Kupovina MacBook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina MacBook Pro

22.06.2009 | 18:36
Pozdrav!
Planiram kupiti novi MacBook Pro!
Dvoumim se izmedju dva modela.
Da li kupiti MacBook Pro 13" 2.26GHz/2GB/160GB/GeForce 9400M
ili
MacBook Pro (15-inch, Late 2008) (MacBook Pro 15.4” 2,4 GHz Intel Core 2 Duo 2GB (2x1GB)/250GB HDD/Superdrive/BT/AP/GeForce9600M i 9400M)?

Stvar je u tome sto je ovaj 15-inch na akciji u Filexu i skuplji je samo 1.000,00 kn. Pretpostavljam da je to verzija "Late 2008".
Koji je bolje kupiti i zasto?

Unaprijed zahvaljujem,
Marko
22.06.2009 | 19:15
Ako je samo 1000kn skuplji ja bih skoro pa definitivno uzeo 15".
Pogledaj jos malo I/O sto se nude u ta dva modela.
Za sto ce ti korisitit laptop? Uzmi u obzir Bus speed, brzinu memorije na modelima, trajanje baterije. Kompaktnost.
Mozda ce ti bolje kosristit noviji 13" model ...

Nisam pomogao, jeli ?
22.06.2009 | 23:17
Za milju kuna razlike kupi veći.
22.06.2009 | 23:19
Jesi pomogao si mi
Hvala vam oboma na odgovorima!
Pozdrav
23.06.2009 | 12:47
Koliko baterija traje ovome MacBook Pro (15-inch, Late 2008) (MacBook Pro 15.4” 2,4 GHz Intel Core 2 Duo 2GB (2x1G/250GB HDD/Superdrive/BT/AP/GeForce9600M i 9400M)?
Ja isto se dvoumim između Macbook Pro 13" i tog modela s kraja 2008 od 15".

Ovako je moje hardware stanje, imam iMac 24" i on mi je glavna mašina za rad, studiram dizajn vizualnih komunikacija znači klasika Adobe paketi i sve što ide vezano za taj dio posla.
Da li bi sekundardni laptop ovoliko ja bio overkill? Laptop bi služio kad bi bio doma a ne na faksu, negdje putujući što već, a opet bi trebao pogoniti nekad Adobe paket i što već...

Btw što je sa memorijom za Macbook pro 13, gledao sam 8 gb i stvarno su paprene cijene, 2x4gb od 500 dolara
23.06.2009 | 13:00
DDR3 je još uvijek pre-skup, treba sačekati da se cijene izniveliraju. Da ja biram, svakako bih odabrao 15" model, tim više ako bi laptop prvenstveno bio u funkciji doma. Tu durabilnost baterije naspram većeg ekrana i 9600 čipa gubi utrku. Iako da sada uzimam, uzeo bih model 2,66 i to onaj s odvojivom baterijom, preko neta taj model dobije se već za cca 12 000kuna+PDV.
23.06.2009 | 14:45
Glede baterije u MBP 15" late 2008, s tim da moj ima 4 GB RAM umjesto originalnih 2.

S isključenim WLANom, bluetoothom i osvjetljenjem tipaka te prebačen na slabiju 9400 grafičku, bez korištenja optičkog drivea, ali s 5-6 aktivnih aplikacija i Windozama pod Parallelsima radi na bateriji malo manje od 5h.

S pouključivanim svim gore navedenim, na jačoj 9600 grafičkoj i opet bez korištenja optičkog drivea izdrži oko 2:15 do 2:30.

Kad ga bootaš u windowse xp (bootcamp) ne da se ništa od navedenog podešavati ni isključivati, čini se da cijelo vrijeme radi na pun gas (makar pogasio sve aplikacije), grije se ko blesav i isiše bateriju za najviše 1:30h.

Pa ti vidi.
23.06.2009 | 16:26
Serafine to je malo pretjerano, s tim da ne mogu ulazit u situaciju s PDV-om. Taj pro od 15" je 11 000 kn što je stvarno "ok" cijena za taj stroj, i to je do te nekakve gornje granice od 10 000+ kn do koje bih išao.
WIndowsi sisaju krv a? hehehe Sviđa mi se tih 5 sati, glavno da je preko 3 sata kad putujem doma s faksa da ne bude dosadno .

Koliko su realne činjenice da Pro 13" ima bateriju od 7 punih sati i 60 posto veći gamut boje?
Je li taj ekran kvalitetom bolji ili lošiji što se tiče gamuta i ostalih karakteristika uz iMac 24"?

Ovako zanima me, da li postoji hack koji omogućuje spajanje Macbook Pro-a i iMac-a?
23.06.2009 | 19:20
Neki renomirani nezavisni testeri kojima inače vjerujem kažu da je ovo s baterijom na novim modelima živa istina - fakat traje 7-8 sati! Kažu da i oni sami nisu vjerovali, ali da je tako! Apple je ubo pravu stvar s tim baterijama - jer kod notebooka je to zaista bitna karakteristika.

Ono što ostaje "pušiona" je to što isti taj notebook pod Windowsima ne može koristiti sav taj napredni energy-saving, a za to je najviše kriv sam Apple. Mene baš briga, ali ima ljudima kojima trebaju Windowsi, a onda je to bed.
23.06.2009 | 19:38
Što je sa gamutom novih generacija? Piše da zajedno i 13 i 15 pro imaju 60 posto veći gamut od prošlih?
23.06.2009 | 21:21
dpasaric je napisao:
Mene baš briga, ali ima ljudima kojima trebaju Windowsi, a onda je to bed.

Da. To je onda bed. Zapravo - ono što mene tu najviše živcira je kauzalitet:

1. reklama - Vaš Apple je najbrža Windows mašina, Windowsi vam rade, sve je super, boli glava

a onda

2. mi smo Apple, ne dajemo apsolutno nikakvu podršku za Windowse

i

3. evo ti minimalni set drivera, bugovitih i nedovršenih pa se jebi s njima, druškane, boli nas papak

24.06.2009 | 00:00
Da, dobro si to primjetio. Naime, sve bi još prošlo OK da su držali jezik za zubima cijelo vrijeme, ali ipak im je pobjeglo kada su se u jednoj reklami pohvalili time da je to najbrži Windows notebook - što i jest istina, ali ovaj drugi dio s driverima koji su za dovoljan (2) su prešutili. Ah, još su oni dobri što su drugi proizvođači u stanju reći...

Npr. trenutno me neopisivo nervira reklama za nekakav TV koji kao nema mutne pokrete(!!!) jer ima super-visoku frekvenciju osvježavanja slike!!! Zaboravili su da je pokret u 25 slika u sekundi jednako oštar ili mutan bez obzira na frekvenciju obnove slike na ekranu. Treba netko podignuti tužbu da obmanjuju kupce i pričaju gluposti.
24.06.2009 | 00:08
Dečki !
Malo ste ipak pretjerali u kritici.
U kućnoj upotrebi, bez profi programa, izjava bi mogla stajati.
Za biznis već povlači druga mjerila.I nisu rekli da baš sve na Winu.
24.06.2009 | 20:06
dpasaric je napisao:
Da, dobro si to primjetio. Naime, sve bi još prošlo OK da su držali jezik za zubima cijelo vrijeme, ali ipak im je pobjeglo kada su se u jednoj reklami pohvalili time da je to najbrži Windows notebook - što i jest istina, ali ovaj drugi dio s driverima koji su za dovoljan (2) su prešutili. Ah, još su oni dobri što su drugi proizvođači u stanju reći...

Npr. trenutno me neopisivo nervira reklama za nekakav TV koji kao nema mutne pokrete(!!!) jer ima super-visoku frekvenciju osvježavanja slike!!! Zaboravili su da je pokret u 25 slika u sekundi jednako oštar ili mutan bez obzira na frekvenciju obnove slike na ekranu. Treba netko podignuti tužbu da obmanjuju kupce i pričaju gluposti.

Koliko je meni objasnjavao jedan producent, niti jedan TV aparat trenutno na trzistu ne moze pogoniti punih 25 slika u minuti filmskog materijala, tj. da se potpuno promjeni cijela slika 25 puta u sekundi kao sto to radi projektor. Svi koriste neke interlaced metode da to prekriju pa je i to razlog zasto je slika na TVu uvijek drukcija nego u kinu. Barem koliko sam ja shvatio, ali nisam ekspert.
Znam samo da kod njega Phillips 56" LCD sa HD filmom jos uvijek ne izgleda kao filmska traka u kinu.

Inace, da ne budem off-topic, mislim da ako ti je bitna mobinost, a imas jak komp doma, uzmi 13" jer moze pogoniti gotovo sve, a ipak si ustedio soma kuna. No ako je to jedini komp, onda 15" svakako, jer je super deal samo 1000 kuna skuplji.
Ja imam 13" crnog macbooka i sad cu kupiti iMaca jer sam prije nosakao okolo 15" laptop puno i ne bih vise, hvala. Nakon nekog vremena ti rame otpadne, pogotovo ako jos nosis neki veci fotic sa objektivom.
24.06.2009 | 20:18
....
Nazalost vise nigdje nema "starih" MacBook Pro 15'', ako netko zna gdje ima novi molim da mi javi...
Planiram kupiti MB Pro 15" 2.53GHz/4GB/250GB/GeForce 9400M, da li je sad uopce pametno vrijeme za to? Negdje su napisali da je lose to sto ima integriranu graficku. Jel ima netko iskustva s time? I kakva su vasa iskustva s glossy ekranom?

Meni je ovo jos sve novo posto jos uvijek koristim PowerBook G4.

Pozdrav
24.06.2009 | 23:23
Sta su ovi u Filexu rasprodali zalihe?

Svi 15" MacBook Proi ti imaju dvostruku graficku, nVidia 9400 koja je stedljiva + 9600 koja se ukljucuje za intenzivnije graficke zadatke. Sve graficke kartice u svim notebookovima su integrirane, jer one punog formata ne stanu, tko da to ne moze biti minus. A ovo su izuzetno jake integrirane graficke kartice i ostaviti ce vecinu PC laptopa i dosta stolnih racunala iza sebe u prasini.
Uostalom, novi budget 24" iMac je graficki slabiji od navedenog MBP jer ima samo 9400.
Osim ako nisi mislio na 13" jer on ima samo 9400, ali i to je sasvim dobra graficka kartica osim za neke graficki zahtjevne igrice, 3D rendering ili slicno, ali sumnjam da bi ista od tog radio na 13" LCDu:unsure:
25.06.2009 | 01:14
Novi 15" 2,53 model nema 9600, već samo 9400 btw, model 2,66 ima ali sa 256mb. Tek 2,8 ima 512mb.
25.06.2009 | 10:27
Hvala Lordan na odgovor.Zvao sam sve moguce okolo i nitko vise nema "starih" 15'. Ali novi 15' 2.53 nema 2 graficke, ima isto kao i 13'.
Ja recimo na tom kompu mislim igrati recimo ove 3 igre: Starcraft, Need for speed ili nesto tako slicno i recimo igru tipa Medal of Honor; surfati netom, tu i tamo napraviti neku graficku pripremu. Ja se samo bojim da mozda sad nije pravo vrijeme za kupovinu?
26.06.2009 | 02:32
malyzmai je napisao:
Hvala Lordan na odgovor.Zvao sam sve moguce okolo i nitko vise nema "starih" 15'. Ali novi 15' 2.53 nema 2 graficke, ima isto kao i 13'.
Ja recimo na tom kompu mislim igrati recimo ove 3 igre: Starcraft, Need for speed ili nesto tako slicno i recimo igru tipa Medal of Honor; surfati netom, tu i tamo napraviti neku graficku pripremu. Ja se samo bojim da mozda sad nije pravo vrijeme za kupovinu?

Sorry, moja greska, stvarno novi najslabiji MBP 15" nema dvije graficke kartice. To ne bi nikad pretpostavio. Ove sve tri igre bi vrtio i obicni Macbook bez problema, jer ne spadaju medju posebno zahtjevne. Ne bi vrtio dovoljno brzo Call of Duty, Crysis (u Win modu) i takve izrazito opterecujuce igre. Ja se ne bih brinuo oko snage te graficke kartice, jer je moj stari mini G4 sa necim jos slabijim od Intel GMA 950 surfao, vrtio Corel Painter (ne bas blistavo brzo doduse) i Warcraft 3 bez problema. A 9400 je za GMA 950 svemirski brod.
Mozda je cak najbolje kupiti stari 13" aluminijski MacBook ako ga jos imaju na akciji i ako nemas periferije za Firewire sto se tice price/performance indexa?!
06.07.2009 | 16:09
Hej! Hvala opet na odgovoru. Narucio sam na kraju MacBook Pro 13'', slabiji model i dobio ga za 7.426,00 kn.
Zna mozda netko koji bi bio najbolji In Case za MacBook? Gledam na netu za svaki imaju neki veci prigovor. Ima netko iskustva s time?

Pozdrav
Marko
06.07.2009 | 17:21
gdje si ga naručio za tu cijenu?
06.07.2009 | 18:29
U m-computersu. Naravno ona cijena +PDV, ali sam ga uspio dobiti bez PDV-a...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO