Problem: macovi + fantomski internet promet + spam
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem: macovi + fantomski internet promet + spam

20.03.2008 | 10:43
Daklem ovako.

Gospođa ima 2 meka (lampu i iMac 20\").

Problem 1.

Oba meka su žicom spojena na zyxel wifi router/modem.
Modem se poslijepodne gasi zajedno sa mekovima, a svejedno se ostvaruje nekakav promet (npr. stotinjak MB uploada i downloada) izvan radnog vremena tog ureda. WiFi mreža je zaštićena WEP2 enkripcijom, znači to je prilično sigurno.
Jedini način kako se neko može kačit na tu liniju je da zna us.name i password za spajanje na net pa se s druge linije spaja i radi taj promet. Kako drugačije? Iskon tvrdi da ne vidi sa koje linije se spaja tko sa tim podacima (a to znaju sigurno, samo neće reć). Password je mijenjan 2 puta u zadnja 2 tjedna i svejedno se ostvaruje nekakav promet. wtf?

Problem 2.

Isti ured, ista dva meka. Oba imaju office2004, za mail koriste entourage sa standardnim postavkama. Ugrađeni spam filter radi ok na tom programu (sam ga koristim i nisam imao problema dosad), no iskon gasi port 25 i zabranjuje odlaznu poštu zbog širenja spama. Kako je to moguće? Čak su mi rekli da Mekovi imaju viruse i da oni to tamo vide (kao piše im da se koriste mekovi i da imaju viruse) što mi se čini teško mogućim. Jedino logično objašnjenje je da se nekako onaj fantom koji se spaja u Problemu 1. koristi podacima za spajanje navedene gospođe i ima piceka koji je prljav.

Dajte neki pametan prijedlog, što s tim svim :|

Tenks.
20.03.2008 | 12:14
1) Iskon? Ha-ha. Konačno smo im dali otkaz ugovora u firmi nakon skoro 4 godine korištenja sa skoro svakodnevnim problemima. Previše crvenih kartona su nakupili. Prešli smo na optiku od Metroneta.

2) Macovi *sigurno* nemaju viruse, pa se problem vraća na točku jedan. Ako oni tvrde suprotno, možemo to objaviti kao vijest na naslovnici Jabučnjaka tako da zabavimo cijelu naciju. Ako imaš tu dopisku, slobodno pošalji.

Pametan prijedlog - pređi na nekog drugog. Što se tiče dijagnoze, u Acitivity Monitoru možeš pratiti promet po ethernetu, a i svaki bolji router ima svoju statitisku, pa lokalno možeš vidjeti sav dolazni i odlazni promet.
20.03.2008 | 13:55
čekam da mi odogovori abuse služba, pa ako bude što zabavno javim

A promet mogu pratiti ali ne u tom vremenu kad se navodno netko spaja, jer se radi o uredu koji nije moj nit ja radim u njemu pa nemam pristup izvan radnog vremena.

Ništa čekat ću da vidim što kaže iskon. Ako ne budu susretljivi, čeka ih sraz sa navedenom gospođom koja je odvjetnica tako da im ne želim biti u koži
20.03.2008 | 22:48
Ja bih rekao da je tvoja pretpostavka pod 1 točna (netko drugi s neke druge lokacije, tko zna username i passwd). Dakle radi se o nekom tko se poodavno zahaklao na tu uredsku mrežu i uredno siše podatke te si osigurava u svakom trenu najmanje 2 ulaza tako da kad mu zatvorite 1, on uđe na drugi i opet si nađe ključ za onaj prvi i tako u krug.

Uglavnom, treba primijeniti drugu taktiku.

NE GASITI router na kraju radnog vremena. Naprotiv, osigurati da veza cijelo vrijeme bude dignuta i pri tom stvara neki unaprijed poznati promet. Drugi dan ujutro pogledati logove na routeru. Sumnjive indikacije su:

1. promet veći od očekivanog
2. pristup administratora tokom popodneva, večeri i noći
3. spajanje nekih neočekivanih strojeva
4. potpuno izbrisan system log routera
5. trajanje veze imalo je prekida tokom popodneva, večeri ili noći

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.
21.03.2008 | 14:01
smayoo je napisao:

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.

Router ima password, i nije neki lak za pogoditi.

Javila se abuse služba i napisali su sljedeće:

-naveli su internu ip adresu računala koje šalje spam poruke tj. zaraženo je virusom i predložili da to računalo počistim clamxavom
-predložili su promjenu lozinke za spajanje na net
-trežili su mac adresu routera kako bi ju usporedili sa svojim log podacima.

sve to ima smisla, stoga ću u srijedu napraviti zatraženi i vidjeti što će se desiti sa prometom.

Hvala vama dvojici na odgovorima..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, jura22, Riba, robee, ZeljkoB, Anonimci (909)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO