaljujem unaprijed na svim informacijama.
19.05.2009 | 21:11
Ako je G4, onda je najsporiji model bio 1.25 GHz. Ta serija je imala limit od 1 GB RAM-a, pa me zbunjuje informacija da ima 2 GB?

Moraš reći i da li ima Airport/Bluetooth modul ili ne? Neki su imali opciju Superdrive, a neki samo Combo drive, koji je u pitanju?

Ako je se radi o G4 1.25GHz/1GB/80GB/Combo mislim da za njega danas možeš dobiti 1800-2500 kn.
Apple Cinema 20" monitor može za sličnu cijenu.
Apple softver ništa jer to dolazi sa svakim novim strojem, a Office 2004 je već star i pomalo nestabilan na zadnjim verzijama OS-a, pa sumnjam da možeš dobiti za njega više od 500-700 kn, a Bento je Filemaker proizvod, a ne od Adobija zar ne? Ako se radi o tome, to je jeftin softver od 50-ak dolara, pa nije neka stavka.
20.05.2009 | 03:52
Hvala na informaciji i imas sve pravo. Nisam ga palio vec dulje vrijeme jer koristim crni macbook koji je noviji. Jedino sto kaze da je procesor 1.33, ali koliko se sjecam neki su nasumce dobijali jaci procesor unutra. Kupljen je kad sam bio na putu u SAD i bio je tada najjaca opcija. Inace ima 1 Gb RAM, airport, bluetooth, Combo drive.
iWork ne dolazi standardno koliko ja znam, ja sam ga u svakom slucaju kupio. A Bento sam dobio na poklon i nisam nikad koristio pa nisam ni provjerio od koga je.

Sveukupno znaci mislis da bi se dalo i 5000 do 5500 kn dobiti? Dao bih sve u paketu, jer mislim da je paket dobar. Monitor je odlican, a mini izgleda savrseno. Ali na mom stolu mjesta ima nazalost samo za jedan komp i laptop, a i nemam bas novaca za iMac bez da prodam ovaj.

Uzeo bih najvjerojatnije ovaj stariji 2.8 iMac koji je jos na zalihama. Jel se mozda negdje moze dobiti jeftinije od 11,300 kn?
20.05.2009 | 04:06
Hm, ne znam, mislim da bi se u kompletu vjerojatno dobilo manje nego zasebno. Prvo zato jer kupac očekuje bolju cijenu ako uzima komplet, a drugo zato jer u kompletu taj stroj treba cijenom uspoređivati s trenutnim iMacom 20" koji je cca 7500 kn + PDV. To je nesuporedivo moderniji i brži stroj, a da ne pričam da bi bio nov i s garancijom. Tko ga može kupiti putem firme ili obrta sigurno ne bi dao za polovni G4 Mac mini samo dvije tisuće manje.

No, možda se nađe netko kome bi baš lijepo legao Apple dizajnirani Cinema monitor za postojeći Mini, a netko drugi želi isprobati Mac svijet za male pare, a ima sve ostalo, pa bi pristao dati 2 milje za sam Mini da vidi o čemu se radi...

Stavi u oglase na Jabučnjaku, pa ćeš vidjeti što kažu potencijalni kupci.

Što se tiče 24" ono je odlična cijena i teško da će se naći za manje, a i pitanje je koliko je tih end-of-line modela ostalo... vjerujem da će to brzo nestati.
20.05.2009 | 04:59
Tnx na infu.
24.05.2009 | 03:05
Mozda ti ovo pomogne, dosta precizno i objektivno definira vrijednost rabljenog maca.

www.mac2sell.net/
24.05.2009 | 04:17
Hmm... za neke strojeve pogodi dosta dobro, a za neke baš i ne. Za G4 Minija se npr. sigurno može dobiti više do 700 kn. Mislim da ponekad prave razliku i drugi detalji u konfiguraciji koje on jednostavno zanemari. Npr. Airport/Bluetooth kit za Mini nije baš jeftin, a on uopće na pravi razliku da li ga stroj ima ili ne... slično je s grafičkim karticama kod Mac Pro - gdje kartica može napraviti i drastičnu razliku ako je npr. Quadro i slično...

No, svakako je pohvalno da uopće postoji takva besplatna web usluga. Inače, čini mi se da su zamijenili linkove od Mađarske i Hrvatske...
24.05.2009 | 14:37
Ma jasna stvar. Ovdje kao relevantne stavke uzima u obzir samo koji stroj (CPU), brzinu CPUa, RAM i HDD. Dakako ako imas BT i Airport, Superdrive i sl., da bi cijena trebala biti visa. Primjerice ja imam svog G4 12" s svim zivim unutra i ako bi ga prodavao ne bi ga dao po cijeni od 2700 kn kako je on zracunao, radje si ga onda ostavim za tih 2700kn.

U svakom slucaju, kada prodajes, sam najbolje znas po kojoj cijeni bi ga htio prodati i koju smatras ok. Ako prodaja ne ide onda ipak treba malo popustiti s cijenom... thats the way world goes...
25.05.2009 | 17:15
Procijenio mi je minija na 970 kn. Malo mi se to cini malo, ali sta jest jest, stroj je star tri i nesto godine.

A i cinjenica je da ne obracunava stvari poput airporta, dok mu je recimo velicina diska jako bitna. Stavio sam svog macbooka sa diskom upgradeanim na 500 Gb kojeg je procjenio na 4400 kn, a sa standardnim od 80 Gb na 3900 kn.
25.05.2009 | 17:19
Blesavo, jer Airport ima vrijednost kod prodaje, dok velicinu diska nitko iz mojeg iskustva (i opravdano) ne gleda.
25.05.2009 | 23:14
Ne omalovazavam nicije stvari ali smatram sa taj Mini ni u kakvoj opciji ne moze vrijediti vise od nekih 200€. I to sam mislim puno rekao, ako se uzmu u obzir cijene racunala uopce.

Pa i svi novi Macovi su pojeftinili. iMac24 je jako dugo bio oko 14K kuna, sad je 500€ jeftiniji.

Ipak se radi o prepotopnom G4 modelu, za koji ti treba i tipkovnica i mis, i monitor, i na kraju dobijes stroj za pisanje koji lijepo izgleda.

Mozda grijesim, ali negdje sam procitao da uskoro prestaje zvanicna Apple podrska i za G5 platformu...

Mozda je zanimljiv ljudima koji su bas kratki s lovom, pa ce uzeti bilo sta samo da ima jabuku na sebi ili rade neke bas nezahtjevne zadace pa ce ih dobro posloziti.
26.05.2009 | 16:36
Mislim da bi ga radije poklonio nekom kome treba, a ne moze s priustiti nego prodao za 900 kn.
26.05.2009 | 18:12
lodan79 je napisao:
Mislim da bi ga radije poklonio nekom kome treba, a ne moze s priustiti nego prodao za 900 kn.

900kn malo za prastari stroj kojem mozes upgrejdat samo HD i RAM i na kojem nece raditi slijedeca verzija OSa?! Pokloni ga meni a ja cu ga prodat za 900kn.

Ne znam sto mi je smijesnije u oglasima, nerealne cijene starih strojeva ili tone oglasa od svercera.
26.05.2009 | 21:26
Sve je to stvar osobnog sustava vrijednosti. Mene je život naučio da postoje ljudi koji su više skloni bacati staro i kupovati novo bez stvarne potrebe (eto zato što vole nove stvari) i postoje ljudi koji su više skloni čuvati staro i prezirati novo bez stvarnog razloga (eto zato što vole stare stvari). Oni koji su u ovom smislu dobro uravnoteženi su zapravo vrlo rijetki.

Tako sam ja svojedobno (davno je to bilo) prodao svoj Commodore 128 za 300 maraka i gotovo istog trenutka požalio (iako je tada 300 maraka bilo znantno više novca nego danas 300 EUR). Kasnije (dosta kasnije) kad mi je netko za mog Atarija ponudio 200 maraka (a to je bila najbolja od desetak ponuda) definitivno sam sam sebi obećao da takav jedan komad tehnike za koji sam emotivno vezan definitivno nikad neće otići nekom kome on vrijedi šaku novca. Zadržao sam Atarija, a priča ima sretan kraj jer sam uspio i svog starog Commodorea otkupiti natrag (čak relativno nedavno). I sad se svi trojica (njih dvojica i Mac Mini) sretno druže na mom radnom stolu.

U tom smislu apsolutno razumijem i podržavam Lodana. Radije poklanjam nekom tko će dijeliti i razumjeti moju emotivnu vezu, nego da prodam budzašto. Isto tako je naša stara Mazda 323 otišla na poklon nećaku umjesto na otpad za 1000 Kn, a on joj je udahnuo novi život i sad se pitam da li je moguće da je to onaj isti auto.
27.05.2009 | 00:12
Slazem se sa Smajinom teorijom o emotivnoj vrijednosti nekih predmeta, ali ovdje se radi o sasvim drugoj stvari.

Covjek je pitao za procjenu jer ga zeli prodati.

Znaci da nije bas toliko vezan za taj comp i da ga se zeli rijesiti.

I ne razumijem taj sustav dvostrukih vrijednosti

Volim ovu stvar i vezan sam za nju, ali ako mi ponudis (nerealno) visoku cijenu onda cu sam sebe ubijediti da je bas toliko i ne volim, pa cu ti je prodati.

To se zove licemjerje? Ili?

Nothing personal sa vlasnikom Minija, neka ga mumificira ako zeli, vec onako kazem.
27.05.2009 | 00:27
Stvar je gledišta!
Stvar masovne produkcije, ako nakon puuuno vremena postane raritet ima tržnu vrijednost.U ovom slučaju Mini nije raritet, te se slažem sa Lovrićem.
Realno gledajući, osobni razlozi kupca ne zanimaju, nego predmet prodaje, a to se slaže sa tržnom vrijednosti, koja ima svije zakonitosti.
Dalje je stvar međusobnog natezanja oko cijene.Emotivni razlozi znaju biti dosta često ( čitaj, gotovo uvijek) nerealni.
Toliko od mojih 6 banki g.
27.05.2009 | 04:26
Najradje bi da ga ne moram prodati, ali na mom dosta skucenom stolu doma ima mjesta samo za jednog, te bi gomilanje tehnike dovelo do nezeljnih reakcija bolje polovice kucanstva.

Jedan od glavnih argumenata za kupnju iMaca je da se broj razlicitih dijelova kompjutora sto vise smanji.

No, meni je mini izrazito drag i radi bez i najmanjeg problema od kada ga imam, jedino je sada postao vec malo spor. A s obzirom da dosta radim sa velikim grafickim fileovima koji se koriste u medicinskoj dijagnostici, treba mi nesto sto ce ih otvarati brze.

No, za nekog tko zeli iskusiti maca, imati stroj za sigurno i brzo surfanje internetom i mail, te po meni jedan od najbolje dizajniranih kompjutora ikad, meni se cini da sam stroj daleko nadmasuje vrijednost od 900 kn.

No, u svakom slucaju, prodao bih ga, ako bih za njega mogao dobiti odredjenu sumu novaca koja bi bila znacajan doprinos kupnji novog stroja, no ako je to manje od 10%, radje cu uciniti dobro djelo i darovati ga nekome tko si ga ne moze priustiti.
27.05.2009 | 18:49
lodan79 je napisao:
radje cu uciniti dobro djelo i darovati ga nekome tko si ga ne moze priustiti.

Da, to je to što su ostali (slučajno ili namjerno) previdjeli. S tim što bi ja rekao "darovati u dobre ruke". U smislu - nekom tko će ga jednako voljeti.
27.05.2009 | 19:28
Bas tako.
27.05.2009 | 20:30
Nisam previdio!
Sentimentalno sam možda vezan za nešto, što sam sam napravio/stvorio, uložio nešto(sebe) u to, a ono što kupiš i koristiš možeš zavolit, ali nije isto.
Kad ne bi imao serijski broj ili oznaku koju vlasnik stavi, od desetke komada kako bi znao koji je tvoj?
Dalje ne bih htio komentirati!
27.05.2009 | 23:41
Pa konkretno bi npr. svog Commodorea 64 lako prepoznao po neizbrisivim tragovima moje lemilice i raznoraznom piggy-back čipovlju.

Slično i na Atariju.

Minija još ne bi po tome prepoznao, ali rano je. Nema još ni 2 godine.
28.05.2009 | 00:13
Slažem se, ali takvi kao mi su u manjini.
Prerastao sam taj stadij, jer je to ipak stvar koju lako zamijeniš sa drugom i možda ili sigurno , boljom.
A na kraju, takva sentiš opcija uvijek košta više, premda to takovim nije važno...Nu bum više..
28.05.2009 | 00:30
Lijepo je biti emotivac ali ja kazem "to su samo predmeti"

Smijem garantirati kako bi reagiralo 90% (cast izuzecima) vlasnika tako nekih starih racunala za koja su "emotivno vezani" kada bi im neko ponudio nesto bolje u zamjenu.

Tipa, daj mi svoj stari Mini, evo ti novi MBP.

Pukla bi ljubav i vjernost starom compu u par sekundi

Isto tako neki ljudi vise cijene stvari koje imaju od ostalih, jer su takvi po prirodi ili su na tezak nacin dosli do tih stvari.

Ali to nije razlog da te iste stvari kasnije prodaju po nerealnim cijenama.

Samo trziste je jedini relevantan pokazatelj koliko nesto vrijedi.

Ja sam prodavao iMac24 Alu za 7000kn cini mi se, jer mi nije trebao. Pa se javilo puno ljudi, dobijao sam oko 6400 ja mislim. Ali nisam ga dao iz principa, jer se nismo mogli dogovoriti u nekih 200kn.

Kasnije sam mijenjao sa jednim momkom i za taj isti iMac dobio MBP 4,1 (2.4/2gb/200gb/gf8600-256mb).

Mijenjali smo 1:1 bez ikakvih nadoplata jer njemu nije trebao notebook, tako da smo na neki nacin oba profitirali.

Taj isti laptop se prodaje po oglasima za znatno vecu cijenu od iMaca, ali njegovom vlasniku ocigledno nije vise vrijedio, cim ga se rijesio.

Nema pravila, sve je stvar dogovora, tako ce neko vjerojatno kupiti i taj G4 Mini, i biti sretan zbog toga....
28.05.2009 | 01:42
Evo, a koliko onda ovo vrijedi? Radije ću od ovoga složiti jedan lijepi setup u muzeju - "zadnji beige Mac ikada" nego ga dati za par sto kuna...

Power Mac G3 Beige Minitower (Gossamer)
CPU PowerPC 750 (Arthur) @ 542 MHz (third party upgrade, origigi je bio na 266)
1 MB L2 cache @ 271 MHz
768 MB RAM @ 83 MHz (Apple je rekao da ide do 384, ali eto... ide i 768).
80+40 GB HDD IDE
GPU ATI Radeon, 32 MB VRAM
GPU ATI Rage II+, 2 MB VRAM expandable to 6
AV I/O (composite, SVHS)
Hitachi GD-2500 DVD
Matshita CD
Zip 100 SCSI (interni)
1.4 MB Floppy
internal/external SCSI bus
internal ATA bus (dual channel)
PCI expansion slot x 3
ADS USB port x 2
GeoPort serial port x 2
ADB port
10Base-T Ethernet port
Apple Adjustable Keyboard (Norsi)
Apple Desktop Bus Mouse II
Apple PlainTalk Microphone
Connectix QuickCam
Teac 56S 6x CDR (eksterni u original Apple kućištu)
Nakamichi MBR-7 CD Changer (SCSI)

Iako je to u osnovi službeno OS 9 stroj, na njemu je instaliran i Panther 10.3.9 kao primarni OS i radi super stabilno godinama. Fora mi je da je takav stroj još upotrebljiv iako ima 12 godina. Mislim da PC star 12 godina više nije ni za što, a ne da se na njemu vrti Google Earth, YouTube, a čak i naš Hyperviz!
28.05.2009 | 01:52
Moram priznati da se u zivotu jos nisam emocionalno vezao za komad hardvera. Promjenio sam racunala i racunala, i onaj prvi (slatka mala 386-ica ROFL) mi nista vise ne znaci od svih ostalih To su samo alati koje svakodnevno koristim. Prilicno sam siguran da baustelci nisu emocionalno vezani za svoju prvu lopatu LOL. Doduse, primjetio sam da se Macovci dosta lako emocionalno vezuju za hardver... nije mi to jasno. Bas sam bezosjecajan gad
Ali svakako, ovi vise antikni strojevi su vrijedni sacuvati, al mislim da Mini ne spada u tu kategoriju.

komentari??
bok!
28.05.2009 | 02:39
Kad ne bi imao serijski broj ili oznaku koju vlasnik stavi, od desetke komada kako bi znao koji je tvoj?

A znao bi cim upalim ...
28.05.2009 | 03:37
Ja se često vežem za hardver - od kompa, pa do auta. Jedino se nikada nisam mogao vezati za neki PC. Uvijek su mi išli na živce i niti jedan mi nije bio simpatičan.

Inače, Mac2sell je ovo gore procijenio na 570 kn. U hardverskom smislu prilično realno, ali s druge strane nisam baš siguran da bih to dao za samo toliko... uvijek se sjetim kako je samo ova luda tastatura koštala skoro 600 DEM - u vrijeme kada si za taj novac mogao kupiti solidan PC...
28.05.2009 | 18:33
Ne bi htio da itko pomisli kako ja nekom predbacujem što ne osjeća emotivnu vezu s nekim predmetom. Ja sam samo pokušao objasniti svoju.

Quadmachine, nešto postaje antikno zato što je netko nekad prema tome osjetio emotivnu vezu pa je odlučio to sačuvati dovoljno rano, kad nije bilo antikno. Da je tada taj netko odlučio to prodati za šaku novca, kupcu bi taj predmet bio predmet koji vrijedi šaku novca ili manje i sigurno ga ne bi sačuvao da postane antikni (osim ako ga nije kupio upravo s tom namjerom, kao npr. ekipa iz Calculusa).
28.05.2009 | 20:12
ma hajte ljudi moji! kakvo bre vezanje za materijalne stvari!? vežite se za osobe, a ne za predmete.
28.05.2009 | 22:12
Zašto ne za oboje? Jedno ne isključuje drugo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO