28.05.2012 | 09:38
Evo i mojeg dojma - D3 je igra prepuna sadržaja i sama igra vrlo je dojmljiva. Nažalost, sa mojim jabučnim hardverom uopće nije igriva. Svaka čast sretnicima i promućurnima koji su se na vrijeme i unaprijed pobrinuli za poprilične grafičke zahtjeve dugo iščekivanoga naslova.
Moj mali, stari, ali ipak pouzdani i u-svemu-osim-u-d3 dobar mbp mid-2009, 13" mbp5,5 model, na moju veliku tugu ne može se nositi sa zahtjevima D3 glede grafike. Probao sam mijenjati rezoluciju i jedina prihvatljiva na mojem laptop zaslonu je nativna - 1280x800. Eh, na toj rezoluciji ugrađena Nvidia 9400M sa 256MB VRAMa, uz 8GB DDR3 SODIMM 1067MHz RAMa nije dovoljno da u otvorenim prostorima igre (puno tekstura, puno točkastih izvora svjetlosti poput fenjera, potočića, dinamička pozadina scene i sl.) - sve grafičke postake u igri su na minimum, Low FX uključen. FPS (frames per second) padnu i do neigrivih 1-2 a uglavnom su na nekih 8 FPS. Pa si vi sad predočite kako je to igrati D3 sa 8 FPS - slow-motion do boli - u jednom trenu vidiš ruku u zraku, u drugom prvo čuješ da se Magic Missile zabio u zid a onda možda i vidiš kraj tj. samu eksploziju već kod zida. Uglavnom nemoguće igrati čim se na istoj hrpi nađe više čudovišta jer silno mahnito klikanje nekako biva bufferirano i onda moj pokušaj izbjegavanja njihova napada ne u rodi plodom jer moram čekati prvo da se silni klikovi renderiraju... dotle sam naravno mrtav, od najobičnijih a kamoli ne boss monstera. I da, D3 se na hardveru koji ga može pogoniti, može sasvim lijepo igrati, no na nedostatnim grafičkim karticama nažalost ne.
I tako, iako se "zaletih" i iskeširah za čak Collectors Edition, ništa od D3 u mom slučaju - čekam kraj 2012 i trač-najavljeno osvježenje iMac serije. Jednostavno ne mogu vjerovati da primjerice 21.5" i5 iMac (onaj osnovni model) sa Radeon 6770M ne može pogoniti D3 sa najvišim postavkama i na nativnoj rezoluciji HD. Jer moje je razmišljanje sljedeće:
- u PC svijet više se ne vraćam, OS X nudi sve što meni treba i što koristim u privatne svrhe (nikada do sada nisam radio u službene svrhe na macu i nekako ne vidim da će se isto u dogledno vrijeme promijeniti)
- niti jedna konfiguracija osim one najnabrijanije Build-to-order i7 27.5" ne čini mi se baš-kako-treba, u smislu igranja D3. Čak niti 6970M sa 2 GB VRAMa nije top-of-the-line grafička za D3. Je, sa njom bi se moglo sasvim udobno igrati na HD rezoluciji, ali ako već čovjek nabavi 27" zaslon zar nije logično očekivati da može i u D3 igri uživati u najvećoj rezoluciji koju 27" zaslon pruža? Eh dečec, rekli su mi, za to trebaš 2 grafičke, možda bolje MacPro...
I tako, cijenom ograničen, odlučih svoj D3 staviti u ladicu, knjigu sa grafikama nisam još niti otpakirao lol, kao, ne želim si "spoilat" D3 - no već je "spoilan" mojim dojmom na mojem hardveru... eh. Pomislih, samo na trenutak, ma kupi si neki gaming PC no tada sam D3 naslov ne košta 750kn(collectors edition) već cca 8750kn (22" HP monitor + HP Pavillion sa Geforce GTX 550 grafičkom) - rek'o, ne bud' lud, nijedna igra! nije vrijedna tih novaca.
Za sada, nek D3 čami u mračnom kutku sobe... vraćam se svom dobrom starom, pouzdanom i hardverski dovoljno moćnom PS3. To se zove igranje - kupiš konzolu jednom i zaboraviš - samo uživaš u raznim igraćim naslovima-jednako dobro vrti se prastari "Conan" kao i nedavni "Mass Effect 3". Ovaj PC gaming svijet gdje je svaka žičica svake grafičke od značaja, nadogradnje i konstantno ulaganje u hardver jednostavno nisu za mene.
I da ne pričam o Blizzardovoj pripremljenosti za D3 launch... čovjek poput mene pomislio bi da su nešto naučili iz WoW Launch problema. Vidi se da nisu... toliki hype, hvale o milijunima prodanih primjeraka, i onda neigrivo, serveri nisu spremni za toliki load... eh... možda da su platili google-u da pomogne svojim serverskim farmama na sam launch date. Da, da, bude Blizzard sve to pokrpao no svejedno jadno i ostavlja trpki okus u ustima.
Moja preporuka onima koji na macu žele igrati D3, a još nisu nabavili - prvo, čekajte još par mjeseci dok Blizzard zakrpa sve što treba, podesi svoje servere da stotine tisuća igrača mogu udobno igrati istodobno itd. Drugo, budite sigurni da vaš Mac može ugodno vrtiti D3 na rezoluciji koju želite. Rekao bih da je konstantnih 60 fps sasvim prihvatljivo - igra je tad fluidna, ništa ne zapinje niti sa 30tak monstera u istom trenu na ekranu - to je pravi D3. Da, samo za koje pare?
Toliko, i isprike na duljini posta... hrpa mi je toga na jeziku kad je D3 i Blizzard u pitanju.