21.11.2004 | 20:11
ne sumnjam da je Intuos 3 pravi izbor no zelio bih neka iskustva iz prve ruke, ako se nekom posrecilo i vec nabavio spravicu. Ima li takvih? Netko tko je isprobao Intuos ili Graphire? Kojeg ste nabavili? Maleckog? A5? A4? Utisci?
Najkrace receno: o Intuosu sve najbolje. Koristim ga (Intuos2) otkako se pojavio iako sam ga na par mjeseci morao umiroviti zbog kronicnog nedostatka mjesta na starom stolu i pomanjkanja radnih zadataka na kojima se moze iskazati. Cemu trpanje u ormar? Kad stoji na stolu, covjek tesko moze odoljeti ulasku u Photoshop i spontanom doodlanju. A kako me za doodlanje nitko ne placa...
Graphire sam iz nekog razloga (ne sjecam se vise kojeg, ali pazljivo sam prostudirao materiju - iako ga uzivo nisam nikad sreo) iskljucio iz konkurencije za kupovinu i dvoumio se izmedju skupog A4 i bezobrazno skupog A3 modela da bih na kraju, vidjevsi koliki je A5 "uzivo" - kupio njega. Jedna od pametnijih odluka u zivotu.
Jedina stvar koju mu danas mogu zamjeriti je "zicanost" ploce. No, kad sam ga kupio, presavsi sa Digi-pena koji je, osim zicom spojene ploce, imao i zicom spojenu olovku (na plocu), Intuos je bio preporod.
Super se ponaša u Painteru i Photoshopu, a ugodno su iznenadili i neki programi kao Shake i AfterFX. Fora je i Inkwell, ali ipak samo za igru.
Ovo sto Davor kaze uglavnom stoji. Zasto uglavnom? Olovka sasvim uredno radi na nivou sistema pa moze mijenjati misa onima kojima je "prirodnija". Meni je prirodnija samo kad moram potegnuti crtu, prostorucno, a za sve drugo i dalje urednom koristim misa. Osim Paintera i Photoshopa, svi programi koji u sebi sadrze bilo kakvo prostorucno crtanje (raster/vektor) danas uglavnom idu u smjeru podrzavanja osjetljivosti pritiska i nagiba olovke pa je postalo jednako "normalno" moci to iskoristiti i u programima za compositing.
Davor spominje i Inkwell pa cu reci i to da mu je Apple pronasao korisnu primjenu. Ukomponirali su ga u Motion, tako da ovaj prepoznaje komandne glyphove. U usporedbi s radom u AE, Motion s Intuosom djeluje kao scena iz StarTreka.
Izgleda da Intuos 3 mijenja stosta. To vise nije obican graficki tablet -- ima inteligentne dodatke sastrane - programabilne tipkice (dodijelis im funkciju koju zelis) i senzitivnu vrpcu ala Star Trek. Kad po njoj povlacis prstom (ili olovkom) softwer recimo automatski mijenja velicinu kista. Takodjer su dva puceta na olovci programabilna, pa mogu biti lijevi i desni klik misem ako hoces. Ako nakosis olovku, mijenja se oblik kista takodjer.
Sve to, osim "senzitivne vrpce" uveo je jos Intous2. Lijen sam skociti na Wacomove stranice i pogledati da li je trica doista bezicna, ali pretpostavit cu da je i ponovo punim ustima ishvaliti kako Intous tako i Wacom za bezbolnu integraciju s Macom.
A sad se ispricavam, idem psovati Logitech i njihove drivere za bezicnog misa pod OS Xom.