Vanjski HD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vanjski HD

01.06.2009 | 12:48
Htio bih kupiti jedan dobar vanjski hard diksk velikog kapaciteta u koji bih pohranjivao more podataka. Uglavnom, ogroman broj fotografija. Naravno, htio bih da bude pouzdan, brz, kvalitetan...

Možete li mi preporučiti sta je najbolje kupiti i koje veličine? Koje najveće veličine postoji?

Da li je fotografije, kao i ostale dokumente, sigurnije u smislu kvalitete pohranjivati na HD ili snimati na DVD?
01.06.2009 | 13:08
Meni su nekako najdraži MyBook-ovi iz serije WD-a. Veličina ide po potrebni od 320-1500 (2000) GB-a. Moram priznati stvarno savršeno funkcionira, naravno dobro je uzeti model koji podržava FW 400 ako ne i 800. Prvotno nisam davao pre-veliki značaj tome, međutim otkako sam prešao na FW800 ne dolazi u obzir više nikakav USB ili tomu slično. WD ima nekako najbolji omjer cijene i kvalitete IMO, naravno uvijek se može odabrati skuplje i eventualno kvalitetnije riješenje, dakako ovisno o potrebama. Što se tiče pohrane sadržaja nije zgorega imati pohranjeno na disku kao ni backup na dvd-u. My vote goes to WD.
01.06.2009 | 13:23
Slažem se s preporukom. MyBook definitivno. Radio sam prije na WD modelu (ne znam model) koji je imao samo usb sučelje i to mi je bilo ok. Onda sam nabavio WD MyBook Studio edition II (500 GB) koji ima fire wire sučelje i stvar je vrhunska. Cijena je ako se ne varam 799 kn u Hg-spotu, i mislim da novci koje ćeš uložiti u taj disk će se definitivno isplatiti.

Usput, prije par dana sam nabavio još jedan disk za time machine koji ima samo usb sučelje i tek tada sam vidio da ništa nije ravno fire wire portu. Brzina je neusporediva!
01.06.2009 | 13:25
što se tiče tvog drugog pitanja mogu ti samo reći da sam ja jedno vrijeme pohranjivao svoje slike na DVD, i da sam sve te slike izgubio... Tako da ja osobno i nemam neko dobro iskustvo sa pohranom na DVD ili CD mediju.

Mislim da je najbolje za takve stvari imati jedan vanjski disk koji nećeš koristiti za ništa osim za backup podataka, ili ako radiš na mac-u...koristi time machine....

Pozdrav
01.06.2009 | 13:53
A ima li tih diskova od 1 TB? Kad je bal...

renato.lubina je napisao:
što se tiče tvog drugog pitanja mogu ti samo reći da sam ja jedno vrijeme pohranjivao svoje slike na DVD, i da sam sve te slike izgubio... Tako da ja osobno i nemam neko dobro iskustvo sa pohranom na DVD ili CD mediju.

Mislim da je najbolje za takve stvari imati jedan vanjski disk koji nećeš koristiti za ništa osim za backup podataka, ili ako radiš na mac-u...koristi time machine....

Pozdrav
01.06.2009 | 14:00
Da...imaš ih...Nisam siguran, mislim da je cijena oko 1000 kn. Uglavnom, kapaciteti su ti: 320Gb, 500Gb, 1TB, 2TB.

www.hgspot.hr/Article.aspx?aid=154483 - Evo provjerio sam, i imaš od 1Tb WD MyBook, cijena ti je 1199,00 kn.
01.06.2009 | 14:27
A koji modeli i od koje firme podrzavaju FW 400 ili 800? Cini mi se da je vas predlog opravdan. zasto ne brze, jos brze...

serafin je napisao:
Meni su nekako najdraži MyBook-ovi iz serije WD-a. Veličina ide po potrebni od 320-1500 (2000) GB-a. Moram priznati stvarno savršeno funkcionira, naravno dobro je uzeti model koji podržava FW 400 ako ne i 800. Prvotno nisam davao pre-veliki značaj tome, međutim otkako sam prešao na FW800 ne dolazi u obzir više nikakav USB ili tomu slično. WD ima nekako najbolji omjer cijene i kvalitete IMO, naravno uvijek se može odabrati skuplje i eventualno kvalitetnije riješenje, dakako ovisno o potrebama. Što se tiče pohrane sadržaja nije zgorega imati pohranjeno na disku kao ni backup na dvd-u. My vote goes to WD.
01.06.2009 | 15:52
Imaš u specifikacijama ti piše da li ima FW, načelno govoreći oni jesu nešto skuplji, ali opet kažem isplati se svake uložene kune. Potraži malo po trgovinama, većina naših distributera ih ima u asortimanu. Inače serija je MyBook firma je Western Digital - većina modela ima FW, samo ovi najslabiji nemaju.
01.06.2009 | 20:56
Ako su ti vazne slike, nist osim diskova u RAID polju nije pouzdano. Ako imas nofci NAS s RAID5 poljem je logican izbor (s 3 ili 4 diska), ako si knap kao ja ond NAS s RAID1 s 2 diska. Uzeo LaCie 2big network, nije neka brzina, ali nije ni bitno toliko. Ima gigabitni lan. Glavno da je pouzdano.
Naravno, ako ti slike i ostalo nije toliko vazno, onda vrijedi ono kaj su ostali rekli WD MyBook, sto veci disk. Samo nemoj reci da nisi bio upozoren.
Ima jos jedna stvar, a to je DVD-RAM, pouzdan i skup.
Pogledaj u Autronicu, ako ti se da slagati, imaju NAS-ove bez diskova, pa sam mores odrediti kapacitet. Mada to bas i nije jeftini sport. LaCie drzi Findee i ima ih svakakvih.
Uzivaj
01.06.2009 | 22:06
Ima i WD jedan zanimljiv raid model ali ih je malo teze nabaviti kod nas. Radi se o My Book Studio Edition II i dolazi u varijanti od 1tb (2x500) i 2tb (2x1tb), ima na sebi usb, fw400, fw800 i eSata i sto mi se posebno svidja korisnik moze sam mijenjati diskove u njemu. Veci model kod nas dodje nesto ispod 2000kn a menjeg nisam uspio naci. Ja isto trazim nesto eksterno za video ali obavezno da ima raid zbog backupa.
www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=410
02.06.2009 | 11:26
Pa zar nije bolje kupiti:

Iomega 2TB Ultramax Plus Quad Hard Drive FW400/800/USB
The Iomega UltraMax Hard Drive, adds secure, high-capacity storage to your Mac with eSata, FireWire 400/800 and USB 2.0 connections. Plus it comes with RAID 0 and 1 for added security.

High-Performance external storage
Three-port USB hub and three FireWire ports
Transfer rates of up to 3GBits/sec with eSATA
Includes EMC Retrospect and MozyHome software

MoschuS je napisao:
Ima i WD jedan zanimljiv raid model ali ih je malo teze nabaviti kod nas. Radi se o My Book Studio Edition II i dolazi u varijanti od 1tb (2x500) i 2tb (2x1tb), ima na sebi usb, fw400, fw800 i eSata i sto mi se posebno svidja korisnik moze sam mijenjati diskove u njemu. Veci model kod nas dodje nesto ispod 2000kn a menjeg nisam uspio naci. Ja isto trazim nesto eksterno za video ali obavezno da ima raid zbog backupa.
www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=410
02.06.2009 | 12:44
Na žalost kod mrežnih diskova nije neka pomoć to što imaš RAID ako ti krepa dio koji kontrolira prisup preko mreže. Mi imamo 1TB RAID s 4 diska (četvrti je za hot swap zamjenu ako neki od tri radna crkne). Kad se srušio glavni server koji je dodjeljivao pristup tom serverskom disku izgubili smo prvo mogućnost pisanja na disk a onda i čitanja s njega. Disk je bio u La Cie u francuskoj na provjeri i mrtvo hladno su rekli da ga nemogu niti testirati niti popravljati ako prvo ne reformatiraju diskove. A ja gore imam 800 GB podataka (poslova!!). Nikakvav RAID mi tu nije pomogao. A disk je naravno koštao ko svetog petra kajgana.

Jedino pravo i sigurno rješenje je imati dva diska i redovno raditi Backup. Ili na DVDove eventualno a ove priče s RAIDOM su skupe i ako nešto drugo crkne izgubiš sve.

ja volim Seagate jer mi se MyBook ne sviđa po dizajnu a i čuo sam loših kritika.

Ono što bi svakako preporučio je da bude s FW 800 priključkom jer to stvarno leti.
02.06.2009 | 13:21
Čuj, ovo mi je malo glupasto objašnjenje od LaCiea. Uvijek se diskove može izvaditi van i staviti u drugi, ispravan RAID kontroler da bi se spasili podaci.
03.06.2009 | 08:35
RAID je zakon. Ja preferiram Mirror RAID. Nisam imao neugodnih iskustava. Pa ne smije se pustiti na Bozju milost RAID polje. Nije mi jasno da bi bilo sigurnije imati jedan disk, a ne dva u polju.
U krajnjoj liniji napravi si sam NAS. Nesto skuplje, ali i fleksibilnije rijesenje. Cijena diskova je najveca stavka. Imas i Linux distribucije koje su prilagodjene za takve stvari. Ako krenes u tako nesto, neka ti ne bude cudno ako kreiranje polja traje.
03.06.2009 | 13:27
Laki gdje si kod nas nasao taj Iomegin disk?
03.06.2009 | 21:02
Samo sam to pogledao na stranicama Apple. Učinilo mi se da bi to mogao biti izbor. Tražio sam savjet zato što hoću HD velikog kapaciteta, odličnog kvaliteta i pouzdan. Sada ste mene laika zbunuili raznim prijedlozima. Imam mnogo podataka koje treba ”uskladištiti”, narocito fotografja. A sta da radim s raznim filmićima koje sam snimio i prebacio na DVD, ako je vijek DVD tako kratak.

MoschuS je napisao:
Laki gdje si kod nas nasao taj Iomegin disk?
03.06.2009 | 21:09
Pogledao sam danas neke moje CD-ove sa fotografijama snimljene prije 5 i više godina. I, mogu reći, fotografije su tu u dobrom stanju, ali me iznenadilo zašto Mac tako sporo učitava te CD-ove. Pobojao sam se da će te fotografije nestati i zato želim kupiti vanjski HD od 2 TB na koji bih prebacio sve te fotografije i druge podatke.
03.06.2009 | 22:02
http://en.wikipedia.org/wiki/RAID tu imas o RAID-u.
www.autronic.hr/cms/Detaljno.aspx?sifraP...;sifraKategorija=132 tu je NAS za cetri diska.
http://www.autronic.hr/cms/Katalog.aspx?sifraKategorija=128 tu zemes neki disk.

Posto je max. kapacitet 1TB po disku u RAID 5 polju dobijes, ako ugradis 4 diska 3TB kapacitet.
Ako lova nije problem zemi SSD-ove.

I jos nekaj, nebus valjda to sve ukljucil u zidnu uticnicu za struju????? On-line UPS je obavezan!!!
07.06.2009 | 21:25
Ja sam prije par tjedana kupio WD MyBook Studio Edition II od 2 TB i mogu reci da sam za sada jako zadovoljan.... brz, tih, dolazi predformatiran za Mac, FW 400,800.....

Ja ga koristim iskljucivo za back up moja 3 stroja te nekoliko externih diskova...

Jedino kaj je prilicno skup (2.200+PDV), ali nisam htjeo vise reskirati, nego da konacno jednom u zivotu imam "posten" back up svega na jednom mjestu.
07.06.2009 | 21:50
koje mape sa Mac OS trebam kopirati na externi disk ako hocu da ponekad mac os startujem s njega?
07.06.2009 | 22:08
Trebaš klonirati sistem sa Carbon Copy Clonerom ili Super Duperom na valjski disk.
07.06.2009 | 22:42
hvala,sad vidim da carbon copy cloner imam na programima ali sam izgleda zaboravio zasta sluzi
13.06.2009 | 00:16
Osobno sam gledao isto WD MyBook Studio Edition II i definitivno ga kupujem u sljedećih par dana, ali ono što je meni palo u oko su sljedeći diskovi.

Drobo disk
HP MediaSmart Server EX485
Acer Aspire easyStore H340

Sve su to serverski vanjski diskovi ali ja u kući imam 2 Mac + 3 PC.

Provjeri po netu vidjećeš da su ludi proizvodi.
13.06.2009 | 08:41
WD MyBook Studio Edition II ima 1 TB. Zasto odmah ne kupiti neki koji ima 2 TB?

MikAi007 je napisao:
Osobno sam gledao isto WD MyBook Studio Edition II i definitivno ga kupujem u sljedećih par dana, ali ono što je meni palo u oko su sljedeći diskovi.

Drobo disk
HP MediaSmart Server EX485
Acer Aspire easyStore H340

Sve su to serverski vanjski diskovi ali ja u kući imam 2 Mac + 3 PC.

Provjeri po netu vidjećeš da su ludi proizvodi.
02.07.2009 | 09:51
Evo, čitam u Bugu, sada će se na tržištu pojaviti vanjski hard diskovi od 4 TB:

MyBook Studio na 4 TB

Wesrwen Digitalov MyBook Studio Edition II sada dolazi s ukupno 4 TB prostora. Kapacitet je postignut korištenjem dva terabajtna diska postavljena u RAID 0 načinu rada. Na računala se ovaj MyBook može spojiti preko četiri sućelja - Firewire 400/800, USB 2.0, i eSATA priključaka. Postoji mogućnost vlastite zamjene jednog ili oba diska. Preporučena prodajna cijena na američkom tržištu iznosi 650 dolara. (I.Gr.)

Čini i s eda je to ono što sam tražio. I, dok se ne pojavi i kod nas u prodaji, možda je i najbolje da mi ga neko donese iz SAD.
02.07.2009 | 12:23
Ne radi se o 4 TB, nego o kućištu s dva diska po 2 TB. Kada proizvod s trogodišnjom garancijom krepa, a veliki diskovi (1.5 i 2 tera) u zadnje vrijeme i nisu na glasu kao besprijekorni, onda možete sve skupa vraćati u USA ili baciti u smeće. Ne znam baš da li bih to radio.

Evo, baš čekam da mi Vemilov servis vrati jedan Seagate od 1 TB koji svako toliko padne u nesvijest.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, BoroZvijer, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (836)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO