20.07.2009 | 20:06
Tomek, kao ne-skupo ljetno rješenje, nažalost, ne može ti pomoći ništa na žicu. Ako ti mobilni internet preko PC Express kartice ne radi dobro, možeš probati sa SIM-karticom drugog operatera (dakle, ako je ovaj od T-mobilea, posudi za probu nečiji VIP). Ako ti je signal slab na oba operatera, ja bi išao na ovakvu varijantu:
VIPme mobile broadband (ili T-mobile ekvivalent, ovisno o tome koji je signal manje loš) ili VIPme (prepaid) homebox - uzmeš onaj paket koji ti je povoljniji po megabajtu (. Uređaj koji dobiješ u paketu baciš u smeće i kupiš 3G/UMTS router koji radi i
koji ima priključak za vanjsku antenu. Mogu preporučiti nešto od Linksys-a ako nisi škrt ili nešto od D-linka ako jesi
(pri tom ne očekuj iste rezultate od jednog kao od drugog).
I jedno i drugo je nabavljivo npr. u Ventexu, uz čekanje, a vjerojatno i kod bilo kojeg drugog M-san partnera.
E, onda, ako ti je i s ovim uređajem prijem slab, možeš npr. kod
www.mikrotik-hrvatska.com potražiti prikladnu vanjsku antenu s odgovarajućim kabelom. Iskustvo kaže da omnidirekcijske uglavnom ne pomažu (osim ako nemaju 12 m
), ali mi jedna slatka mala usmjerena yagica mogla (ono što se od milja u TV prolematici zove "riblja kost", samo cca duplo manjih dimenzija). Uz nju, naravno, i prikladni koaksijalni kabel (debeli RG59 prije nego tanki RG168, radi manjeg gušenja) i, naravno, prikladan konektor za spajanje na router (nažalost, u toj wlan i gsm tehnici ima malo more tih konektora, svi nalikuju jedan drugom, a razlikuju se u desetinki milimetra promjera, koraku navoja i sl...
).
Uglavnom, raspitaš se (u slučaju VIPNET-a pogledaš na mobitelu kako se zove bazna stanica koja ga hvata) gdje je točno bazna stanica, staviš usmejerenu antenu na krov i usmjeriš je prema toj baznoj stanici (što veća udaljenost, to je preciznost ciljanja manje bitna). Polarizacija je mahom horizontalna (riblja kost stoji horizontalno), ali nije uvijek (npr. blizu vojnih radara je vertikalna).
Svjestan sam da si pitao za modem, a ja ti pričam o antenama. Sorry, ali priča o modemu danas je pucanj u prazno. Sam si rekao da ti je GPRS preko iPhonea bolno spor. Klasični modem gotovo nikad nije išta brži. Onih 56k deklarativno zapravo je 48k u praksi, i to samo downstream, dok upstream sigurno nikad nije preko 33.6k. GPRS radi u slotovima od po 19.2k. Upstream uglavnom 2 slota, downstream i do 4. Kod GPRS-a ograničenje u pravilu nije kvaliteta signala, nego opterećenje bazne stanice (voice veze imaju prioritet pred GPRSom pa na malim baznim stanicama često GPRS veze stoje na ledu čim 4-5 ljudi preko njih obavlja telefonske razgovore). Dakle, ako si u nekom "pustom" kraju gdje nema puno mobitela u uporabi, možeš očekivati da ti je GPRS veza brža nego što bi ti modemska bila.