Upgrade na SSD?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade na SSD?

05.07.2009 | 20:50
Ma daj, quad, ajde, baš si zabrijao... Ohani...
05.07.2009 | 21:19
Na koji način misliš da sam ograničen? To što ja čujem, a ti ne čuješ?

Kako se to za manje novca može dobiti bolje? Za manje novca se može dobiti.... nešto, ali rijetko bolje.

Meni je stroj 50-70 cm od glave i sasvim jasno čujem pomicanje glava na diskovima, a rekalibraciju pogotovo.

"Jedino ako je tišina"!!! Dobro jutro da je tišina, pa neće se buka stroja ocjenjivati u sobi ili u uredu u kojima je galama i sve puno pozadinskih šumova. Kod mene je perfektna tišina i hard diskovi su najglasnija stvar.

Tvoj "nečujni" PC od 2000 kn bi vjerojatno kod mene bio u kategoriji "Concorde taksira po pisti".
05.07.2009 | 21:19
Kaj fakat?

komentari??
bok!
05.07.2009 | 21:36
dpasaric je napisao:
Na koji način misliš da sam ograničen? To što ja čujem, a ti ne čuješ?

Kako se to za manje novca može dobiti bolje? Za manje novca se može dobiti.... nešto, ali rijetko bolje.

Meni je stroj 50-70 cm od glave i sasvim jasno čujem pomicanje glava na diskovima, a rekalibraciju pogotovo.

"Jedino ako je tišina"!!! Dobro jutro da je tišina, pa neće se buka stroja ocjenjivati u sobi ili u uredu u kojima je galama i sve puno pozadinskih šumova. Kod mene je perfektna tišina i hard diskovi su najglasnija stvar.

Tvoj "nečujni" PC od 2000 kn bi vjerojatno kod mene bio u kategoriji "Concorde taksira po pisti".

Ne, nego sto odbijas prihvatiti cinjenicu da se moze kupiti obican HDD za malo para i da nece krciti...

Drugi dio recenice nisi vidio? "ako je u sobi tisina, i priblizi se lice na 30cm od HDD-a"... Dakle, kod mene obicno svira muzika i ima jos buke oko mene (po danu), no po noci recimo, nema prakticki nikakve okolne buke, pa nikad nisam cuo disk. Jedino ako se bas trudim da ga cujem i zabijem facu u komp, onda ga i cujem... a cist sumnjam da ti cesto budes up close & personal s hard diskom, tijekom dana.

Pogotovo jos jer je tebi disk unutra kucista, koje samo izolira dobar dio buke...

komentari??
bok!
05.07.2009 | 22:09
@dpasaric - sad sam shvatio, moram se preselitiu u serversku sobu,a ne na neku udaljenu lokaciju.
Ja mislim da si ti slovenac. Primis se neceg i drvis o tome.
Kaj ti nekaj ozbiljno radis ili meditiras uz racunalo.
Sjecam se vremena kad je ISDN dosel u hrvata i koliko se sjecam dodavali su jedan sum u signal da ne bu grobna tisina u slusalici. Zakaj sam to rekel, jer ljudi (normalni ljudi) nisu naviknuti na grobne tisine. Zakaj opce to pisem, idam na pivu. To je korisnije, jer osjecam a se pretvaram (u sto se pretvaram?). Pretvaram se u nesto sto ne zelim. Bok,
05.07.2009 | 22:36
@quad - Kakav "običan HDD"?! Kakvi su moji - neobični?

Sve su to najobičniji 7200 rpm 3.5" diskovi, imam 4 komada po tera, dva su WD, jedan Hitachi i jedan Seagate. I svi se čuju, nema nečujnih. U firmi imamo ne znam niti sam koliko diskova svih vrsta, svi se čuju.

Daj mi reci tajnu - koji je model taj tvoj koji se ne čuje?

@zabac - ne "drvim" ja, branim svoj stav jer znam činjenice - na početku sam konstatirao da mi je jedan od razloga zašto me SSD privlači i zato jer je neučajan, a onda je Quad počeo sa nemogućom teorijom kako je njegov PC od 2000 kn nečujan i kako ja valjda imam nekakve skupe Apple diskove koji su nekvalitetni i glasni...
05.07.2009 | 23:02
Obican HDD naspram SSD-ova koji su i tema ove raspre.

Ne znam koji je moj model, ne da mi se sad vaditi iz ladice da provjerim, kako da provjerim softverski?

Vidis u cem je problem... zast bi bilo nemoguce sloziti necujnu konfu za 2000kn djizs. I LOL, nemas Apple diskove, nego diskove drugih proizvodjaca koje je Apple ugradio u svoja racunala i masno naplatio, a opet nije isporucio sam vrh! A od jebeno skupog stroja ocekujem da ima HDD koji ne krci, zao mi je sto si ti zadovoljan time da si skupo platio uber stroj, a imas prigovora na njega, zbog cega si i pokrenuo ovu temu

komentari??
bok!
05.07.2009 | 23:38
Na Macu se lako softverski pogleda model diska - samo u System Profileru odeš na diskove i sve ti kaže. Valjda je tako i na Windowsima.

Ne čitaš pažljivo, lijepo sam napisao da diskovi u mom stroju nisu isporučeni od Applea.

U većini slučajeva se Mac Pro kupuje s minimalnim diskom radi cijene, a onda se instaliraju diskovi prema želji. Tako sam i ja napravio.

Dakle ja uopće nemam prigovor na Apple po pitanju diskova, diskove sam kupio sam, ali ne vidim kakvu bi to razliku napravilo. Kao da postoje "glasni" koje bi kupio Apple da "podvali" kupcima i oni "tihi" koje ti kupuješ za stroj od 2000 kn!

Mehanički diskovi se čuju i to je to.
06.07.2009 | 00:16
Dobro, a da si imao viska love i da si uzeo najskuplji Mac Pro s najvecim diskom, bi li i na taj disk imao prigovora radi buke?

I da, postoje glasni i tihi hard diskovi, cemu takvo cudjenje. Seagate od mog cimera krci cijela soba zvoni... wtf. Ne kazem da je Apple podvalio kupcima, kao sto im nije podvalio one NVidia graficke koje su masovno crkavale u MBP-ovima, nego jednostavno nisu dali najbolji hardver koje trziste nudi u svojoj konfiguraciji...

komentari??
bok!
06.07.2009 | 01:30
I kupio sam tadašnji high-end model, ali kakve to veze ima s diskovima - i onaj najjeftiniji i onaj najskuplji imaju diskove istih proizvođača, a ako je disk mehanički, naravno da se čuje.

Dakle, da, naravno da bih, pa imam generalni prigovor na svaki disk koji se čuje. Za sada sam vidio svega par malih i sporih diskova koji su bili gotovo nečujni, ali normalni 3.5" disk na 7200 rpm se čuje da je ne znam koji u pitanju, a vjeruj mi da nikada nisam štedio na diskovima i kupovao neke jeftine.

Znam da postoje razlike u glasnoći, npr. jednom davno sam imao jedan divlji disk na 10,000 i to je bilo grozno (i krepao je prebrzo), ali i onaj najtiši se čuje. U testovima i karakteristikama proizvođača rijetko kada možeš vidjeti taj podatak, dakle što kupiš - kupiš, saznati ćeš tek kada ga aktiviraš.

Inače, mogu se složiti s tobom da su Seagate glasniji od npr. Hitachija - tako se barem meni čini na ovima koje ja koristim. Isto tako nije isto da li imaš jedan disk ili 4 kao ja, vjerujem da taj tvoj PC nije imao više od dva diska. Više diskova - više buke.
06.07.2009 | 05:26
Davore mislim da je MacPro dizajniran onako prozracno dobrim djelom zato jer je predvidjen za hardware freakove (sto vjerujem velik broj MacPro usera jesu) da doticni mogu slusati kako njihova zver "diše" ... ti si jednostavno ne-kompatibilan sa MacPro-om.
Quadpro ... ti si zabrijao ... covjek hoce tiho i to je to ... kakve to fakin veze ima sa ogranicenoscu i ostalim glupostima o kojima bljezgaris ... Macpro nije laptop ... i diskovi du brze grdosije ... i kuciste je otvoreno ... na nain na koji je malo kucista zapravo otvoreno ... i cuje se ... culo se i G5-icama ...
Ja bi ga stavil pod stol ...
Uostalom ... pa covjek je samo to spomenuo kao jedan od razloga ... ne kao svoju opsesiju ili nesto ...dajete prestanite offtopicariti kakti deca mir u kuci.
06.07.2009 | 05:36
Ili ako cemo nemir u kuci ... quad sto tvoji diskovi zapravo rade?
Koliko sam ulovio iz dosadasnjih postova na forumu ti zapravo pises u nekom textwrangleru kojesta ili eventualno pokrenes kadkad neki dreamweawerllike program .. flash mozda ... i kaj jos? Za disk zahtjevmoga?
A davor te diskove gnjavi i cijedi rendanjem ovak rendanjem onak ... mislim da bis to trebao uzeti u obzir?
06.07.2009 | 05:55
Ecvis dobro kažeš, malo smo odlutali, vratimo se na temu!

Evo, tko prvi spazi 128 GB SSD u klasi od recimo oko 100 eura neka javi!
06.07.2009 | 08:58
Gore negdje Emil je napisal da se tehnologija razvija (i jos je malo dijete u odnosu na klasicne diskove). Treba tehnologiji dati vremena. Bezobrazno su skupi, zapisivanje im nije jaca strana zbog provjere popunjenosti celija. Za par godina ja ocekujem znacajni pad cijena.
dpasaric - Ne znam s cim se bavis i zasto ti treba tolika brzina (brzine nikada dosta to je istina).
E sad, ako se trazi kapacitet, tu SSD-ovi nemaj kaj traziti (cjena). Jedino kaj mi pada na pamet je obrada videa koji guta abnormalne kolicine diskovnog prostora. Za to je sada bolje i JEFTINIJE uzeti klasicne diskove u nekom od redundantnih polja (RAID 5 ili 6).
Buka je relativna stvar. Mislim da novi WD i nisu nesto bucni (mada postoje i prigusivaci buke i vibracija).
Jos se bude jedno racunalo promijenilo dok SSD ne postane pristupacan.
Razmisljam si jednu stvar, gledas disk od 128GB! To je samo za OS i programe, to ti u poslu nebu nesto previse ubrzalo rad jer kad se ucita u RAM tam i ostaje (vise memorije i inace ubrzava racunalo i to drasticno) - naravno do neke granice preko koje i nema smisla). tako da teorija o brzini i ne drzi vodu.
Na filmicu se vide impresivne stvari: koliko brzo otvara programe, koliko brzo kopira, koliko brzo se OS podize - kome je to vazno.
Apsolutno da imam novaca, jednoga bi ubacil u svoj MBP, u stolni bas i ne. Na poslu drugi odredjuju kaj meni treba, tako da tu nemrem utjecati.
Bude jos polemika oko SSD-ova. Diskovi se nisu bitnije mijenjali godinama (desetljecima).
06.07.2009 | 22:02
128 GB je dovoljno za OS i njegov swap, za bitne aplikacije, a možda i za PS scratch disk. Ako mi još na taj disk stane i WoW- nitko sretniji od mene! Sve ovo nabrojano bi značajno profitiralo od SSD performansi.

Ovi najnoviji su sada sustigli klasične čak i u onim operacijama gdje su bili sporiji.
07.07.2009 | 16:24
Mislis da vrijedi novaca?
15.07.2009 | 18:18

Hvala Lexu na linku, pejstao sam ga ovdje da vide i oni koji ne prate Vikalicu non-stop...
06.08.2009 | 01:03
Kako značajno utišati HDD?
Tako da ga se ovjesi na laštike i time se spriječava pojava rezonancije sa kučištem računala.

Ja imam dva diska tako ovješena u kučištu i ne čuje se niti seek, niti kalibracija!
Ali baš se ne čuje dok se to jako ljepo primjećivalo dok su diskovi šarafima bili pričvršćeni za kučište.

forum.pcekspert.com/showthread.php?t=85938
06.08.2009 | 01:12
Haha, pogledao fotke! Vise kao ležaljka između dvije palme! Fora, ali neizvedivo u Macovima, pogotovo u Mac Pro koji ima "slide-in" diskove.
06.08.2009 | 11:23
Uvijek se može smanjiti prijenos vibracija. Ako ova ideja s ovjesom nije primjenjiva, onda se vjerojatno mogu izmđeu vijaka i kućišta ubaciti gumene capice na sličan način kao kod laptopa. Ne znam kak je izvedeno to na macprou jer nisam imal prilike doći u dodir s njim, ali sam se narastavljal powerbook laptopa pa znam kak je izveden 'ovjes' HDD-a i optike. Unaprijed se ispričavam ako sam lupil glupost i macpro već ima neki sustav za prigušenje vibracija, ali on se može poboljšati vrlo jednostavno. Uzmeš neki silikonski kit za kupaonu ili prozor. Istisneš ga na neku glatku površinu i NE razmazuješ. Ostaviš ga da se osuši i stvrdne i dobil si glistu. nju možeš ubacivati između dijelova koji vibriraju i tako ih razdvojiti. Ako ti treba neki drugi oblik, onda ga napraviš dok je kit još svjež, ali treba voditi računa da se kit ipak malo steže kako se suši. Ali, prigušna svojstva su mu jako dobra
06.08.2009 | 12:49
dpasaric je napisao:
Haha, pogledao fotke! Vise kao ležaljka između dvije palme! Fora, ali neizvedivo u Macovima, pogotovo u Mac Pro koji ima "slide-in" diskove.

Znam da Mac Pro ima ona 4 kaveza gore za diskove.
Ali, ako se ikako može preraditi ladice na koje se zašarafi 3,5" disk stvar bi funkcionirala!

Znam da je to gnjavaža, gubitak vremena, ali i rizik piliti po kučištu Mac Pro-a, ali to je učinkovito rješenje.
Što se samih diskova tiče, ipak se mogu čuti, ali tada treba prisloniti uho na manje od 10 centimetara od mrežice ispred diskova i staviti npr. da se defragmentiraju.
Tada se čuje lagano krckanje glava diska, ali opet kada uho prislonimo jako bčlizu disku.
Inače se čuje samo strujanje zraka kroz napajanje dok se radi za kompom.
Kučište je na stolu odmah do monitora kao i kod tebe na slikama recenzije Mac Proa G5 x2
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO