Kako radi WLAN?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako radi WLAN?

20.11.2008 | 10:40
Jucer mi je dosao MAX TV paket sa novim wireless modemom. Kako mi je telka 15-tak metara daleko od kompjutera (PowerMac G5), a kabel za spajanje MAX TV prijamnika prekratak da ga dovedem do sobe u kojoj je komp, morala sam modem i ADSL splitter seliti u dnevnu sobu. Kupila sam Edimaxom WLAN USB adapter i sad mi je MAC na wirelesu. No, tom vezom nisam nekako zadovoljna. Imam osjecaj da je ponekad dosta sprija nego je bila preko zice. Kad pogledam u program wireless utility kaze da je signal 24 (da li taj broj nesto oznacava? je li mozda 100 maximum a ja imam tek 24?). Link quality mi je 75-80% a signal strenght varira izmedju 15 i 25%. No, kad sam uplodala fotke FTP-om dobijala sam brzine kao i ranije, izmedju 50 i 120kb/sec. Mrezu sam zastitila firewallom i WEP enkripcijom, tako da zivim u nadi da mi se nitko ne kaci od susjeda. Zasto je to ponekad tako spora veza? Je li zato jer je WLAN modem petnaestak metara udaljen? Druga stvar, kad ukljucim MAC, komp prvo pronadje sve tudje mreze, medju kojima ima cetiri otkljucane, to jest bez ikakve lozinke i komp se prvo nakaci na njih, a moju vezu skuzi tek nakon nekoliko minuta. Da bi se spojila na svuju mrezu, moram iznova upisivati sifru sa 26 znakova, a to mi je gnjavaza. Da li postoji neka opcija da se on ne spaja na tudje, i da zapamti svoju lozinku? Na laptopu sam imala airport i sve je bilo tako jednostavno! Zadnje pitanje: Da li postoji velika opasnost da mi netko provali u komp dok sam spojana na susjeda? Je li se ovo da nekako srediti, ili da ja krenem vuci kablove, i vratim modem nazad, komp na zicu a WLAN da bude tek za laptop?
Hvala
21.11.2008 | 03:46
Ja sam neko vrijeme imao sličan setup i na kraju sam opet vratio sve na žicu. Mislim da proječan životni prostor tehnofila ima previše izvora smetnji da bi takva veza bila udobna, a na 15 metara bi se to moglo i te kako osjetiti. Prvu stvar koju bih ja pokušao jest pokušati sa promjenom wireless kanala kojeg koristiš, možda se stvar popravi. Opet, nekako sam i sumnjičav prema USB wireless adapterima... Kakva je veza sa nekim laptopom?
21.11.2008 | 11:37
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?
21.11.2008 | 20:34
Evo samo nekih telegrafskih opservacija, pa ako te nešto zanima detaljnije, traži.

1. WEP enkripcija je s*anje. Bilo koji balavac koji je s nekog warez sajta za par dolara skinuo keybot nakači ti se na mrežu (i na tvoje podatke) za manje od 10 minuta. Ako želiš biti sigurna, minimalno WPA2 s AES enkripcijom i ASCII ključem od više od 15 znakova (ako ubaciš i "$%"#/$, odnosno više od 25 ako koristiš samo a-z).

2. 15 m nije velika udaljenost ako nema težih zapreka između (armiranobetonskih i debljih ciglenih zidova, neke žešće mreže vodovodnih cijevi u zidovima) na 15 meni WLAN radi ko zmaj (VIP homebox)

3. Link qty nije loš, taj postotak označava koliko prebačenih paketa nije odbačeno zbog pogreške u prijenosu (pogreške se dešavaju više kad je veći utjecaj drugih wlanova u susjedstvu, ali i kad se netko giba po stanu i ako imaš dimmer-rasvjetu - s regulacijom jačine). Signal strength je premali. Ako ti maxtv stoji ispod televizora, stavi ga radije na televizor. Ili ga odmakni više sa strane i odmakni ga od zida. Također i mac s USB wlanom

4. nije normalno da moraš svaki put iznova unositi WEP key. Ali prebaci na WPA2 pa vidi kako se ponaša onda.

5. nažalost, ako su ti mreže od susjeda jače od tvoje vlastite (signal strength), uvijek će ti Mac prije prepoznati njih nego tvoju. Tu ti promjena kanala neće pomoći.

6. općenito, link qty je dovoljno visok, sigurno ti neće pomoći promjena kanala ako je vrijednost uvijek, stabilno, takva. Ako primjetiš da ti ponekad padne pa je nisko neko vrijeme, pa se opet popravi, to je znak da netko u susjedstvu ima wlan na istom kanalu koji uključuje povremeno. Ako ti ne da promijeniti kanal, imaš negdje neku kvačicu "automatic setting" ili tako nešto koju trebaš odkvačicat...

7. ako se kačiš na mrežu čiji access point administrira netko drugi, moraš biti svjesna da adiministrator tog access pointa ima (ako zna išta o tome) puni pristup svim (svim, 100%, S T O P O S T O) podacima koji se prenose preko tog AP-a, a uz samo malo više truda (ako ti je password za logon na Maca sastavljen samo od malih engleskih slova ili nedajbože ako ga nemaš) ima pristup do svega na tvom računalu. Uglavnom to je razlog zašto se ja nikad ne kačim na javne wirelesse po gradovima i aerodromima.
22.11.2008 | 15:51
Rona je napisao:
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?

Airport stanica ne bi, ali ja bi pokušao naći wireless modul ya taj G5 (osim ako se ne radi o onom modelu koji je imao "wireless bluetooth/wifi kit" kojeg je nemoguće naći). Ima li taj stroj PCI slotove? Postoje wireless PCI kartice koje rade u Macu bez problema. Mijenjati postojeći access point sa Airportom mislim da nema smisla, ako već želiš to probati, nemoj Airport jer je to po mojem mišljenju preskup sport za ono što nudi. Kanal inače mijenjaš na access pointu a ne na klijentu.
Probaj i isključiti WEP i koristi MAC address filter, makar za probu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO