Upgrade na SSD?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade na SSD?

03.07.2009 | 03:13
Onda? Svi su tu nekako tiho po pitanju SSD-a, a mene ta tehnologija ozbiljno pali već duže vrijeme.

Pogledajte kako Mac diže aplikacije s takvog diska:

Da, cijene su još neusporedive s klasičnim mehaničkim diskovima, ali zadnjih mjeseci ipak sve to dolazi u razinu prihvatljivog. Naime, SSD se ne kupuje kao disk za skladištenje, nego kao radni disk - znači stavi se gore sistem, scratch disk za Photoshop npr, disk za WoW i slične bitne aplikacije .

Ima li tko kakva iskustva iz prve ruke? Navodno je ova zadnja Intelova serija odlična...
03.07.2009 | 04:21
Ja sam razmatrao ... kupnju zadnjih dana, na MBP unibody, radi ustede baterije i brzine.
No na kraju sam ipak odustao zbog cijene.
Mislim da je bolje sacekati da malo cijene padnu ... ovo je ipak jo uvijek too much.
BTW koji je ostatak konfiguracije ovog stroja sa videa?
03.07.2009 | 04:36
Da, za MBP baš i nije veseo izbor jer ne možeš kupiti SSD malog kapaciteta jer ti je to jedini disk, a ako se kupuje veliki to papreno košta.

Za ovo što bi mene zadovoljilo prošao bi i disk od 80 GB bez problema.

Na snimci je Mac Pro, ali ne znam koji, a to i nije posebno važno za ovu priliku. Kod samog otvaranja aplikacija procesor gotovo da i ne igra ulogu.

Tko zna, možda ovi manji od 64 GB uskoro postanu zbilja pristupačni. Ono što mene zanima je kada će se povećati ponuda SSD-ova u 3.5" formatu. Meni disk malih dimenzija ne znači ništa, a kažu da je veće jeftinije proizvoditi zbog jednostavnije tehnologije. Neki pak nude SSD u 3.5", a zapravo unutra su dva manja diska spojena kao RAID.

Mislim da će u jednom trenu klasični hard diskovi nestati skoro "preko noći" - na sličan način kao što su nestali CRT monitori i televizije.
03.07.2009 | 10:50
Slažem se s tim, ali moja procjena je da još nije to vrijeme. Ja mislim da ćemo negdje krajem 2010 ili početkom 2011 doživjeti nagli zamah SSD-a. Do tad će se vjerojatno pojaviti i novi standard povezivanja tako da novi strojevi neće primati SSD putem SATA, nego putem neke bitno brže sabirnice.

Dotle još treba dosta cijena pasti, a i tehničke karakteristike se moraju bitno unaprijediti. SSD mora po svim parametrima biti znatno bolji od sadašnjih HDD.

Moja je procjena da će HDDovi ostati još 5 godina kao terabajtno rješenje za RAID matrice i storage servere.
03.07.2009 | 12:41
Da, takvu kronologiju i ja očekujem. Ono što ostaje otvoreno pitanje je kolika je zapravo trajnost SSD-a. Proizvođači tvrde da je broj radnih sati i do 30% veći nego kod klasičnih diskova, ali mene zanima i dugotrajnost - npr. mi u muzeju imamo diskove stare po dva desetljeća koji još uvijek rade, čitaju i pišu bez problema.

Mi u firmi ponekad hard diskove koristimo i za skladištenje, dakle ne koristimo ih aktivno godinama, ali očekujemo da rade kada ih aktiviramo. Taj dio me isto zanima.
03.07.2009 | 16:01
Jel zna tko malo više u kojoj fazi razvoja su diskovi s translacijskim glavama (mjesto rotacijske). Navodno bi to rješenje trebalo značajno ubrzati klasične diskove a zadržati sve njihove prednosti u odnosu na recimo SSD.
03.07.2009 | 16:59
Osim potrosnje, ne vidim napredak. Kod zapisivanja su tu negdja, kod citanja su brzi (koliko mi se cini).
Sad ako se razmislja ovako:
Da li treba recimo za videoobradu koja je zahtjevna po pitanju pisanja (bas i ne)
Obrada slika vise treba sistemski RAM od diska.
U krajnjoj liniji za ozbiljan posao ja bi uzeo MacPro, a ne na MBP il i MB radio nekaj (uzasno se griju valjda i preko 70 stupnjeva).

Ja sam isto razmisljao o SSD-u samo zbog potrosnje baterije, alo cijena je jos visoka.
Kaj se trajnosti tice, tu mislim da ne bitrebalo imati problema za kucna racunala, a za kakve servere i radne stanice (pa i RAID polja) ipak bi prednost dao klasicnom disku.
Kaj se tice nestajanja diskova, mislim da bude kao i s disketama, jos duuuugo se budu zadrzali.
Pa samo se vidi neki od derivata SCSI diskova na 15k oktretaja u nekom polju s kakvim kvalitetnim kontrolerom, to radi.
Mada se nesto i prica o nano tehnilogiji (nano cjevcice ili takonesto)
Bumo vidli.
03.07.2009 | 19:09
Davore, što se dugotrajnosti tiče, sve što se u ovom času nagađa, samo su puste teorije i fizikalne aproksimacije. Tek kad budemo imali 20 godina stare SSD-ove, znat ćemo koliko su dugotrajni...

Trenutna iskustva pokazuju da su, uza sve manjkavosti, najpouzdaniji mediji za dugoročno arhiviranje - knjige. Postoje primjerci stariji od 2000 godina koji još nisu izgubili nijedan bajt sadržaja. Što nijedan drugi medij još nije postigao.

Mruzic - translacijske glave - ja mislim da je to samo zahvat da produži period iskorištavanja tehnologije prije konačnog gašenja.

Žabac - ne vidiš napredak u ovom trenutku po pitanju brzine, ali nije korektno uspoređivati tehnologiju koja se tek pojavila i koja se još vrlo intenzivno razvija (stopa tehnološke promjene veća od 50% godišnje) s onom koja je već u fazi razvojnog zasićenja (stopa tehnološke promjene manja od 2% godišnje). Hoću reći - elektromehanički diskovi su dosegli svoj limit, a SSD-ovi svoj tek nisu ni načeli. Zato sam i napisao da treba čekati do kraja 2010 ili početka 2011 i da do tad SSD mora po svim parametrima (pa i brzini čitanja i pisanja) biti bolji od HDD.
03.07.2009 | 20:34
Emile, ja gledam iz danasnjek kuta. Kad bi se odlucio kupiti SSD, to bi bilo zato da produzim vijek baterije, a nikako zbog performansi (koje nisu nikako lose).
Forumsko pitanje je "Upgrade SSD?" i onda ispod filmic kako se brzo budi OSX.
SSD je buducnost (ili kako se buduzvali diskovi bez pokretnih dijelova) koja obecava. Sad je u povojima. Skupi su i imaju svojih ogranicenja. Vrlo vjerojatno za par godina budu se razvili tako da budu optimum cijene i performansi.
03.07.2009 | 21:28
Ne mogu izgluglati nikako... Uglavnom bio je onaj film kako neki lik iz Samsunga ili Seagatea kao eksperiment slozi neku brutalnu konfu s nekim brutalnim SSD-ovima, i treba mu manje vremena da iskopira 700MB fajl s diska na drugi disk, nego dok CD na koji je sprzeno tih 700MB podataka padne na cestu kad ga baci kroz prozor... Mislim da je to veoma relevantan podatak
Jos je bilo kewl vidjeti kako lik lupa ssd-ovima dok kopira nest po njima i ne dolazi do korupcije podataka...
komentari??
bok!
04.07.2009 | 01:48
Nije bio CD nego DVD u pitanju koliko se sjećam...

04.07.2009 | 10:24
Nema priče, stvarno je brz. Davore, može procjena koliko bi koštala takva Mac Pro konfiguracija (s 24 SSDa)?
04.07.2009 | 11:49
A pogledajte usporedbu s klasicnim HDD-om:
04.07.2009 | 17:15
Prednosti SSD-a su očite, no žao mi je što na kraju nema usporedbe i cijene SSD-a i klasičnih HDD-a Samsunga.

Evo izračuna za Samsungove diskove (cijene koje sam našao mogu biti niže ili više u zavisnosti od trgovine. Puno veće šarenilo cijena vlada za SSD nego za HDD kod kojih su razlike zanemarive)

Samsung 2,5" SSD
32 GB MLC = 225$ - 7,03$/GB
64 GB SSD MLC = 300$ - 4,68$/GB
128 GB nisam našao cijenu
256 GB SSD MLC = 1000$ - 3,9$/GB

Samsung 2,5" HDD
160 GB HDD = 50$ - 0,31$/GB
250 GB HDD = 59$ - 0,24$/GB
320 GB HDD = 80$ - 0,25$/GB
04.07.2009 | 18:07
Mislim da idemo u krivom smjeru - u ovom trenu uopće nije poanta uspoređivati odnos kuna/gigabajt!

SSD nije zamišljen kao skladište podataka u ovoj fazi, već kao najbrži moguću radni disk. Dakle, eventualno bi se mogao uspoređivati s Velociraptorima na 10,000 okretaja, a oni su isto malog kapaciteta.

Poanta je da SSD dođe do pristojne veličine radnog diska (npr. 128 GB je čisto ok), a da cijenom ostane prihvatljiv - npr. ja ne bih dao više od 700 kn za SSD te veličine. I to je to - kad se to dogodi, stvari će krenuti... sada su još uvijek trunčicu preskupi.
04.07.2009 | 19:36
Ja mislim upravo suprotno; uvijek u obzir treba uzeti i drugu stranu medalje.

Kao i svaka novotarija, kolikogod ona bila primamljiva i bolja od starog proizvoda stvar će se pokrenuti tek kada cijene padnu ispod neke razine (tu se slažemo). Koja je to razina za SSD - ne znam.

No, u današnje vrijeme HDD se još uvijek dobro drži te zasad vidim samo dvije skupine onih koji su zainteresirani za kupnju SSD-a:
- profesionalci kojima je svaki pomak u brzini dragocjen i kojima cijena ne predstavlja problem
- trendseteri

Ne sporim o prednostima SSD-a, no bojim se da neće biti pomaka dok netko ne pokrene lavinu sniženjem cijena.

Baš me zanima tko će to prvi učiniti.
04.07.2009 | 19:41
Moj glavni motiv su tišina i brzina. Ispada da je najglasniji dio Mac Pro-a hard disk i ako mogu i to utišati, super. Brzina mi nije kritična, ali da je ugodan luksuz - jest.
04.07.2009 | 20:27
I ja cijenim tišinu. Zato sam na iMacu

BTW ni ja nemam ništa protiv SSD-a, no dok se tržište ne stabilizira i padne cijena ništa od toga
04.07.2009 | 23:33
Zar na Mac Pro strojevima HDD krci? Ne mogu vjerovati da tako high end stroj ima takve probleme... Moj PC koji je sve skupa kostao 2000kn je bio potpuno necujan... pa da je Mac Pro ne moze... jao jao. Onda svakako treba uzet SSD.

komentari??
bok!
05.07.2009 | 00:49
"Kaj ti briješ?"

Svaki mehanički HDD se čuje. Ne postoje "Apple Mac Pro" diskovi, diskovi su diskovi - WD, Hitachi, Seagate... i svaki, pa i najskuplji se čuje. Mene to smeta i želim da se ne čuje uopće.

Obzirom da si u stanju izjaviti nešto tipa:

"Moj PC je koštao 2000 kn i bio je potpuno nečujan!"

Onda je sasvim jasno kakve kriterije imaš!

Naš PC u firmi je koštao 7000 kn i najglasniji je stroj u firmi.
05.07.2009 | 04:59
LOL, ja sam u svom PC-u od 2000kn imao isti Hitachi koji mi je sad u ladici spojen prek USB-a na Maca, i disk je jos uvijek necujan! Takve diskove nisu mogli ugraditi u Mac Pro racunala?
BTW, moji kriteriji za glasnocu su rigorozni, i to racunalo je sastavljano ciljano da bude sto manje i sto tise, a da pritom ima u sebi komponente dovoljne za moj zahtjeve... i takvo je bilo. Tko je vama kriv sto ni za 7000kn niste sposobni slozit PC konfu koja se ne cuje... Sigurno mislis kad vi za 7kkn niste uspjeli sloziti necujno racunalo, da je to nemoguce za manje love? Apple te uvjerio da bas sve sto je bolje je nuzno i skuplje?

komentari??
bok!

ps

Da se odmah ogradim od debilane, disk nije APSOLUTNO necujan jer je to naravno nemoguce, ali u normalnim radnim uvjetima (dakle buka okoline, moje disanje lol itd...) ga nije moguce cuti, osim ak se na zabije faca u njega... sto cisto sumnjam da ce netko raditi...

bok!
05.07.2009 | 10:01
Ne znaš ti Davora. On ful nečujno diše...

(Ko Lesli Eldridž )
05.07.2009 | 12:16
A da stavite komp u drugu sobu (prostoriju) i kroz zid samo neka zice idu. Kupiti SSD zbog tisine mi je jako losi razlog. Znaci i VIA procesor dolazi u obzir jer radi bez hladnjaka ili mu treba nesto malo?!
KAd bi uzimao SSD (i dao toliko love) bilo bi isklucivo zbog performansi.
Imam piceka starog 5god i cuje se vent od CPU-a. Pa kaj. Disk se uz tu buku ne cuje.
Kupiti Ferreri na struju (i biti valjda jedini papan koji nema poznati zvuk auspuha).
05.07.2009 | 14:26
Quadmachine, u mom stroju uopće nemam disk koji je došao sa strojem, to je bio mali disk. Dakle, uopće ne pričamo o nekakvim "Apple diskovima". Čisto da ne bude zabune. Svi diskovi su normalno kupljeni diskovi u Vemilu ili Ventexu.

Prije par tjedana sam kupio još jedan Hitachi i disk se čuje baš kao što se čuje svaki mehanički hard disk do sada. Još nisam sreo nečujni disk. Ono gdje vidim razliku je samo to da su manji diskovi 2.5" i 1.8" tiši i to da su diskovi na 5400 tiši od onih na 7 ili 10k.

Gdje ti kupuješ te nečujne diskove? Koji model je taj tvoj nečujni Hitachi?
Ne razumijem kako su ti kriteriji "rigorozni" ako tvrdiš da ne čuješ mehanički hard disk?

Na tvoj PS sam se zbilja nasmijao! Naime, to je ono na što je Apple mislio u onoj reklami koju nisi shvatio (priča s Vikalice)! Nisi mogao dati bolji primjer! Zato i nije čudo da nisi skužio poantu jer izgleda da ti još uvijek vrlo "PC" razmišljaš.

Mac: "Muči me glasan disk, prelazim na SSD!"
PC: "Naš hard diskovi su beščujni! Naš PC za 2000 kn se uopće ne čuje!"
Mac: "Ozbiljno? Ja moram uzeti SSD ako želim biti nečujan!"
PC: "Buahahaha, smeće Macovsko preskupo, Apple vas dere kao ovce..."

A onda dolje sitnim slovima disclaimer:

"Kada kažemo "beščujni" zapravo ne mislimo na apsolutno nečujni, nego više onako poetski, tj. da se hard disk ne čuje ako je u prostoriji galama, ljudi pričaju, vi prdite, a vani vatrogasci gase požar dok smetlari odvoze smeće."
05.07.2009 | 14:39
Zabac, Macovi se ne drže na podu, ispod stola ili u drugoj prostoriji. Oni su gotovo uvijek na stolu, kraj korisnika.

Ako je buka hard diska ono što me trenutno najviše smeta, onda i to nešto govori o tome kakvi kriteriji se očekuju po pitanju buke stroja.

Ova Mac Pro serija sa zračnim hlađenjem je možda mrvicu glasnija od onih prošlih s tekućim hlađenjem, ali zvuk velikih ventilatora je dovoljno tih i konstantan da ne smeta, ali zvuk hard diskova dok pomiču glave ili kada tu i tamo naprave termalnu rekalibraciju se čuje. Eto, mene to smeta i ako to mogu ukloniti, to ću i učiniti.

Paralela sa zvukom sportskog auta je potpuno promašena. Računala moraju biti tiha, što tiša, a sportski auti upravo suprotno. Ne ulazeći u raspravu o prirodi takvog zvuka, bitno je da kod sportskog auta zvuk motora pruža feedback vozaču bitan za samu vožnju. "Glasno računalo" je koncept koji smo mogli vidjeti u ranim SF filmovima gdje je po zidu bljeskalo tisuće žaruljica uz bip-bip-blip zvukove.
05.07.2009 | 15:30
Zanimljiva "rasprava"

Jos davno sam radio u servisu gdje su se "slagale" PC konfe....sklopio sam ih stotine, tisuce, tko to zna...

Znaci da mi je isto toliko (cak i vise, jer smo ih mijenjali dodavali i sl) hard diskova proslo kroz ruke.

Dan-danas slozim za potrebe poslovanja po neku PC konfiguraciju, i NIKADA nisam naisao na HD koji se ne cuje.

Sto je i normalno s druge strane. Zelim reci da ne drzi vodu prica "moj HD se ne cuje". Pa to je mehanika cista unutra, mora se cuti...

Cinjenica je da su neki bucniji a neki tisi. Neki opet samo "krckaju" dok neki proizvode malo visocije frekvencije buke pa blago zvizde i sl...

Probao sam i SSD nedavno u PC-u tako da imam neka iskustva i s tim. U biti kupio sam ga za Alu iMac ali sam ga prodao pa nisam uspio to ugraditi.

Sada primarno koristim MBP ali ovaj SSD mi je 128, pa bi mi bio mali, a nemam mjesta za dva diska u laptopu

P.S: Moze se sloziti "besuman" PC ali ne bas za 2000kn.

Dobro pasivno hladjenje i kvalitetno kuciste i vec smo probili tu cijenu
05.07.2009 | 16:50
Vidim da si dosta ogranicen Davore, valjda od godina koristenja Appleovih proizvoda(?) pa ne zelis prihvatiti jednostavnu cinjenicu da za manje novaca koji put mozes dobiti bolje. A ovo pod PS bi ukratko znacilo da se disk jedino cuje ako je u sobi tisina, i priblizi se lice na 30cm od HDD-a. Sto u normalnim uvjetima nitko nece raditi... Zbilja bolje cujem vlastito disanje nego rad diska

komentari??
bok!
05.07.2009 | 16:54
drlovric je napisao:

Dobro pasivno hladjenje i kvalitetno kuciste i vec smo probili tu cijenu

Ili dva venta na ispod 1000rpm-a te oklopljeno kuciste koje sam dobio za 100kn?

komentari??
bok!
05.07.2009 | 16:59
Najjeftinije kuciste koje sam ja ikada nasao (i kupio) je bilo nekih 350kn. Naravno smece zivo, lim se savija kao da je od papira.

Bice da ti imas neke mocne rabate kod dobavljaca pa top kucista imas po 100kn?
05.07.2009 | 18:24
Tko kaze da sam novo uzeo? I nemoj pricati, ima kucista po 200kn koliko oces po pc shopovima, kakvih 350kn?

komentari??
bok!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, cariblanco, m@xym, Riba, Anonimci (587)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO