iMac 17'' G5 - HELP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 17'' G5 - HELP

17.07.2009 | 12:56
Pitanje je sljedece:
- prilikom boot-a napise sljedece u gornjem lijevom kutu ekrana:
/etc/master.passwd: No such file or directory
-sh-2.05b#

i tu stane i ne mrda dalje

- navodno se samo ekran ugasio i nije se dao palit uopce, pa sad nakon nekog vremena se uspio upalit
- kako reinstalirati MacOS i gdje ga skinuti?
- neznam jeli bitno ili ne ali ventilator radi dosta jako ili je to normalno u boot-u???
17.07.2009 | 22:03
Jesi probao bootati u single user mode? Pri startanju (kod akorda i jabuke na ekranu) držiš command+s. Ako ti to uspije, onda dalje slijedi upute odavde.
18.07.2009 | 20:51
tnx, iMac je na poslu pa budem u ponedjeljak probal.

inace koji MacOS ide na to računalo?
mislim koji bi bilo najbolje staviti i jel instalacija komplicirana ili ne (slično PC-u)?
18.07.2009 | 21:38
Bez problema možeš staviti zadnji sistem, 10.5 (Leopard).
Preporučio bih ti "clean install" koji podrazumijeva prethodno brisanje diska i samu instalaciju (erase and install).Pretpostavljam da si po prve "oči u oči" s ovim računalom, pa mislim da je ova instalacija najbolje rješenje, ali i inače.
I brisanje i instaliranje su krajnje jednostavni. Sve se obavlja preko instalacijskog diska.
18.07.2009 | 23:07
e puno hvala, inace instalaciju pc-a imam u malom prstu. S obzirom da sam se nasao na novom radnom mjestu moram se malo upoznati i s Macovima, a za sad se pomalo snalazim. Ima dosta stvari koje mi se vise sviđaju nego na pc-u.
19.07.2009 | 08:57
Instalacija Mac OS X je puno dosadnija od instalacije Windowsa. Ništa se ne ruši, niti blokira i sve svaki put radi... I traje kraće.
20.07.2009 | 09:39
smayoo je napisao:
Jesi probao bootati u single user mode? Pri startanju (kod akorda i jabuke na ekranu) držiš command+s. Ako ti to uspije, onda dalje slijedi upute odavde.

tnx jos jednom pomocu ove upute sve proradilo.
samo imam jos jedno pitanje: Ventilator radi po meni nenormalno, ono fullgas - skora pa iza mozes susit kosu. Jel to normalno ili ne?

edit:
pronasao rjesenje, tnx anyway
20.07.2009 | 10:23
Normalno je, kod Macova sa PPC procesorima, u takvim situacijama (target mode, ili nakon što pritisneš alt odmah nakon bootanja) fanovi rade na full speed. Tek sa podizanjem OSa uključe im se i "drajveri" za njihovu regulaciju...

Možeš staviti i 10.5., ali nemoj ako imaš ispod 1GB RAMa. poželjno je i više...
20.07.2009 | 10:46
@zmarko6
edit:
pronasao rjesenje, tnx anyway

Ne bi bilo loše da to podijeliš s nama... možda nekad nekomu dobro dođe
20.07.2009 | 14:16
1. nacin:
Well, just try unplugging anyway. If you've got an Ambient Light Sensor or iSight iMac, that's all you need. If you've got on earlier iMac G5, you need to unplug everything and remove the back of the computer. To accomplish this, you turn the 3 screws on the bottom counter-clockwise until they stop turning. The whole back will lift out, jointed at the top.
To the upper-left of the center of the computer, just below a fan assembly, are two little metal buttons. Using something like the eraser side of a pencil, press the lower one. Reassemble the computer. Make sure that the back is in properly before tightening the screws.

2. nacin:
http://support.apple.com/kb/TA23842?viewlocale=en_US

Medjutim sad imam drugi problem, naime kako je iMac proradio, napravio sam update s obzirom da je OS 10.4... te se nakon reboota vise NE PALI vec stoji jabuka oko sat vremena????
Prilikom izlaska iz single user moda vidim da stalno vrti sljedece:
INIT_Processeses(), could not establish the default connection to the WindowServer. Jul 20 13:03:15 iMac-G5 /System/Library/CoreServices/Loginwindow.app/Contents/MacOS/Loginwindow:Login Window Application Started
20.07.2009 | 15:57
Ako si vičan radu s Terminalom:
http://www.listsearch.com/Lasso/Thread/index.lasso?19186#230325
... inače, kako sam gore naveo, ako ti nije problem reinstaliraj sistem, a kad radiš update sistema predložio bih ti da skineš zadnji Combo Update (10.4.11 u tvom slučaju) i prođeš instalaciju. Ovo govorim iz razloga što si računalo "naslijedio" na radnom mjestu, bar sam to tako razumio.
Prije instalacije update-a možeš napravit "Repair Disk Permissions" s programom Disk Utility.
20.07.2009 | 22:26
Zanima me ukoliko se odlucim na cistu i frisku instalaciju, da li mogu instalirati MacOS 10.5 jer imam samo taj cd-dvd od iMaca 24"?
Inace imam u iMacu 17" 2GB RAMa to bi trebalo biti dovoljno!?
21.07.2009 | 00:34
Neće ti to raditi. Treba ti retail DVD od Leoparda. Tj. može i s ovog, ali treba neko kemijanje, ja to ne znam, ali ima ovdje nekih koji znaju, s tim što nisam siguran da je to baš legalno. Ako je to Mac u nekoj firmi, razmisli 2x.
21.07.2009 | 08:57
Stari OS je 10.4.11 te nakon sto je povukao neka 4 update-a (java, itunes, ichat i jos neki) vise se ne boota.

Pise na naljepnici ovako:

"MAC OS X 10.5.1 RETAIL"

Jel moze ovaj
i kako napraviti reinstal da se ne izbrisu podaci s diska?
21.07.2009 | 10:06
Da, može taj.

U tvom slučaju, kada je Mac OS X već instaliran na računalu, možeš izabrati između dvije vrste instalacije:
• Archive and Install - kada će sistemski fajlovi biti premješteni i arhivirani u folderu Previous Sistem, a instalirat će se novi sistem. Kod ove vrste instalacije možeš sačuvati Users and Network Settings koji će biti uvezeni u novoinstalirani sistem (točnije: user accounts, home folderi i network settings biti će uvezeni). Ovdje se radi o upgradeu postojećeg sistema.
• Erase and Install - koju sam već spominjao i koja je najbolja opcija, a posebno za tvoje računalo. Ova opcija briše sve što je postojalo (možeš izabrati i kvalitetu brisanja), te na volumen koji moraš prethodno formatirati (najbolje Mac OS X Extended (Journaled) instaliraš novi sistem. Kod ove opcije si siguran da je sve u redu jer je sve novo, dok kod prve opcije nikad ne znaš tko je i što prije tebe radio.

Ako postoji mogućnost da napraviš backup postojećeg diska, tada bi mogao instalirati s drugom solucijom i prilikom instalacije (ili nakon, preko programa Migration Assistant) uvesti fajlove ili postavke koje želiš (user accounts, network settings, programe, fajlove ...). Računalo treba spojiti firewire kabelom s drugim računalom u target mode (prilikom startupa držati "T" tipku na računalu koje će biti prikazano kao disk na desktopu drugog računala).
21.07.2009 | 10:20
Osim navedena dva nacina instalacije jos mi se nudi na prvom mjestu opcija:
"Upgrade Mac OS X"
Jel bi mozda bilo dobro tu opciju izabrat za početak pa kasnije lako izbrisem disk (Erase and install)?
21.07.2009 | 10:28
Nema logike da prvo napraviš upgrade, pa kasnije sve brišeš.
Ako se odlučiš za upgrade, računaj s tim da ti se kasnije mogu pojaviti anomalije u radu iz razloga koje sam gore spomenuo. Isto tako , ako je sada sve u redu, i kasnije bi trebalo biti sve ok.
21.07.2009 | 10:39
Ako si još u nedoumici oko načina instalacije, razmotri ovo s backupom. Tu dobijaš "brand new system" i uvezeš podatke koje želiš
21.07.2009 | 15:53
Nakon mnogo surfanja i strpljenja(jer se applove stranice sporo ucitavaju) nasao sam rjesenje za svoj "SIVI EKRAN" koji nije mrdao:
- Mac OS X 10.4, 10.5: Gray screen appears during startup -

Eto za pocetak sam napravio "upgrade MacOSX" jer nisam znao sta je gore od podataka i sta bi jos moglo zatrebat.

Zanima me koliko je tezak OS s obzirom da je na disku zauzeto 40GB a jednostavno ne pronalazim podatke ( osim nekih 15GB )?
Te na koji nacin se aplikacije instaliraju i deinstaliraju u MacOSX?

A s obzirom kako se sada ponasa MacOS cini mi se da mu ne gine "Erase and Install" !

I hvala jos jednom svima na pomoci! Ja jos ucim !
21.07.2009 | 16:52
Zanima me koliko je tezak OS s obzirom da je na disku zauzeto 40GB a jednostavno ne pronalazim podatke ( osim nekih 15GB )?

Na disku bi ti Mac OS X 10.5 trebao zauzeti oko 9 GB s default postavkama ili oko 12 GB s instalacijom "developer" foldera

Te na koji nacin se aplikacije instaliraju i deinstaliraju u MacOSX?

Instaliranje programa je pomoću instalatora (samo slijediš upute), dok se neki, manji programi samo pokrenu nakon što im odrediš mjesto na disku.
Deinstaliranje je na način da ikonu (folder) programa odvučeš u smeće. Pri tom možeš, ali ne moraš, pobacati i neke fajlove koje je program "posijao" okolo ako znaš gdje se nalaze. Neki programi imaju svoj deinstalator, koji pokreneš i slijediš upute.
I jedno i drugo vrlo jednostavno.

A s obzirom kako se sada ponasa MacOS cini mi se da mu ne gine "Erase and Install"

Toplo preporučam
21.07.2009 | 20:33
Nije bas da kod nadogradnje sustava nema problema. Ja na svoj mini (prvi i najslabili +giga rama) probao nadograditi oosx 10.5 (s 10.4 sam ga dizao) i nikud nikam, vidi se pozadina i tu stoji. Reinstlacija je pomogla.
22.07.2009 | 09:48
Samo jedna uputa kod instaliranja. Nakon što odabereš disk na koji ćeš instalirati sistem (bilo od nule ili kao upgrade postojećeg sistema) imaš u dnu tipku 'Customize'. Na nju klikni i poisključuj sve jezike (nekak sumnjam da su ti baš potrebni japanski, nekoliko kineskih i korejskih...) osim onog koji ti treba (pretpostavljam engleski). Također, ni dodatni fontovi ti ne trebaju, kao ni drajveri za sve printere ovog svijeta. Tako smanjuješ instalaciju leoparda sa 9 na 6,5 Giga..
22.07.2009 | 11:16
@djuro
ali ako imate laptop nemojte uklanjati jezike i fotove (predpostavljam da cete putovati sa njima) ... nije toga toliko a kad se nadjes u situaciji da ti ovo treba ... prelijepo je iskustvo kako glatko funkcionira mejnjanje jezika na macu ... neda se mjeriti ni sa cime ... jos spojis jednu od lokalnih tipkovnica usb-om da i vidis kaj tipkas ...
27.07.2009 | 13:34
alo drustvo jel moze jos mala pomoc oko MSoffica

Zbog cega se sve sprema u *.dot pa se onda mora otvarat i tek onda uspijeva spremiti u *.doc?

tnx
27.07.2009 | 13:43
zmarko6 je napisao:
alo drustvo jel moze jos mala pomoc oko MSoffica

Zbog cega se sve sprema u *.dot pa se onda mora otvarat i tek onda uspijeva spremiti u *.doc?

tnx

Jer ti je tako postavljeno u Preferencesima? Odi u njih i podesi si sve kako zelis da ti bude.
A ako ne znas, bojis se ili si lijen, koristi Save as u startu
27.07.2009 | 16:04
hvala

inace nisam lijen vec ne radim na mac-u ali moram davati mali support vezano uz mac-ove, pa mi je to malo problem dok mi ne stigne macbook.
nadam se da sam zadovoljio tvoj sarkazam i da hvala ti jos jednom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (891)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO