22.05.2009 | 14:19
Ja ti imam hrpu uredjaja iz SAD jer sam tamo cesto putovao, npr. imam minija i crni macbook oba iz amerike te zvucnike za komp takodjer iz Amerike. Sve moje navedene naprave imaju transformatore na kablu jer rade na puno manjoj struji i od 110 i od 220 (ja mislim da je unutrasnji napon oko 9 ili 10 V, ali nemojte me ubiti ako sam malo fulao, nisam bas zavrsio FER
. Npr. mini ima veliki bijeli transformator, a macbook onaj mali cetvrtasti. No, na svakom od njih pise da podnosi struju od 110-220 V te ti samo treba nastavak.
Sto se tice iPoda, moj noviji iPod nano ima kabl samo za usb preko kojeg se puni, ali mi je stari iPod mini (iz davnine) imao pravi punjac ba kojem se na vrhu mogao otkaciti americki nastavak i nakaciti evropski (sve direktno dobijeno od applea i u bijeloj boji), a isti se dao koristiti i sa airport express. Oba su funkcionirala direktno u nasu struju. Nekad apple nije bio tako skrt ko nekad pa sam sa navedenim iPod minijem dobio usa nastavak, evropski nastavak, usb kabl i firewire kabl, a ne ko' danas, gdje ce ti jos malo pa naplatiti i kabl za struju posebno. But I digress...
Sto se nastavaka tice, ja sam ih kupovao uvijek u SAD, ali mislim da ih ima Chipoteka. Ja imam par malih sivih koji ne ispadaju i dobri su, ali sam ih imao hrpu koji su vrlo lako ispadali, pa bi ti se dogodilo da se komp u pola posla ugasi od malo naglijeg pokreta noge, na to obrati pozornost.Uzemljenje nema gotovo niti jedan, tj. americki treci pin ti stoji izvan ovog evopskog nastavka, ali nikad nisam imao problema sa tim. Ipak, nije rijec o ves-masini.