19.07.2009 | 21:54
Ok, vidim da se moramo spustiti na tehničku razinu. Idemo razložiti jedan Mac i pogledati gdje bi se uopće mogla napraviti takva kategorizacija...
- matične ploče su svuda iste jer dolaze od samo jednog proizvođača za jedan model, kada se i prelazi na novi motherboard, prelazi sva proizvodnja na njih. Kako ploča u svakom slučaju mora biti ispravna, ne znam kojim bi to mehanizom unutar istog proizvođača mogli utvrditi koja će od njihovih matičnih ploča iz iste serije biti trajnija, pa da je odvajaju...
- procesor, tu pogotovo nema mrdanja, a iskreno, u životu još nisam vidio Mac kojem je krepao procesor, niti PowerPC niti Intel, dakle idemo dalje...
- optički drive je komponenta koja se zna mijenjati čak unutar iste serije, pa je tako bilo istih strojeva, jedan s Pioneerom, drugi sa Sonyijem, treći s NEC-om... i da, zbilja se dogodi da npr. Pioneer potraje duže od nekog drugog, ali vjerujte da nisam primjetio da se strojevi prodaju po regijama ovisno o tome koji tip drivea imaju...
- s hard diskovima je ista priča, a njih je pogotovo teško klasificirati jer se dugotrajnost obično vidi tek nakon koju godinu...
- ekran ostaje kao zadnja velika komponenta na kojoj bi se moglo značajno uštedjeti ako bi se nekima gurala jeftina matrica, ali nikada nije bilo niti jedne takve prijave na niti jednom Mac forumu, takav "drugorazredni" Mac bi onda mogao završiti i kao testirani u toj zemlji u nekom časopisu i slično, pa se opet vraćamo na to da je to opasna igra s imageom, a Apple je velikim dijelom about image...
- napajanje, da ok, to je komponenta koje se ne vidi u system profileru i koja bi se mogla progurati lošije kvalitete, ali opet mislim da to Apple ne bi nikada napravio jer bi šteta koja bi nastala u imageu da se to otkrije, a otkriju se i manje gluposti, bila bi nesaglediva, dakle ne vjerujem da varaju na takvim stvarima...
- memorija, da, evo tu bi se moglo uštedjeti par dolara, ali kada ste čuli da je nekome krepala memorija koju je Apple isporučio? Ja to nisam sreo nikada! Meni je RAM u mojoj informatičkoj eri krepao dva puta - jednom sam imao jedan pokvareni bit (da samo jedan bit) na Atariju ST na jednom keksu i jednom mi je krepao jedan veliki DIMM na PowerMacu G5 koji je kupljen u Ventexu i uredno sam dobio novi u garanciji, dakle, mislim da su memorije nešto što nije problematično - ako radi, radit će vjerojatno još jako dugo...