Dakle, kako sam imao tu nesreću pa kupio minija BEZ utora za klasičnu vezu (dialup) - a vidjeh da nova verzija to sadrži, krasno - i koristim stari dobri Carnet za pregledavanje maila (adsl mi ne treba jer ga imam na poslu) pojavio se problem kako spojiti to malo čudo dialupom na internet.
Pročitao sam ovdje da nema druge nego kupiti Appleov usb modem, a kako mi se nije dalo trošiti triput više novaca na tako banalnu stvar malo sam se igrao sa običnim usb modemom. Naravno, OSX ga nije uopće registrirao pa sam otišao korak dalje i emulirao vmwareom nesretne windowse u dobroj nadi da će oni skužiti dotični modem. I zaista, nakon skidanja drivera i malo čačkanja emulirani xp je skužio modem.
Međutim, događa se sljedeće. Modem ima kotakta, svijetli, bira broj i nakon 30ak sekundi javi grešku. Koju? Ponekad da je linija zauzeta, ili remote computer did not respond ili da modem ne valja.
Kako god, čini mi se da bi ovo moglo imati veze s Carnetom koji ne podržava ovakve preverzne načine spajanja. Ili je pak modem zaista u banani. Ne znam, recite mi vi. Pozdrav i hvala unaprijed.
Modem nije, a bogme ni linija jer na PCu sve to radi (PC zapravo i držim zbog interneta i još par programa koji eto svi rade na vmwareu; zato tražim rješenje ovoga pa da bacim kantu).
Razlika je bila u reakciji na modem. Pravi pc je skužio o čemu se radi i bez drivera, a za emulirani sam trebao skidati drivere. Izgleda da nisam skinuo krivi driver jer inače ne bi ništa ni radilo. Kad javlja ovako glupe greške onda to obično znači da je riječ o nečemu strašno jednostavnom (tipa ona opcija wait for dial tone). Naravno, osim ako Carnet ne podržava ovako perverzne načine.
Probao. Prvo starog nadogradio sa SP2, zatim instalirao novi XP i opet ne radi i ima iste simptome (mada kuži modem i bez drivera ovaj put). Provjerio sam u system information i isti je kao prava kanta. Možda je mini preslab za taj tip emulacije. Imaš li još kakvu ideju, samo daj
Eh da, skinuo sam i bootcamp, ali odbija mi se pokrenuti. Kaže bootcamp has expired. To inače više na radi ili sam skinuo krivu verziju? Znaš li možda pametniji progarm za emulaciju? Hvala unaprijed.
Ja mislim da ja nisam još vidio USB modem koji bi bio hardverski, već su to (svi koje sam ja vidio) softverski modemi i zato su tako jeftini.
Hardverski modem je onaj koji ima sve potrebne čipove da sam odradi modulaciju i demodulaciju podataka sa/na analogni tonski zapis koji se šalje preko analogne linije, a softverski modem koristi raspoložive resurse matičnog računala, ponajviše procesora (oni ugrađeni u prijenosnike koriste zvučnu karticu također).
Pa je tako sasvim moguće da ti na nekom PC-u sve radi OK, a na emulaciji jednostavno nemaš dovoljno procesorskog vremena. Uglavnom problem bude baš taj da sw modem pokušava spustiti konekcijsku brzinu da bi procesor stigao odraditi emulaciju, a onda dialup server u jednom trenutku otkanta vezu jer ima donji limit brzine (mislim da npr. T-com odbija spojiti korisnika na manje od 22000 bps), ali nekad se desi i da se uspiješ spojiti, ali onda kad pokreneš još neki program procesor opet ne stigne opet odraditi modulaciju pa se veza uspori previše i onda je druga strana odkanta (connection reset by peer).
Ako ti je već puno platiti za Apple modem, potraži neki dialup router na E-bayu, s obzirom da je ovo sigurno HW modulacija, a radi se o zastarjeloj tehnologiji pa bi je mogao naći jeftino. Dialup router spajaš na MAC-a Ethernetom (LAN kabelom) i podesiš ga da uspostavlja vezu na zahtjev (kad Mac poželi na Internet) i prekida je nakon x minuta neaktivnosti.
Izaberi opciju ignore dial tone. Modem se s hrvatskim dialtonom ne snalazi.
I zaboravi na muku s driverima - i pravim i krivim. Svejedno.
Ja sam zapazio tvoj odgovor, ali sam smatrao da je neuljudno i nekonstruktivno komentirati njegovu neprimjerenost. Tvoj odgovor naime pokazuje da nisi pročitao čovjekovo pitanje, tj. onaj dio gdje objašnjava što ga muči:
Modem ima kotakta, svijetli, bira broj i nakon 30ak sekundi javi grešku. Koju? Ponekad da je linija zauzeta, ili remote computer did not respond ili da modem ne valja.
Dakle, ako modem bira broj, onda ne čeka dialtone, dakle nije u tome problem. OK?
Jel? Bit će da sam onda i ja taj mod imao uključen pri odgovaranju - ispričavam se... Ne mogu si pomoći svaki put kad vidim da stvar s windowsima k rješavanju krene s driverima i ponovnim instaliranjem. Tad se i meni automatski uključi ignoriranje puno toga
Ono malo koliko se razumijem u problematiku i koliko se sjecam, govori mi da je \"modem driver\" nista drugo do init script.
Daklem, uzeti neki postojeci driver za usb modem, pogledati nekim editorom razlike, prestrumpfati i mozda proradi i na mac-u.
Tako smo nekako to rjesavali prije kojih 5 - 10 godina...
Drugo je rjesenje slozit kakvu PC kanticu, na njoj recimo monowall koji ce zvat internet kada to mac preko mreze zazeli...
Prvo, wait for dial tone je isključen, kako je ispravno primijetio smayoo. Naučio sam te gluposti spajajući se s pravog pca.
Drugo, driveri nisu trebali kada sam emulirao xp Sp2, nego je sam sve skužio. Kada uključim zvučnike, čuje se ona standardna melodija dok se spaja (i nju sam naučio) ali u malo iskrivljenoj (isprekidanoj) verziji.
Možda se stvar može riješiti nekim drugim emulatorom, možda je stvar u modemu, a možda i u carnetu. Driveri svakako nisu više upitni.
2 MAK: Čuj, OK, uvijek je lijepo već i željeti pomoći, ali ako uključiš mod za ignoriranje, zar to nije samo uzaludno trošenje vremena?
2 NenadX: Imaš pravo, tako to izgleda za hardverske modeme, ali za softverske nažalost nije baš tako simple. \"Driver\" za softverski modem je zapravo programčić za modulaciju i demodulaciju i baš je specifičan za sam software modem, ali nekad i za audio hardware (pa je to vjerojatno razlog što je na emulatoru trebalo skidati neki driver, a na PC-u je sve radilo \"samo\" - jer emulirani audio hardware nije bio MS Audio Bus tipa ili neka slična fora).
2 FSdance: Ako se na zvučnicima čuje \"standardna melodija\" isprekidano, onda trebaš update drivera od zvučne kartice (te emulirane). Ako ti to ne pomogne, onda ti u emulaciji definitivno emulirani procesor ne stigne odraditi modulaciju, demodulaciju i sve ostale zadaće kojima si ga opteretio. Sigurno ti problem nije do service providera.
Ja sam imao vrlo sličan problem kad mi je grom spržio starog Prolinka pa sam kupio neku USB kuruzu od SW modema koja mi se na Celeronu @ 1,2 GHz pod Win 2000 jedva spajala (svaki 8. put) ako ne bi pogasio sve background taskove (antivirus, itd.), ali je recimo na istom stroju bootanom u Win98 uspijevao svaki put (brzinom između 22 i 33 kbps, ali ipak...). A na P4 @ 2,4 pod XP na istoj liniji i s istim providerom je uredno postizao 50-52 kbps.
Možeš dakle emulirati neki manje zahtjevan OS (Win 2000 ili 98 npr.) pa tako probati, ali vjerojatno ti je optimum rješenja na Ebayu kupiti jeftini dialup router - evo .
Istim redosijedom ću i pokušavati. Hvala na idejama, smayoo. Stariji operativni sustavi vjerojatno opet imaju problem sa driverima, Pokušat ću svakako.
rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice [link]
drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada
Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo
Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj