30.08.2009 | 15:56
Vidi Spider
http://www.prizma-foto.com/Proizvodi/KAL...abid/95/Default.aspx
ili ovaj koji si navel HSMinformatika
hsm.hr/hsm/index.php?option=com_content&...;id=17&Itemid=72
Uvijek vrijedi dda je skuplji i bolji, ali ako ti ne treba za pripremu za tisak...
Koliko sam skuzil, ovaj Pantona hue ..., mora biti ukljucen u racunalo stalno jer mijeri ambijentalno svjetlo, a spider je samo kad se namjesta.
Inace od ambijentalnog svjetla jako ovisi i prikaz na ekranu, pogotovo ako u prostoru ima vise izvora razlicitog svjetla i vise scena (imas fluokompaktnu zarulu na plafonu, onda vednu stolnu lampu i neku zidnu tek toliko i jos ako ima po nekoliko zarulja u kojoj od njih i ne dao Bog jos dime za koju, onda si zakompliciras zivot). Inace, za imalo ozbiljniji rad trebao bi kalibrirati uz monitor i printer i skener. Fotic nije bitan jer korekciju radis unutar programa. Posto nije rijec o pripremi za tisak, sve je lakse.
Mislim, ako stvarno imas viska novca, kupi kalobrator, ali ne vidim neke uporabne vrijednost. Mislim da je oko najbolji kalibrator, a na netu proucis kak se kalibrira monitor kroz postojece programe (MAC ima svoj programcic za to). (System Preferences->Displays->Color->Calibrate... i tam je malo objasnjenje). Ja tak radim i za kucnu upotrebu dobro ispada.